ROMA
ROMA
ROMA

ROMA

ROMA

Fra Piazza Navona via Campo de Fiori til Kapitolhøyden, og videre gjennom Forum Romanum til Colosseum. Sving innom Trevifontenen, Spansketrappen og Piazza del Popolo på vei til Vatikanet og du har fått ett inntrykk av Roma.

Turistmagneten ved Tiber elven har 3 millioner innbyggere og blir besøkt av 10 millioner turister årlig. Med tusenvis av severdigheter er enhver spasertur i byens sentrum er en museumopplevelse. «Den evige by», var trolig verdens første millionby, og hovedstad i det tidligere Romerriket.

Vatikanstaten, verdens minste uavhengig land både i areal og folketall, ligger midt i Roma sentrum. Eget bank og postvesen, egne radio/tv-stasjoner og egen avis. Det offisielle språket er latin, staten har egen sikkerhetstjeneste og egen jernbanestasjon.

Roma ligger 20km fra Middelhavet, og kun 20moh

Via della Conciliazione leder frem til Petersplassen. Obelisken er hentet fra Egypt og vannet i fontenen er fra Broccianosjøen. Pavens residens, det Apostoliske palass, ligger i nord. Etterfulgt av det sixtinske kapell, dekorert av Michelangelo, og Stansa della Segnatura, dekorert av Rafael, tilsammen 54 saler, som utgjør Vatikanmuseene og biblioteket.

Peterskirken troner i vestenden av plassen, verdens største, frem til 1990 da Notre Dame de la Paix ble åpnet i Yamoussoukro ved Elfenbenskysten. Men fortsatt er kirkerommet i Vatikanet størst, med plass til ca. 60 000 tilskuere. Foruten kirkens prakt, er 500 trappetrinn og utsikten fra 130 høydemeter øverst i kuppelen verdt anstrengelsen og køene.

Utsikten over Roma fra taket av St. Peters kirken er imponerende

Colosseum ligger i andre enden av Roma sentrum.  Arena for brutal kamp mellom mennesker og dyr, til stor forlystelse for fattig som rik i 400 år. 55.000 besøkende fikk utstedt billetter i keramikk eller tre, påført rad og setenummer, en logistikk som fortsatt benyttes i dag. Marmorbenkene og tregulvet er for lengst borte, men innervegger og det to etasjers underjordiske systemet av tunneller, sjakter og bur som ble brukt til dyr og slaver til forestillingene - og for kulisser som åpenbarte seg fra gulvet, er bevart.

Spansketrappen, Pantheon, Trevifontenen, Forum Romanum,  Castel Sant'Angelo og Piazza Navona ligger i turistområdet mellom Vatikanet og Colosseum. Selv om severdighetene er fine, må området sees på som en turistfelle. Prisene er skyhøye og souvenirselgerne pågående.

Colosseum har fascinert besøkende i 2 000 år

Katakombene er en av Roms mer kuriøse severdigheter. Milelange underjordiske korridorer, med trapper og lyssjakter, krypter og kirkerom. Flere etasjer med avlange kammer, ofte prydet med fresker og lukket med marmorplate eller murverk, rommer graver og sarkofager. Det er funnet flere millioner graver og over 500km med tunneller.

Catacomba di S.Sebastino er på rundt 12 km. Catacomba di S.Callisto (relativt kommersiell) regnes som en av de mest betydningsfulle, med 9 pavekrypter. Mens freskene i S.Prisca er blant de eldste. Krypten (Nekropolen) under Peterskirken er også fasinerende, men ofte er kun en liten del åpen for publikum. S. Agnese fuori le Mura og Saint Callixus er andre favoritter.

Under byen er millioner av gravlagt i over 500km med tunneller.

OVERNATTING

Hotel i Roma er dyrt. Hele året. Å finne rom under tusenlapper per natt mellom Vatikanet og Colosseum er ikke lett, men ved togstasjonen finnes det et par rimeligere alternativ, som Casa Simpatia. Store Hotel Hassler og lille The First er komfortable favoritter, mens den beste utsikten har du fra takterrassen ved småslitne Atlante Star. Baren er åpen for alle og anbefales ved solnedgang. Utenom høysesong finner du rimeligere alternativ på Airbnb. Sjekk også ut Hostel Trustever i bydelen Trastavere

Fra takterrassen ved Atlante Star Hotel har du flott utsikt over Roma

SERVERING

Turistområdene omfatter stort sett hele Roma sentrum. Det er dyrt, og kvaliteten står sjeldent i stil til prisen. Heldigvis finnes det alltid unntak; Nord for turistkjernen Rione VII Regola, ligger Via di Monserrato hvor det finnes serveringssteder i ulike prisklasser hvor innbyggerne selv spiser. En av våre favoritter er Caffe Peru som serverer knallgod mat til hyggelige priser i restauranten, mens du får kaffe og kaker i kafeen.

På andre siden av Ponte Sisto ligger Trastevere, et livlig område med uformelle barer og spisesteder. En tidløs favoritt er Pimms Good ved Piazza di S. Giovanni Della Malva. Du finner flere gode serveringssteder rundt Piazza di San Cosimato.

Bydelen Trastevere er full av gode pizzeria og spennende trattoria

PRAKTISK

Høyt prisnivå. Selv for nordmenn. Men dyrere enn Aker brygge er det ikke. Lommetyvene er dyktige til å lette blåøyde turister for verdisaker. Som ellers kreves konservativt antrekk ved museer og kirker.

TRANSPORT

Romas moderne flyplass heter formelt Leonardo da Vinci,, men omtales som Fiumicino, etter byen den ligger i. En mindre flyplass, Ciampino, brukes til chartertrafikk og av lavprisselskaper. Airport-Express toget til Fiumichino koster €14 per vei. Busser fra €4

Undergrunnsbanen (Metro) har tre linjer, som sammen med et omfattende bussnett dekker byen og forstedene. I tillegg går det trikk i sentrum. Enkeltreiser koster €1,50.

En utflukt på Tiber elven gir et annerledes syn på museumsbyen

Fra sentralstasjonen, Stazione Termini, er det togforbindelse til andre deler av Italia og ut av landet. Andre viktige togstasjoner i Roma er Ostiense, Trastevere og Tiburtina.

INNSIDETIPS

Vannflaskene koster fort et par euro i hovedgaten, mens kun 50 cent i sidegaten

Det er gratis å besøke Vatikanet, men det kreves billett for å besøke domen og museet. Billettkøen til Colosseum kan være lang, men kjøper du billett til Foro Romano, Via della Salara Vecchia, hvor det sjelden er kø, gjelder denne billetten også for Colosseum.

Trevifontenen og Spansketrappen er blant byens minst fascinerende monument
Selv om severdighetene i Roma aldri tar slutt, kan det være et hyggelig avbrekk å ta toget til Napoli. Togene går fra Roma Termini Centrale hvert 15. minutt og tar litt over en time til Napoli Centrale. Fra Napoli er det kort vei til Pompei, Sorrento og Capri

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock