CASCAIS
CASCAIS
CASCAIS

CASCAIS

CASCAIS

Tidligere ga sardinfiske kysten velstand. I dag er formueskatt og turisme byens inntekskilde. Etter frokost er det tid for en tur til tennisklubben eller en runde på golfbanen. Etter lunsj nippes det drinker i båthavnen. For kultur ligger palassene ved Sintra en halvtime unna. Når solen går ned tennes lampene i byens restaurantgater. Du lever det gode liv i Cascais.

MUNIGUIDE

CASCAIS

Siden 1800 tallet har formuende oppsøkt Cascais, og slik er det fortsatt. I dag er det ikke bare portugal's overklasse som ferierer her, men bemidlede fra hele Europa lar seg innlosjere ved byens komfortable hotell. Fra skjermede villaer rundt bysentrum kjører Panamera, Cayenne og Taycan med surfebrett på taket til sjømatrestaurantene langs kystveien.

Stemningen i Cascais kan best beskrives som uanstrengt
Bystrendene strekker seg mot Piscina Oceânica Alberto Romano

Det er internasjonal stemning i den lille kystbyen. Tyske, franske og belgiske familier som  kjempet mot nazismen fant trygghet i denne isolerte delen av Portugal. Også presidenter og kongelige har søkt tilflukt fra forfølgelse her. I sentrum går du blant vakre villaer med spennende historie og enkelte av plassene driftes som museum og hotell du kan besøke. 

Iskiosken i havnen er populær blant alle aldre
Et kurtisør har lykkes i et øyeblikks hengivenhet
Palacete Seixas er en av byens iøyenfallende villaer

Da Pergola, Vasco da Gama og Casa Vela Er blant villaene i sentrum om tar imot gjester. Mest imponerende er det å la seg innlosjere ved Albatroz palasset. Rundt den restaurerte sommerresidensen til portugal's kongelige Palácio da Cidadela de Cascais ligger flere museer som gir historisk introduksjon til byen. Festningen Nossa Senhora da Luz som omgir palasset og museumskvarteret ble oppført på 1600-tallet for å vokte innseilingen til Tagus. 

Tiden står stille på bryggekanten
Det vesle bysentrum er akkurat passe stort
Det er ofte marked ved Jardim Visconde da Luz
Byens mest særegne galleri er Casa das Histórias Paula Rego

Fra bystranden i Baía de Cascais tar hovedleden Alameda Combaentes da Grande Guerra deg til parken Jardim Visconde da Luz og bydelsmarkedet Mercado da Vila. Der får du et enkelt utvalg av lokale produkter og det du trenger av ferskvarer. Langs smale og bilfrie Rua Frederico Arouca ligger butikkene side om side. Handlegaten tar deg fra det torget ved Estátua de Luis de Camões til togstasjonen, og videre til bystrendene ved Hotel Albatroz.

Rua Frederico Arouca er byens promenadegate
En spektakulær kystvei tar deg fra Cascais til Praia do Guincho
Surfere leker seg langs kysten av Quinta da Marinha

Det er flott sykkelvei rundt Quinta da Marinha odden. Ruten går mellom eksklusive eiendommer og det utemmede atlanterhavet. Du passerer flere restauranter og sjømatbarer underveis, men ta heller lunsjen med utsikt til surferne ved Praia do Guincho. Når solen har gått ned er utelivet rundt Taberna Clandestina verdt å få med seg. Manjar da Vila er enkelt og riktig godt. Her får du blekksprut kokt til perfeksjon og en karaffel vin for en hundrelapp.

Når solen går ned tennes lampene i byens restaurantgater
Styr unna Luís de Camões og finn veien til bakgatene
Det beste utelivet finner du rundt Taberna Clandestina
FORNØYELSESPARKEN

SINTRA

Flere velger å ta turen til eventyrpalassene ved Sintra. Fornøyelesparken som ligger 20 minutter kjøring fra Cascais eller 40 minutters togtur fra Lisboa består av hager, borger og slott i en større UNESCO beskyttet park. 10 minutters gange fra togstasjonen finner du det mauriske Palácio Nacional og horder av turister som jakter kjølespapsmangeter og andre souvernirer. En drøss overprisede serveringssteder og et par hotell står til disposisjon.

Fastboende ser tuistdestinasjonen som en katastrofe de tjener penger på. 
For 20 år siden var landsbyen uoppdaget
De gamle villaene ligger flott til i åssiden
Palácio Nacional de Sintra

Resten av nasjonalparken krever mer logistikk. En endeløs rekke busser, taxi og elektriske  trehjulinger kjører nysgjerrige mellom severdighetene. Villaen Quinta da Regaleira og  festningen Castelo dos Mouros står gjerne på programmet, men det er Palácio Nacional da Pena som er høydepunkt. Pena Palasset som var kloster før den portugisiske kongefamilien fikk det bygget om til sin  sommerresidens fremstår som en surrealistisk disney fabrikasjon

Palácio Nacional da Pena
Spørsmål til artikkelen? Reiseeksperten

Foto: