MURMANSK
MURMANSK
MURMANSK

MURMANSK

MURMANSK

Murmansk, med rundt 300 000 innbyggere, den største byen nord for polarsirkelen. Tusenvis av fiskere samlet seg på halvøya for sommerfisket tidlig på 1500-tallet. På 1600-tallet vokste det frem en større bygd, med nærmere 100 gårder. Som følge av svenske og danske angrep og plyndringer, ble den internasjonale handelen flyttet til Arkhangelsk. Overfiske på 1950-tallet tømte elvene og havet for fisk, og det var liten aktivitet her før olje og gass ga ny aktivitet 40 år senere.

08:00 En frisk morgen tur på 3,5 km, eller en liten tur med lokalbussen

MURMANSK FRIHETSGUDINNE

Frokost bestående av russisk salat, egg og sylteagurk på hotellet. Så turen ut av sentrum, opp til Alyosha, minnesmerket for russiske soldater som beskyttet Arktis under 2. verdenskrig. En imponerende utsikt over Kolabukten og Barentsfjellene. Mange benytter promenaden ved Semyonovskoye sjøen til en joggetur,mens innsjøen er populær for svømmetur, sommer som vinter. Isen hugges opp i sørenden hele vinterhalvåret. For en roligere morgen, spander på deg buss til Gagarina (linje 2/3/4) eller taxi. Velger du å gå, ta gjerne turen innom pai-bakeriet Shtolle for et stykke nybakt kirsebærpai.

09:00 Det er slutt på matkuponger, men stemningen er fortsatt stalinistisk

EIKERIS OG PIROG

Det er ikke alltid så mange boder ved Lenin-markedet, men plukk med deg en bunt eikeris til senere bruk. Har du ennå ikke spist frokost, er pirogene ved usbekiske Zakusochnaya verdt å vente på. En særdeles enkel liten kafe, men populær blant bodselgere og naboer. Det halvtomme torget blant betongblokkene leder raskt tankene til bo- og leveforholdene under sovjettiden.

10:00 En urban kaffebar med utsikt over torget

KULTURKAFEEN START-UP

Følg Chelyuskintsev forbi monumentet for arktiske erobrere Покорителям Арктики. Det tidligere varehuset huser i dag det regionale kunstmuseet. Tvers over plassen ligger Start-up, et av de siste tilskuddene i sentrum, med god kaffe og en utmerket strudel. Ved kulturkafeen er det ofte visesang eller konserter. Et hyggelig og rolig alternativ også på kveldstid, med alle rettigheter.

Gå ikke glipp av kirsebærpaien ved Start-up Cafe, med utsikt over Pyat' Uglov, byens forsamlingsplass. Kafeen er et hyggelig sted fra morgen til kveld.
11:00 Se en atomreaktor og brenselsstaver på nært hold

ATOMDREVET MUSEUM

Nede i havnen venter «Lenin». Den atomdrevne isbryteren var i 1957 verdens første atomdrevne skip. På en brenselstav med 2,5 kg anriket uran kunne den gå for full maskin i 100 dager. I dag fungerer båten som museum og gir et spennende innblikk i russisk atomhistorie og kappløpet rundt utvikling av atomenergi. På vei tilbake mot torget, ta ett stopp før broen over togskinnene for å plukke opp et stykke røkt skate som suvenir med hjem fra den lille og godt skjulte fiskehandleren Magasin Rybnyy.

12:00 Endelig tid for Sсhi, Golubtsy og Kvass

RUSSISK LUNSJ

Murmansk er full av rimelige og gode lunsjkantiner og kafeer, men de er sjeldent skiltet og vanskelige å finne. Den hyggeligste er Kruzhka, hvor maten er lokal og hjemmelaget. De har flere filialer i byen, men favoritten ligger i Profsoyuzov, hvor det også er hyggelig stemning på kveldstid. En annen enkel lunsjfavoritt er Vintage nr. 1. Ikke i kjelleren, men i første etasje serveres dagens husmannskost fra betjent buffet. Saft eller Kvass er populær lunsjdrikke.

Havnen ved Murmansk er isfri året rundt, og gir båter god beskyttelse fra elementene i vinterhalvåret. Marinen holder til i Severomorsk.
13:00 Uansett hva du finner er det rubler å spare

TID FOR SHOPPING

I andre enden av byen ligger Murmansk Mall med over 100 butikker. Her finner man både H&M og Mc Donalds og en rekke andre kjeder som Zara, Bershka, Pull & Bear, Tom Tailor, Helly Hansen etc. Et stort og moderne handlesenter, med godt utvalg og gode priser på klær, sko, kosmetikk og elektronikk. Senteret har lekepark for de minste og flere spisesteder. Det går busser både langs Schmidt (2, 4) og Lenin Ulitsa (3, 6) murmall.ru

15:00 Maslenitsa markerer våren og slutten på mørketiden

BLINIS MED KAVIAR

Intet besøk til Russland dene bakte russiske festvarianten av pannekaker, som tradisjonelt ble servert med rømme, kaviar og vaktelegg ved sommersolverv for å ønske solen velkommen tilbake. Ved Toshchiny Bliny serveres delikatessene med alt fra gjedderogn til multe-syltetøy. Menyen er på russisk og engelskkunnskaper er fraværende, men her har du råd til å bestille et par ulike. Eventuelt ta bilde av menyen med google translate appen så har du den øyeblikkelig på norsk.

Byen ved det fiskerike Barentshavet er full av spennende og smakfulle spisesteder. Her finnes alt fra enkle kroer, kantiner og matbarer, til moderne og elegante restauranter.
16:00 Både bjerkesevje og kvass blir brukt i russisk ølproduksjon

RUSSISK ØLKULTUR

I tidligste laget for noen, men et russisk tapp-hus bør oppleves. Overalt i byen ligger utsalg hvor du kan fylle egne flasker, med lokalt øl. En utberedt kultur, hvor mange av utsalgene har opp mot 20 ulike brygg på fat. Ved Beer Card er det også mulig å konsumere sin ny tappede flaske i lokalet. Her får du også kjøpt rimelige engangsflasker og growlers. En brun russisk øl-pub. Som alternativ til gjæret drikk i enkle omgivelser, serveres kaffe i urbant miljø ved Yunost eller Moroshka like ved.

17:00 Banya баня betyr bad, som i Russland er synonymt med badstue

TID FOR RENSELSE

På tide å gjøre seg klare for kvelden, og det gjøres best i et russisk badstuhus. Et av byens bedre ligger ved Complex Glarus. Her får du håndklede og annet du måtte trenge for et par kroner. Husk ett håndklede til badstuen og et annet til dusjen senere. Eikeriset legges i vann de første 3 rundene, før det daskes løs de 2 siste. Man dusjer både før og etter badstue og bad. I garderoben serveres det ofte te mellom slagene, men ta med en flaske vann eller to. Egne tider for kvinner og menn.

Nord for polarsirkelen er klima ubarmhjertig, og lyset umåtelig vakkert. I den største byen nord for polarsirkelen er luften stort sett frisk og klar.
19:00 Nordiske spesialiteter fra det russiske kjøkken

RESTAURANT TUNDRA

Tundra er et av byens høydepunkt. En god nordisk restaurant med spennende interiør som setter byen på kartet. Ikke fordi maten er bedre enn andre steder, men fordi konseptet reflekter nye Murmansk godt. Kontrasten fra det halvtomme Leninmarkedet og de grå blokkene fra sovjettiden er stor. Utmerket Borsch og pepperrotvodka, som overgås av kongekrabbe, blekksprut og kamskjell fra barentshavet.

21:00En urban og rocka bar med god stemning

BEER SLAUGHTER

Følg Ulitsa Polyarnyye Zori til den relativt rocka baren med det treffende navnet Beer Slaughter. Et typisk sted å samles etter jobb for en kald øl og hjemmelagde kalvepølser. Utover kvelden våkner baren til liv, gjerne med levende musikk. Pivnoi Zaboi har et relativt ungt publikum, men vennlige bartendere, god service og et hyggelig miljø gjør dette til en av de beste barene i Murmansk.

23:00 Byens beste drinker får du ved garasjen Negroni

COCKTAILTID

Murmansk er full av utesteder som Gogol, barer som Rock ande Roll, nattklubber som Pin-up og karaokesteder som Shury-Mury. Det mest siviliserte stedet å runde av kvelden er ved den særdeles gjennomtenkte Negroni. En coctailbar i verdensklasse. Husk pent antrekk. Man kommer ikke inn på utesteder i Russland med joggesko og fleecegenser. De fleste steder fører strikt garderobeplikt, uten at det nødvendigvis koster noe ekstra.

Mens noen ser en forfallen lagerbygning, kan vi fortelle at her ligger byens råeste cocktailbar Negroni. Kle deg pent, dette er et elegant sted.
Ytterst i havgapet ligger Russlands arktiske utpost

UTFLUKT

Et par timer unna ligger Teriberka, og de vakre strendene ved Barentshavet. Veien er relativt dårlig de siste 40 km, hvilket er ensbetydende med færre besøkende og mer sjarm. Veiarbeider er derimot igang og vil snart kunne ta imot turistbusser. Reis hit for enkelhet, stillhet og en fantastisk utsikt. Beste stedet å overnatte er ved Teriberskiy Beach Recreation Center, ellers er stranden er et utmerket sted å slå opp telt. Høydepunktet er den årlige Teriberka New Life festivalen i August. Daglig minibuss fra Murmansk 500RBL. Taxi fra 4000RBL

Ikke smil uten grunn

ETIKETTE

I Russland ler man både ofte og lenge, men ikke uten grunn. Å smile uten en komisk foranledning oppfattes som et tegn på lav sosial intelligens. Russere er både konservative og formelle, men fulle av selvironi. Som ellers kommer man ikke komme tomhendt på besøk. Alkohol og blomster bør unngås da mange russere er avholdsfolk og blomster er for begravelser. Sjokolade, te eller en suvenir fra hjemlandet er derimot velkomment. Håndhilsen i døråpningen bringer ulykke og plystring innendørs bringer onde ånder. Mange er svært overtroiske, og ikke minst svært religiøse. Dersom noen tråkker deg på foten. Husk å tråkk tilbake for å unngå eskalering av nag for uhellet.

Intet besøk til Russland uten Borsch. Kraftfull rødbetsuppe med syrlig rømme og rugbrød med tjukke ski ver saltet spekk. Og snapps.
Na Zdorovie brukes kun av eller for blåøyde turister.

DRIKKEETIKETTE

Sjeldent vil menn og kvinner sitte ved samme bord. Ugifte ved samme bord vil ikke bli gifte. Skulle det dukke opp en vodkaflaske må du huske at glasset skal stå på bordet når det fylles, og ikke settes ned før det er tomt. Det er vanlig at det holdes en liten tale før hver skål. Det drikkes aldri uten noe å spise, men agurk og brød holder lenge. Husk at brød skal skjæres og ikke brytes, men send for all del ikke kniven, det er en direkte trussel. Aldri hold en flaske under bunnen, og tomme flasker skal ikke stå på border. Tomme flasker generelt, inkludert vannflasker, er dårlig tegn og bør unngås. Mange er selvironiske rundt egen overtro, men tar den ikke mindre alvorlig av den grunn.

OVERNATTING

BEST | Azimut
Murmansk største og mest prangende bygg, hvor de fleste turister innlosjeres. Det ligger midt på byens torg og har kaffebarer, restauranter og en utmerket panoramabar i 7. etasje. Hotellet er også stedet hvor Russlands nyrike trives, og det merkes. Et interessant sted å erfare.

BRA | Renaissance Boutique Hotel
Byens egentlig eneste gode alternativ dersom man ønsker bo på et lite privat hotell. Utmerket service og store velholdte rom i ulike prisklasser, med beliggenhet litt inn i byen ved Kruzhka, mellom Pyat Uglov og Tundra. Hotellet har egne selskapslokaler og restaurant.

GREIT | Hotel 69parallel
Er det greit å bo litt utenfor byen kan Hotel 69parallel eller Arctic Circle Mini-Hotel være alternativ. Aller rimeligst er det ved The Little Mermaid Guesthouse, men det kan vi ikke anbefale. Derimot er det godt tips å overnatte privat. En rekke små og store leiligheter leies ut til en svært hyggelig pris.

Azimut - omtalt som byens stolthet av regjeringsansatte, mens byens befolkning er mindre fasinert av det statseide luksushotellet.

REISE HIT

Buss; Enkel med direktebuss fra Kirkenes og flere steder i Finnland. Rutebuss fra Ivalo og Rovaniemi i Finland, og daglige avganger fra Kirkenes med norske pasvikturist.no og russiske ae51.ru

Bil; Fire timer langs gode veier. Privatbil tollklareres kostnadsfritt ved innførsel og utførsel. Grønt forsikringskort gjelder nå også i Russland. Drivstoffprisen i Russland er 1/3 av den norske.

Fly; Selv om det er flyplass i Murmansk kan dette være transporten som tar mest tid. Fly fra Oslo går gjerne via både Helsinki og St. Petersburg. Rimeligere med fly til Kirkenes og buss videre.

Tog; Murmansk er tilgjengelig med tog fra en rekke byer i Russland, men beregne opp mot 30 timer fra St. Petersburg og nærmere 40 timer fra Moskva. De mest eventyrlystne starter gjerne sin reise med den transsibirske jernbane nettopp her, før den 2 uker lange togturen til Vladivostok. Toget The Arktikasom også tilbyr 1. klasse sovekupeer og restaurantvogn, er raskeste togforbindelse sørover.

Lyse sommerdager feires. Mørketiden er lang for polarbyens innbyggere. En rekke festivaler og feiringer tar plass på byen torg under sommeren.

REISE RUNDT

Høydepunktene ligger over hele byen, og det krever litt logistikk selv om sentrum er lite. Murmansk er lang og smal og avstandene overkommelige til fots, men trolleybussene er til god hjelp. De elektriske bussene har frekventert bysentrum siden Sovjetunionens tid, og suppleres av marshrootka minibusser. Prospekt Lenina, byens hovedgate strekker seg fra Pyat Uglov til Murmansk Mall. En rekke tjenester som Uber og den russiske versjonen Yandex Taxi er utbredt.

HØYDEPUNKT

Utvinning av mineraler har etter hvert gitt halvøya en god økonomi, og i Murmansk åpner det stadig nye restauranter, barer og utesteder. Foruten å oppleve lokale delikatesser og det livlige utelivet byen byr på, er dette et populært reisemål for laksefiske, skisport og utflukter langs Barentshavet. Det tilbys også turer innover isødet. Om sommeren arrangeres en rekke festivaler ved Pyat Uglov, torget i sentrum av byen.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock