POZNAN
POZNAN
POZNAN

POZNAN

POZNAN

En av Polens vakreste byer? I hvert fall en av de mest velholdte. Stary Rynek-torget er nyrenovert og striglet, den moderne delen av byen rundt Plac Wolnośc-plassen er elegant og fasjonabel, mens den akademiske bydelen rundt Adam Mickiewicz-universitetet tilfører en energisk dynamikk til byen.

08:00

MORGENMAT OG FILTERKAFFE

Start dagen med frokost ved Stragan Kawiarnia. Nybakt brød, gårdsegg og god filterkaffe. Den lille hipsterkafeen ligger i den nye delen av byen, rett ved siden av Osmego Dnia-teateret. Poznan er en fin blanding av nytt og gammelt. Det historiske er vel ivaretatt og tilpasset byens 130 000 studenter.

09:00

AVANSERT HJERNETRIM

Slottet Zamek er i dag kulturhus med gallerier, teater og serveringssteder. Slottsplassen brukes til konserter og utendørskino om sommeren. Her står også monumentet som hedrer polske matematikeres innsats for å løse tyske Enigma-koder under krigen.

09:30

HISTORISK DRAMA

Bak palasset står korsene som minnes de 70 streikende som omkom under protestene mot det kommunistiske styret. Kulturinteresserte tar turen innom Wielki-teateret. Operaen er kjent for sine oppsetninger av Mozarts Tryllefløyten og Verdis La Traviata.

Det fargerike Stary Rynek-torget er nyrenovert og riktig så velholdt
By-torget samler alle aldre
Lekende instagramvennlige fasader
10:00

GLOBAL BOTANIKK

Ta en tur med trikken, eller last ned en app og lei en av de elektriske bilene, scooterne eller sparkesyklene som står parkert langs byens gater. 1 km lengre øst ligger Palmiarnia Poznańska, byens botaniske hage, med kaktus i ørkenterreng og tropisk regnskog i dampende jungellandskap.

12:00

INDUSTRIELL SHOPPING

Ny sparkesykkel tar deg til deg tilbake over toglinjen til det gamle bryggeriet Stary Browar – i dag et severdig handelskompleks. Ved det industrielle kjøpesenteret ligger også hotell, nattklubb og galleri. Når du har fått nok av handel, kan du følge shoppinggaten Polwiejska tilbake til gamlebyen.

Det gamle by-sentrum i Poznan er Polens, ja kanskje Europas mest velstelte.
13:00

LUNSJ PÅ TORGET

Da Poznan fikk bystatus etter Magdeburg-loven i 1253, ble Stary Rynek etablert. Rådhuset fra 1600-tallet, og store deler av bygningene rundt plassen ble ødelagt av bombingen i 1945, men torget ble raskt satt stand igjen. Spis på internasjonale temarestauranter eller lokalt på Brovaria.

14:30

NYBAKT DESSERT

St. Martin Croissant eller Rogał Świętomarciński som tradisjonelt kun ble bakt i Poznan den 11. november, selges nå hele året over hele Polen, men det tradisjonsrike bakverket, fylt med valmuemasse smaker ekstra godt når du har bakt det selv ved croissant-museet rogalowemuzeum.pl

Mens turistene samles på torgets uteserveringer, trekker de lokale inn i sidegatene.
Restauranten Dąbrowskiego 42 ligger like ved Jeżycki markedet
Det tradisjonsrike bakverket Rogał Świętomarciński
15:00

INTERAKTIV HISTORIETIME

Trikk, elbil, scooter eller sparkesykkel tar deg videre til ICHOT. Kunstmuseet Interaktywne Centrum Historii Ostrowa Tumskiego har knapt noen kunstgjenstander utstilt, men baserer seg på interaktiv multimedia. Audioguider tar deg gjennom Brama Poznanias 1000 år lange historie.

17:00

BERUSENDE ELV

På vei tilbake til byen, følg elven Warta et stykke for å oppleve det yrende livet. Alkohol er ulovlig på offentlig plass i Polen, men langs elven ligger frisoner som studenter vet å utnytte. Containerparken Kontainer-ART-parken som bygges opp hver sommer, er et mer organisert fristed.

Det moderne Wolności torget ligger flott til like ved Operahuset.
Langs Warta elven ligger frisoner som studentene vet å utnytte.
18:00

KORTEST APERITIFF

Følg Stare Koryto Warty-parken tilbake mot sentrum, og ta et glass på uteserveringen ved Rynek 95. Zubrowka, bisongress-infusert vodka, er en behagelig utgave av den strammere russiske varianten. Blandet med eplejuice og en kanelstang kalles den Szarlotka. En utmerket aperitiff.

19:00

POLSKE SMAKER

Maten ved både de internasjonale og lokale spisestedene langs byens hovedgater serverer gode retter til upåklagelig pris. Restauracja Ratuszov, midt på torget, er en av våre favoritter. Antresola Poznań er en lokal, økologisk kafé med middagsservering like i nærheten.

Poznan er full av stilige restauranter med smakfulle menyer
Om sommeren finner en rekke foodtrucks veien til byens parker og torg
21:00

HÅNDTVERKSBRYGG

Mikrobryggerier, multi-tap bar blant lokale, er svært populært i Polen. Med tusenvis av håndtverksbrygg og med en halvliterspris på rundt tjue kroner, krever neste stopp måtehold. Både Ministerstwo Browaru og Wściekły Chmiel er gode alternativer, men Piwna Stopa er kanskje den beste.

22:30

EN RUNDE TIL

Mens mange har fått nok, er natten enda ung for andre. Pijalnia Wódki i Piwa er stedet hvor mange lokale varmer opp for kvelden, mens Miasto, Za Kulisami og Hola er barer med ekstra god lokal stemning.  Ønsker du å fortsette etter midnatt, er byens egen utgave at Pacha det beste alternativet.

Piwna Stopa er en rocka og delvis lurvete øl-pub, med riktig hyggelig betjening
Både inne og i bakgården avholdes konserter. Enkel meny med mat som passer.

MELKEBAR

Du besøker ikke Bary Mleczne for å drikke melk. Disse startet som rimelige kroer subsidiert av staten under Sovjettiden. I dag er de uten statsstøtte, men fortsatt serveres generøse porsjoner for en rimelig penge ved Dziadka i Szkolna 7, Apetyt i Szkolna 4, Przysmak i Podgórna 2 og Pyra i Strzelecka 13.

KPALA NIGHT

Sankthans eller Ivan Kupala er feiringen av sommersolverv, årets korteste natt. Den hedenske fruktbarhetsfeiringen som ble moderert i kristen tid, feires med tusenvis av lanterner som sendes mot himmelen – en slavisk skikk gjennom århundrer, en arv fra kinesisk tradisjon.

FESTNINGSPARKEN

Park Cytadela, som ble en del av Poznan i 1945, er byens største park. Turveier, kunstige innsjøer, amfiteater og en gravlund gjør dette til et populært rekreasjonsområde. Festningen er i dag museum, hovedsakelig med militæreffekter fra krigens dager. Parkens åpne plasser benyttes ofte til konserter.

Godt utenfor sentrum ligger den enorme parkanlegget Cytadela. Et populært rekreasjonsområde.

OM BYEN

Mens utenlandske turister stimler sammen ved Stary Rynek, byens torg, trekkes lokale besøkende mot Półwiejska, byens handlegate, som leder til handlesenteret Stary Browar. Wielka og sidegatene er full av restauranter, mens Wrocławska er byens bargate, full av folk på kveldstid og i helgene. Ved Tarczaka like ved universitetet, ligger hipsterkafeer med en ungdommelig atmosfære.

REISE HIT

Flyplassen ligger 30 minutter med lokalbuss, eller 15 minutter med bil fra sentrum. Ingen direktefly, men flere billigselskaper som Ryanair og Wizz flyr til nabobyene fra flere norske flyplasser. Polen har et effektivt tognett med både intercitytog, Pendolino og lokaltog. Flixbuss kjører mellom flere europeiske byer. bilet.intercity.pl | flixbus.no

Bondens marked avholde ukentlig
Matfestivaler finner sted om sommeren.
Rynek Jeżycki, byens livlige ferskvaremarked ligger på andre siden av jernbanelinjen.

OVERNATTING

BEST
Puro Stare Miasto er et av byens beste hoteller. Det ligger i utkanten av gamlebyen. Internasjonal design og utmerket service. Gratis utlån av sykler, flott takterrasse og fri benyttelse av badstue. Stawna 12

BRA
Sleep In har spennende og personlig innredede rom,med og uten privat bad, rett på  torget. Fri tilgang til felleskjøkken, hvor det serveres enkel frokost. Hyggelig personale og  upåklagelig beliggenhet. Stary Rynek 77

RIMELIG
Opera Hostel ligger ved teateret, i den nye delen av byen. Et par private rom, ellers  4-6-manns rom. Sentralt,men likevel fredelig,med luftige fellesarealer og komfortable køyesenger. Zygmunta Noskowskiego 2/5

Spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: