COSTA RICA
COSTA RICA
COSTA RICA

COSTA RICA

COSTA RICA

Soloppgang ved Atlanterhavskysten, et bad ved stillehavskysten – på samme dag. Fra markeder og utelivet i San Jose, til regnskogen ved Monteverde. Hvilken del av Costa Rica skal du utforske?

Majestetiske vulkaner reiser seg fra tåkehavet, mens skilpadder svømmer bekymringsløst langs kysten – Costa Rica lokker til seg millioner av besøkende hvert år. Et godt nettverk av mindre effektive busser tar deg rimelig rundt i landet.

De fleste reisende haster direkte til en av de mange feriebyene, men hei! – der går de glipp av noe: Chepe er verdt et besøk en dag eller to. Byens handelssentrum gir en usminket opplevelse, mens områdene rundt sentrum er i rask forandring. Jordbruksmarkeder, spennende spisesteder og hektiske barer har gitt nytt liv til tidligere søvnige forsteder. Hovedstaden som ligger blant tre av landets fem aktive vulkaner – Poas, Irazú og Turrialba – er også et godt utgangspunkt for utflukter.

Rundt et hektisk handelssentrum venter hovedstadens spennende forsteder

GUNACASTE

I Papagayogolfen ligger amerikaneres feriekolonier side om side. Fra Bahia Culebra er det resorter og private villaer som preger kysten, hele veien til Bahia Brasilito og den smellvakre skjellstranden Playa Conchal. Hotellkjeder som Margaritaville og Hard Rock Café, lokker med høye priser og vestlig mat, mens fastboende har mer enn nok med å holde golfbanene veltrimmet og tilrettelegge for troféfiskere som jakter drømmefisken i de rike havområdene utenfor Santa Catalina-øyene.

Margaritaville er en av mange ressort ved Papagayogolfen
Tamarindo er en av mange amerikanske feriekolonier i Cost Rica

Nedover kysten følger mer jordnære feriekolonier som Tamarindo og Lagartillo, før bebyggelsen opphører og de urørte strendene langs naturreservatet Ostional åpenbarer seg. Bortsett fra surfere og skilpadder er det lite liv langs den sju kilometer lange stranden, som strekker seg fra San Juanillo til Nicoya. Ved Playa Guiones ligger komfortable botiquehotell og veldrevne serveringssteder med pokebolle og rødbeteburger i glutenfritt brød på menyen. Den langgrunne stranden er lekeplass for bemidlede surfere, veltrente yogaentusiaster og veloppdratte barn.

Gypsetterne samles ved Playa Guiones, et par km fra Nosara

Veien fortsetter til den mindre selvopptatte feriebyen Sámara. Herfra blir veiene dårligere, og det er kun de mest eventyrlystne som fortsetter til kystreservatet Camaronal og den øde stranden Playa Bejuco. Velger du den støvete veien innover halvøya, kan du oppleve aper og dovendyr på veien mot Nicoya, hvor innbyggerne har blant verdens høyeste levealder. Landsbyen er knutepunkt for busser til områdets strender og nasjonalparker.

Styrer du unna feriekoloniene opplever du folketomme strender og urørt natur
Få besøker naturreservatet Ostional, et viktig hekkeområder for havskilpadder.
Playa Guiones er en favoritt blant gypsettere med og uten barn

NICOYA

Langs rurale veier kan du i ta deg sørover Nicoyahalvøya til fredelige Monzanillo, behagelige Hermosa, overprisede Santa Teresa, internasjonale Carmen og frodige Mal Pais. På andre siden av odden venter feriebyen Tambor og den liberale hippiekolonien ved Montezuma. En hyggeligere vei til Nicoya er båten fra Puntarenas til Paquera. Det går lokalbuss fra San Jose til Tambor fergen, og lokalbussen til Cobano venter på andre siden.

Det er hektisk gjennom sentrum av Santa Teresa
I Santa Teresa handler det om surfing og lite annet
Det er rolig og ruralt i hippiekolonien ved Montezuma

PUNTARENAS

Sør for Puntarenas ligger charterbyen Jacó. Beryktet for sitt heftige uteliv er ikke dette vår favoritt, men stedet skal krediteres for sin utmerkete strand. Costa Ricas vestkyst fortsetter med landets største attraksjon: Manuel Antonio. I den lille dyreparken er det flust med halvtamme dyr, og strendene er upåklagelige, men du går i kø blant andre turister. De fleste hotellene ligger i fjellskråningen mellom Quepos og stranden, og du er avhengig av lokalbuss eller taxi for å komme deg rundt.

Varierte Dominical. De fleste kommer på dagsbesøk til hippiemarkedet ved palmelunden langs stranden, mens surfere kommer hit for gode bølger av ulik vanskelighetsgrad. Underlig nok tar hver eneste buss turen innom den søvnige landsbyen. Her er det ingen spennende overnattingssteder, men derimot et brygghus og et yogasenter som overgår enhver forventning. Enestående mat og drikke ved Fuego, og stemningsfulle yogatimer ved Danyasa.

Mens Hotel Makanda er en eksklusiv hotellfavoritt, er Millenium Hostel ved inngangen til nasjonalparken en utmerket budsjettfavoritt med både sovesal og private rom.
Turistene busses ned de bratte bakkene til bystranden ved Manuel Antonio
I turistbyen Jacó venter fin strand og et frenetisk uteliv

CORCOVADO

Uvita er poppis for en dagsutflukt. Den hvalfinneformede sandbanken ved Bahía Ballena gir god beskyttelse for 10 kilometer med flott sandstrand. Et utmerket sted å se solnedganger, men også et godt sted å oppleve hval nærmest året rundt. Mens de fleste turister innlosjeres rundt ved inngangen til nasjonalparken, samles backpackere seg ved Flutterby House i den eldre delen av bosetningen. I Uvita by, et par kilometer fra stranden, er Tucan Hotel et morsomt sted å holde hus.

Palmar Norte er et trafikknutepunkt i sør. En trivelig småby, men uten de største høydepunktene. Herfra går det busser til Sierpe, og til mindre begivenhetsrike Puerto Jiménez (via Chacarita) for ferge til Golfito.

Dominical lokker surfere med sin ville og vakre strand
I Dominical finner du et artig hippiemarked og flere gode serveringssteder.

Fra Sierpe går det elvebåter gjennom mangroveskogen til Drake Bay. Enten du bor ved Pirate Cove eller Paloma Lodge, er det en fin spasertur til Playa Colorada. Corcovado nasjonalpark har et av verdens rikeste biologiske mangfold, og safaritur innover i jungelen er halvøyas høydepunkt.

Jungelvandring er den store opplevelsen ved Drake Bay, men sjøveien er enklere

JUNGELEVENTYR

De mest eventyrlystne tar båt, eller begir seg ut på jungelvandring til Casa Corcovado Jungle Lodge eller Jungla del Jaguar for naturintime dager blant frodig regnskog og Stillehavet.

Nasjonalparkstatusen i Corcovado umuliggjør urfolkets tradisjonelle jakt, og indianerne som tidligere bodde på Osa-halvøya, er gitt nytt landområde i innlandet. Fjernt fra sitt tradisjonelle element er likevel deler av kulturen bevart. Ingen hoteller, derfor er det å bo privat inkludert. Årets høydepunkt er Fiesta de los Diablitos i månedsskiftet desember/januar. Den åpnes av en konkyliefanfare, og avsluttes med at det blir satt fyr på striesekkoksen.

COSTA RICAS KARIBIA

Costa Ricas karibiske kyst er langt mindre kommersiell enn stillehavssiden. Fra feststemte Bocas del Toro i Panama går det private og offentlige busser til grensen, og videre til hippiebyen Puerto Viejo. Et morsomt sted å besøke med mange barer som Salsa Brava og utesteder som Hot Rocks, men stranden er langt bedre ved søvnige Manzanillo. Her er den folketomme stranden og kyststien gjennom nasjonalparken Gandoca-Manzanillo til Punta Mona de eneste severdighetene.

Den nordlige atlanterhavskysten er utilgjengelig, og besøkes nesten bare av cruisebåtturister. De flotte mangroveskogene ved nasjonalparken Barra del Colorado kan nås med bil, men det går også småfly til landsbyen Tortuguero, hvor det finnes flere overnattingssteder. Herfra er det en spennende opplevelse å reise med elvebåt fra Penitencia til Samay og videre innover Coloradoelven. I disse kystsamfunnene finnes en rekke lodger, restauranter, matbutikker og minibank.

Den avslappede stemningen ved Manzanillo er motsatsen til Manuel Antonio. Mindre folk, flere dovendyr, rimelig og rolig.
Den avslappede stemningen ved Manzanillo er motsatsen til Manuel Antonio. Mindre folk, flere dovendyr, rimelig og rolig.
En nederlandsk florist står bak jungelparken og de velholdte villaene ved økolodgen Congo Bongo. Kunstinstallasjoner, krabber og apekatter gjør strandturen til en opplevelse. Om natten fylles jungelen av ildfluer, som sammen med lyden av de ville dyrene gir en magisk opplevelse.
Hele veien fra Puerto Viejo til Manzanillo på den Karibiske siden ligger det herlige strender du har helt for deg selv
Hele veien fra Puerto Viejo til Manzanillo på den Karibiske siden ligger det herlige strender du har helt for deg selv
De største opplevelsene i Costa Rica hviler mellom vulkanene i innlandet.

HØYLANDET

Sør for Orosi-vulkanen ligger nasjonalparken Rincón de la Vieja. Vulkanen er aktiv og for tiden stengt for besøk, men området er fullt av geotermisk aktivitet som både sees og føles når du vandrer rundt i det nærliggende krateret. Foruten sydende kilder og boblende gjørmegryter er La Cangreja et av de flotteste fossefallene landet har å by på. Borinquen Resort er et komfortabelt alternativ til vandrerhjemmene inne i parken. Den utdødde stratovulkanen Miravalles kan fortsatt bestiges.

Den største turistbyen i høylandet er La Fortuna. Landsbyen ligger naturskjønt til ved foten av Arenal-vulkanen, med rimelige hostels og behagelige boutiquehoteller. Mest komfortabelt er det ved et av de hundre spahotellene i området, som Royal Corin eller Nayara Springs. Backpackere foretrekker Santa Elena, som er et utmerket utgangspunkt for utflukt til tåkeskogene i Monteverde-reservatet.

Det er enkelt å reise i Costa Rica. Enhver rundtur tar deg  gjennom spennende landskap, og overnattingssteder finnes overalt.
Det er enkelt å reise i Costa Rica. Enhver rundtur tar deg gjennom spennende landskap, og overnattingssteder finnes overalt.

En snau time utenfor hovedstaden ligger det dampende Poas-krateret. Med over 40 utbrudd de siste to hundre årene, det siste så sent som i 2017, har vulkanen vært stengt for besøk en rekke ganger. Området ble gjenåpent i 2018, og den kokende lagunen kan igjen oppleves. Lett tilgjengelig en time utenfor San José ligger også landets største nasjonalpark, Braulio Carrillo, full av merkede vandreruter.

En enkel Sopa mariscos, fyrrig Olla de carne eller forfriskende pipa fria

KORTREIST MAT

Overalt i Costa Rica finnes bondens markeder med kortreist mat. Lokalprodusert ost og vin, nyplukket frukt og nyfanget sjømat selges hver lørdag morgen fra markedsbodene som rigges til lenge før solen har stått opp. En fryd for matglade. I San José har hver bydel sitt torg med ulike varer, mens i mindre byer som Tamarindo, Dominica og Quepos, samles produsentene på markedsplassen.

Det bugner av nyfangede råvarer, og aller best smaker det med nygrillet på en strandbar med sand mellom tærne.
Det bugner av nyfangede råvarer, og aller best smaker det med nygrillet på en strandbar med sand mellom tærne.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock