COOKØYENE
COOKØYENE
COOKØYENE

COOKØYENE

COOKØYENE

3000 km nordøst for New Zealand ligger stillehavsriket Cookøyene, hvor 15 øyer brer seg utover et område tilsvarende Europa. Alle bebodd, men kun en par er tilgjengelige for turister, de andre er forbeholdt øyboerne og eventyrere.

Rarotonga er eventyrøya de fleste drømmer om

REISEN

Reisen til øygruppen er lang, jo mindre du allerede er i Oseania. Det er rimelige fly fra Brisbane i Australia og Auckland på New Zealand. Fra Europa er det ukentlige flyet fra Los Angeles et bedre alternativ. Øystatens internasjonale flyplass ligger på hovedøya Rarotonga. Derfra er det  daglige flyvninger til ferieøya Aitutaki. Det går regelmessige lasteskip fra Auckland til Rarotonga. Båter fra Samoa forsyner den nordlige delen av øygruppen et par ganger i året, mens SV Kwai seiler årlig fra Hawaii. airnewzealand.eu | airraro.com | cookislandsairports.com

Rarotonga Internasjonale flyplass er liten og sjarmerende

ØYGRUPPEN

Den rimeligste måten å bevege seg mellom Cookøyene er den tidkrevende sjøveien. De få årlige avgangene som annonseres i lokalavisen, blir ofte blir utsatt i uker og måneder i påvente av gods eller stabile værforhold. Vel er fremme er det måneder til neste avgang.

De sørlige øyene er høye og vulkanske, mens de nordlige er lave atoller

Hovedøya kommer du ikke utenom. Her finnes stillehavekulturen godt iblandet vestlig standard. Laguner, motus, hvite strender, grønn regnskog, skilpadder, koraller, polynesisk mat og musikk. Her det det også et livlig uteliv, og flust overnattingssteder. Rarotonga er verdt den lange reisen i seg selv.

Pukapuka ansees som den mest tradisjonelle av Cookøyene

De fleste øyene kan besøkes med småfly, men det er kun ruteflyvninger til Aititaki. Få ting kan måle seg med utsikten fra flyvinduet, når de små perlemorhvite atollene kommer til syne, midt i det uendelige blå. Søker du noe mer kulturelt enn ressortene på Aitutaki, er Mangaia et godt alternativ. Utilgjengelige PukaPuka og Palmerston er de mest tradisjonelle, mens delvis ubebodde Suwarrow er den mest eksotiske.

Takitumu er det fredeligste og hyggeligste området på Rarotonga

RAROTONGA

Overnatting bør bookes på forhånd, da reservasjonen sjekkes på flyplassen. Øyhovedstaden Avarua er spekket med serveringssteder. Her er også markedene og utestedene lokale samles ved. Men ute bystrand kan det være et intenst sted å bok. Matavera er stedet de fleste kjører forbi. Ngatangiia er derimot stedet alt skjer. Ønsker alle høyt tempo og flust med aktiviteter på øyas flotteste lagune er dette stedet du finner alt fra eksklusive resort til backpacker hostel. Vil du ha oppleve det mer tradisjonelle øylivet, bør du fortsette er mot Tikioki, Turoa og Aroa hvor det finnes enkle bungalows og komfortable mini-resorts langs stranden, i mer harmoniske omstendigheter.

Punanga Nui markedet er ukens høydepunkt

Ved Arorangi ligger de større ressortene, hvor pakketuristene innlosjeres ved «The Rarotongan». Mellom Arorangi og flyplassen finnes rimelige rom og bungalows for langtidsleie, som annonseres i lokalavisen.

Eksperttips: Ta bussen fra flyplassen til politihuset i sentrum, skaff deg det obligatoriske cook-island scooter førerkortet og lei en scooter utenfor stasjonen. Innreisetillatelsen krever forhåndsreservert hotell - men med avbestillingsforsikring kan du fritt begi begi deg ut på jakt etter ditt drømmested.

Folketomme strender ved Titikaveka

MAT

Raro Fried Chicken er kanskje rimeligste serveringssted, Tamarind House det flotteste, mens favoritt gjennom 25 år er uslåelige Trader Jacks. Alle ligger i Avarua. For en tradisjonell matkulturell opplevelse er Punanga Nui Market verdt å få med seg. Mest eksklusivt er Little Polynesian Resort & Restaurant i Titikaveka. På Aitutaki og de sørlige øyne finnes flere serveringssteder. I den nordlige gruppen må man være selvforsynt eller avtale enkle måltider av tilgjengelige råvarer i forkant. Her består kostholdet i hovedsak av fisk og taro.

STRENDER OG UTFLUKTER

Muri Lagoon er for mange høydepunktet på Rarotong. Folksomt på dagtid og høylytt på kveldstid, men med vakker soloppgang og solnedgang.

Vår beste anbefaling er en barbent formiddagstur på stranden fra Muri til Titikaveka, med en rimelig lunsj på Fruits of Rarotonga. Etterfulgt av  en time under en palme, før en svømmetur blant fisk, skilpadder og koraller. Ut mot revet finner du levende skjell på din egen størrelse.

Fra toppen av Te Rua Manga har du utsikt over frodige Rarotonga

Er du sprek nok, bør du bestige Te Rua Manga (Nålen), Rarotonga høyeste punkt på 652moh. Har det nylig regnet, gjør som de lokale og ta turen opp til Wigmore’s Waterfall for en forfriskende dukkert.

Selv om søndag morgen kan kjennes tung etter en natt på Rehab, er det ingen vei utenom gudstjeneste for å oppleve de flerstemte polynesiske versjonene av ellers så trauste hymner.

Fullsatt sal med hvitkledde kirkegjengere

PRAKTISK

Det er mulig å gjøre et besøk til Rarotonga relativt rimelig, men da bør restaurantbesøkene unngås. Overnatting finnes i alle prisklasser. Unngå å kjøre scooter om natten da mange kjører hjem etter en festlig kveld ved utestedene i Avarua, og ulykker er vanlig. Det er rimeligere å leie scooter i Avarua enn i turistområdene på andre siden av øya. Hold deg oppdatert om Cookøyene på cinews.co.ck

Etter dager på havet dukker atollene opp i horisonten
De nordlige øyene er selvforsynte med Taro og fisk
På Pukapuka og Palmerston er du skjermet fra omverdenen

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock