PUERTO RICO
PUERTO RICO
PUERTO RICO

PUERTO RICO

PUERTO RICO

Den karibisk-amerikanske øya er et mangfoldig reisemål. Her kan du gå på oppdagelsesferd i San Juans pittoreske gamleby, dra på grisefest i Guavate, følge sjørøvernes spor i kulissene fra Pirates of the Caribbean, bade blant fossefall i regnskogen El Yunque eller sveve nedover verdens lengste zipline i Toro Verde.

Puerto Rico, som en del av USA, preges ikke overraskende av asfalt og biler. Det gir til gjengjeld komfort og tilgjengelighet. Mens østsiden er forbeholdt cruiseturister, er vestsiden et fristed for golfere, sportsfiskere, dykkere og soldyrkere.

REISEN DIT

Norwegian har direkte flyvninger fra Oslo, København, Stockholm og London, ellers går det fly fra en rekke destinasjoner i USA, og cruisebåter ankommer daglig.

Puerto Rico er den største av de minste, og den minste av de største øyene i Karibia. Urbefolkningen Taíno indianerne, kalte øyene Borikén, hvor lokalbefolkningen i dag fortsatt refererer til øyene som Borinquen, som en derivasjon av dette.

REISE RUNDT

Det er et utstrakt nettverk av público, colectivo eller pisciorre som er delte taxier. Disse kjennetegnes ved gule nummerskilt merket «publico». En utfordring ved å kjøre selv er veibeskrivelsene som ofte gis ut i fra landemerker og ikke søkbare adresser. Et enkelt kart gjør kjøreturen lettere.

Det er en fungerende Metro i San Juan, men lite offentlig transport utover dette. Det anbefales å leie bil dersom man ønsker å oppdage øya. I øst finner man øyene Vieques og Culebra, nasjonalparken El Yunque og hovedstaden San Juan. En utstrakt by, med over en halv million innbyggere, hvor det kan være noe utfordrende å finne sin bydel.

Mest sjarmerende er gamlebyen. Området rundt La Fortaleza består av trange bratte smug og historiske bygninger, som selvsagt er UNESCO beskyttet. Her finnes mange serveringssteder, men få hotell. Blant unntakene er det ombygde klosteret ved Catedral de San Juan Bautista, som får alle gjester til å føle seg som conquistadorer. elconvento.com

Gamlebyen ligger i gangavstand mellom La Fortaleza, det spektakulære gravstedet Cementerio Santa María Magdalena de Pazzi ved Castillo de San Felipe del Moro og festningeverket Castillo de San Cristóbal. Lengre vest følger det anlagte badeområdet Balneario El Escambrón, et praktisk prestisjeprosjekt.

Få med deg et besøk på en kaffe, sukker, banan eller tobakksplantasje. Sukkerrør og bananer dyrkes nær sjøen i lavlandet. Kaffe og tobakksplantene vokser i det fjellrike innlandet.
I Bydelen Condado kjemper luksushotellene om plassen.
Biler lastet med nyhøstete varer står parkert i hvert veikryss.

På andre siden av The Ashford Avenue Bridge, ligger den eksklusive bydelen Condado, hvor Hilton, Renaissance og Marriot kjemper om plassen med områdets største pådriver, Vanderbilt familiens eget hotell, Condado Vanderbilt. Vår favoritt er Olive Boutique Hotel, med en fabelaktig takterrasse som gir deg utsikt over Laguna Condado. oliveboutiquehotel.com

Santurce er det mest befolkede distriktet i San Juan og byr på barer, restauranter, gallerier og gatekunst. Meget populært blant lokale. Særlig graffitien rundt Esquina El Watusi er fascinerende. Området våkner virkelig til liv fredag og lørdag ettermiddag (16:00-19:00). Mange turister trekker heller mot mer kommersielle barer og restauranter i Loiza Street. Et besøk på en kaffe, sukker, banan eller tobakksplantasje. Sukkerrør og bananer dyrkes nær sjøen i lavlandet. Kaffe og tobakksplantene vokser i det fjellrike innlandet.

VESTKYSTEN

Vestsiden av Puerto Rico har ikke mindre å by på. Her er hverdagene rolige, helgene livlige, prisene vennlige og mulighetene mange. Det begynner allerede med Ponce Golf & Casino Resort (Hilton), Puerto Rico beste golfresort med 27-hulls golfbane ved Det karibiske hav. Her er promenaden La Guancha de Ponce og ferger til Isla Caja De Muertos.

Videre følger små fargerike trehus, bananplantasjer, og sjarmerende paradoreres (særpregede, ofte familiedrevne og uavhengige overnattingssteder). Flere steder kan du se vannspeil som kan minne om saltsletter, men er et forvaltningsprogram for herpetofaunaen.

Høydepunktet på vestsiden av øya er den herlige havnebyen La Parguera. Dykkingen ved Efra’s Wall eller Black Wall er fenomenal, og havfiske er enestående. Strendene er kledd i palmer og småøyene utenfor og mangroveskogen er perfekt for en morgen eller ettermiddagstur i kayak. Når man i tillegg har budsjetthotel som Parador Villa Paraguere, er det et lett valg. villaparguerapr.com

Boqueròn er en annen sjarmerende landsby ved Cabo Rojo, som dyrker sin sjørøverhistorie. Los Remos serverer hjemmelaget mat og leskende drikke, med fin utsikt og god stemning. En rekke overnattingssteder, men ingen å skrive hjem om. En rekke gode spisesteder langs 102 ved Joyuda, særlig før Laguna Joyuda Natural Reserve.

Rincon er stedet hvor 80’erne ble værende. Rustne folkevogner og solbrune kropper. Kiting og hesteridning er også populært her, og det finnes flere sjarmerende boutique hotell og gode spisesteder.

Parador Villa Paraguere har enkel standard, men uslåelig beliggenhet.
Cementerio Santa María Magdalena de Pazzi ligger vakkert til ikke langt fra gamlebyen i San Juan.
Fra Fajardo går det ferge til de mindre palmeøyene Colebra og Vieques.
Promenaden La Guancha de Ponce er populær blandt båtfolket.

NORDKYSTEN

Nærmere 100km med flotte strender har gjort nordkysten populær for hotellinvesteringer, men ofte er badevannet roligere og varmere på sørsiden av den karibiske øya. Til gjengjeld byr Porta Atlantico på mer dramatisk landskap med kalksteinsklipper, grotter og laguner.

Tar du turen langs nordkysten, stop gjerne ved Cueva del Indio, for å se hellristningene fra Taino indianerne som er Puerto Ricos urbefolkning. Hundrevis av flaggermus henger i taket, men er ikke synlige uten blitz eller lykt. Har du bedre tid, besøk de nærmere 1000 grottene litt lengre vest som utgjør Cavernas de Camuy.

Porta Atlantico byr på dramatisk landskap med kalksteinsklipper, grotter og laguner.
Nordkysten egner seg ofte bedre for surfere enn for badende.

OVERNATTING

Det er over 12.000 hotellrom i Puerto Rico. Halvparten av disse befinner seg i eller rundt San Juan. Øvrige, alt fra store strandresort til sjarmerende paradores er spredt rundt øya.

Hotellstandarden en enkel men grei, med unntak av i Condado og ved større resorter.

I San Juan bor du godt ved El Convento i gamlebyen eller ved Olive Boutique Hotel i Condado. I sør er det behagelig på Ponce Golf Resort (Hilton), mens i vest ved komfortable Hornet Dorset ved Rincon

Time, Palace og San Juan International er enkle hostels i San Juan. International har også et hostel på Culebra. På vestkysten ligger Hostile Hostel mens Grateful Souls ligger mellom Ringcon og Aguadilla. En spennende og gratis opplevelse er å sove ute i nasjonalparken El Yunque. Husk å melde ifra om utflukten.

En rekke operatører tilbyr også seilturer, med eller uten overnatting, både med og uten mannskap. Katamaraner er populært i Karibia, og har mer komfort enn ordinære seilbåter.

Rom i Puerto Rico

Lite som minner om spillefilmen med Johnny Depp, The Rum Diary, men det er ikke rom som mangler. Denne gylne drikk er en selvfølge under ethvert besøk til Puerto Rico. Festningene i San Juan, særlig Castillo de San Felipe del Moro, hvor en rekke scener i Pirates of the Caribbean ble spilt inn, de livlige rytmene og varmen gjør det flytende gull til et naturlig valg. Som en kontrast til de sjarmerende skjenkestedene i gamlebyen, sving innom Casa Bacardi, hvor det velkjente destilleriet har produsert sine edle dråper siden den kubanske revolusjon. ¡salud!

MAT OG DRIKKE

Ingen tur til Karibia er komplett uten havfiske, eller i alle fall en seiltur. Puerto Rico Tarpon Connection tilbyr båtutleie. Er du først i området, kan sjømatrestauranten Que PezCao, rett ved siden av fiskehallen, anbefales på det sterkeste.

Svin med ris og bønner eller sprøstekt fisk med plantain fritters (fritert bitterbanan) er typiske hverdagsretter. Maten er sjeldent særlig krydret, og referansene til cajun og kreole er mest for turistene. I tillegg til kylling, fisk og svin, serveres også okse og lam noen steder.

Sjømat som presenteres for turistene er stort sett importert. Lokal fisk fås særlig i Naguabo og Cabo Rojo. Noen få steder serveres også lokalt fanget snapper, blekksprut, landkrabbe og konkylie, gjerne som ceviche. Biler lastet med nyhøstete varer står parkert i hvert veikryss. Serveringssteder ligger tett langs alle veier på Puerto Rico.

Restaurantene i Puerto Rico er ikke rimelige, du må ut med både $10, $20 og $30 for en rett. Selv på enklere lokale steder er prisen den samme, men mengden mat er større, og du får mer tilbehør. Mange steder holder stengt mandag og tirsdag.

Lokale spiser ofte ved matbodene i utkanten av sentrum, som er rimeligere. Mye er fritert, men flere har frisk blekksprutsalat på menyen. I Boqueron selges østers for så lite om 25 cent. Langs stranden ved Piñones vest for Isla Verde serverer matbodene lokale fristelser.

Øst i Santurce (San Juan) serverer Santaella moderne karibiske retter.

Mer uformelt er det hos vår upretensiøse lunsjfavoritt Casita Blanca i andre enden av Santurce. Dessverre ingen nettside. La Casita Blanca, 351 Calle Tapia.

Puerto Rico liberale syn på aldersgrenser har gjort det populært blant feststemte ungdommer, særlig fra USA. Øl og rom selges overalt. Det er mange gatebarer, særlig rundt gamlebyen i San Juan. Helgeaktivitet for mange lokale er en kjøretur tvers over øya, med hyppige stopp på barer og enkle spisesteder underveis. Sørg for dedikert sjåfør.

Mild. Søt. Lett. Tørr. Kraftig. Fyldig. Her finnes en rom for alle. Vis à vis festningsverkene, på andre siden av bukten Bajo Tablazo, ligger Bacardi destilleriet. Det hevdes at Puerto Rico står bak opprinnelsen til Piña Colada. Lagrede romtyper, Ron del Barrilito, tilsvarer rom produsert her på 1700-1800 tallet. Enklere varianter destillert fra fermenterte sukkerrør kalles pitorro eller cañita, og smaksettes med frukt eller krydder. Serveres ofte i høytider, særlig rundt jul.

Den lokalt foretrukne ølmerket er Medalla, og koster $1-2 på utsalgssteder. Kranvannet er behandlet og greit å drikke, men smaker ikke særlig godt. Puerto Rico dyrker, brenner og serverer kraftig og god kaffe. Lokale drikker den med kondensert (søt) melk. Som tidligere hovedsetene for sukkerproduksjon søtes nærmest alt.

Grafittien rundt den lille baren Esquina El Watusi er imponerende.
Vår upretensiøse lunsjfavoritt Casita Blanca i bydelen Santurce.
Pattegris stekt sakte over trekull serveres langs alle ferdselsårer.
Sprøstekt fisk med plantain (bitterbanan) fritters er typiske hverdagsretter.

STRENDER

Flamenco Beach på Culebra er blant mange regnet som den fineste stranden på Puerto Rico, det gjør den meget godt besøkt. Culebra Beach Villas tilbyr overnatting på stranden.

UTFLUKTER

Puerto Rico er frodig og kupert. En biltur i fjellene er absolutt å anbefale. Gjerne på tvers av øya en lørdag, hvor mange lokale tar samme tur og lager mye liv underveis. Søndagene tilbringes ofte med piknik på en av stredene. Cavernas de Camuy er også en fin destinasjon.

Nasjonalparken El Yunque helt i øst består av tropisk regnskog og fossefall, men er godt tilrettelagt for fotturer eller piknik. Det er tillatt og gratis å overnatte ute, men det må gis beskjed til parkvesenet ved inngang til parken dersom man vil bli over natten.

En omvisning ved Bacardi fabrikken er godt tilpasset amerikanske turister. Golfbiler kjører deg rundt på det imponerende anlegget mellom utstillinger og art deco bygninger, som er både sterile og velholdte.

Frister vannaktiviteter er veggen «The Wall» vest på øya, sammen med Culebra, utmerkede dykkesteder. En padletur ved Dinoflagellata er en berikende opplevelse, gjerne i måneskinn. Grottene ved Rio Camuy, er også verdt et besøk.

Puertorikanere elsker brettspill. Til de grader at domino nærmest ansees som nasjonalsport
Puertorikanere elsker brettspill.

PRISNIVÅ

Beregn $1-2 for drikke og du får et måltid fra $10. Bedre restauranter, vin og hotell har norske priser, mens enklere standard ligger på ca halvparten av vårt prisnivå.

SIKKERHET

Det anses som trygt å reise til Puerto Rico. Som overalt man besøker bør man vise hensyn.

HVA SKAL DU TA MED?

Ordbok. Det offisielle språket er engelsk, derimot snakker alle spansk og en del ord kommer fra helt andre steder. Appelsin heter china (fra opprinnelse), søplebøtte er zafacón (fra arabisk), veksel er menudo og buss er gauga.

LITTERATUR

Les deg opp på Puerto Ricos historie. Indianere, sjørøvere og slaver har alle satt sitt preg.

Nasjonalparken El Yunque helt i øst, består av tropisk regnskog og fossefall.
Gamlebyen i San Juan byr på bratte smug og historiske bygninger.

GLEM DET!

Vil du unngå å bli behandlet som en turist, ikke kle deg som en. Med nøytrale klær glir du inn i mengden. Shorts er for barn, og ikke for voksne. Unntatt på stranden selvsagt.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock