SIERRA LEONE
SIERRA LEONE
SIERRA LEONE

SIERRA LEONE

SIERRA LEONE

Inneklemt mellom fjell, regnskog og hav, full av energi. Kaos og farger, støvete veier, grønnkledde fjell, støy, trafikk, den brutale historien, de hvite sandstrendene. Dette er Sierra Leone.

Reisen dit

Ingen direktefly fra Oslo. Daglige avganger fra Brussel, Amsterdam eller Paris.

Ankomsten til Freetown International Airport, bedre kjent som Lungi International Airport, ligger naturlig nok i Lungi utenfor hovedstaden. Mindre naturlig er den 3-4 timer lange kjøreturen fra Lungi til Freetown, ettersom Lungi er nærmest omkranset av hav. Men fortvil ikke, offentlige ferger, relativt stabile småbåter, frakter deg over sundet for et par dollar, som inkluderer redningsvest. Turen tar ca. 1 time, forutsatt at det ikke oppstår motorproblemer. Artig å se forretningsfolk i mørk dress og redningsvest, i frisk sjø. Ikke la deg lure til privat båt, da de er samme standard, men billetten koster plutselig $50 per person. Det går busser utenfor flyplassen til bryggen (ca. 10 minutter) Alternativt kan du ta bussen den lange veien rundt.

Reise rundt

Selv om det kan være krevende å reise i Sierra Leone, får du lønn for strevet. Støvete, dersom du er heldig, ellers gjørmete veier i nord. Den frodige regnskogen innover mot Guinea. Parkerer du bilen i veikanten og følger en av stiene en halvtime innover, er sannsynligheten stor for at du møter en landsby som knapt tidligere har sett vestlige. Samtidig er Sierra Leone Vest-Afrikas beste og uoppdagede strand destinasjon.    

Det er fungerende asfalterte veier mellom de største byene Freetown, Bo og Kenema.

Freetown er støyende og stor, men har kjøpesentrum og utmerkede restauranter.  

Bo er Sierra Leones nest største by, og ligger ca 4 timer utenfor Freetown. Det går regelmessige busser, shared taxi, til New London, rett utenfor Bo for 20.000 SLL. Ta en Okada inn til sentrum, 10 min/Fenton Rd,  for 2.000 SLL. Billetter kjøpes av sjåføren. Bo er en livlig liten by, hvor markedet i sentrum utgjør hjertet av byen.    

Kenema er landets tredje største by, og ligger ca 300km sør-øst fra Freetown, ca. 60km (1t) sør for Bo. Byen ble bygget rundt diamantgruven Alluvial i 1931. Kenema driver i dag med trevareindustri, og produksjon av kakao, kaffe og palmeolje.

Freetown er landets travle hovedstad

Overnatting

Vestlig standard er vanskelig å oppdrive utenfor Freetown. Hotell med lokal enkel standard er stort sett lett tilgjengelig. Du får rom i sentrum for et par hundrelapper, eller mindre dersom du betaler for flere dager. Det anbefales å bo i sentrum.

Mat                                                                        

Kortreist lokal mat fås rimelig overalt. Fra boder langs veien, til enkle kafeer.

Restauranter og barer stenger tidlig. Det er tidlig morgenmarked, formiddag, og tidlig ettermiddag som gjelder utenfor Freetown. Noen få barer holder åpent til midnatt.

Disponerer du kjøkken i Freetown, får du kjøpt levende hummer for en 10’er på stranden. Ellers kan du oppsøke Alex’s restaurant ved Cape Rd. og få den samme hummeren for en 100’lapp mer. For øvrig et utmerket sted for et par kalde øl ved solnedgang.

                                                                                                       

Sierra Leone eneste fjellrike land i Vest-Afrika. Kystlinjen består av sletteland, mens innlandet preges av savannehøyland kalt Bolilands. Vulkanske fjellkjeder strekker seg fra Freetown og sydover.                                        

Strender og utflukter

Både Bureh og Lumley er kilometerlange og folketomme strender rett utenfor Freetown.

Ønsker du noe mer utfordrende er Turner’s Peninsula en frisk utfording. 100km sandstrand, hele veien til Liberia, med kun sporadiske små fiskelandsbyer. Søker du noe mer tilgjengelig er Bonthe, en virkelig perle. Hit kommer man med båt (3t) direkte fra Freetown, eller med bil (4t) og båt (1t) ut til øya. Helikopter og sjøfly er også et alternativ. Effektivt, men noe mer resurskrevende.

Sierra Leone er et fruktbart land
Tiwai, også kjent som «Big Island» på Mende. En fredet øy på 12km2 i Moa River, beskyttet for å bevare 700 plantearter, 11 primatarter; deriblant aper og sjimpanser, 135 fuglearter, oter, skilpadder, pygme-flodhest og andre utrydningstruede arter.                                

Prisnivå

Sierra Leone er et av Afrikas økonomiske minst utviklede land, og i utgangspunktet er prisene deretter. Vestlig standard har allikevel vestlige priser. Nøyer du meg med meget enkel standard, bor du for et par 10’ere og spiser for et par kroner. Ikke glem at vi har råd til å betale litt ekstra, spesielt når vi handler på gaten fra de som har minst. Husk også at betjeningen på et hotell, ofte forholder seg til en eier som bor i London.

Sikkerhet

Det anbefales ikke kjøre motorsykkel eller bil nattestid. Lommetyveri kan forekomme, spesielt rundt høytidsdager.

Hva skal du ta med?

Langbukser, langermet genser/skjorte og vannfilter, dersom du skal på fottur.

Gå ikke glipp av!

Tiwai, også kjent som «Big Island» på Mende. En fredet øy på 12km2 i Moa River, beskyttet for å bevare 700 plantearter, 11 primatarter; deriblant aper og sjimpanser, 135 fuglearter, oter, skilpadder, pygme-flodhest og andre utrydningstruede arter.

Reis via Bo eller Kenema til Kambama, hvoren båt tar deg ut til Tiwai for en 100’lapp, inkludert avgift for å besøkereservatet. Du kan overnatte for en 200’lapp, jo mindre lyden av regnskogenholder deg våken. En uforglemmelig opplevelse.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock