PANAMA CITY
PANAMA CITY
PANAMA CITY

PANAMA CITY

PANAMA CITY

Fra fugleperspektiv er det skyskrapere i Panamabukten som preger byen, men blant høyhusene ligger støvete gater og trehusbebyggelse. Med en bomavgift på 5 millioner kroner fikk landet et godt tilskudd til statskassen da inntektene fra Panamakanalen ble overført fra USA til Panama i år 2000. Ikke nok tid til å bli en morderne metropol, men utvilsomt nok til å tilføre hovedstaden spennende arkitektur.

08:00

MORGENGRY LANGS CINTA COSTERA

Gjør som de lokale og start dagen med en spasertur. Fra den 2,5 km lange viadukten som omringer gamlebyen, har du flott utsikt til Amador-moloen og den moderne byens silhuett. Anlegget brukes av treningsentusiaster og barnefamilier på ukedager, mens i helgen flytter hele byen ned til vannkanten.

09:00

PANAMAKANALEN

Intet besøk til Panama uten å få med seg kanalen som knytter Atlanterhavet og Stillehavet sammen. En Uber får deg ut til besøkssenteret ved Miraflores-slusene for en femtilapp. Det selges også båtturer på kanalen om man ønsker se kanalen fra slusene. Vær tålmodig og vent på at et av Neopanamax-skipene seiler gjennom jungelen i det fjerne, på den nye kanalen som åpnet i 2016.

Panamas største katastrofe, triumf, inntekt og attraksjon er slusene som forbinder verdenshavene.
11:00

SØT MAISDRIKK, CHICHEME, LANGS HANDLEGATENE

Ta deg direkte til 5 de Mayo-plassen for en spasertur langs den livlige Avenue Central. Men hold deg til hovedleden. Usminket og ekte ‒ handlegaten leder gjennom lovløse Santa Ana og El Chorillo, tilbake til byens historiske distrikt, kjent som San Felipe eller Casco Viejo. Den viktigste spanske handelsbyen langs stillehavskysten frem til Henry Morgans ødeleggelser i 1671.

12:00

GATELANGS I CASCO VIEJO

Panamas egentlige gamleby, Panama Viejo, grunnlagt av italienske kjøpmenn i 1520, ligger i ruiner på andre side av skyskraperne ved El Centro. Festningsbyen Casco Viejo ble grunnlagt av spanjoler i 1673, etter å ha blitt angrepet av sjørøveren Henry Morgan. Innenfor bymurene er arkitekturen i hovedsak fra den spanske og franske kolonitiden. Stikk innom Pedro Mandinga for et glass rom.

Handlegaten Avenue Central er i stor kontrast til de standardiserte kjøpesentrene.
Kuna folket skiller seg ut i bybildet med sine imponerende tradisjonelle folkedrakter, Mola.
13:00

HAVNELUNSJ MED SJØMAT, LIME OG LØK

Finn veien tilbake til Cinta Costera, som knytter den gamle og nye bydelen sammen, og følg denne til Mercado de Mariscos. Et ganske tradisjonelt fiskemarked, hvor råvarer fra Stillehavet selges til særdeles hyggelige priser. Lunsjen bør man derimot ta ved en av de mange utsalgene på utsiden, hvor cheviche av alle typer sjømat og iskald Balboa serveres i et folkelig og artig havnemiljø.

14:30

JUNGELSAFARI I SKYSKRAPERBYEN

Mens andre hovedsteder har etablert rekreasjonsområder og parker, har Panama City bevart en del av jungelen. I Parque Natural Metropolitano tar merkede stier som Motmots, Monkey og Swamp, deg gjennom tett og frodig regnskog, blant dovendyr og apekatter, for et godt inntrykk av landets rike dyreliv.

Du får et uhøytidelig og smakfullt måltid ved fiskemarkedet Mercado de Mariscos.
16:00

FRA FLYPLASS TIL HANDLESENTER

På vei tilbake, ta en Uber til Albrook Mall for endeløse haller med butikker. Hotell med 300 rom, over hundre serveringssteder, eget tivoli, kasino, kino og 700 utsalgssteder gjør dette til et av verdens største kjøpesenter. Et mareritt for noen, mens en materialistisk eufori for andre. albrookmall.com

17:30

MOJITO PÅ PANAMAS TAK

Solen er på vei ned, og det er ingen tid å miste. Istedenfor å se solen gå ned bak glassvinduer ved Hard Rock Hotel, be ubersjåføren ta deg direkte til Lazotea, eller Salvaje, som ligger vegg i vegg. Begge har utmerkede takterrasser, med utsikt til høyhusene og havnepromenaden. Ekstravagant, men en drink på en av de mange takterrassebarene i Casco Viejo bør du unne deg.

Ved Victors finner du de klassiske panamahattene
Sjarmerende San Felipe, bedre kjent som Casco Viejo.
19:00

OMAKASE-KRO

Det enkleste ville vært å anbefale middag hos Tomilio, som leverer skråsikre delikatesser i forseggjorte lokaler på andre siden av gamlebyen. Etterfulgt av en drink på takterrassen. Men bruk heller kvelden på en Fonda, utilgjort kro med retter etter kokkens humør. Lo Que Hay er et slikt sted. Lokalet er svært enkelt, du bestiller ved inngangen, og resten av kvelden er opp til kokkene.

21:00

AVSLAPPET OG STILFULL BAKGÅRDSBAR

Enten man ønsker en siste runde før leggetid, eller å varme opp for en lang natt er El Social et godt sted å samles. Her er musikken er mindre øredøvende enn hos de andre klubbene i området, som har begynt å varme opp for kvelden. Utendørs-baren serverer friske drinker og har et godt utvalg øl og vin. Skulle atmosfæren gi mersmak, er det godt å vite at kjøkkenet holder åpent hele natten.

22:00

SENKEDE SKULDRE I EL CANGREJO

Casco Viejo er full av barer, utesteder og nattklubber. Fra takterrassen ved Tentalo til kjelleren ved Casa Januar, fra elektronika ved Moloko til reggaeton ved La Tana. Men hiv deg heller i en Uber for livemusikk ved den lille og svært uformelle Animal Brew. Herfra er hele Via Argentina full av serveringssteder, og stemningen langt mer jordnær enn det relativt påtatte utelivet i Casco Viejo.

Den svært kommersielle hostell-kjeden Selina finnes også i Panama City.

PANAMAKANALEN

Verdens mest kjente snarvei har en uhyggelig historie, men Panamakanalen, som ble åpnet i 1914, står som et monument for menneskehetens uforanderlighet. Godt hjulpet av Gatúnsjøen binder kanalen sammen Atlanterhavet og Stillehavet. Den 80 km lange handelsruten og turistattraksjonen som sparer mannskap og miljø for den lange omveien rundt værutsatte Kapp Horn, finansierer den rivende utviklingen i Panama. Å se de enorme frakteskipene drive gjennom jungelen er verdt de 200 kronene det koster å entre plattformen ved Miraflores-slusen. Flere tusen båter forserer slusene daglig, men de største fartøyene seiler gjennom mellom 09:00 og 11:00.

Flere spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: