ZAGREB
ZAGREB
ZAGREB

ZAGREB

ZAGREB

Mens mange land og byer har brukt sine våpenskjold til å vise sin styrke eller sitt forsvar, har den vennlige byen Zagreb valgt to åpne dører som symbol for sin gjestfrihet.

Øst har møtt vest i Agram i århundrer. Byen blant breddene av Sava-elven i Medvednica-fjellene heter i dag Zagreb og er den største by i Kroatia. Gornji, den eldste delen av byen er over 1000 år, og huser parlamentet, presidentpalasset, museer og gallerier. De sjarmerende brosteinsgatene, fulle av barer og spisesteder lokker hordene av turister til området nedenfor Markuskirken. Donji er det kulturelle og kommersielle sentrum, med butikker og restauranter. Her er det livlige markeder og parker som utgjør området ned mot togstasjonen. På andre siden av Sava ligger den nye byen med lite annet å tilby enn høyhus og kjøpesenter, som turister sjeldent avlegger en visitt.

EN BY FULL AV KONTRASTER

Byen er en blanding av øst, nord og Sør-Europa, hvor turismen har markant påvirket bysentrum, men hvor byens særpreg lever videre et steinkast bortenfor de påtatte serveringsstedene og franchisebutikkene. I kontrast til restauranter med internasjonale menyer i gatene rundt Nikole Tesle, Bogoviceva og Ivana Tkalcoca, har kunstnere og musikere skapt et spennende miljø ved de små og uavhengige cafeene, barene og bruktbutikkene rundt Marticeva øst for Jelacica. En bydel hvor designstudioer og bokhandlere er samlingspunkt for det kreative nabolaget. Besøk den litterære kafeen Booksa for en fredelig kaffe, eller hipsterbaren Mr. Fogg for en øl og god stemning.

Ta turen til høyden ved St. Mark’s (Markuskirken) for flott utsikt over Zagreb, katedralen og byen. Her oppe ligger også det merkverdige museet for ødelagte forhold. brokenships.com

BAKGRUNN

Ved etableringen av Jugoslavia i 1918, ble maktsenteret flyttet fra Wien til Beograd. Zagreb ble regjeringssete for den sosialistiske republikken etter andre verdenskrig, og ble først hovedstad for et uavhengig Kroatia i 1991. Men Kapitol og Gradec, som i dag utgjør bykjernen, har vært kulturelle og politiske sentrum siden middelalderen. I dag er byen igjen et selvfølgelig sentrum for politikk og kultur. Byen syder av livet året rundt, med unntak av august hvor befolkningen emigrerer til kysten.

Peprenjak er en tradisjonell kjeks som bakes av honning og sort pepper. Pepperkaker eller sirupsnipper er intet nytt, men i Kroatia er bakverket et symbol på kontrastene i landet.

MARKEDER

Det er ofte underholdning og salgsboder satt opp ved Jelacic torget midt i byen, men for mer ujålete delikatesser ta turen opp trappen til Dolac plassen, hvor det selges årstidens lokale råvarer. Lite kan måle seg med årets første asparges eller høstens nyplukkede bjørnebær. Kom tidlig og se markedet våkne til liv over kaffe eller et glass vin ved en av kafeene på solsiden.

Tips: I markedshallen under plassen selges nyrøkt skinke og fersk ost, som smaker utmerket med brød rett fra bakerovnen.

Uten tilgang på kjøkken kan restauranten Pod Zidom, et steinkast fra torget og katedralen være et godt alternativ. Kokkene henter daglig sesongens ferske råvarer fra selgerne ved torgmarkedet

SEVERDIGHETER

Det er unngåelig å overse Josipa Jurja Strossmayera parken. Området består av tre parker som strekker seg fra Zrinjevac parken ved Jelačić torget til kong Tomislav plassen ved Glavni Kolodvor stasjonen. Fontener og parkbenker gjør området svært populært om sommeren. Her ligger også Strossmayer galleriet, kunstpaviljongen Umjetnički og kunstbiblioteket Knjiznica. Et stenkast lenger nord for Jelačić torget ligger den nygotiske Zagreb katedralen. Kraftig ødelagt ved jordskjelvet i 1993, men nå ferdigrestaurert, og på ny den høyeste bygningen i Zagreb.

Vi elsker omveier, og omveien til A most unusual garden i Horvaćanska 3 rett utenfor Zagreb er en omvei vi kan anbefale. Denne underlige cafeen utenfor bysentrum er underlig, men herlig

TRANSPORT OG OVERNATTING

Fly til Zagreb fra de fleste europeiske storbyer. Det går lokalfly fra Zadar, Split og Dubrovnik. Flyplassen ligger 2 mil utenfor byen. Flybusser tar deg til sentrum for 25,- kroner. Selv om det går tog til Zagreb, er dette sjeldent særlig effektiv transportmåte i Kroatia. Nettverket av busser er godt og rimelig. Hotell finnes i alle prisklasser. Ikke mest sjarmerende, men Hotel Dubrovnik har flott beliggenhet og gode priser. Ellers er Esplanade Hotel en favoritt siden orientekspressens dager.

Etter en lang dag i museumsbyen er det lite som slår en fruktig Sangria ved Corazon i Radiceva. Usikkert hvorvidt det er interiøret eller drinkene som er mest spenstige, men vi liker det uansett

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock