KANARIØYENE
KANARIØYENE
KANARIØYENE

KANARIØYENE

KANARIØYENE

Kanariøyene er samlet sett et av våre mest populære reisemål og nordmenns soleklare (sic!) favoritt siden begynnelsen av 1960-tallet. Her får du hjelp til å finne din favoritt på Fuerteventura, La Palma, Tenerife, Gran Canaria, la Gomera, El Hierro eller Lanzarote.

Sol og strender er som en magnet for mange, men stadig flere ønsker mer aktivitet, og her har øyene mye å by på. Du kan klatre, være med på juvvandring, sykle, surfe, kite, dykke og dra på havfiske og på hvalsafari, og alle øyene byr på fine fotturmuligheter. Ikke rart at Kanariøyene er blitt et av de mest populære reisemålene i hele Europa.

Her byr vi på 7 av de viktigste øyene. Du kan reise til en av dem, eller kombinere flere øyer, for det er gode båt- og flyforbindelser. Og så understreker vi hva som er spesialiteten på hver enkelt øy. Kanskje finner du en ny favoritt?

Temperaturene kan variere mellom de forskjellige øyene, men ligger på mellom 19 grader om vinteren og 23 om sommeren, ikke for kaldt og ikke for varmt.

FUERTEVENTURA

Med den stødige vinden fra øst var det ingen tilfeldighet at nordafrikanske sjøfolk var de første som oppdaget denne øya. Den samme ørkenvinden, strendene og havet er i dag som en fornøyelsespark for kitere og windsurfere. Bortsett fra rundt de hektiske feriebyene er øya sparsomt befolket.

Puerto Rosario og Caleta de Fuste på østkysten er populære feriebyer, sammen med Morro Jable i sør. Resten av øya er for dem som trives best med en god bok og omgitt av mektig natur.

Fergene går skytteltrafikk fra feriebyene Playa Blanca og Corralejo. Her opplever man lite av øyas identitet. Men ankommer du fra flyplassen i sør, har du kilometer etter kilometer med sandstrender helt for deg selv.

Veien fører deg videre til Ajuy, en liten fiskelandsby, mest kjent for sine vulkanske grotter. Her ligger et par restauranter som daglig henter sine råvarer fra havet. Ved Garcey-stranden ligger restene av skipet SS «American Star», som gikk på grunn her i 1994. Herfra ligger flere små landsbyer ned mot Jandia-halvøya, og den største nasjonalparken på Fuerteventura.

På vestsiden ligger sjarmerende El Cotillo, med gode restauranter og stemningsfulle tapasbarer. Selve bystranden, La Concha, er en fin strand nord for byen. Bedre er stranden El Aljibe de la Cueva mot sør, gjerne om ettermiddagen når surferne tar sine siste bølger for dagen.

Lenger sør følger nasjonalparken Betancuria, oppkalt etter Jean de Béthencourt, som grunnla byen i 1404. Casa Santa Maria er det best bevarte huset i byen, og en utmerket restaurant.

Veien fører deg videre til Ajuy, en liten fiskelandsby, mest kjent for sine vulkanske grotter. Her ligger et par restauranter som daglig henter sine råvarer fra havet. Ved Garcey-stranden ligger restene av skipet SS «American Star», som gikk på grunn her i 1994. Herfra ligger flere små landsbyer ned mot Jandia-halvøya, og den største nasjonalparken på Fuerteventura.

Fra sørspissen av Jandia er det tett mellom feriebyene langs østkysten, med Moro Jable som den største. Lagunen er meget populær blant kitere, som utnytter det grunne vannet. Puerto del Rosario er største byen på østkysten, og havn for ferger til Tenerife, Lanzarote og Gran Canaria.

HØYDEPUNKT

 • Cofete er en av de flotteste strendene på Fuerteventura, isolert på nordvestsiden av Jandia-halvøya, med 12 km med urørt sandstrand. Villa Winter har en fascinerende historie.
 • Med 7000 fastboende klarer Gran Tarajal å bevare sjarmen. Smale gater, en hyggelig promenade og en liten bystrand. Fiske en en viktig næringsvei for landsbyen.
 • Ved Corralejo strekker det seg forførende sanddyner på begge sider av veien. Mot vulkanene i vest er det godt ørkenlandskap, i øst er veien kort til det avkjølende Atlanterhavet.
La Palma er dramatisk og vakker, med irrgrønn skog og ravnsvarte strender. Dette er en av de minst besøkte av Kanariøyene.

LA PALMA

La Palma er dramatisk og vakker, med irrgrønn skog og ravnsvarte strender. Dette er en av de minst besøkte av Kanariøyene. Santa Cruz er en hyggelig nok by, men de fleste drar korteste vei til den andre siden av øya og til turistområdet Puerto de Naos. Feriebyen ligger isolert, men fint til med langstrakt sandstrand og hyggelig promenade. Den andre feriebyen på vestsiden er Puerto de Tazacorte.

Turen går via bratte fjellsider der den irrgrønne barskogen møter skydekket. Fine veier slynger seg gjennom vakker urskog. På den andre siden av skydekket, høyt hevet over byer og strender, åpenbarer det seg et nytt og eventyrlig landskap.

Veien fortsetter langs bratte juv mot Roque de los Muchachos på 2500 moh. Området regnes som et av verdens klareste steder å observere det store himmelbildet, og astrologer fra hele verden valfarter til observatoriene her oppe.

Vel nede i lavlandet er Tijarafe en artig by å besøke. Turister og fastboende samles ved utebaren El Diablo, og nede ved strandkanten ligger Poris de Candelaria med sine gamle naust, en rural og artig opplevelse.

Så: hippiesamfunnet Amigos de la Naturaleza eller hippiekolonien på Costa Puntalarga. Alternativet er å ta turen innom vingården Bodega Steneguia i landsbyen Los Canarios for et glass lokalprodusert vin blant druerankene.

Helt i sør ligger de vakre saltfeltene på klippene ved Faro de Fuencaliente. Det er alger som gir saltet den rosa fargen.

Flott kjøretur tilbake til Santa Cruz, forbi øyas tredje og siste ferieby, Los Cancajos, med hyggelig marked, gamle hus, og Plaza de Espana som inviterer til en kaffe på torget.

HØYDEPUNKT

 • La Palma våkner virkelig til liv i februar når hele byen kler seg i hvitt, mens talkum kastes hemningsløst rundt. Det røkes sigarer og viftes med seddelbunker, en tradisjon fra 50-tallet fra arbeiderne som kom nyrike hjem fra Cuba.
 • Ta Ruta de los Volcanes og Ruta de la Crestería gjennom høylandet, via vulkaner, furuskog, snødekte områder. Flott utsikt.
 • Sjelden har stjernehimmelen vært så mektig. Den tynne og tørre luften gjør dette til et av de beste stedene i verden å studere astronomi.
La Laguna, like ved Santa Cruz, er av mange regnet som Tenerifes vakreste by. Sentrum av byen, som guanche-urbefolkningen kalte Aguere, er oppført på Unescos verdensarvliste.

TENERIFE

Med surfebrett langs strendene ved Benijo, eller langs spektakulære fjellveier opp vulkanen El Teide, 3718 moh. – ingen andre av øyene har et slikt naturmangfold som Tenerife.

Havnebyen Santa Cruz de Tenerife er en viktig sjøfartsby, med ferger til de andre øyene, samt til Cádiz. En rekke rimelige spisesteder og barer, særlig langs Avenue Francisco la Roche. Vannspeilet ved Plaza de España er hjertet i promenaden, sammen med Alameda Duque de Santa Elena-parken.

La Laguna, like ved Santa Cruz, er av mange regnet som Tenerifes vakreste by. Sentrum av byen, som guanche-urbefolkningen kalte Aguere, er oppført på Unescos verdensarvliste.

Midt på nordkysten ligger feriebyen Puerto de la Cruz. Her er det både små og store bystrender, men mange foretrekker bassenganlegget Lago Martianez. Fra Puerto de la Cruz er det ikke langt opp til byen La Orotava. Allerede på 1600- og 1700-tallet var dette en rik by, og du finner ingen annen by på øyene med så mange herskapshus som nettopp her.

Det 600 moh. høye fjellmassivet og den rolige Los Gigantes-stranden markerer starten på Costa Adeje, og 30 km med feriebyer som strekker seg til øyas sørligste punkt ved Punta de Rasca. Over 300 soldager lokker rundt 5 millioner turister til Los Cristianos og Playa de las Americas årlig. Det går ferger fra Los Cristianos til øyene La Gomera og til La Palma.

HØYDEPUNKT

 • Nedenfor Hotel San Roque i Garachio er det bygget et flott bassenganlegg. Den en gang så hektiske havnebyen ble grunnlagt på 1600-tallet.
 • I Santa de la Cruz er det lett å glemme at man befinner seg midt i Atlanterhavet. Fra det kommersielle sentrum rundt Plaza de La Candelaria, er det kort vei til det lokale torget Plaza Jose Arozena Paredes, og kunstnerkvartalene rundt Iglesia Nuestra Señora de La Concepción.
 • Veien fra Teresitas-stranden på sørkysten tar deg gjennom Anaga-massivets imponerende landskap, til Almaciga-stranden på nordkysten, med noen av de beste surfestedene på Tenerife. Den isolerte Benijo-stranden er vår favoritt.
Gran Canaria er en variert øy. Byen Las Palmas har etter hvert fått et snev av storby, blant annet har den en flott ny konserthall. Bystranden Las Canteras ble nylig kåret til en av de fineste bystrendene i verden.

GRAN CANARIA

Gran Canaria er en variert øy. Byen Las Palmas har etter hvert fått et snev av storby, blant annet har den en flott ny konserthall. Bystranden Las Canteras ble nylig kåret til en av de fineste bystrendene i verden. I gamlebyen rundt katedralen, et område som tidligere hadde et tvilsomt rykte, ligger det nå små og store gallerier og spennende restauranter og barer mellom de vakre, gamle bygningene.

Det er ikke så mange minuttene med buss opp til byens botaniske hage, og det er ikke mer enn to mil til en av landsbyene vi liker oss best i på Gran Canaria, landsbyen Teror. Den er, i motsetning til hva navnet indikerer, både et fredelig og vakkert lite sted.

Innover øya venter fjellpass og vulkaner som skiller de grønnkledde nasjonalparkene fra ørkenlandskapet. Høylandsbyene Valleseco, Tejeda og San Bartolomé de Tirajana er alle mindre besøkte landsbyer, men likevel klassiske reisemål. Pico de las Nieves (rett sørøst for Tejeda) er øyas høyeste fjell og rager 1948 moh. På øyas sørligste punkt ligger Maspalomas, med en liten smak av ørken, mange lekre hoteller og med øyas fineste sandstrand.

På sørøstsiden starter ravinene, og der klorer hotellene seg fast i bratte fjellsider rundt små strender. Arguineguin ligger på en odde blant disse. Et populært feriemål blant nordmenn, sammen med Puerto Rico.

HØYDEPUNKT

 • I Puerto de Mogan ligger hotell og leiligheter nede ved den sjarmerende havnebyen. Frodig bougainvillea pryder fasadene. Et lite fristed på sørkysten.
 • Maspalomas en liten ørken alle kan nyte. Sanddynene møter havet med en 12 km lang sandstrand.
 • Å gjennomføre veien GC-605 på sykkel er kun for de tøffeste. Landskapet langs veien fra Pie de la Cuesta opp langs Roque Nublo er imponerende. Turen langs Inagua nasjonalpark kan foretas med bil, gjerne kombinert med en fottur langs en av de godt merkede turstiene i området.
La Gomera er en øy godt egnet til fotturer, men det er også her noen av de beste festene i øygruppen finner sted. Landsbyene forsøker nemlig å overgå hverandre med de største høytidsfeiringene.

LA GOMERA

La Gomera er en øy godt egnet til fotturer, men det er også her noen av de beste festene i øygruppen finner sted. Landsbyene forsøker nemlig å overgå hverandre med de største høytidsfeiringene. Fyrverkeri og folkedans er ofte en viktig del av feiringen, sammen med lokale mat- og drikketradisjoner. Den mest utradisjonelle festivalen er San Maco i Agulo i slutten av april, hvor de mest vågale løper over gjødende kull.

Det var i den lille byen San Sebastian Christofer Columbus hentet vann for turen til Amerika. Havnen er fortsatt øyas viktigste knutepunkt. Mens havnepromenaden er utmerket for en ettermiddagstur, er bystranden helt grei for en dukkert. Husene i åssiden har flott utsikt til det lille bysentrum.

Gode veier tar deg raskt fra høyas hovedstad, til landsbyer som Agulo eller stranden ved Vallehermoso. Øya er nesten fri for turistbusser. Langs den ville kysten slår de blå bølgene kraftfullt mot de sorte vulkanske klippene. Innlandet er vakkert og vilt. De skogkledde fjellsidene i høyden står i sterk kontrast til de sorte klippene lenger ned. Garajonay-parken inviterer til spennende fotturer i et eventyrlandskap med fjell og urskog. Mens turistene vandrer i det dramatiske landskapet, sitter lokalbefolkningen i skyggen med et glass mezal.

HØYDEPUNKT

 • Mange turister reiser rett til feriebyen Valle Gran Rey, men ta heller turen opp i fjellene til Vallehermoso, og sjekk inn på Hotel Anaterve. Budsjettalternativ er Rural Tamahuche.
 • San Sebastian de la Gomera er en by det er godt å være i. Blir man rastløs, er det lokale markedet Mercado Centrale en fin formiddagsaktivitet, mens ettermiddagen nytes under laurbærtrærne på torget mens man forføres av likøren Gomeron. Bo godt på Parador de Gomera.
 • Fred Olsen er intet ukjent navn på Kanariøyene, særlig på La Gomera. Utsiktspunktet Mirador de Abrante hotell og golfanlegg ved Tecina: Begge deler er verdt å få med seg!

EL HIERRO

Finner du sjarm i ensomheten, bør du sette kurs mot Parador El Hierro i Valverde eller Hotel Balneario Pozo la Salud, som begge ligger isolert på hver sin side av øya.

Vind og bølgegeneratoren i havnen er en viktig del av øyas bærekraft. Den lille flyplassen ytterst i havgapet har en uslåelig plassering. Villa Valverde i vest på 500 moh. med 2000 innbyggere er største by på El Hierro. Som mange historiske byer på Kanariøyene er denne bygget i høylandet for å unngå angrep av pirater.

Nord for havnen og flyplassen ligger den fredelige fiskelandsbyen Tamaduste. Nordvestkysten starter med Pozo de las Calcosas, en samling tradisjonelle steinhus i en utilgjengelig bukt, et sted med en historisk og kulturell verdi.

Med unntak av fyret ved Orchilla og klippene ved Tacoron er den sørlige kysten av øya utilgjengelig for deg uten fjellstøvler og pågangsmot. Lengst i sør ligger La Restinga, en by for dykkeentusiaster, et sted for dype dykk, ofte i sterke strømmer.

De tidligere utilgjengelige områdene på øya er nå gjort tilgjengelige via tuneller, men opplevelsen er større når du tar de smale fjellveiene. Las Puntas er et sted som overrasker, uansett hvilken vei du velger. Noen spredte bygninger, og et lite steinhus på en molo høres ikke imponerende ut, men fjellsidene rundt som danner kulissen for stedet, er mektige. Hotel Punta Grande har kun fire rom, og standarden er enkel, men så kan du til gjengjeld fiske ut av soveromsvinduet.

Det er saltvannsgrotter og basseng rundt hele øya, Piscina Natural La Maceta er lett tilgjengelig. Det nærmeste man kommer by på denne siden av øya er Guachine Frontera. Helt i vest ligger Pozo de la Salud og Hotel Balneario. Både rommene og restauranten har god standard.

Med unntak av fyret ved Orchilla og klippene ved Tacoron er den sørlige kysten av øya utilgjengelig for deg uten fjellstøvler og pågangsmot. Lengst i sør ligger La Restinga, en by for dykkeentusiaster, et sted for dype dykk, ofte i sterke strømmer.

En kjøretur tvers over øya tar deg gjennom en flott urskog. Er du på vei sørover, ta en kaffe eller et glass Martinez på løgnernes bar i Taibique. Østkystens mest isolerte sted er Parador de El Hierro.

HØYDEPUNKT

 • Tamaduste er et sjarmerende lite samfunn med hus og leiligheter rundt en lagune, 500 meter fra flyplassen.
 • Hotel Balneario Pozo de la Salud ligger like isolert som øya selv. Her er det ingen alternativer, så hotellets restaurant må duge. Noen av rommene har terrasse med utsikt til Atlanterhavet.
 • En fottur fra La Llanía mot nasjonalparken El Pinar er en av de flotteste turene på El Hierro. Fra forblåste sanddyner og gjennom furuskog til de ravnsvarte klippene ved havet.

LANZAROTE

Det vulkanske månelandskapet er som i science fiction-filmen Interstellar, mens de lave hvitvaskede murhusene kunne vært fra scener i Star Wars.

Fra flyplassen er det kun kort vei til havnebyen Arrecife. Byen strekker seg fra bystranden Reducto til båthavnen på andre siden av byen. Besøk kunstmuseet ved Castillo de San José og saltvannslagunen El Charco de San Gines.

Nordover følger feriebyene Teguise og Charco del Palo med sine naturlige saltvannsbassenger. Arrieta er et livlig lite tettsted med en populær strand. Helt i nord ligger utkikkspunktet Mirador del Río, med den lille øya Graciosa en halvtimes fergetur unna.

I Pened-bukten ligger surfelandsbyen Famara, et av de beste surfestedene nord på øya.

Lenger øst ligger nasjonalparken Timanfaya. Mens temperaturen kan være over 100 grader kun centimeter under skoene, kan det bli over 500 grader 10 meter under fotsålene. El Diablo, den eneste restauranten i parken, griller maten over et hull i bakken. Populært med rideturer på dromedar. Mer ukjent er turen til den isolerte Madera-stranden.

Innover på øya finner du den tidligere hovedstaden La Villa de Teguise. En historisk by med mye sjarm. Cantina Teguise serverer grønnsaker fra egen hage og lokale kortreiste spesialiteter.

Lenger øst ligger nasjonalparken Timanfaya. Mens temperaturen kan være over 100 grader kun centimeter under skoene, kan det bli over 500 grader 10 meter under fotsålene. El Diablo, den eneste restauranten i parken, griller maten over et hull i bakken. Populært med rideturer på dromedar. Mer ukjent er turen til den isolerte Madera-stranden.

Lenger sør ligger landsbyene Yaiza og Uga. Kafeen La Cantosa serverer utmerkede sandwich. Tilbake på vestkysten ligger den rolige fiskelandsbyen El Golfo, med enkle overnattingssteder på stranden, og flere restauranter i vannkanten. Sørover følger de populære klippene ved Los Hervideros og saltslettene ved Janubio.

Playa Blanca er feriebyen i sør, full av suvenirbutikker og hamburgerrestauranter. Den siste feriebyen på øya er Puerto del Carmen. Byens sentrum og Playa Grande er relativt sjarmløst, men fra havnen i gamlebyen til Playa Chica er det roligere og riktig koselig.

HØYDEPUNKT

 • Los Ajaches-reservatet med urørt natur få kilometer øst for hotellkompleksene. Ved den populære Papagayo-stranden ligger El Barba Bar og restaurant El Chiringuito. Dyrt, men utsikten er verdt hver euro.
 • Famara er et sted for surfere. Urbanización Famara øst i Bahia Penedo er ferieboliger for fastboende, mens Caleta de Famara i vest har både hotell og hostel for besøkende.
 • Ron Barcelo er en folkevognbar i Arrieta. Sammen med utkikkspunktet Mirador del Río, den søvnige landsbyen Caleta del Sebo på Graciosa, og strender som Las Conchas og La Cocina en halvtimes fergetur unna, gjør dette nordspissen til et høydepunkt.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock