BRASIL
BRASIL
BRASIL

BRASIL

BRASIL

Verdens femte største land brer seg mellom lange hvite sandstrender langs atlanterhavskysten, og den frodige ugjennomtrengelige regnskogen Amazonas. Den brasilianske republikken med imponerende fire tusen flyplasser opptar nærmere halve det søramerikanske kontinentet.

1. Amazonas                                                                  

Amazonaselven strekker seg gjennom hele Brasil, og danner med over tusen sideelver et nettverk som dekker halve landet. Disse vannveiene utgjør en femtedel av vannføringen i alle verdens elver. Den er transportrute for delstaten da hovedveien i Brasil, Transamazônica, ikke er asfaltert vest for Itaituba og i svært dårlig forfatning. Men selv om planene om veiutbygning videre til Colombia og Ecuador er skrinlagt, kan man reise med store skip helt til Tabatinga, på grensen til Colombia og Peru, 3500 km fra havet. Mindre elvebåter tillater å reise enda 800 km innover sideelven Marañón til Pongo de Manseriche i Peru, kun 300 km fra stillehavskysten. Ta turen til Manaus og begi deg innover amazonasregnskogen, som er hjem for en tredjedel av verdens planter og dyrearter, og en kultur med dyp forankring, til tross for den katastrofale konsekvensen europeisk invasjon har hatt for urbefolkningen.

Følg vannveien gjennom regnskogen fra Brasil til Peru

 2. Fernando de Noronha

354 km fra kysten av Brasil ligger de Unesco-listede øyene, der delfiner hviler ut etter nattens jakt. Nasjonalparkområdet, som utgjør 70 % av dette uberørte øyriket, beskyttes av et begrenset antall besøkende som gis tillatelse i regulerte perioder. 16 av disse 21 tropiske øyene er tilgjengelig for besøkende, mens under vannflaten venter over 200 typer fisk, delfiner og skilpadder. Havstrømmene fra øst gir en sikt på opp mot 50 meter, og vannet er varmt året rundt. I land venter pousadas ‒ overnattingssteder ‒ i det eventyraktige landskapet, og en rekke aktiviteter som hesteridning, seiling, vindsurfing og innbydende naturlige saltvannsbasseng. Den tidligere nederlandske, franske og portugisiske kolonien har en befolkning på rundt tre tusen. Du kommer hit med fly fra Natal eller Recife. Brasils største turoperatør CVC har også ukelange krysninger fra feriebyene Fortaleza, Natal and Recife.                                            

Turismen til Fernando de Noronha er strengt regulert

3. Lençóis Maranhenses                                          

Mellom de livlige feriebyene Fortaleza og Belém i delstaten Maranhão ligger Brasils flotteste kystlandskap. Vest for millionbyen São Luís, ved bankene av Preguiças-elven, ligger nasjonalparken Lençóis Maranhenses, der over 1000 kvadratmeter med hvite sanddyner forvandles til et lagunelandskap gjennom regntiden. Noen kjenner kanskje igjen miljøet fra planeten Vormir i filmen Avengers: Infinity War. Mens det krystallklare Atlanterhavet utenfor inviterer til en avkjølende dukkert, holder ørkenbassengene ofte opp mot 30 grader, og er populær blant kitere som utnytter ørkenvindene og den rolige vannflaten. Dette Unesco-listede landskapet er perfekt for beach buggies, disse små to-seters firehjulingene, men for komfort bruk en større 4WD. Pakk lunsj og drikke for en dag blant 50 meter høye sanddyner med piknik ved Azul- eller Bonita-lagunen, og tilbring natten ved en av de små lokalsamfunnene i utkanten av nasjonalparken.

Lagunelandskapet ved Lençóis Maranhenses

4. Pantanal Matogrossense                                          

Verdens største våtmarksområde, Pantanal, brer seg over 200 000 km ved treriksgrensen mellom Brasil, Paraguay og Bolivia. Blant det best bevarte området er Unesco-beskyttede Pantanal Matogrossense ved byen Cáceres, hvor jaguar, ozelot, flodsvin, maursluker, kaimaner, alligatorer og beltedyr lever blant hundrevis av fisk og over 600 fuglearter. Den enorme nasjonalparken er forholdsvis lite besøkt og ikke tilrettelagt for turisme. Her finnes hverken turistsenter eller regulerte omvisninger, men fra Porto Jofre går det båter innover det urørte landskapet. Reiser man den ene veien med småfly, og den andre via den imponerende veien Transpantaneira, som krysser Pantanal via 120 broer, får man både se landskapet i fugleperspektiv og oppleve gjestehusene langs veien som tilbyr hesteridning eller en hengekøye. Beste tid å besøke er under den norske sommeren.

Pantanal Matogrossense er Brasil best bevarte vårmarksområder

5. Rio de Janeiro                                                          

Selv om det er artig med samba på Copacabana eller bossa nova på Ipanema, må man komme seg opp i høyden. Selvfølgeligheter er taubanen opp til Pão de Açúcar, og trikken opp til en av verdens største art deco-statuer, Cristo Redentor ‒ Jesus-statuen som troner 700 meter over byen, på toppen av Corcovado-fjellet. Rio inntas av rundt tre millioner besøkende årlig, flere enn noen annen by i Sør-Amerika. De fleste under den ukelange folkefesten, som avholdes før den 40 dager lange romersk-katolske fastetiden setter inn ved påske. Det er de lokale sambaskolene som står bak de over hundre ulike paradene, som i dag er sterkt influert av afrikanske rytmer. En annen folkefest er nyttårsaften, da 2,5 millioner hvitkledde cariocas ‒ byens innbyggere ‒ samles på den fire kilometer lange Copacabana-stranden. Gå ikke glipp av en treningsøkt langs sandstranden i bydelen Botafogo, markedet langs Ipanema på søndager eller brosteinsgatene i Santa Teresa.

Har du spørsmål til artikelen? Spør Reiseeksperten

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock