ESSAOUIRA
ESSAOUIRA
ESSAOUIRA

ESSAOUIRA

ESSAOUIRA

Taghazout er mer som mange forestiller seg Essaouira. Den gamle handelsstaden er for lengst oppdaget av turistene, men i motsetning til Marrakech er det fredelig å vandre rundt i byens medina. Utenfor bymuren venter en travel fiskehavn og langstrakte strender.

24 TIMER

ESSAOUIRA

Den oppdagelsesreisende Hanno fra Karthago beskrev Mogador som en livlig kjøpstad allerede for 2500 år siden. Fortsatt selger håndtverkere og kjøpmenn varer fra sine arbeidssted i smugene. Langs hovedleden venter bøndenes vogner og slakterboder blant butikkene.

08:00

KAFFE OG KUNST

I Essaouira møtes kulturer fra det arabiske Chiadma folket i nord, berber stammer fra Atlasfjellene i sør, og fransk okkupasjon. Start dagen med morgenkaffe ved Pâtisserie Driss. Se byen våkne på torget, bli inspirert av kunstkafeen, eller finn ro i den hyggelige bakgården. 

Moulay Hassan torget skiller byen og båthavnen
Start dagen med nybakt fra Patisserie Driss
Du får fine souvernirer ved Galerie la Kasbah
09:00

INSPIRERENDE RIAD

Byen er influert fra århundrer under fønisk, khartagisk, fransk, spansk og tysk okkupasjon. Like ved bakeriet venter Galerie la Kasbah hvor du ser kunsthåndverk inspirert av byens multikulturelle historie. Tepper, keramikk, malerier, tre -/og skinnarbeider fyller utstillingen.

10:00

PURPUR OG ARAGAN

Det var kongelig lilla purpur som først ga velstand til havnebyen. Fargestoffet fra purpura sneglen var svært ettertraktet blant romerikes herskere. Ta turen nedover Avenue Sidi Mohamed Ben Abdellah for et purpurfarget skjerf og en flaske nypresset arganolje.

Fortsatt er det livfullt i den gamle handelsbyen
Det er orientalsk stemning i Essaouira
Atlanterhavsvinden er svalende langs sjøpromenaden
11:00

SULTANEN AV MOGADOR

Utenfor byporten Bab Doukkala ligger byens industrielle nabolag. Følg heller Rue Mohamed El Qorry eller utforsk de labyrintiske sidegatene på vei mot Borj Bab. Bastionen som ble bygget av sultan Mohammed ben Abdallah er ny-restaurert og brukes i dag som kulturhus. 

12:00

FRI PASSATVIND

Går du rundt Palais de congrès når du bystranden. Plage d'Essaouira strekker seg 3km fra det portugisiske slottet Castelo Real som portugisere fikk bygget til krutthuset Borj El Baroud. Bukten er populær bland kitere når vinden blåser, og surfere når dønningene har rett vinkel.

Ingen typisk badeby, men stranden er flott
Det er ruralt, men her får du den beste sjømaten
Det er stor kontrast fra boutiquehotellene, til lunsj blant atlanterhavets fiskere
Blir havnen røff kan du spise blant turistene på torget
13:00

RETT FRA HAVET

Det er flere gode spisesteder langs strandpromenaden, men det er en opplevelse å spise i havnen. Byens pulserende fiskebrygge er intens, men her kan du selv plukke ut krabber, skjell og fisk fra bodene som tilbereder, og serverer delikatessene blant de blåmalte trebåtene.

Blir miljøet for barskt kan du sjekke ut bodene ved Moulay Hassan plassen
15:00

ATLANTERHAVSVÆRN

Du kjenner kanskje igjen sjøsiden fra Game of Thrones hvor Essaouira var kulisse for Astapor. Ta en runde på Skala de la Ville og muren som har beskyttet byen mot det frådende atlanterhavet i århundreder. På stranden nedenfor kan du samle skår av antikke mosaikkfliser.

Bymuren beskyttet mot bølger og inntrengere
Mandala Society er gamlebyens hipstercafe
Essaouira er en hyggelig og trygg by å oppdage
16:00

HYGGELIG HANDEL

Bruk en time elle to langs Avenue de l'Istiqlal. Byens travleste handlegate er akkurat passe. Få med deg L'Horloge d'Essaouira, et glass mynte-te ved Mandala Society, Marché aux Poissons og Place du Marché aux Grains før du plutselig er tilbake ved Bab Doukkala.

17:00

LYDEN AV MEDINA

Ettermiddagen bruker du blant kunstgallerier og designbutikker i gamlebyen. Lyden av medinaen forfører. Orientalske melodier fra arabiske kulturer blandes med forfengende toner fra ørken-nomadenes strykeinstrumenter og dras inn i en verden av blues, jazz og folk.

Nybakt brød og ferske egg fra rullende boder
Marokkansk porselensarbeid i verdensklasse
Mynte er ingrediens i både drikke og matretter
18:00

DU ER VERDT DET

Det er ingen tradisjonelle hamam i byen, men du får god behandling ved Spa Cocooning og Azur Art & Spa. Unn deg selv en times massasje eller pedikyr etter timer på brosteinsgater. For rimeliger alternativ kan du sjekke ut Les massages Berbères lesmassagesberberes.com

19:00

OPPLAGT APERITIF

Vestens politisk korrekte rusmiddel høre ikke hjemme i Marocco, og det er stort sett kun internasjonale hotell og serveringssteder som serverer alkohol. Ta plass på Le love by Caravane og kikk på forbipasserende mens du nipper til et glass sødmende mynte-te.

Svar te, mye sukker og en bunt frisk mynte
Iakta forbipasserende fra byens fortauskafeer
Kortreiste råvarer dampes i leirgryter tangine
20:00

MAT FRA HAVET

Unn deg et godt måltid ved Dar Baba Restaurant eller spis enkelt ved Restaurant Khmissa. Grillretter smaker best ved markedsbodene og tagine er ofte best ved veikroene, så gå for couscous eller andre lokale spesialiteter. Kanskje er det tid for en spenstig blekksprut?

22:00

NATT I KASBAH

Langs hovedledene i medinaen fråtses det i dadler og nøtter til midnatt. La deg lokke av salgsbodene i de travle gatene og bli forført kulturforskjellen. De med alkoholabstinenser kan døyve avhengigheten i vestlige omgivelser ved D'Jazy eller den lokale kneipa Alhafra.

Utover kvelden dukker snack-bodene opp
Oppdag hverdagslivet i byens smug
Nyfrittert sjømat med nypresset sitron
UTFLUKT

HAD DRAA SOUQ

I utkanten av byen finner du markedet hvor kameler og andre nyttedyr har byttet eier i århundrer. Hver søndag samles hundrevis av selgere og kjøpere ved Had Draa Souq. Du må komme tidlig for å oppleve den stemningsfulle auksjonen, ved lunsjtid er det hele over. 

Had Draa Souq er et lite eventyr

DOMAINE DU VAL D'ARGAN

In 1994 forlot Charles Melia den franske vinregionen Châteauneuf-du-Pape for å starte opp vingården Domaine du Val d’Argan utenfor Essaouira. Et besøk omfatter en tur gjennom druerankene, omvisning i produksjonslokalen, vinsmaking og lunsj med storslått utsikt.

OUNAGHA

Den vesle landsbyen er ikke bare kjent for kvaliteten på arganolje, men også for geitene som klatrer til topps i trærne for de velsmakende bladene. Enten du kjører forbi for et bilde av et geitefylt tre eller vil se den manuelle araganoljeproduksjonen er Ounagha verdt et stopp.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: