MIAMI
MIAMI
MIAMI

MIAMI

MIAMI

I den knallblå Biscayne-bukten venter Art deco arkitektur, sol og palmer. Smett inn i en yellow cab for å oppleve italienske smaker, karibiske rytmer og amerikansk urbankultur, før du finner veien til den imponerende bystranden ved South Beach.

REISEN DIT

Miami International Airport er en av verdens travleste flyplasser med direktefly til nærmere 100 internasjonale byer og over 35 millioner årlig reisende. SAS flyr direkte fra Oslo 3 ganger i uken. Fort Lauderdale (Hollywood International Airport) ligger en halvtime unna. Norwegian flyr 2 ganger per uke. Miami Beach Airport Bus tar deg direkte til South Beach (Rute nr. 150) for et par dollar.

Tog og bane møter Greyhound bussene ved Miami Central Station. Atlanterhavslinjene (tog) Silver Meteor og Silver Star, som begge starter i New York City er ventet å ankomme Miami Intermodal Center (MCS) ved Miami International Airport (MIA) innen 2017. Følg med på micdot.com

Carnival Cruise Lines, Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises og Royal Caribbean er blant 18 rederier med over 40 skip som har utgangspunkt i Port of Miami. Dette gjør det til den største cruisebåthavnen i verden. Årlig starter eller avslutter rundt 5 millioner turister sitt cruise her.

REISE RUNDT

Byen, oppkalt etter en indianerstamme, er som ofte på dette kontinentet, bygget opp rundt det numeriske grid systemet. Gatene er merket NW (nordvest), SW (sydvest), SE (sydøst) og NE (nordøst), hvor gatenummer har utgangspunkt i downtown (bysentrum). Offentlig transport består av lokaltog Trirail, t-bane Metrorail, gratis by-bane MIA/Metromover og busser.

Sykkel er et populært framkomstmiddel, og byen er en av de mest fotgjengervennlige byene i USA, selv om lokale sjåfører har rykte på seg for å være skjødesløse. BayLink, en trikk fra Downtown til Miami Beach har vært planlagt lenge, men arbeidene har fortsatt ikke startet. UBER er rimelig og svært utbredt.

Det tar tid å bli kjent med millionbyen. Er det første besøk bør du bo ved South Beach
Du må tidlig opp for å se soloppgangen fra den langstrakte stranden ved South Beach
Det tidligere jordbruksområde mellom Everglades og Atlanterhavet handler nå om urban glamour. Først tidlig på 1900 tallet ble South Beach hjem for rike og berømte. Det store turismen fant ikke sted før etter innspillingen av gangsterfilmen Scarface, som gjorde byen til en lekeplass for voksne.

OVERNATTING

Mange attraksjoner ligger downtown i byens kulturelle og kommersielle finansdistrikt. North er kjent både for historisk og moderne arkitektur og design. Begge steder finnes hotell i ulike kategorier, men skal du til Miami, bo heller i West eller South. Gjerne Little Havana, Coconut Grove eller Coral Way. Men skal du først til Miami, anbefaler vi at du forlater Miami og bor langs South Beach, rett øst for Biscayne Bay.

Koralløya er fra Haulover Park til South Beach dekket av resorts. Kanskje å foretrekke for barnefamilier. Andre bør unne seg å bo ved Ocean Drive, kjent fra tv-serien Miami Vice med Don Johnson og Philip Michael Thomas i hovedrollene. Promenaden med den særegne art-deco arkitekturen og de livlige barene er verdt et besøk til Miami i seg selv. Bo gjerne på thebetsyhotel.com eller langt mer økonomiske hostelmiamibeach.com

Er du en golfentusiast eller mer fasinert av engelske mannor-house er biltmorehotel.com i Coral Gables å anbefale. Et 7000 m2 imponerende landemerke, hjem for konger og presidenter i over 100 år. Selvsagt med egen Palme d'Or restaurant, 18 hulls golfbane designet av Donald Ross, ja- og 10 tennisbaner da. Annet høydepunkt er Casa Casuarine (Versace Mansion), av Gianni Versace og åsted for hans ekskursjon vmmiamibeach.com

The Tides har gode Mojito og rom med havutsikt.
The Betsy Hotel ved Ocean Drive, South Beach.
The Betsy - et 4 stjerners boutiquehotel ved South Beach.
Veltrente bikinikropper på rollerblades og testosteronkropper som pumper jern på stranden. Importert sand, brystimplantater og et livlig natteliv. Spenstige art deco hotell, den knallblå Biscaynebukten, sol og palmer. Velkommen til Miami.

MAT

Først drikke. It’s all about Mojito. Og få steder kan den nytes like godt som på takterrassen til ikoniske breakwatersouthbeach.com, før lunsj på Joe’s Stone Crab cjscrabshack.com

Middag på Gloria Estefan’s Larios, men først en Mojito i baren på tidessouthbeach.com etterfulgt av en cocktail på Mango’s, før stedet å bli sett er Clevelander clevelander.com

Gastronomien er i stor grad preget av nærhet til havet. Cheviche serveres ved nærmest alle restauranter, mens gatematen har sterk kubansk og italiensk innflytelse. En populær diner er manolomiamibeach.com i 685 Washington Avenue, men et enda bedre tips er bolivarmiamibeach.com, som i tillegg tilbyr gratis salsatimer.

Naked Taco serverer smakfulle empanadas.

UTFLUKTER

Reis inn i Everglades nasjonalpark og dra på alligatorsafari med Miccosukee stammen. Kjør med hav på begge sider på motorveien som glir over perlebåndet av småøyer som utgjør Florida Keys. Eller ta en båttur rundt Biscayne Bay og se stjernenes villaer mens delfinene leker rundt båten, oceanforceadventures.com. Alle fine dagsutflukter.

Kunstmuseet Pérez Art Museum Miami, er Miamis nye samtidskunstneriske flaggskip, med internasjonal kunst. Selv for de med manglende kunstforståelse er PAMM verdt et besøk, med sin imponerende hengende hage, sjøpromenade og grøntområder. pamm.org

Få også med deg graffitikunsten og alle pop up galleriene i området rundt Wynwood.

Mellom Downtown og Coral Gables, ligger den gamle originale trehusbebyggelsen i Coconut Grove, med en rekke barer og butikker, spesielt populært blant den nye generasjonen. Det finnes over 80 parker og hager i byen. De største og mest populære er Beyfront, Tropical, Bicentennial, Peacook, Morningside, Virginia Key, Watson Island og selvsagt Key Biscayne.

Bukter, elver og kanaler gjør Miami en yndet havn for båter, og et fristed for seiling og fisking. Korallrevene i Biscayne, verdens 3. største, er populært for dykking og snorkling.
Miccocukee stammen tilbyr alligatorsafari på Everglades.
Ett av de gjenvære pålehusene ved Stiltsville i BiscayneBay.

PRISNIVÅ

Her finnes noe for enhver smak og økonomi. Miami trenger ikke være dyrt.

SIKKERHET

Unngå Overtown, og som i alle byer forekommer lommetyverier. Tornadoer treffer normalt ikke Miami (sesong fra august til september).

HVA SKAL DU TA MED?

Solbriller og hvit blazer

30 grader i luften og 30 grader i vannet. 60m fra hektiske Ocean Drive.
Legendariske Breakwater Hotel har den beste takterassen.

LITTERATUR

Rum Punch av Elmore Leonard

DYRT

Det nevnes at Ocean Drive har Aker Brygge priser og kjendis-prioritering. Lincoln Road er et langt hyggeligere priset område. Det er også mindre nonchalant rundt Coral Gables og Brickell Avenue. Men, dette er South Beach – på med solbrillene og gli ned Ocean Drive.

TIPS

Mother Dough eller Blocks Pizza er noe så enkelt som en liten pizzakiosk som lager veldig god pizza. At gjærkulturen (Lievito Madre) de benytter er holdt levende i 300 år som de påstår tviler vi på, men at den er gammel og god kan vi bekrefte. blockspizza.com

Forsikring fra Gjensidige, Europeiske, Storebrand, Gouda, Frende, Tryg, DNB og IF følger særnorske reiseråd og dekker pt. ikke utenlandsreiser. Er eller skal du på reise er det greit å vite både AXA, Lloyd`s og Atlas dekker dine reiser. Med Heymondo får du også dekning for Covid-19

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock