MILANO
MILANO
MILANO

MILANO

MILANO

Den Italienske hovedstaden er full av trendy barer, hektiske handlegater og museer i verdensklasse. Blant arbeider av Da Vinci, Bramante, Rafael og Caravaggio, ligger motehusene til Armani, Prada, Versace og Dolce & Gabbana. Milano lokker operainteresserte til La Scala og fotball frelste til San Siro.

MAKSIMALISME

Hjertet av byen er Piazza del Duomo mellom katedralen og galleriet Vittorio Emanuele II. Oppføringen av den gotiske helligdommen startet allerede på 1300 tallet, men det skulle ta 600 år før praktbygget av terrakotta og marmor fra Maggioresjøen var ferdigstilt. Interiøret med søyler, glassmosaikk og gotiske utsmykninger er like imponerende som fasaden. Still klokken etter soluret ved hovedinngangen før du finner veien til takterrassen for utsikten over Milano.

Duomo katedralen. Et mesterverk, både utvendig som innvendig.

Det elegante markedet Galleria Vittorio Emanuele II huser motehus, kunsthandlere, restauranter og kafeer. Arkadekonstruksjonen forbinder Piazza del Duomo og Piazza della Scala. Legg merke til mosaikkarbeidet i gulvet under glasskuppelen som symbolisere Italias historiske byer. En ulv symboliserer Roma, liljen står for Firenze, oksen for Torino, mens det hvite flagget med rødt kors symboliserer Milano. Oksens genitalia skal være lykkebringende - så vet du det.

Ved baren Camparino har det vært servert Campari siden galleriet åpnet i 1867
I 2012 ble McDonald’s kastet ut til fordel for Prada. Italienerne stadfester god smak.

På andre siden av galleriet ligger Piazza della Scala og et av verdens mest kjente og vakreste operahus. 6 etasjer med private losjer i gull og rød fløyel omkranser parketten. Siden 1778 har verdens største klassiske artister hatt uroppføringer her, deriblant Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Fortunino Francesco Verdi og Giacomo Puccini. Navnet La Scala kommer fra kirken som ble revet for å gjøre plass til teateret.

Fredsarken Arco della Pace er symbol for byporten Porta Sempione

URBANISME

Nord for Piazza del Duomo ligger det tidligere bohemområdet Brera. I dag er dette en fasjonabel og kommersiell bydel med stilrene boutique hotell og gourmetrestauranter. Butikkene selger Armani og Versace, mens galleriene byr på Raphael og Mantegna. Et høydepunkt her er Pinacoteca di Brera, et tidligere bibliotek som inneholder mesterverk av Bellini, Rubi og Correggio. Videre er det en flott spasertur gjennom motedistriktet Quadrilatero della Moda langs Via Montenapoleone til San Babilia for å se mer av Milano's eksklusive moteverden. Stopp gjerne ved The Four Seasons hotellet for en campari spritz i hotellbaren.

Undergrunnsbane og sporvogner tar deg effektivt rundt i Milano

Nord for Brera og Quadrilatero ligger Garibaldi stasjonen for tog vestover, og Centrale stasjonen for tog østover. Her ligger også Corso Como med sine mange bokhandlere, butikker og barer, og du kan se de hengende hagene ved Bosco Verticale. Enda lengere nord ligger bydelen Isola, et pulserende hektisk område. En rimeligere handlegate er Corso Buenos Aires, som ender ved den vakre og fredelige Giardini Pubblici parken.

Vest for Brera ligger den veldige Sempioneparken voktet av festningsverket til byens tidligere beskyttere, Castello Sforzesco. Fortet inneholder hele 12 museer fylt med arbeider av Michelangelo og andre storheter fra renessansen og tidligere epoker. Få også med deg Torre Branka tårnet. Tårnet er ikke mye å se på, men det er en av byens høyeste konstruksjoner, og gir fantastisk utsikt over byen og Duomo di Milano.

Selv byens Starbucks har latt seg inspirere av Milano's eleganse

KULTUR

For industridesign ta turen til Zona Tortona vest for Porta Genova, som de siste 20 år har blitt byens sentrum for kreativitet. Arkitektkontoret til David Chipperfield og MUDEK museet er verdt et besøk. Det 6 000 m2 store besøkssenteret til Armani ligger også i området. Den eksentriske Giorgio Armani har også en leilighet i motekatedralen.

Arkitekturinteresserte kan besøke Palazzo Berri-Meregalli designet av Ulisse Arata i 1913. Få også med deg den private villaen på andre siden av gaten, hvor rosa flamingoer pryder den grønne hagen. Den imponerende Piazza dei Mercati, byens sentrum under middelalderen, hvor Loggia degli Osii fremstår i dag omtrent som den gjorde i år 1316.

Den stilrene ombygde siloen til Giorgio Armani i Via Bergognone

Kunstinteresserte kan besøke Poldi Pezzoli, Begatti Valsecchi og galleriene rundt Brera, for det beste fra Italias malere. En annet spennende kunstscene er det alternative MACAO prosjektet (macaomilano.org), mens evolusjonen fortsatt lever hos Leoncavallo, med grafitikunst og politiske debatter. For grafisk design ta turen til Trennalle di Milano.

Leonardo Da Vinci entusiaster vil la seg imponere av den visjonære kunstneren og oppfinneres modeller og skisser av verdens første biler og fly ved National Museum of Science and Technology. De mest entusiastiske vil også trosse køen ved Santa Maria delle Grazie kirken for å oppleve et av verdens mest berømte malerier; Leonardo Da Vincis Den siste nattverd.

Rundt Montanelli parken finner du naturhistorisk museum, flere moderne kunstmuseum, en rekke gallerier og et planetarium. Ikke langt unna ligger også Villa Necchi Campiglio hvor du i stummende mørke kan bli kjent med andre kunstneriske sanseinntrykk enn det visuelle ved Dialogo Nel Buio

LANGS MILANOS KANALER

På andre siden av byen ligger restene av byens tidligere nettverk av kanaler.

Følg via Torino og Corso di Porta Ticinese fra Duomo. Naviglio Grande ble designet av Leonardo da Vinci for å transportere marmorblokker til byens mange monumentale bygninger. I dag ligger restauranter og barer tett langs kanalenes bredder ved Navigli og Porta Ticinese. Område våkner først til liv utover ettermiddagen, hvor akademikere og kunstnere kommer for en drink etter øl, som går over i apero (aperitiff).

En håndtverksbrygget øl langs kanalen ved BQ Birra Artigianale di Qualità

Besøk vinoteket La Vineria eller mikrobryggeriet BQ (Birra Artigianale di Qualità). Det ligger en del rimeligere barer i Via Casale. Ta turen til Via Vigevano for flere restauranter.

Colonne di San Lorenzo i bydelen Carrobio er et fint sted å henge i påvente av at livet skal begynne elvelangs. Ikke bare et sted med historisk sjarm, men også et sted hvor unge samles for en flaske vin og god stemning gjennom sommernatten.

Naviglio Grande våkner til liv på kveldstid

KOLLEKTIVTRANSPORT

Selv om Milano har et meget godt t-banenettverk som effektivt tar deg på kryss og tvers av byen. Er trikkene en langt artigere opplevelse. Kjøp et dagspass og sleng deg på en vilkårlig trikk for Milanos beste sightseeing. De gamle trikkene har trebenker, men helst bør du stå helst bakerst på balkongen. Den flotteste linjen er nummer 1 som går fra Centrale til Sempione gjennom sentrum, eller nummer 3 som går fra Duomo til Ticinese og kanalene ved Naviglio. Samme billett gjelder på trikk, metro og busser.

Kjøp et dagspass og sleng deg på en vilkårlig trikk for Milanos beste sightseeing.
Togbilletter får du kjøpt i Sala della Biglietteria ved Milano Centrale

Som en blanding av Art Nouveau, Art Deco og pompøs facistarkitektur ligger jernbanestasjonen Milano Centrale et par km utenfor bykjernen. Supplert av Garibaldi, Cadorna, Genova og Rogeredo, men det var den pompøse Milano Centrale Mussolini valgte som hovedsete under sitt fascistregime. Hesteholdeplassen er erstattet med nedgang til undergrunnsbanen, billettsalget er flyttet fra artiumet til sidelokaler og reklameplakater pryder nå veggene, men fortsatt en Milano Centrale imponerende. Legg inn et besøk til den utmerkede bokhandelen Feltrinelli.

Trikk nummer 3 tar deg fra Duomo til Ticinese og kanalene ved Naviglio

Cadorna stasjonen er populær blant reisende til Malpensa flyplassen, med direkte togforbindelse og fortsatt gangavstand til Duomo katedralen. Herfra kan du også spasere til Piazza Wagner og besøke det tradisjonelle markedet. Er du her en lørdag, ta turen til det eldste og største bruktmarkedet ved Fiera di Sinigaglia. Tirsdager er det matmarked langs Via Fauchè, mens på søndager er det et kunstmarked rundt Navigli.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock