KYIV
KYIV
KYIV

KYIV

KYIV

Med en drøss ulike bydeler, godt skjulte kaffebarer og 3 millioner innbyggere er den ukrainske hovedstaden et like populært reisemål i dag, som da vikinger inntok byen på midten av 800-tallet. Det en gang så viktige stoppet på handelsrute mellom Istanbul og Skandinavia er fortsatt en spennende syntese av øst og vest, full av serveringssteder, butikker og sydende kulturer.

08:00

ORIENTALSK MORGEN

En brå start på dagen for noen, men ta morgenkaffen hos Chillout Chayhon ved Bessarabs'ka Square. Det orientalske serveringsstedet har lykkes bedre med innredningen enn med kjøkkenet, men god frokost i omgivelser som er verdt å få med seg. Gjengen bak Chayhon har hentet inspirasjon og dekorelementer fra basarer i Usbekistan, Georgia,Tyrkia, Syria og Armenia, og samlet de i Kyiv.

Interiør fra basarer i Usbekistan, Georgia, Tyrkia, Syria og Armenia
09:00

USMINKET MAT

Tvers over veien fra Chayhon venter torghandlerne med sine vellagrede og nyhøstete varer. Her vil mat-interesserte angre på at de ikke bor i leilighet med velutstyrt kjøkken, og ferdigmatentusiaster få en frisk innføring hvordan råvarer egentlig ser ut. Her selges nykjernet smør, dagfersk rømme og ferske oster, side om side med kjøtt, fugl fisk, nybakt brød og årstidens frukt og grønnsaker

10:00

BYENS BOULEVARD

Hadde du ikke nettopp spist frokost, skulle vi anbefalt turen innom Tsum. Joda, visst er dette et kjøpesenter, men det er fiskedisken i 6 etasje du skulle fått med deg. Egersund Seafood. Et prestisjeprosjekt som promoterer norsk sjømat, og sushien som serveres er slettes ikke verst. Men ta heller turen nedover Khreschatyk, byens hovedgate, til monumentet over byens grunnleggere.

Minnesmerke for den ukrainske revulusjon ved Pechersk plassen
11:00

PANORAMABRO

Byens hovedgate er sikkert fin, men med 6 trafikkerte felt og overprisede restauranter, rekker det med et par hundre meter. Kryss gaten og du befinner deg på uavhengighetsplassen. Egentlig burde du tatt Magdenburg trappen, men den er i pinlig stand så følg heller Kostolna til Volodymyrska Hill, og den imponerende broen som tar deg over til utkikkspunktet ved vennskaps arken på andre siden.

12:00

LANGS DNEPR

En varm sommerdag kan det være fint å ta turen over Pishokhidnyy broen til strendene på lidoen. Her ligger festivalplassen YBK eller Yuzhnyy Bereg Kiyeva, et artig sted å tilbringe weekendene i sommersesongen. Men i stedet finner du undergangen og ta turen langs elvepromenaden oppkalt etter byloven i Magdenburg, som regulerte disse områdene gjennom århundrer.

Dneprs bredder er populære på varme sommerdager
13:00

KULTUREL LUNSJ

Når du ser elvebåtene er du nærmer du deg streetfood bodene ved Kyiv River Port. Her tilbys både nasjonale og internasjonale spesialiteter. Bestill hva som frister fra matbodene, hent drikke i en av barene, og finn et bord som kjennes riktig. Når du er klar, tar du turen gjennom det industrielle havnekontoret som i dag utgjør et spennende galleri, med politisk utfordrende kunstinstallasjoner.

15:00

PROVINSIELT MATMARKED

Istedenfor å følge hordene av turistene om bord på kabelbanen som går til toppen av Volodymyrska Hill, bør du heller ta turen til baren Puncraft. Ikke langt unna ligger baren Drunken Monkey. Velg en, eller ta et snitt ved begge. Men tiden er knapp, og neste stopp er bydelsmarkedet Zhitnii Rynok. Vel ruralt for noen, men kontraster er viktig og de synes ekstra godt i denne bydelen.

Zhitnii Rynok markedet er ruralt, men interessant for matintereserte
16:00

EKSKLUSIV FJELLSKRENT

Et steinkast fra det rurale område rundt bydelens ferskvaremarked ligger byens nye sted å bli sett. Vozdvyzhenka Street er hovedgaten i nabolaget med samme navn. Egen cafe for barn Baby Rock, sjømatsbaren Crab’s Burger og håndverkskaffebaren Holy Beans har sin pris, som huseierne i fasjonable Honcharna Street gjerne betaler. Få gjerne med deg utsikten fra Mount Uzdyhalnytsya.

 17:00

FRESKER OG MOSAIKK

Følger du gangveien videre opp til høyden ved Peyzazhnoy alley, går du gjennom den kunstneriske barneparken, med klatrestativ som tatt ut av Antonio Gaudis, Parc Güell. Her oppe ligger også Santa Sophia-katedralen Софійський собор, et Unesco listet monument for slavisk kultur og historie, med enorme mosaikkarbeider og besnærende fresker. Store deler av helligdommen fungerer i dag som museum.

En spennende lekepark venter på toppen av Landscape Alley
18:00

SJEVTSJENKO OPERAEN

Ulica Volodmyrska tar deg vider til operaen hvor statsminister Pjotr Stolypin ble myrdet i 1911. Kulissene er enkle og oppsetningene ofte egne tolkninger av klassiske stykker, men et enormt musikkensemble imponerer. Litt for folkelig for enkelte. Mobiltelefoner ringer under forestilling og bilder blir tatt med blits, mens i baren serveres varm lokal musserende til norske priser.

19:00

PORTEN TIL KYIVRIKET

I gaten Bohdana Khmel’nyts’koho, bak operaen, ligger høyt prisede serveringssteder, flere med lettkledd betjening. Her ligger også det ikke helt vellykkede matmarkedet Khreshchatyk Food Fest. Gå heller tilbake til torget på andre siden av operahuset for et glass på en av uteserveringene rundt den gamle byporten golden gate, siste del av festningsverket som en gang omringet Kyiv.

Den gamle byporten er ikke veldig spennende, men det er området rundt
20:00

LOKAL GLOBAL MIDDAG

Byen harmange besøkende. Svært mange. Og som i andre byer med mange besøkende ligger kjederestaurantene side om side, og mer innovative steder ligger gjerne litt gjemt. I Kyiv ligger de ekstra godt gjemt. Gjerne i bakgårder og kjellere, skjult for besøkende. It’s NOT the LOUVR er godt merket, men avsidesliggende nok til å måtte jobbe for gjestene. Smakfull internasjonal meny.

22:00

UNDER BAKKEN

Selvsagt en drink etter middag. På vei til neste sted anbefales det både å gå omveier og ta turen innom alle portrom. En rekke barer ligger der ingen skulle tru, ja… at det lå et serveringssted. Under the asphalt beach går fint under denne beskrivelsen. Inn i bakgården og ned under asfalten. Et artig sted å starte en spennende natt, eller avslutte en hyggelig kveld i Ukrainas største by.

De artige stedene ligger godt skjult byens i bakgårder. Her inngangen til kaffebaren Каштан - kastanje.

3 KAFFEBARER

Kashtan Coffee

Selv med nostalgisk innredning fra sovjettiden, er kaffebaren med navnet Каштан - kastanje, utvilsomt en skikelig hipsterbar. Bordtennisbord, en rekke brettspill og hyggelig uteservering i bakgården, men først og fremst riktig god filterkaffe. Et fint sted å ta med laptop for en arbeidsøkt, eller oppdatering av sosial media | вулиця Рейтарська, 9Б

Holy Beans Coffee Company

Det stilrene kaffebrenneriet ligger ved siden av den populære jazzklubben 32. Foruten egenristede kaffebønner har de et godt utvalg riktig god te, og mikser gjernefriske alkoholfrie drinker av begge. For spesielt interesserte tilbys både kaldbrygget kaffe, tyrkisk kaffe og tradisjonell marokkansk te | вулицяВоздвиженська, 34

Turka Na Honchara

Byens kanskje største utvalg av te finner du derimot hos den tyrkiske pottemakeren. Åpent kaffekjøkken som gir fin innsikt I baristaenes traktering. Den innovative kafeen har både klassiske kaffedrikker og alternativer for de eksperimentelle. Her får du suveren tyrkisk kaffe i en av byen hyggeligste nabolag | вулиця Олеся Гончара, 32

God mat, gode drinker og god stemning lokker besøkende til It’s NOT the LOUVR

3 HOTEL

BRA

Live.Here.Hotel

I hjertet av Kyiv, midt på selveste Mykhailivs’kyi Ln ligger dette bittelille boutiquehotellet, med en håndfull individuelt innredede rom. Ikke forvent betjent resepsjon, men personalet gjør sitt ytterste for at du skal trives, og de er aldri langt unna. Her bor du midt blant severdighetene, og det meste av Kyiv sentrum er innenfor en kort spasertur. Rommene har badekar eller boblebad og frokosten er upåklagelig. La deg altså ikke lure av den lurvete fasaden det lille hotelleter fult av sjarm | Mихайлівськийпровулок 4

BEDRE

MaNNa Boutique Hotel

I den fasjonable enklaven like ved bydelsmarkedet ligger det lille gule huset med et knippe stilfulle rom. Godt skjermet fra byes hektiske sentrum, men med flere gode kaffebarer, restauranter og utesteder like ved. Uten heis og med provokative detaljer er det kanskje ikke førstevalget for barnefamilier, men hipstere og andre urbane vil straks føle seg hjemme. Originalt og spennende | вулицяВоздвиженська 16Б

BEST

11 Mirrors

Tilsynelatende et kjedelig valg med beliggenhet i byens forretningskvarter, men vi lot oss imponere. Store komfortable rom, plettfri service fenomenal utsikt fra restauranten i 11 etasje og beliggenhet like bak Operaen. Dessuten er veien er kort fra hotellet til Bessarabsky-markedet og det hyggelige området rundt byporten golden gate, mens byens andre severdigheter også ligger innen gangavstand | вулицяБогдана Хмельницького, 34A

Kyiv er et artig sted å besøke hele året, men sommeren er ekstra livlig.
Spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: