CIESZYN OG ČESKÝ TĚŠÍN
CIESZYN OG ČESKÝ TĚŠÍN
CIESZYN OG ČESKÝ TĚŠÍN

CIESZYN OG ČESKÝ TĚŠÍN

CIESZYN OG ČESKÝ TĚŠÍN

På hver sin side av elven ligger Cieszyn og Český Těšín,grensebyer mellom Polen og Tsjekkia. Mens den polske bosetningen fremstår både sofistikert og velstående der den den troner på høyden, brer den uflidde Tsjekkiske bosetningen seg utover sletten. Ingen av stedene er naturligereisemål, men populære stopp før grensekryssing.

Arkitekturen i den polske gamlebyen fasinerte umiddelbart, men det var noe som manglet. Ikke kirker, det mangler inget sted i Polen. Heller ikke festninger, parker eller andre selvfølgeligheter. Men østblokkkultur, spennende retro-barer som Bledý Úsvit, punk-restauranter som Radegastovna og Intellektuelle møteplasser som Raszykova må du over grensen til Tsjekkia forå finne.

Gourmetrestauranter som Wonowajcy og eksklusive konditori som Mount Blanc dominerer derimot mattilbudet i Polske Cieszyn. Ironien er at økonomien er langt bedre i Tsjekkia. Mens polakkene tar helgeturen til jordnære kneiper på andre siden av Olza elven. Legger tsjekkerne helgeutflukten til de eksklusive omgivelsene i folkelige Polen.

Har du tid kan du besøke forstedene på andre side av toglinjen i Český Těšín. Gjerne med lunsj eller middag ved Na Brandyse. På den polske siden er historiske Przykopa og bryggeriet Zamkowy verdt å få med seg. Byene knyttes sammen av en rekke broer som del av EU er uten grensekontroll.

Cieszyn lokker turister fra Tsjekkia med historistisk arkitektur

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock