KAPPADOKIA
KAPPADOKIA
KAPPADOKIA

KAPPADOKIA

KAPPADOKIA

Siden steinalderen har mennesker søkt seg til Kappadokia. En liten del av dette oldtidsriket er bosetningene som er hugget ut av tuffpyramidene i nasjonalparken Goreme. Midt i parken ligger en travel by med gode boutique hotel, rimelige hostel og en rekke serveringssteder.

24 timer i

KAPPADOKIA

La deg fascinere av landskapet vind og vann har skapt gjennom millioner av år fra en varmluftsballong, eller vandre blant bosetningene mennesker hugget ut i den forsteinede vulkanske asken for tusener av år siden i kjærlighetsdalen, rosedalen og duedalen.

Se ballongene sveve over landskapet fra en av klippene rundt nasjonalparken.
Ballongene gjøres klare for flyvning før soloppgang
Enkelte ballonger passerer utkikkspunktene på få meters avstand
06:00

BALLONGFERD

For fugleperspektiv over det unesco beskyttede landskapet starter dagen med en tur i varmluftsballong over nasjonalparken. Det er rimeligst å kjøpe utflukten lokalt. Prisene er fra 80€ for 45 minutter i en kurv med 30 andre, til over 1000€ for privatflyvning med 2-4 personer

08:00 

KAH-VAHL'-TUH

Behold turskoene på og ta deg Görkündere Cafe ved foten av Aşiklar Tepesi for morgenkaffe eller en varm kopp te. Klassisk tyrkisk frokost Kahvalti serveres hele dagen, og utvalget av frukt, oster, honning, godt smør og brød fungere like godt som brunsj som til lunsj.

Ved Görkündere Cafe får du god frokost blant mektig landskap
Goreme er et spennende reisemål for alle aldre
Nedgangene til undergrunnsbyene kunne sperres fra innsiden med solide steindører
Hele landsbyer flyktet under jorden ved Derinkuyu og Kaymakli
10:00

UNDERGRUNNSLIV

Ta en taxi til de underjordiske byen ved Derinkuyu eller Kaymakli hvor samfunn på mange tusen, levde under jorden av frykt for mauriske krigerstammer. Undergrunnsbyene består av et titalls etasjer med plass for buskap, tilrettelagt med ventilasjon, varme og avløpssystem. 

12:00

TILBAKE TIL SENTRUM

På vei tilbake stanser du for en kopp te ved Ciko'nun Yeri, men flott utsikt over Duedalen. Du kan enten velge den korte ruten tilbake via utkikkspunktet Goreme Panorama, eller ta den lange veien via utkikkspunktet Asıklar Vadisi, for godt perspektiv mot Kjærlighetsdalen.

Du skal ikke langt innover kjærlighetsdalen eller duedalen før du vandrer alene
Alvesøylene i kjærlighetsdalen er kjent som fallossymbol
Når steinaldermenneskene flyttet ut flyttet duene inn
Gryteretter bakt i leirkrukker er en av spesialitetene i Kappadokia
13:00

SMAKFULLE LEIRKRUKKER

Cappadocian Cuisine er et fint sted for tradisjonell lunsj. Generøse glass med lokalprodusert vin, olivenolje fra egen gård og saftig hjemmebakt brød kommer raskt på bordet. Velger du en av gryterettene bakt i leirkrukker får du en lokal lunsj av lokale råvarer.

15:00

GROTTEARKITEKTUR

Noen trenger kanskje en time på rommet, mens andre ønsker utforske byen. Nøkkelringer og kjøleskapsmagnetene ved souvernirbutikkene i sentrum er ikke særlig spennende, men det er arkitekturen rundt boutiquehotellene Artemis Suites, Mithra Cave og Alaturca House.

Mange av de enkle grottene har fått elegante tillbygg
Fra åskammen har du flott utyn over landskapet i Goreme
Mange av grottene er innredet som gjestehus
16:00

EVENTYRLANDSKAP

Ta med en flaske vann og begi deg innover nasjonalparken til fots. Mest stemningsfullt er det å vandre blant det forsteinede landskapet i dalbunnen, men det er best utsikt fra åskammen. Fra Lunar Hotel følger du den brosteinsbelagte veien langs Duedalen mot Asagi platået.

17:00

BLANT DRUERANKER

Like før du når Asagi følger du stien som krysser dalbunnen. Langs veien på andre side har du fin utsikt til Rosedalen og platået ved Kizilcukur, mens du følger du den støvete kjerreveien, blant epletrær og drueranker, mot den overprisede kafeen ved Asiklar Tepesi.

Last ned TrailSmart appen for god oversikt over turveier verden over
I dalbunnen vokser tradisjonsrike druesorter
Rosabloggerne bruker timesvis på utkast til sine retusjerte bilder
Den sandfargede byen blir ekstra stemningsfull når solen går ned
18:00

DE SISTE STRÅLER

Utkikksplattformen ved Aydın Kiragi er hvor rosabloggerne tar utkastet til sine retusjerte instagram innlegg. La deg fascinere av de selvopptatte, mens du finner roen når den sandfargede byen endre farge når solen går ned. En ekstra genser kommer godt med.

19:00

LOKALE VINER

Organic Wine House er stemningsfult inne, mens terrassen er et fint sted å kikke på forbipasserende. De ansatte har minimalt med vinkunnskap og utvalget er begrenset, men bestill et glass lokale druer og len deg tilbake mens du nyter skumringen ved denne fredelige lille klippen.

Orcanic Wine House ligger i sentrum av Goreme
Både Cappadocia Cave Rooms, Bedrock og Apex har fine takterrasser
Turkish Ravioli er en av rettene du bør få med deg
20:00

LUNE SMAKER

Sentrum er fullt av familiedrevne spisesteder som føles mer som private hjem enn restauranter. Topdeck Cave og İnci Cave er små steder med få bord, mens La Vida er noe større. Det er også gode smaker ved Turkish Ravioli, hvor retten med samme navn bør prøves.

22:00

UNDER STJERNEHIMMELEN

Göreme er et sted for naturopplevelser, hvor det beste nattelivet er å vandre innover Icerideredalen. For utesteder må du ta turen til turistbyene rundt nasjonalparken. Uformelle İstasyon er et greit sted for en øl, mens eksklusive Carus har den flotteste takterrasse.

Landskapet er andektig ved soloppgang, eventyrlig på dagtid, stemningsfullt ved solnedgang og utenomjordisk ved fullmåne

OVERNATTING

BRA

OVERNATTING PÅ BUDSJETT

Som alternativ til en rimelig seng ved et av byens hostel kan du sjekke ut Panorama Camping, hvor du våkner til lyden av ballongene som flyr over teltet. Foretrekker du en seng er Kamelya Cave Hostel et enkelt men godt sted, hvor du ser ballongene fra takterrassen.

BEDRE

KOMFORTABLE GJESTEHUS

Hver bygning i Goreme er et gjestehus. De fleste har få rom, og de beste blir fort utsolgt. Sjekk ut Adelya Cave og Amber Cave, eller mer påkostede Kelebek Cave og Henna Konak. Uansett får du tradisjonelle rom med komfortable senger i hjerte av Nasjonalparken.

BEST

EKSKLUSIVE BOUTIQUEHOTEL

Ønsker du å bo tilbaketrukket er eksklusive Lunar Cappadocia et komfortabelt sted. Vil du bo sentralt er beste alternativ komplekset til Carus. Her finner du et fredelig underjordisk spaanlegg og en spektakulær takterrasse. Hotellet har egen restaurant og flere barer.

MUSEUM

Du kan oppdage både kirker og steinalderbosetninger på egenhånd, eller du kan besøke en av nasjonalparkens utendørsmuseum. Göreme Açık Hava med Karanlık kirken er den mest besøkte, men Zelve Açık Hava er rimeligere og mindre kommersiell. Her må dugå noe lenger innover parken for å oppleve de mest spennende bosetningene.

UTFLUKT

Kappadokia betyr «landet med de vakre hestene» på gammelpersisk, og et hyggelig alternativ til de høylytte og støvete firehjulingene, er å oppleve landskapet på hesteryggen. Moonlight og Dalton Brothers tilbyr utflukter for både erfarne ryttere og nybegynnere. Flere av utfluktene inkluderer lunsj ved en av vingårdene rundt Nasjonalparken.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: