FRANKRIKE
FRANKRIKE
FRANKRIKE

FRANKRIKE

FRANKRIKE

Fottur i Pyrineene, sykkel i Alsace, elvecruise i Rhôndale eller hesteryggen i Camargue. Berusende vingårder, høytliggende alpelandsbyer eller dynamiske storbyer. Rivieraen med Nice, Antibes, Cannes og St-Tropez, eller tropiske opplevelser i Karibien og Polynesia. Hva er din franske favoritt?

MINIGUIDE TIL

FRANKRIKE

Rebublikken strekker seg fra Middelhavet til Atlanterhavet og Biscayabukten til Tyskland, Sveits og Italia. Paris er i dag som for tusen år siden et av verdens mest ettertraktede reisemål, og med samlingen øyer og territorier i andre verdensdeler er Frankrike verdens mest besøkte land.

PARIS

Denne pulserende storbyen med 3 millioner innbyggere i sentrum og 12 millioner med forstedene, besøkes av 50 millioner turister årlig. Her ligger attraksjoner som Eiffeltårnet, Notre Dame og Champs-Élysées, og kunstsamlingene ved Louvre, Pampidou og d’Orsay. Når den franske hovedstaden kjennes litt for stor er det fint å ta turen til bohemenes nabolag ved Montmartre, for flott oversikt over byen fra trappen foran basilikaen Sacré Coeur.

Avenue des Champs-Élysées strekker seg mellom to av byens triumsbuer

Fra høyden er det lett å se hvor mestre som Renoir, Monet, Dalí og Van Gogh hentet inspirasjonen ifra. Vest for basilikaen ligger Place du Tertre, fortsatt malernes arbeidsplass. I øst ligger den «Røde Mølle». Selv om bydelen Pigalle fremstår ubehøvlet, leverer Moulin Rouge et spektakulært show for alt fra nyskjerrige tenåringer til liberale bestemødre. Pablo Picasso og Salvador Dali var i sin tid faste gjester ved varietéteateret.

Like bak Sacré Coeur ligger malernes arbeidsplass Place du Tertre

I sentrum av Paris deler elven Seinen byen i to. Begge sider er oppført på unesc liste over verdensarvområde. En rekke broer forbinder paralelle promenadegater ved historiske venstre elvebredd Rive Gauche og trendy høyre elvebredd Rive Droit. Midt i elven ligger øyene Ile de la Cité og Ile Saint-Louis med kapellet Sainte-Chapelle og Katedralen Notre-Dame de Paris. Elvebåter gjør vannveien til fin transportåre mellom severdighetene.

Notre-Dame katedralen finner du på Ile de la Cité

Et velsmakende høydepunkt er Marché des Enfants Rouges, Paris eldste marked. Bak en gammel jernport kjemper kreolske spesialiteter om oppmerksomheten fra marokkanske og libanesiske fristelser. Her buger det også av østers, kamskjell og snegler som tilbredes ved de japanske og franske bodene. Er det trangt inne og solen skinner ute, kan du ta med delikatessene til Square du Temple rett ved. Markedet er innendørs.

Snegler, kamskjell og kråkeboller lokker hos fiskehandleren

I den fasjonable forstaden Ile-de-France ligger jaktresidensen til Ludvig XIV, Château de Versailles. Palasset står i dag som symbol for det gamle styresettet, som ble avviklet under den franske revolusjon. Eiendommen består av parkannlegg med over 1000 fontener og elegante bygninger hvor hoffet og 5 000 arbeidere tjenestegjorde. Versailles er regnet som en av verdens mest kostbare og ekstravagante bygningsstrukturer.

Versailles er ett av verdens mest påkostede palass

LILLE

Rett ved grensen til Belgia ligger fødebyen til Charles de Gaulle. Den tidligere industribyen var hovedstad i grevskapet Flandern, et av de rikeste områdene i Europa gjennom middelalderen. Med en sjarmerende gamleby og flere livlige torg er dette i dag en særdeles levende kulturby.

MIdt i sentrum ligger den nyklassisistiske jernbanestasjonen Euralille
INTERRAIL I 2021 ? UNTIE gir 10% rabatt
HEYMONDO har full COVID-19 dekning

LE HAVRE

Byen måtte gjenoppbygges etter krigen. Planlegnigen og byggingen anses i dag som enestående, og byen er oppført på UNESCO’s velkjente verdensarvliste. Le Havre byr på moderne kunst (MuMa), moderne arkitektur, trendy serveringssteder og den største skate-parken i Frankrike.

Le Havre er en velorganisert og moderne by

DIJON

Fødebyen til Gustave Eiffel har vært naturlig stoppested på veien fra Lyon til Paris i årtusener. Verdensberømt for sennep, artig nok benyttes sennepskorn fra Canada. Byen er hovedsete for Burgogne og Côte-d’Or, med både Vosne-Romanée og Gevrey-Chambertin i umiddelbar nærhet.

Flere av de tradisjonelle husene fra 1600 tallet er bevart i gamlebyen

CHANTILITY

Château de Chantilly er stedet krem ble pisket for første gang. Slottet har biblioteket med 13 000 historiske bøker og var kulisse for James Bond «A View to a Kill». Her finner du også et naturreservat, en sjarmerende landsbyen og slottets kunstutstilling med historiske malerier og en bibel av Gutenberg.

Senlis og Gerberoy er andre favoritter i Oise
Slottet ligger vakker til, med landsbyen like utenfor murene

REIMS

Den største byen i Champagne er historisk kjent for kroninger av franske konger. Katedralen Notre-Dame de Reims, Palais du Tau og Basilica Saint-Rémi er alle Unesco listet. Men tilbake til Champagne; de fleste produsenter har hovedkvarter her, og du kan bestille prøvesmaking hos alle.

I Reims finner du staselige bygårder og flotte slott

TROYES

Som tatt ut av «De tre musketerer», med mange intakte bygninger fra 1600 tallet. Troyes ble vunnet tilbake fra britisk herredømme av Jeanne d’Arc i 1429. Byen ligger i Champagne og det er god vinproduksjon i området. Klesprodusenten Lacoste har hovedkontor i byen, og det er flere outlets.

Gamlebyen strekker seg fra togstasjonen til katedralen

LYON

Byen som i dag er kjent for festivaler, parker og universiteter, har spilt en viktig rolle gjennom romertiden, middelalderen og renessansen. Gamlebyen og industriområdet Croix-Rousse er for lengst på UNESCOs verdensarvliste. Paul Bocuse fødeby er full av gode spisesteder.

Du har flott utsikt over byeb fra Notre Dame de Fourviere

GAP

Blant spektakulært fjell-landskap, ligger torgene Place Jean Marcellin, Place de la Rébublique og Place des Herbes med restauranter og cafeer i alle prisklasser. Hovedbyen i Haute Alpes ligger kun 10km unna Grande Randonée (#GR93/94). Det går direkte tog til både Paris og Marseille.

Gap er en utban by midt i det ville alpelandskapet

NICE

Spektakulære fjellpass leder fra Gap via Barcelonette til det azurblå havet ved rivieraen. Togstasjonen ligger midt i byen, mens flyplassen kun er et par trikkestopp unna strandpromenaden. I sentrum av den sørfranske byen venter et endeløst utvalg serveringssteder, markeder og butikker.

Gamlebyen ligger i ene enden ev bukten, flyplassen i den andre

MARSEILLE

Ved fengselet Château d'If (Greven av Monte Cristo) og foten av Parc national des Calanques venter frankrikes eldste millionby. Ta turen opp til Notre-Dame de la Garde for utsikt over den multikulturell og høyst levende middelhavsbyen. Sjekk også ut sjarmerende Le Panier og Cathédrale La Major i La Joliette.

Ulike middelhavskulturer møtes i den energiske byen

AX-LES-THERMES

Varmt vann stømmer ut i gatene når landsbyen feirer St.Hans, og innbyggerne samles for et bad ved vannspeilet «Lepers' Pond» i sentrum av byen. Resten av året kan du nyte de varme kildene ved Couloubret, Modèle og Teich. Ax-les-Thermes finner du i Pyrineene ved grensen til Andorra.

Ax-Les-Thermes har både varme kilder og iskaldt brevann

TOULOUSE

Byen er kjent for sine matmarkeder, te-salonger, jazzkonserter og klubbscener, men de er arkitekturen og beliggenheten mellom Garonne elven og Canal du Midi som har gitt tilnavnet «La Ville Rose». Ta en utflukt på kanalen og la deg fascinere ved hovedkvarteret til Airbus like utenfor sentrum.

Studentene skaper liv og elvene bringer ro til sentrum

BAYONNE

Hovedstaden i Baskerland har fått æren for bajonetten, og det er her Bayonneskinken som slaktes i oktober, luftes til februar, saltes til mai, tørkes frem til den er ferdig i jul kommer fra. Restaurantene ligger tett langs elvene i sentrum, og ved kystlinjen like utenfor sentrum lokker myke sandstrender.

Ved elvemunningen venter endeløse sandtrender

BORDEAUX

Omgitt av 10.000 vingårder er knutepunktet ved Garonneelven hovedstad for verdens vinindustri. Quinconces-torget og vannspeilet Miroir d'eau dominerer sentrum av byen sammen med promenadegaten Rue Sainte-Catherine. Sjekk ut Grand Théâtre på Place de la Comédie og havnebyen Port de la Lune.

Place de la Comédie finner du ved operahuset Grand Théâtre

VINGUIDE TIL BODREAUX

Margaux, St. Julien, Pauillac og St-Estèhe på østsiden av Garonne, benytter i hovedsak Merlot til sine eksklusive årgansgsviner. St. Emilion og Pomerol på vestsiden av elven dyrker i hovedsak Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot. De mest anerkjente vinhusene er Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion og Château Mouton-Rothschild. Alle har egne besøkssenter, med smakning - Santé!

Appellation d’origine contrôlée (AOC) regulerer geografisk opphav
Vinmuseet La Cite du Vin ligger ved Garonne elven like utenfor sentrum

BERGERAC

Place Pelissiere er hjertet i den sjarmerende vinbyen vest for Bordeaux. Et naturlig stop på den franske pilegrimsleden til Santiago de Campostella. Området byr på middelalderlandsbyene Issegeac, Eymet og Villerea, mens festningene Monpazier og Chateau de Monbazilliac ligger like ved.

Den sjarmerende byen Bergerac ble etablert ved den fredfulle Dordogne elven

NANTES

Nantes ligger i Loire dalen ved Château des Ducs de Bretagne. Den elegante byen er bygget på sukker, rom og slavehandel. Spis godt ved La Poissonnerie Et Pas Que eller industrielt ved La Cantine du Voyage, og få med deg Les Machines de l'Île  og den tidligere kjeksfabrikken Le Lieu Unique.  

Nantes er en livlig og urban by bygget av penger fra kolonitiden

RENNES

I år 0 var dette en liten gotisk landsby kalt Condate, men byen vokste og ble etterhvert hovedstad i Bretagne. I dag er Rennes en livlig studentby, hvor Le marché des Lices, Rue d'Orléans og Rue le Bastard danner bysentrum. Ikke gå glipp av utestedene langs Rue Saint Michel og La rue de la Soif.

Operahuset i Rennes står midt i det hyggelige sentrum

LE MANS

Le Mans er byen, Circuit de la Sarthe er bilbanen. Verdenskjent da deler av banen Mulsanne-straight, er en del av det offentlige veinettet. Den ellers så fredelige byen ligger rundt det historiske sentrum ved elven Sarthe. Grand Rue, Rue des Poules og Rue Doree inviterer til butikker og serveringssteder.

Alle veiene i sentrum leder til Place de la République

DET FRANSKE KJØKKEN

Også i Frankrike er gatekjøkkenmat og vakuumpakkede ferdigretter blitt en del av hverdagen, men samtidig finnes bungnende ferskvaremarkeder i alle byer. Gode råvarer er lett tilgjengelig og lokale mattradisjoner promoteres av både torghandlere og ved supermarkeder. Bakervarer, meieriprodukter og jordbruksprodukter er ofte kortreiste.

Det finnes over tusen typer ost i Frankrike, og mange sorter av hver type

Du finner et internasjonale spisesteder, men også restauranter som serverer snegler og froskelår. Betegnelsen «artisan» indikerere gjerne tradisjonell meny. På torg og ved markeder får du de flortynne pannekakene crêpe med sitron eller kastanjepuré, mens bakeriene byr på croissant og brioche. Matbutikkene har et godt vinutvalg.

Terter med bringebæreller eple, makroner og vaniljefyllte eclair

Det var på 1600 tallet den franske kokkekunsten slo igjennom. Overklassen krevde grønnsaker kokt til prerfeksjon og med bedre mathygiene kunne kjøttet serveres rosastekt. Tilberedningen skulle nå fremheve smaken av råvaren og ikke bare være ernæring, mens tradisjonell husmannskost som bourguignon, choucroute, pot-au-feu og bouillabaisse ble trendmat.

Froskelår er fortsatt en populær smårett i Frankrike

På 1700 tallet ble de franske sausene Bechamel, Espagnole, Velouté og Hollandés populære. Disse klassike sausene ble utfordret av vinaigrette og sjysauser på 1800 tallet. Det nye kjøkken La nouvelle cuisine tok over på 1900 tallet, og ble internasjonalt kjent med kokkelegenden Paul Bocuse. Franske smaker består gjerne av smør, sjalottløk, vineddik, sennep, urter og årstidens grønnsaker

UNESCO førte det franske kjøkken opp på listen over kulturarv i 2010
Snegler med hvitløkssmør er et klassisk fransk forrett

KOLONIMAKT

Frankrike definerer flere landområder fra kolonitiden som franske regioner. Selv med begrenset valgkrets ansees disse som en del av EU; Martinique, Saint-Martin og Saint-Barthélemy i Karibien, Saint Pierre og Miquelon utenfor kysten av Canada, Reunion og Mayotte i det Indiske hav, Wallis og Futuna, Ny-Caledonia og de 121 øyene som utgjør Fransk Polynesia i Stillehavet

Frankrike okkupere mer enn hundre øyer i stillehavet

FJELLVANDRING

Pyrinéene i sørvest byr på spektakulære fotturer. Den mest kjente pilegrimsleden til Camino de Santiago starter her i Saint Jean Pied a Porte. Provencealpene, inngangsportalen til de franske alper, er ikke mindre imponerende. Mont Blanc er høyeste punkt i Alpene, med omkringliggende byer som Grenoble, Chamonix og Annecy hvor alpinister samles for store skiopplevelser og heftig uteliv.

OVERNATTING

I Frankrike finner du alt fra enkle campinghytter til overdådige boutiquehotell. De fleste byer har hostel med sovesal, utleieleiligheter, enkle motell og komfortable hotell. Prisene ligger under norsk nivå. Langs pilgrimsledene sover du gratis i kirker eller rimelig ved herberg, mens i nasjonalparkene kan du sette opp eget telt og benytte ubetjente eller selvbetjente fjellstuer. Ved severdigheter og rundt feriebyene ligger det ofte campingplasser.

STILL SPØRSMÅL TIL ARTIKKELEN PÅ REISEEKSPERTEN.NO

Foto: