ANTAKYA
ANTAKYA
ANTAKYA

ANTAKYA

ANTAKYA

Den dramatiske kystveien İskenderun Arsuz Yolu tar deg til strendene og den artige byen Samandag. Herfra går veien blant fjellene til elvedalen og en av romerrikets viktigste administrasjonssenter, den historiske basaren og konsertscenene i kulturbyen Antakya.

24 timer i

ANTAKYA

For 2000 år siden prydet ideen om å nyte livet en av matsalene i Antakya, og fortsatt er dette et sted for det gode liv. I Hatay regionen ved grensen til Syria møtes betydningsfulle kulturer ved spennende restauranter, stemningsfulle utesteder og elegante boutiquehotell.

08:00

GOD MORGENKAFFE

Godt voksne finner seg raske til rette ved tradisjonelle Barudi, mens andre foretrekker mer urbane Kedi. Uansett får du filterkaffe, tyrkisk kaffe, espresso både med og uten melk, eller en god kopp te servert mens du leser et par sider i en bok, og nyter morgenen

09:00

TYRKISK FROKOST

Hatay Sultan Sofrası og Antakya Kahvaltı Evi ligger på hver sin side av bydelsmarkedet. Begge er gode steder for en tradisjonell tyrkisk frokost Khvalti. Lokale oster og honning, syltetøy og tørket frukt, ferske egg, kortreise oliven, nybakt brød og selvsagt tyrkisk te.

Med tradisjonell Kahvalti er du garantert en god start på dagen
Kapalı Çarşı er den eldste basaren i Hatay provinsen
Ved tradisjonelle basarer er det egne områder for ulike varer og håndtverk
10:00

BASAREN I ANTAKYA

Ved torget Meydan Çarşısi ligger hovedinngangen til basaren Çarşı Girişi. Følg den lange  leden Uzun Çarşı forbi skomakerne ved Kunduracılar Çarşıs og smykkehandlerne i Kuyumcular Çarşıs, mens du kjenner duften av krydder og hører lyden fra blikkenslagerne

11:00

GRILLET OST KUNEFE

Inne bland kremmerne i Kapalı Çarşı ligger folkebadet Meydan Hamamı og Habib-i Neccar mosken. Begge er tuftet på lokale og ikke besøkende, men spør pent og du får kikke inn. Etterpå tar du turen til terrassen ved vertshuset Kurşunlu for te og en dose fra Asi Künefeleri.

Gamle menn finner ro utenfor Habib-i Neccar moskeen
Inbyggere fra Hatay provonsen trekker til Antakya for å handle
Nygrillet Künef venter på å bli badet i honning
12:00

VELDUFTENDE MEDISIN

Mellom den historiske basaren og byens Unesco beskyttede kulturhus ligger Aromatik Bitkiler museet, med en velduftende presentasjon av regionens aromatiske planter. Her kan du bli kjent med 300 av regionens endemiske vekster, og den historiske bruken av disse.

13:00

SMAKER FRA HATAY

Lunsjen tar du ved Hatay Evi, hvor det presenteres rimelig lokal gastronomi, med stor stolthet. Kulturhuset drifter både restaurant og arrangementslokale i den tradisjonelle ottomanske villaen. Det er mange avdelinger, noen er dessverre forbeholdt lukkede selskap.

Muhammara (Acuka) er en kraftfull pepperrett fra området rundt Antakya
Oliven slik oliven skal være
Skjelettet med et brød og vinkaraffel skaper fortsatt debatt
15:00

GRESK IRONI

Be personalet bestille en taxi for en 10 minutters kjøretur til det arkeologiske museet hvor du kan iaktta det 2300 år gamle mosaikk meme. Betydningen av skjelettet som prydet matsalen er fortsatt uavklart, men tolkning antyder en oppfordring til å spise sakte og nyte livet.

17:00

PROMENADEGATEN

Lokalbuss, taxi eller en liten spasertur tilbake til sentrum. Ved Saray Hotel starter gågaten Hürriyet Caddesi med butikker, kafeer og gatemat. Er det sesong slukker du tørsten med nypresset granateplesaft fra en av bodene, ellers tar du pausen på takterrassen Asya Bar.

Hürriyet Caddesi er full av butikker og gateselgere
I oktober er granateplene både søte og rimelige
Arkitekturen i Antakya er tudelig influert fra levanten
19:00

ESKI EVLERI

Kvelden nærmer seg og det er på tide å gjøre seg kjent med smugene i bydelen Zenginler. I de restaurerte husene venter spennende restauranter, stemningsfulle utesteder og elegante boutiquehotell. Ta plass ved innergården til Zeytin Dalı for en drink mens bydelen våkner.

20:00

STEMNINGSFULLT

Samet Harbelioğlu ønsker deg nesten alltid velkommen til Müzeyyen. Du bør bestille bord, her er det ofte fullt. En av byens beste spisesteder har gjennomført innredning, lun stemning og hyggelige priser i tillegg til en velsmakende meny. En flaske Raki hører med til måltidet.

Antakya er like stemningsfull på kveldstid som på dagtid
Kjøkkenet i Hatay er både kraftfult og smakfullt
Ingen stor kunstner, men en meget hyggelig
22:00

LOKALT VINBAD

Et 50 talls skjenkesteder ligger mer eller mindre skjult i de smale smugene. De mest spennende åpner kun sporadisk dørene. Følg lokale som går målrettet mot sitt stamsted, eller styr etter lyden. Et godt sted å starte kvelden er vinbaren Bade Şarap Evi.

Når markedsdagen er over begynner det gode utelivet

OVERNATTING

Det finnes ingen store hotell i Antakya og overnatting skjer ved boutiquehotell eller gjestehus. Et godt dobbeltrom ligger på rundt 50€ natten mens et dobbeltrom med enklere standard koster omtrent halvparten. Vår favoritt er Yeşil Ev Konaklama, mens Kavinn OtelMahallem og Luwi Antakya er gode alternativ. Saray og Waxwing Hotel er blant de kjedeligste.

Det er alltid en hjelpende hånd i nærheten

UTFLUKT

Hatai en spennende region. Gökmeydan er inget høydepunkt, men like ved ligger den sjarmerende fiskerlandsbyen Arsus, og oppe i fjellene venter de evigbrennende flammene ved Kurtbağı. Kystveien İskenderun Arsuz Yolu er en spennende opplevelse både på sykkel og med bil. I andre enden kan du oppleve steinalderbosetningene ved Beşikli Mağara og en del av romertidens ingeniørkunst ved Titus tunnelen. Inn fra kysten venter den hektisk byen Samandağ, mens i fjellene gjemmer det seg en sjarmerende landsby med utelukkende Armenske innbyggere. Rett ved Vakifli, står det 3000 år gamle Moses-treet, mens like ved Antakya ligger Haribiye og den ruinene av den antikke byen Dafne.

Foto: