CORDOBA
CORDOBA
CORDOBA

CORDOBA

CORDOBA

På 700-tallet krysset berberne Gibraltarstredet og etablerte seg på den iberiske halvøy, og kunnskap den arabiske verden hadde tilegnet seg fra Kina ble med til Al-Andalus. Spanias nye folk kultiverte jordbrukslandet og etablerte byer etter modell fra Damaskus og Bagdad. Europas kristne valfartet til Córdoba for å lærte seg araberrikets kunnskap og kultur.

24 TIMER

CORDOBA

Det nye kalifatet bygget brønner, kanaler, vannhjul og utviklet landbruket med arter fra orienten. Araberne hadde flere hundre år før resten av verden forstått at jorden er rund. De studerte himmellegme, utviklet sekstanten, oktanten og kompasset samtidig som de introduserte filosofi, lekevitenskap, matematikk, geografi og astronomi for vesten. Cordoba var kunskapssentrum i Al Andalus.

Plaza de la Corredera var tidligere en tyrefekterarena
08:00

MARKED OG KAFFE

Sentrum av museumsbyen er for besøkende og ikke fastboende, men en av torghallene er fortsatt for bøndenes avling og fiskernes fangst. Gå gjennom Mercado de la Corredera ved Plaza de las Cañas før du tar plass på fascinerende Plaza de la Corredera for morgenkaffe.

09:00

ARKITEKTURHISTORIE

Du passerer søylene ved Templo Romano på vei mot renessansepalasset Palacio Viana for en fredelig morgenstund i den velstelte innergården. Legger du turen innom Jardines de la Merced og barokke Palacio de la Merced får du et godt innblikk i byens arkitekturhistorie.

Under siestaen kan du gå alene i byens bakgater
Cordoba har flere frodige parker og hager
Nabolaget spiser frokost og lunsj i sidegatene
10:00

LOKAL MORGENMAT

Følg butikkene i Jose Cruz Conde på vei til Taberna Chico Medina og La bodeguilla Mahou. Begge steder får du en riktig smakfull frokost, sistnevnte koster litt ekstra. Ristet med tomat og sprøstekt skinke eller kanskje Salmorejo den lokale versjonen av svalende gazpacho.

11:00

MODERNE CORDOBA

Fra Plaza de las Tendillas kan du rusle innover handlegaten Calle Conde de Gondomar som møter promanadegaten Avenida del Gran Capitán før den glir over i Calle Concepción. Selv om Cordoba er en moderne by, nar den stemningen av en avslappet og tradisjonell landsby.

Det er internasjonalt langs byens promenadegater
Urbane Mercado Victori ligger utenfor bymurene
Puerta de Almodóvar leder til Almodóvar del Río
12:00

UTENFOR BYMUREN

En av byens mest innovative sider finner du ved Mercado Victoria. Ta en drink i  urbane omgivelser før du følger Jardines del Duque de Rivas til Puerta de Almodóvar. Passasjen er 1 av 7 historiske utganger fra byen. Portene bærer tradisjonelt navnet på byen de ledet til. 

13:00

DE JØDISKE KVARTER

Innenfor bymurene venter det jødiske kvartalet Barrio de la Judería. Nabolaget er fylt av souvenirbutikker og spisesteder for ukritiske turister. La deg fascinere av arkitekturen, hvitvasket mur og blå krukker i de velholdte smugene før du går til neste severdighet.

Turistene stimler sammen i gatene ved Mezquita
Smak den lokale spesialiteten Flamenquin
Det er altid travelt i Barrio de la Judería
14:00

ANDALUSISK RULLADE

For energi til byens største severdigheter kan du rusle til Plaza de Abades for enkel tapas ved Baron, eller til Plaza Alhondiga for et godt måltid ved La Tranquera. Prøv den lokale spesialiteten Flamenquin; pannert nytelse av vellagret ost, spekeskinke og kalvefilet. 

16:00

ARABISK VELVÆRE

Lite passer bedre enn en svalende basseng og dampende marmorsaler etter lunsj. I nabogården venter Hammam Al Andalus hvor du kan slappe av i et tradisjonelt arabisk bad. Her får du også behandlinger med aromatiske oljer og næringsrik leire.

Det skulle gå 800 år før iberiske styrker gjenerobret landet, og erstattet muslimenes toleranse med inkvisisjonen og senere Franco's diktatur
Mezquita er imponerende både utvendig og innvendig
I dag benyttes den gamle moskeen som kirke
Søylehallen ved Mezquita de Córdoba imponerer
18:00

VERDENS KULTURARV

Den mauriske moskekatedralen Mezquita de Córdoba er en av verdens underverk. En runde rundt helligdommen fra år 785 er like imponerende som den mauriske søylehallen som venter inne. Legg merke til de vakre kobberdørene og de intrikate steinarbeidene.

19:00

KOSTBAR INTERESSE

Ta turen forbi Córdoba Ecuestre som er blant de mest anerkjente rideskolene i Spania. Sjekk gjerne programmet for forestillinger. Like bak finner du festningen Alcázar de los Reyes Cristianos og det vakre parkanlegget Jardines del Alcázar de los Reyes Cristianos.

Se en forestillinger ved den spanske rideskole i Cordoba
Puente Romano de Córdoba har stått i 2000 år
Moriles Ribera er et riktig godt spisested
20:00

MIDDAG VED ELVEN

Følg Guadalquivirelven forbi triumfbuen Romano de Córdoba. Utsikten til den den 2000 år gamle Puente Romano de Córdoba broen er best fra den langt nyere Miraflores broen. Etter en selvfie tar du plass ved Moriles Ribera for en god og rimelig gastronomisk opplevelse.

22:00

EN ANDALUSISK NATT

Utover natten åpner stadig flere barer og utesteder langs elvepromanaden Ronda de Isasa, og det her byen samles gjennom kvelden. Den svale brisen og stjernehimmelen setter en stemningsfull ramme for en dag i den historiske byen. Len deg tilbake og ta et glass til.

Kortreist mat og vin av lokale druer
Serveringsstedene ligger tett i byens smug
Flamenco utviklet seg i Andalusia
FOLKEMUSIKK

FLAMENCO

Den fyrrige danseformen utviklet seg i Andalusias multikulturelle nabolag hvor bysantiske, mauriske og romanifolket fremførte sin intense historiefortelling. Sjangeren er influert av indisk historiefortelling Kathak fra romanifolkets kultur, vestafrikansk Gurumbé fra tiden med slavehandel, og intensitet fra Andalusia under bysantinsk og Franko undertrykkelse. Flere restauranter har forestillinger, men Teatro Góngora er beste sted å oppleve Flamenco.

Spørsmål til artikkelen? Reiseeksperten

Foto: