SAN JOSE
SAN JOSE
SAN JOSE

SAN JOSE

SAN JOSE

San Jose står i sterk kontrast til regnskogen ved Montverde og de folketomme strendene ved Monzanillo. En livlig handelsby, med gågater hvor butikkene ligger på rekke og rad og med en stor markedsplass med spennende barer og smakfulle restauranter.

Byen, som er oppkalt etter Josef fra Nasaret, er i ferd med å endre seg fra en småby til en millionby med kulturbygg, museer og et livlig uteliv.

Kryssende gater uten navn kan virke kaotisk, men følg Av. Central gjennom det lange og smale sentrum av byen. Gaten er 6 km lang og strekker seg fra La Sabana-parken og ned til Universitetet. Der den glir over til å bli en trafikkert motorvei, søker du inn i sidegatene for å nyte arkitekturen – og de mange kafeene.

I San Jose er det marked hver lørdag. Oppsøk en av de mange bondens markeder. Der selger lokale produsenter ost og andre delikatesser. Det største markedet ligger ved Viques-plassen.

08:00

MORGENKAFFE

Rolig start i Parque Metropolitano
1000 moh. blir det sjelden særlig varmt, men start dagen i byparken La Sabana før trafikkstøy og veistøv fyller luften. Kaffe er en skaffet drikk i Costa Rica. Mange hevder de startet å drikke kaffe når de sluttet med morsmelk. Ethvert serveringssted vil alltid ha nytraktet kaffe på kannen, og for 500 colones kan du nyte morgenkaffen på en benk i en av byens grønne lunger.

09:00

HVERDAGSLIV

Gigabyte, grønnsaker og det hinsidige
Har du enda ikke skaffet deg lokalt sim-kort, sving innom Kölbi i Calle 50, så slipper du å bekymre deg for internett under oppholdet. For en 100-lapp får du data og whatsapp til å klare deg en måneds tid. Mercado Mayoero, full av lokalproduserte produkter ligger like ved. Det er heller ikke langt til Cementerio de Obreros, en av byens mange kirkegårder.

San Juan sentrum er en eneste stor markedsplass, som utvides med lørdagsmarked ved Plaza Gonzalez Viquez.
10:00

GATELANGS

En vandring i universitetsbyen        
Finn veien tilbake til Paseo Colon, hovedgaten som leder fra etablerte og internasjonale La Sabana til det upolerte området ved San Juan de Dios-sykehuset. I denne trafikktette bydelen med det lite helsebringende navnet Barrio Coca Cola ligger flere av byens bussentraler. Etter en kilometer endrer gaten navn til Av. Central og danner sammen med Av. 1-4 byens hektiske handelssentrum.

10:30

I SENTRUM

Formiddagsrast eller handlebonanza 

Noen ønsker å saumfare butikkene i tverrgatene på jakt etter nytt ferieantrekk, andre stikker innom La Casona Tipica, en artig innredet bistro med lokale retter på menyen. Et hektisk område, men slapp av med en kopp nytraktet kaffe og bakverk med dulce de leche (lokal prim red. anm.), eller Arroz Con Leche (riskrem). Det gir styrke nok til å kaste seg ut i hovedstadens yrende liv i bydelen Barrio Amon.

11:30

MARKED

Byens pulserende hjerte gjennom 150 år

Noen finner markedet klaustrofobisk, med 200 boder liggende tett i tett. Du er kommet til markedet El Mercado Central, i hjertet av byen. Hit kommer folk for å gjøre en storhandel, for å kjøpe suvenirer eller for å spise et rimelig måltid. Og det er ikke første gang: I 150 år har dette vært del av dagliglivet i byen. Krydder, ren kakao, skinnarbeider, nystekte tortilla, sydende supper selges side om side med både levende og nyslaktet kylling.

Mercado Borbón, er byens samvirkeselskap for bønder, slaktere og fiskehandlere, populært blant byens kokker.
På dagtid er byen samlet i sentrum, men den tømmes på kveldstid. Da er det spennende forsteder som gjelder.
At San Jose blir omtalt som landets markedsplass er ikke uten grunn. Hit kommer alle for å kjøpe eller selge.
12:30

BUTIKKER

I Downtown San Jose ligger butikkene tett

De som ennå ikke har fått nok av butikker, kan haste en siste runde i sidegatene mellom utsalgene som kjemper om å tilby de trangeste og mest utfordrende klesplaggene. Her dyrkes både kvinnelige former og machokultur, som kontrast til Vestens likestillingsdebatt. Å vandre rundt i de 20 kvartalene som utgjør dette handelssentrum er vel så mye en kulturell som en kommersiell opplevelse.

13:00

FORMIDDAGSMAT

Gatemat eller lunsj ved hovedstadens første hotel

Enten lunsjen som består av Chorreadas (maispannekaker) ved markedet, eller mer vestlige retter i restauranten ved Grand Hotel, tar du deg en tur i det 100 år gamle hotellet. Nyt en kopp te i det vakre biblioteket, en drink med utsikt i pianobaren eller en lunsj i restauranten. Det nylig renoverte hotellet, medlem av Hilton kjeden, er en fredfull oase i hovedstaden.

Matbod i Mercado Central.
Mercado Central er med 200 utsalgssteder byens største. Gå deg vill i labyrinten, og spis smakfulle lokale retter.
14:30

NASJONALTEATERET

Byens vakreste bygning, prydet med marmor og fløyel

På andre siden av Plaza de La Cultura ligger Nasjonalteateret. Byens vakreste bygning er av moderat størrelse, og er lett å gå forbi når du haster ned Av. Central. Et flott teater, vakkert dekorert. Det arrangeres formiddagskonserter i foajeen. Prøv å få med deg en av forestillingene, det er ikke så viktig at du behersker det spanske språket.

For guidede omvisninger og program, se teatronacional.go.cr

15:00

NASJONALMUSEET

Oppdag landets historie – blant sommerfugler og fangehull

Centro Costarricense de la Ciencia y la Cultura, en prangende festning og byens tidligere fengsel, huser i dag Nasjonalmuseet. Utstillingen omfatter landets historie, fra steinalder til moderne tid. Sommerfuglhagen i bakgården står i en sterk kontrast til skribleriene på celleveggene. Museet gir en betydelig mer dyster fremstilling av europeernes kolonivelde enn de heroiske beretningene vi ofte blir fortalt.

17:00

FORSTADSLIV

Sofistikerte Barrio Escalante, byens hyggeligste nabolag

Solen går tidlig ned I Costa Rica, og når mørket inntreffer går stållemmen ned foran butikkvinduene, og de frenetiske butikkgatene tømmes for folk. Men samtidig som biltrafikken reduseres, våkner forstedene til liv. En av de hyggeligste bydelene er Barrio Escalante, og nedre del av Av. 9 er full av nyetablerte serveringssteder. Start kvelden med et glass lokalt håndverksøl ved Wilk Craft Beer.

Det har skjedd mye i Utkanten av San Jose de siste årene, og flere av forstedene har blitt riktig så trendy.
18:00

SMAKSOPPLEVELSE

Det er gode restauranter i sentrum, men det er hyggeligere i forstedene

Dagene starter tidlig i San Jose. Svært tidlig. Allerede klokken 4 om morgenen åpner de første markedene. Det er kanskje en av grunnene til at mange ticos og ticas tar en tidlig kveld. Restaurant Isolina, tvers over gaten fra mikrobryggeriet, er en av hovedstadens bedre spisesteder. Huset er bygget av samme familie som i dag driver restauranten. Her skiftes menyen daglig, dessuten er vinutvalget upåklagelig.  er gode restauranter i sentrum, men det er hyggeligere i forstedene            

20:00

TID FOR EN COCKTAIL

Byen florerer av gode cocktailbarer med gode Jaguar Colada og Chiliguaro

Lupulus Beer Shop 100 m nedover gaten fra Isolina, er et utmerket sted for en hamburger og pils under stjernehimmelen en hvilken som helst kveld. Etter middag passer det godt med en tradisjonell Guaro Sour ved den bortgjemte cocktailbaren i bakgården. Friske og sofistikerte og drinker fra en dyktig bartender, så får du stålsatt deg for neste bydel på programmet. lupuluscr.co

Som i alle byer er det rundt universitetene det beste utelivet ligger. Fra klokken ringer ut fylles barene opp.
21:00

HOME OF THE OLAFFO

Rundt universitetet er det fredag hele uken

Mens man ofte finner gode barer i nærheten av kirkene, ligger gode utestedene gjerne ved universitetene. San Jose er intet unntak. Følg Av. 7 en liten kilometer, til bydelen San Pedro. Her ligger barer og rimelige spisesteder ligger tett. Fra klokken ringer ut samles studentene for Olaffo’s (drinker og øl i litersglass) ved Caccio’s. Stemningen er mer avslappet ved nærliggende Jazz Cafè Club.

22:00

UTELIV

Sentralamerikanske rytmer fyller barene gjennom natten

Utover kvelden er det Escape Bar og Frat House i Calle de la Amargura som gjelder. Her ligger det tre kvartaler fulle av utesteder, fra rolige jazzbarer til nattklubber. I helgene er det konserter og DJ som drar opp stemningen ytterligere. Ta turen til Calle 57 for karaokebarer. De fleste utestedene i Costa Rica holder åpent til klokken to om natten. Uber fungerer utmerket i hovedstaden, og er svært rimelig.

Vanskelig å oppdage i det kaotiske sentrum, men rett utenfor hovedstaden ligger nasjonalparkene og venter.

OVERNATTING

De fleste av byens overnattingssteder ligger Downtown i bydelen Barrio Amon. Sentralt dagtid, men kjedelig nattestid. Rohrmoser og La Sabana er de mest etablerte bydelen, men kontorbygg og kjederestauranter gjør denne bydelen livløs. I ungdommelige og rimelige San Pedro finnes få hoteller, men du finner flere leiligheter på Airbnb. Det samme gjelder det mer sofistikerte Barrio Escalante.  

MIDT I SENTRUM

BEST
Grand Hotel
Det ærverdige hotellet har huset en rekke presidenter siden innvielse i 1930, og er fortsatt en av byens beste hoteller. Fra den fredede bygningen på Plaza de La Cultura er det enestående utsikt til Nasjonalteateret. Det er e rekke gode serveringssteder i nabolaget, og det er kort gangavstand til mange av byens severdigheter.

BEDRE
Hotel Presidente
Pa andre siden av Nasjonalteateret ligger det rimeligere og mer standardiserte Hotel Presidente. Et godt valg for dem som ønsker vestlig standard til en god pris. Flere av rommene har en imponerende utsikt, og hotellets takterrasse er blant byens beste. Restauranten og baren er dessverre rene turistfeller.

BRA
Cando Living
Leilighetshotell midt i hovedgaten Av. Central. Enkle hybler med sovesofa, studio med dobbeltseng og luftige leiligheter over 2 plan. God standard, sentral beliggenhet,bemannet resepsjon og felles uteområde.


RETT UTENFOR SENTRUM

BEST
Grano de Oro
Eksklusivt og overdådig eventyrhotell i La Sabana med mye særpreg, fjernt fra alle de store kjedenes standardiseringsbehov. Den tidligere private eiendommen har 21 rom, restaurant, bar og lobby. Mens deluxe-rommene har 2 store dobbeltsenger, har suitene enkeltseng(er) i tillegg.  

BEDRE
Finca Escalante
Hyggelig vandrerhjem i det sjarmerende nabolaget Barrio Escalante. Vel rolig på formiddagene, men med en rekke serveringssteder i umiddelbar nærhet på kveldstid. En kort spasertur fra det lokale gårdsmarkedet ved Feria Verde på lørdager. En god kilometer til fots eller med buss til sentrum.

BRA
The Wind
Hyggelig gjestehus, et steinkast fra livlige San Pedro. Sovesal eller enkle rom, med og uten bad. Her bor gjester og personalet i skjønn forening. Frokost er inkludert, og familierom er tilgjengelig. 2,5km til sentrum forseres som en liten spasertur, noen stopp med lokalbuss, eller minutter i en rimelig Uber.

Costa Rica har ikke glemt sitt opphav. Indianerkulturen står sterk, og overalt sees urfolk og påminnelser om arven.

URBANE BARER DOWNTOWN

Selv om det ikke er et utpreget uteliv i bysentrum, er det flere barer med matservering, hvor du gjerne kan tilbringe en kveld. Her er våre favoritter Downtown San Jose:

Stiefel Pub
Uformell og intim gastrobar med gode småretter og ferskbrygget øl på tapp. Ungdommelig betjening som gjerne gir dagens anbefaling både fra kjøkken og bar.

El Social
På dagtid er det vanskelig å forestille seg, men når stålgitrene rulles opp om kvelden blir det anonyme gatehjørnet en av byen mest trendy cocktailbarer.

Bebedero
Skjult I den imponerende El Steinvorth-bygningen, rett ved byens hovedgate, serverer dyktige mixologer kreative drinker i fasjonable omgivelser

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock