DRESDEN
DRESDEN
DRESDEN

DRESDEN

DRESDEN

Byens gjenreiste praktbygg ligger i Altstadt, hvor Zwingerpalasset, Semperoperaen og Residenzslottet er blant høydepunktene. På andre siden av Elbe venter den kunstneriske bydelen Äußere Neustadt, med kreative kaffebar og et av nordeuropas beste uteliv.

24timer

DRESDEN

75 år etter Dresden ble utslettet av britiske og amerikanske bombefly er den igjen en av Europas vakreste byer. Tvers gjennom byen renner Elbe på sin vei mot Nordsjøen, mens i åsene rundt blir det dyrket Traminer druer og produsert vin i dag som i middelalderen.

08:00

FROKOST HOS SIGFRIED

Start dagen med smakfull biologisk frokost og morgenkaffe ved Hellers Kuchenglocke i den rolige delen av Neustadt. Brötchen med marmelade, lokale oster og god skinke, eller Müsli med årstidens frukt og bær. Kanskje et saftig stykke Schwarzwälder til slutt.

09:00

ROSEHAGE FRA 1930

Etter en pursunn start på dagen rusler du ned til en av de største elvene i Europa. Elben kan følges i full lengde med sykkel via Elberadweg, en del av det internasjonale nettverket av sykkelveier. Men nå får du nøye deg med en rusletur gjennom den vakre Rosengarten.

Fra Carolabroen har du fin utsikt til den historiske delen av byen
Innere Neustadt er den mest velstelte delen av Dresden
10:00

GENTRIFISERT HANDEL

Fra Staudengarten legger du ruten innover den velpleide Innere Neustadt for et besøk til Neustädter Markthalle. Magasinet tok over for utendørsmarkedene på slutten av 1800 tallet. I dag fyller håndverksutsalg og serveringssteder den en gang så ærverdige hallen.

11:00

AUGUSTMARKT

Følg Hauptstraße over Augustmarkt, hvor markeder og andre kulturarrangementer avholdes gjennom året. I andre enden av plassen står rådhuset og Goldener Reiter, den forgylte statuen av den saksiske kurfyrsten August, på en levaderende Lipizzaner hingst.

Den saksiske kurfyrsten August dominerer rådhusplassen
Augustusbrücke knytter sammen historiske Altstadt og mer urbane Neustadt
12:00

BREDDENES BINDELEDD

Du rekker en seidel med lokalbrygget øl ved Augustusgarten før turen over Augustusbrücke. Sandsteinsbroen sto ferdig i 1910, etter at broen kurfyrsten August fikk reist i 1730 hadde for smale buer for moderne elvelektere. Allerede på 1200 tallet ble det reist en bro på samme sted.

13:00

TYSK KRAFTKOST 

På andre siden finner du veien til Sophienkeller i Taschenbergpalasset. Såvisst tuftet på tilreisende, men her serveres tysk husmannskost i historiske og uformelle omgivelser. Sjekk ut de ulike delene av restauranten før du tar plass for pattegris, schnitzel eller sauerbraten.

Sophienkeller er som andre restauranter i Altstadt tilpasset turister
Det overdådige Zwingerpalasset ligger mellom Semperoper og Postplatz
14:00

DINGLINGER’S SKATTER

Enten du velger skattene i Grünes Gewölbe ved Residenzschloss, eller barokk interiør og vitenskapssalongen ved Zwinger palasset, bør du ta en kikk innom Semperoperaen. Her fremføres oppsetninger av  Rosenkavaleren for fulle saler i dag som på 1800 tallet. 

15:00

FÜRSTENZUG

Forser Der Katholische Hofkirche og la deg imponere av porselenskunst fra Meissen ved byens 104m lange mosaikkbilde. I Augustusstraße, vis-à-vis Tinghuset, er Wetting familiens historie gjenfortalt med 24 000 mosaikkfliser. Opprinnelig et maleri, flisene kom i 1904.

For kommersiell kultur sjekk ut kjøpesenteret Altmarkt-Galerie
Zwingerpalasset har en imponerende kunstsamling
Byens prinser blir hedret i Fürstenzug, byens 104m lange mosaikkbilde
16:00

DER KULTURPALAST

Dresdner filharmonien holder til i byens kulturpalass. Bygget var tiltenkt sosialistkultur, men byggingen startet først i 1967 og ble i stedet et monument for gjenoppbyggingen av byen. Auditoriet er betydelig moderninsert og er i dag en av byens beste konsertscener.

17:00

BYENS FESTPLASS

Ved Kreuzkirch kirken like bak venter Altmarkt, bedre kjent som Striezelmarkt etter det verdenskjente julemarkedet som har vært avholdt siden 1434. Her ved byens festplass, markeres også Winterzauber, Weihnachtsmärkte, Frühjahrsmarkt og andrev høytider.

Striezelmarkt er et av verdens best kjente julemarkeder
En britisk pilot som deltok i bombingen av Frauenkirche har laget det nye korset på domen
18:00

SYNDSFORLATELSE

På vei mot elven passer du Neumarkt. Her tar du turen opp i tårnet ved Frauenkirche for formidabelt utsyn fra 67m høyde. Kirken ble bombet under krigen, men 3634 av de mørke steinblokkene fra den gamle kirken ble benyttet i gjenoppbyggingen.

19:00

TIL ÄUßERE NEUSTADT

Herfra leder Münzgasse via smale smug ned mot Elben, og du følger elvebredden tilbake mot Augustbrücke som tar deg til den mer livlige siden av byen. Ønsker du mer tradisjonsmat eller trenger en seidel på veien, svinger du innom Wenzel Prager.

Følg strømmen i Münzgasse fra Frauenkirche tilbake til Augustusbrücke
Hipsterbydelen Äußere Neustadt er fin kontrast til de plettfrie fasadene i Altstadt
20:00

ENKELT OG GODT

Bydelen Äußere Neustadt er full av veganske kaféer, fargerike cocktailbarer og kreative restauranter. Først som sist finner du veien til kunstnerkollektivet ved Kunsthofpassage, og tar et bord ved Lila Soße for økologisk hvitvin og et par enkle, rimelige og kreative retter.

22:00

DRESDEN'S UTELIV

Pulserende utesteder og gatematutsalg i Alaunstraße og Rothenburgerstraße holder deg gående gjennom natten. Sjekk ut sjarmerende Wohnzimmer, luftige Louisengarten, urbane Horst, frekke Katy`s Garage og glem ikke en currywurst ved Curry & Co.

Wohnzimmer er et av mange spennende utesteder i Äußere Neustadt
Utelivet i Altstadt begrenser seg til en drink på torget

OVERNATTING

Gewandhaus er blant byens beste overnattingssteder, men på kveldstid føles det litt isolert å bo i Altstadt. Vil du likevel bo i den historiske delen av Dresden bør du sjekke ut leilighetshotellene i Schloßstraße som ofte er både rimelige og bedre enn de kostbare hotellene.

BRA

Lollis Hostel

Ikke for minimalister. Den bohemske atmosfæren kan fremstå litt rufsete, men god stemning og fin beliggenhet midt blant utelivet i Äußere Neustadt gjør hostellet populært. | lollishome.de

BEDRE

Aparthotels Frauenkirche

Et av byens mange leilighetshotell. Store nyrenoverte rom, midt blant høydepunktene i Altstadt. Et godt alternativ for grupper søm ønsker holde samlet. | aparthotels-frauenkirche.de

BEST

Bulow Palais

Palasset som åpnet dørene i 1730, er et av byens mest anerkjente hotel. 58 rom og suiter sentralt i Neustadt, med spasenter og egen Michelin restaurant Caroussel. | buelow-palais.de

Urbane Äußere Neustadt byr på artige abrer og spenennde restauranter
Historiske Altstadt lokker med museer og historiske bygniger
Rundt sentrum venter små landsbyer og tradisjonsrike vingårder

UTFLUKT

Byens største parkanlegg Grosser Garten, ligger like utenfor sentrum.  Med paviljonger, friluftscene og botanisk hage er den tidligere lysthagen et fredfullt sted å tilbringe en dag, gjerne med egen piknikkurv. Ved hovedinngangen ligger Hygienemuseet, med en detaljert gjengivelse av menneskekroppen i glass. I andre siden av parken ligger glassfabrikken til Volkswagen med inner- og yttervegger av glass så besøkende kan følge produksjonen. | grosser-garten-dresden.de

REISEN DIT

Det går direkte tog fra Berlin Hauptbahnhof til Dresden hver time. Turen tar halvannen time.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten!

Foto: