ISTANBUL (Beyoglu)
ISTANBUL (Beyoglu)
ISTANBUL (Beyoglu)

ISTANBUL (Beyoglu)

ISTANBUL (Beyoglu)

Beyoglu er mest kjent for Galatatårnet og protestene i Gezi parken ved Taksim, men det er fiskerne ved Karakoy, folkehavet i Istiklal, restauranterne i Nevizade, barene i Suslu Saksi og hipsterne i Cukur Cuma som bør oppleves. Gjerne med en utflukt til en av Istanbuls mange hemmeligheter; Besiktas.

24 timer i

ISTANBUL (Beyoglu)

Håndtverkere har fortsatt sine verksteder i Azapkapi, mens i Tophane er det gallerier og barer som dominerer de bratte smugene. Fra Sishane ruller de historiske røde trikkene blant internasjonale butikker og spennende bakgater gjennom livfulle Kabatas. Beyoglu er en av de livligste delene av Istanbul.

08:00

DET GYLNE HORN

Blant fiskerne på Galatabroen ser du fergene som haster på kryss og tvers av det hektiske stredet, med pendlere på vei til jobb. I århundrer har Azapkapi vært håndverkernes nabolag, og fortsatt har blikkenslagere, lampeselgere og møbelsnekkere verksteder mellom den gamle bymuren og Sishane. 

09:00 

PANORAMAUTSIKT

Kryss Tersane, og passer kabelbanen for å følge Yüksek Kaldırım Caddesi mot Galata Kulesi. Tårnet var en del av festningsverket som beskytte kjøpmennenes lagerbygg. Fra toppen har du 360 graders utsikt mot Den blå moske, Hagia Sofia, Topkapipalasset og kryddermarkedet.

Det 70m høye tårnet ble ført opp i 1350
Langs Istiklal kan du oppleve undertrykte toner fra Iran
Istanbul har i årtusener vært en kulturell smeltedigel
10:00 

Grand Rue de Pera

Følg leden videre opp til levantinernes Grand Rue de Pera. İstiklal Caddesi strekker seg fra den arbeiderklassens kvarter i Galata, forbi husokkupanter og transseksuelle i Tarlabasi og det vestlig influerte Sisli, til Gezi parken ved Taksim plassen. Men først en forfriskning ved Varuna Gezgin.

MULTIKULTURELLE

BEYOGLU

Alt er en del av den multikulturelle bydelen Beyoglu. Hovedgaten er en severdighet i seg selv med frekke undertøysbutikker fulle av nikab kledde kvinner, og dondurmaristene som utøver sine kunster i iskrembodene. Her serverer barene te og tyrkisk kaffe som de har gjort i årtusen, mens turkish delight og baklava bakeriene tryller frem magiske munnfuller. I sidegatene venter kremmere og blåskjellselgere side om side med kafeene, mens på takene finner du spennende vannpipebarer. 

Langs Istiklal møter du indiske backpackere og iranske storfamilier 
Små boder selger kastanjer, blåskjell og det runde sesambrødet simit
Hverdagsheltene gir særpreg og knytter byen sammen
La deg underholde av iskremselgerne dondurmaristene
11:00

ANTIKVARISK LITERATUR

Langs den brede fotgjengerboulevarden Istiklal ligger internasjonale butikker, restauranter og barer i barokke bygninger fra 1800 tallet. I nettverket av sidegater finner du mer spennende serveringssteder, men ta først turen innom bokhandleren Denizler Kitabevi for en kikk på sjeldne bøker og antikke kart.

12:00

ØST MØTER VEST

Besøkende fra Midtøsten har gjerne sitt første kirkebesøk i Sent Antuan Kilisesi. Få med deg turister fra saudiarabia diskutere jomfru Maria og stille spørsmål om Jesus på korset, før du opplever den gamle skomakergata Nevizade hvor greske, armenske og jødiske bosettere driver sine skjenkestuer.

Fransiskanerkirken Saint Anthony ligger langs hovedgaten Istiklal
Blomsterpasasjen Çiçek Pasajı startet som operahuset Cité de Péra
Rikholdige tyrkisk frokost Kahvalti serveres hele dagen
13:00

SEN BRUNSJ

Istanbul er ingen morgenby, og den rikholdige tyrkiske frokosten serveres hele dagen. Lokale oster, årstidens syltetøy, ferskt smør, frukt, honning og bakte, stekte eller kokte egg serveres i små skåler. Nytrukket te og godt brød følger med. Et av de bedre stedene for Kahvaltı er Dogaciyiz Gourmet.

15:00

KUNSTHÅNDTVERK

Områdene ved Kuloglu, Cihangir, Firuzağa og Çukurcuma er fulle av spennende barer og spisesteder. Ta turen via kafeene i Cezayir Sokak og få med deg kunstnerne i Cukur Cuma Cadesi før du tar et bad ved Aga Hamami. Kun iført et tøystykke legger du deg på det varme marmorbordet göbek taşı.

Aga Hamami ble ført opp i 1454 som privat bad i jaktvillaen
Det varme marmorbordet Gobek tası er sentrum av enhver Hamam
Kilic Ali Pasha badet ligger ved moskeen med samme navn
Tyrkisk bad

HAMAM

Kılıç Ali Paşa er det flotteste badet ved Karakoy. Åpent for kvinner på dagtid og for menn på kvelden. Aga Hamami er åpent for alle. Tradisjonelt bad koster 200TL. Menn får utlevert korte lendekleder, kvinner får større badelaken. Etter å ha skiftet blir du fulgt til badet hvor du selv overøser deg med ved vann fra de små marmorfontenene. Etter dusjen tar du badstu og slapper av på det varme marmorbordet Gobek tası mens du venter på din Tellak. Når det er din tur blir du tatt til side for skrubb. Du får behandling av samme kjønn i eget rom. Te serveres i lobbyen etter badet.

17:00

UTFLUK PÅ BOSPEROS

Etter badet går du ned til Kabatas for ferge til Besiktas, en av Istanbuls eldste nabolag. Underveis passerer du Dolmabahçe palasset, som blokkerer sjøpromenaden. Det er nye betongkonstruksjoner nede ved havnen, men brosteinsgater og trehus utgjør bebyggelsen rundt den trivelige bykjernen. 

Kabatas er et av byens mange trafikknutepunkt
Det osmanske riket ble styrt fra Dolmabahçe palasset
Joker No. 19 er en stilfull og urban loungebar
18:00

URBAN APERITIF

Før du rusler innover det livlige sentrum, ta en drink ved Joker No. 19. Stilfull og urban lounge som holder åpen fra frokost til lenge etter midnatt. Gode drinker og sitteplasser både inne og ute. Utover kvelden heves volumet og stemningen ved dagbaren endres til en av bydelens frekkeste utesteder.

19:00

BYVANDRING

Ta avstikkere innom Celebi Oglu Sokak hvor du finner bydelens beste frokostrestaurant Cakmak Kahvaltı Salonu, og Koyici Meydanı Sokak med den beste blåskjellbaren Midyeci Yasin, før du sjekker ut barene i Alaybeyi Sokak. Følg hyggelige Ihlamurdere Cadessi ut av det kompakte bydelssentrum.

Besiktas er et sjarmerende og levende nabolag
Barene ligger tett i Alaybeyi Sokak
Det røykfylte og hektiske lokalet er en typisk tyrkisk Ocakbasi
20:00 

MEZE & RAKI

Last ned BiTaxi appen og bestill en bil til Zubeyir Ocakbasi i Bekar Sokak 28A. Er du riktig heldig får du plass ved grillen, hvor smakfulle spyd med lam og kylling kullgrilles sammen med løk og tomater. En karaffel med anislikøren Raki hører til. Forfriskende når godt utblandet med is og vann.

22:00

TYRKISK BRYGG

Beyoglu byr på et variert uteliv enten man foretrekker en kopp te ved en vannpipebar, kalde Effes på en uteservering, innovative konsertscener eller heftige nattklubber. Utforsk Kurabiye, Ayhan Işık og Süslü Saks, eller opplev Jazz ved Nardis, folkemusikk ved Toprak Türkü og Heavy Metall ved Dorock.

De sidegatene som tidligere var stille er nå fulle av barer og nattklubber. 
Kun kriminelle gjestet skjenkestuene i Nevizade frem til 70-80 tallet.  
Utestedene ligger tett ved Kemankeş Karamustafa Paşa
Besiktas er like livlig som hyggelig

REISEN HIT

Den europeiske jernbanen er ført frem til vestsiden av Bosporus, mens Bagdadbanen går ut fra Haydarpaşa på østsiden. Den internasjonale lufthavnen (Atatürk) ligger 24 km sørvest for sentrum, mens lavprisflyplassen Sabiha Gokcen ligger noe klønete til utenfor Kadiköy. 

Galatabroen er trafikkert, men likevel verdt å krysse til fots

REISE RUNDT

Istanbul har et godt kollektivnettverk og rimelige taxitjeneste. Fergene er stemningsfulle, undergrunnsbanen er effektivt. T1 Metro går til Sultanahmet, Eminonu og Karakoy, mens T2 Metro går til Sishane. Kabelbanen fra Karakoy til Beyoglu og de antikke trikkene som betjener Istiklal er mer kuriøse. Last ned BiTaxi appen for forutsigbare taxitjenester. Fra flyplassen kan du ta buss for 2€ eller taxi for 20€ til Taksim. Skal du andre steder tar bane og trikk deg til resten av byen.

Gondolheisen tar deg fra Taskisla til Macka

TURKISH DELIGHT

Mustafa Hafiz har rullet ut søte fristelser fra de samme lokalene siden de åpnet i 1864. Her serveres nybakt Baklava med pistasjnøtter og gyllen sirup, frityrstekt Lokma badet i honning, og de fargerike bitene av fruktgele Lokum, som gjerne er rullet i melis. Nytes med te eller tyrkisk kaffe hafizmustafa.com

OVERNATTING

Istanbul er delt i tre, med Fatih og Beyoglu på hver side av det gylne horn, og Kadikoy på den asiatiske siden av Bosporosstredet. De flotteste hotellene i ligger usentralt til på eksklusive strandeiendommer, og ved den trafikkerte Taksim plassen. Våre anbefalinge ligger ved Istiklal mellom Galata og Kuloğlu.

BEST

Soho House

3 bygninger er slått sammen for å gi rom i det historiske bygget som tidligere huset Amerikas ambassade. Marmorgulv og lysekroner med over 1000 krystaller setter standarden for hotellet som åpnet i 2015. Store senger redd med egyptisk bomull, regndusj og baderomsartikler fra britiske Cowshed. Hotellet har en hyggelig, og ute i olivenlunden serverer en utmerket søndagsbrunsj. Treningsstudio og velværesenter med hamam. sohohouseistanbul.com

BRA

Ravouna 1906

Midt på livlige Istiklal ligger dette elegante hotellet med utsikt over både byen og havet. Bygget var privat hjem for Ravouna familien fra 1894. Rommene er smakfullt innredet, med vinduer mot Bosporos eller Istiklal. På badet finnes store håndklær, tjukke badekåper og generøse dusjer, enkelte med vindu mot Sultanahmet. Suitene i 4 etasje er restaurert i klassisk Jugendstil. Eget kaffebrenneri, cocktailbar og takterrasse. ravouna1906.com

GODT

Peradays 550

Du finner det urbane gjestehuset like ved undergrunnstasjonen Shishane. Velholdte rom i 3 ulike størrelser, med fin terrasse for frokost og morgenkaffe. Privat, moderne og med sentral beliggenhet 200m fra Istiklal Caddesi. Hyggelig velkomst som gjerne inkluderer vin, og smakfull frokost med nystekt brød, fersk ost og nyplukket frukt som gjerne serveres på takterrassen gjør oppholdet ekstra hyggelig.  Peradays er et særdeles personlig hotell. peradays.com

Har du spørsmål til artikkelen? Se REISEEKSPERTEN.NO


Foto: