ANTALYA
ANTALYA
ANTALYA

ANTALYA

ANTALYA

Urbane og livlige Antalya er et godt utgangspunkt for utflukter, men med bystrendene ved Konyaalti og Lara er kystbyen et fullverdig reisemål. Om sommeren firedobles antallet mennesker, ta turen om våren eller høsten. Her varer sommeren til November.

24 timer

ANTALYA

Antalya er knutepunkt for besøkende til den tyrkiske riviera, og mange reiser rett fra flyplassen til Side eller en av de andre badebyene ved middelhavskysten. Men for spennende historie og et forrykende uteliv er gamlebyen Kaleici og den tidligere greske bosetningen et artig sted å tilbringe ferien.

Kysthovedstaden strekker seg fra stranden ved Konyaalti...
...til klippene ved Lara
08:00

KAFFE OG SJØLUFT

Bor du blant nybyggerne ved Konyaalti rusler du ned på den steinete stranden, ellers er byparken som følger sjøpromenaden et fredfullt sted å starte dagen. Med en kopp kaffe fra en av kioskene, spaser du rolig mot klippene mens du ser solen krype opp av horisonten.

09:00

BYENS HERSKERE

Antikke grekere, romerske keisere, kristne apostler og osmanske sultaner har satt sine spor i byen, og ved Antalya Museum kan du se godt bevarte fortidsminner. I bygningene som omgir utendørsmuseet finner du marmorskulpturer og andre skatter fra forhistorien.

Den lille havnen var utgangspunktet for handelsbyen Antalya
Det ligger en rekke serveringssteder på klippene mellom Konyaalti og Kaleici
Hva koster din reiseforsikring?
11:00

MIDDELHAVSUTSIKT

Byen utviklet seg i et rolig tempo frem til 1970 da turistindustrien tilrettela for en kraftig og lite vakker utbygging. Istedenfor å bruke tid på hastig oppført betongarkitektur, tar du turen tilbake til klippene etter det historisk påfyll, og følger havhagen videre innover mot gamlebyen.

12:00

FROKOST HELE DAGEN

Den tyrkiske frokosten kan være dagens beste måltid. Kahvalti betyr før kaffen, og serveres gjerne som brunsj. Tradisjonelt fylles bordet med oster, syltetøy, bakverk, skinker, oliven, tapenade, egg, honning, nøtter og tørket frukt. Ta plass ved Nar Bistro for en langsom lunsj.

Til kahvalti serveres generøse mengder tyrkisk te. Måltidet avskluttes med tyrkisk kaffe.
14:00

TYSK PRESISJON

Etter en fyldig tyrkisk kaffe tar du turen via Yavuz Ozcan parken, og kaster et blikk utover havnen fra Tophane før du følger Cumhuriyet Caddesi til klokketårnet. Murene rundt byen ble i sin tid voktet av 80 tårn, det eneste som står igjen fikk montert tyske klokker i 1901.

15:00

KOMMERSIELL GATE

Fra klokketårnet går du mot Kapalıyol og gågaten Şarampol Caddesi som deler bydelene Kızılsaray og Tahılpazarı. Ta et kulturelt stopp ved det urbane museet Kültür Sanat og sjekk ut Murat Pasha moskeen. I enden av gaten ligger kjøpesenteret Mark Antalya | markantalya.com

Rundt gamlebyen ligger en flere handelskvarter og mange hyggelige torg
Sporene fra kjerrehjul som har entret Hadrians port gjennom årtusen er godt synlige
16:00

KEISERENS NYE PORT

Tross trafikken og følg Ismet Pasa Caddesi til Ataturk Caddesi for å entre Kaleici via Hadrian's Ark. Den 2000 år gamle byporten ble reist for å ønske den romerske keiser Hadrian velkommen til byen. Legg merke til lokal flora som er avbildet i portens hvelvinger.

17:00

SMALE BROSTEINSGATER

Kaleici er et sjarmerende sted å gå seg bort. De smale smugene er som en labyrint, men før eller siden når du den lille havnen. I den vernede gamlebyen rusler du blant gresk, romersk, bysantinsk og osmansk arkitektur, med sjarmerende boutiquehotell og turistrettede butikker.

Gamlebyen preges av brosteinsgater med turistrettede butikker.
I den lille havnen finner du badeplass med solsenger og egen strandbar
18:00

HISTORISK FORANKRING

I dag er det stort sett sjørøverskuter beregnet på turister som ligger fortøyd i havnen, men utover 1900 tallet lå det fortsatt et hundretalls fiskebåter og handelsfartøy i den lille bukten. Mens godt etablerte trives ved Restaurant Arma, inntar studentene moloen ved solnedgang.

19:00

ANATOLISK RAKI

Ta turen opp forbi utkikkspunktet ved Kecili parken for en aperitiff på terrassen ved Marco Hotel. Mens solen går ned og du drikker forfriskende raki ved Hidirlik tårnet med utsikt over den historiske havnen, er du kanskje like fascinert av Antalya som Ibn Battuta

Ungdommer samles på moloen i havnen når solen går ned.

«Handelsfolket bor i havnen Mina, omgitt av mur hvis porter lukkes fra utsiden om natten. Grekere, jøder og mamelukker bor i hvert sitt kvartal ovenfor havnen, også disse omsluttet av murer. Utenfor ligger den store muslimske bydelen, omgitt av den ytterste bymuren. Rundt ligger frukthager, olivenlunder, åkre og beitemark.» Fra den arabiske oppdagelsesreisende Ibn Battuta besøkte byen mellom 1335 og 1340.

Fra Antalya har du imponerende utsikt til fjellene i nasjonalparken Sivri Dağ Milli
20:00

STEMNINGSFULLT

Restaurantene langs Kültür Parkı og Karaalioglu parken blir fyrrige utesteder utover kvelden, men for en annerledes atmosfære ta turen til Luna Garden. Den stemningsfulle og alkoholfrie hagen holder åpent fra tidlig til sent, og gir en fin pause fra den hektiske byen. 

22:00

HEFTIG UTELIV

Antalya har sørkystens livligste uteliv. Hotellene lokker med magedans, restaurantene er rigget med miksebord, mens trubadurer og band skaper leven ved barene. Studentene henger ved Maltfix, Simurg har et voksent klientell, mens Varuna er et roligere alternativ.

Luna Garden er et riktig stemningsfult sted å tilbringe kvelden
Gjelder din reiseforsikring i utlandet?

OVERNATTING

BRA

Funky Monkey

Et av byens bedre hostel. Ikke beste sted for småbarnsfamilier, men et artig sted med enkel standard for backpackere og ungdommelige på stramt budsjett. | funkymonkeyantalya.tr

BEDRE

Atici

Et enkelt og greit familiedrevet hotell i utkanten av gamlebyen. Særlig komfort rommene er godt velholdt og av god størrelse. Hyggelig bakgård med sittegrupper. | hotelatici.com

BEST

Casa Sur

Kun 5 rom og på ingen måte overdådig, men det er et av de beste boutique hotellene innenfor bymuren. Gode senger og blid betjening et steinkast fra Hadrians Ark. | casasurantalya.com

Det ligger hotell langs hele kysten, men det hyggeligste er å bo i gamlebyen
Ikke glem en kopp te og et par biter rosa, gul eller grønn Locum

UTFLUKT

Menneskeslekten har vandret i landskapet rundt Antalya i 200 000 år, og stadig oppdages nye steinalderbosetninger. Har du tid tar du turen til Karain hulene utenfor byen. Ellers er de antikke bosetningene ved Phaselis, Olimpos, Myra, Andriake og Perge populære utflukter.

En flott opplevelse er å vandre de 500 km fra Antalya and Fethiye som utgjør Lykiaveien. | lycianway.org
Spørsmål til artikelen? Spør Reiseeksperten

Foto: