MARRAKECH
MARRAKECH
MARRAKECH

MARRAKECH

MARRAKECH

Marruecos, Marrocos, Maroc, Marokko. Kongedømmet Marrakesh har blitt redusert til en by, men bosetningen ved foten av Atlasfjellene har mye å by på. Unn deg å bo ved en påkostet Riyad. Ta et glass peppermynte-te på hver eneste takterrasse. Opplev bydelene Rahba Kedima, Kasbah, Gueliz og selvsagt sirkusstemningen ved Djemaa el-Fna. 

24 TIMER

MARRAKECH

Det er intenst i Souk Semmarine. ‘Balek!’ Eselkjerrene viker ikke. Kontrasten fra de travle smugene Rahba Kedima til elegansen ved de påkostede riadene er eventyrlig. Blant smugene i medinaen venter det innergårder med fontener og detaljrike paviljonger, mens i øverste etasje lokker takterrasser med tradisjonelle tagine og urbane kamelburgere.

Kamelkaravaner var utgangspunktet for handelsbyen. I dag er det lavprisselskapene Ryanair, Easyjet og Wizz Air som leverer besøkende. Flyplassen ligger kun 3km fra Jemaa el-Fnaa.
08:00

PEPPERMYNTE-TE

Kafeen Le Grand Balcon er overpriset og dårlig vedlikeholdt, men den nostalgiske terrassen er det beste stedet, på bakkeplan, å bivåne Jemaa el-Fnaa. På torget har det foregått handel siden de første kamelkaravane kom fra Timbuktu med krydder for 1000 år siden 

Torgplassen er byens største attraksjon
Du betaler for beliggenhet ved Le Grand Balcon
Gjestehusene ligger skjult i Rue Riad Zitoun Kadim
09:00

GJESTEHUS

Marrakesh var tidligere navnet på hele kongedømmet al-Mamlakah al-Maghribiyyah, i dag er det en by på størrelse med Karmøy. Handelsstaden har over 800 riads; familiehjem som tar imot besøkende. Spaserer du innover Rue Riad Zitoun Kadim kan du få med deg de eldste. 

10:00

SPISSKUM OG GURKEMEIE

Fra den sjarmerende blikkenslagerplassen Sahat Alqazadiria venter smugene i det jødiske kvarter Melah. På den andre siden av byporten Bab Elmaleh venter kryddermarkedet og kryddermuseet, men i dag er det vestlige og påtatte serveringssteder som preger bydelen.

Melah er restaurert og tilrettelagt for turisme
Utforsk sansene ved byens kryddermarkeder
Bahia palasset er et av byens høydepunkt
I bydelen Kasbah finner du Saadian mausoleet og Badi palasset
11:00

KONGELIG RIAD

Få med deg et par av de 160 rommene ved Bahia palasset. Spennende arkitektur og intrikat mosaikk preger det vakre palasset, som først sto klart på 1900 tallet. Landets fremste kunstnere bidro til utforming og utsmykning av rom og hager.

12:00

ZITOUN EL JDID

Kirkegården er severdig, men du rusler nedover Rue Riad Zitoun el Jdid, forbi de smakfulle favorittene BlackChich, Cuisine De Terroir, Cuisine De Terroir og Chez Brahim restaurant i bydelen Kennaria, og rekker en runde i travle Souk Semmarine før det er tid for lunsj.

Arkitekturen ved Mederssa Ben Youssef universitetet er vel så fascinerende som Mosqueen.
Sjekt ut La Cantine des Gazelles
Smakfull lunsj til 25,- kroner i den travle souken
Ta en pause i den andalusiske hagen Le Jardin Secret
13:00

TAJINE D'AGNEAU

Hovedleden Souk Semmarine tar deg gjennom bydelen Rahba Kedima hvor hundrevis av butikker og verksteder selger skinnsko, keramikkskåler, vevde tepper, fargerike lanterner  og bronsesmykker. Trenger du en pause fra souken finnes det ro i Jardin Secret. Når du er mettet på inntrykk tar du plass på takterrassen ved Kafé Merstan for lunsj.

15:00

DAR EL BACHA

Guvernørens residens er forseggjort med bjelker av sedertre og imponerende flisarbeid. Musée des Confluences, bedre kjent som Dar El Bacha, var tidligere hjem for pasajen av Atlasfjellene. I dag er dette galleri for kunstsamlingen til amerikanske Patty Birch. Etter lunsj passer det fint med kaffe, og kafeen serverer brygg fra ikke mindre enn 40 ulike bønner.

Dar El Bacha er et flott museum med en suveren kaffebar
De mest eventyrsøkende finner veien til garveriene ved Bab Debbagh, mens kultiverte foretrekker fotografimuseet Muthaf Altaswir. 
Garveriene ved Bab Debbagh lukter stramt
3 etasjer fylt med fotografier fra Marrakesh

HAMMAM

Tyrkisk bad er ingen typisk marokkansk tradisjon, men byen har flere offentlige badehus. Blant de bedre er Hammam Mouassine som også har en utmerket (lukket) avdeling for kvinner. Turister selges kun faste og overprisede pakker, men opplevelsen er relativt tradisjonell. Det er ingenting luksuriøst med offentlige bad, ønsker du det er Marrakesh full av private spa.

16:00

TID FOR TE

Ettermiddags-te ved Royal Mansour er spesielt. Det eksklusive hotellet, eid av kong Mohammed VI, serverer britisk afternoon tea hver dag fra dag fra 15-18. Det er vel kostbart for de fleste av oss å overnatte, men en ettermiddag i La Grande Brasserie har vi råd til.

Søte bakverk og et par skifer loff
Mellom palass og gudshus ligger grønne lunger
Ruinene av den gamle moskeen imponerer ikke
17:00

ALMOHAD KALIFAT

Som de fleste andre moskeer er Koutoubia forbeholdt tilbedelse av Allah, men du bør likevel ta turen for å se den 77m høye minareten. På baksiden av gudshuset fra 1200 tallet venter parkanlegg med fontener, salgsboder og de mest instagramvennlige vinklene. 

GUELIZ

Like utenfor medinaen venter en bydel designet av Yves Saint Laurent. Her, blant vestlige serveringssteder og internasjonale butikker, bor byens aller mest privilegerte. Du lar deg neppe lokke av H&M, Starbucks og McDonalds, men lokale designbutikker kan kanskje friste. Uansett bør du ta turen for museet og parkanlegget til den franske moteskaperen.

Turistene kler seg annerledes i Gueliz
Det er stor kontrast fra Gueliz til Jemaa el-Fnaa
Fra takterassene rundt Jemaa el-Fnaa får du oversikt
18:00

DÅRLIG ETIKK

Festplassen lokker med utvannet jus, mishandlede apekatter og dyrekjøpte motiv. Det er en drøss med takterrasser rundt torget. Ta plass ved rekkverket for tilvenning til kaoset, mens markedsplassen forvandles til friluftsrestaurant, og luften fylles av røyk fra matkjerrene.

19:00

DJEMAA EL-FNA

La deg lokke av snegler og maiskolber, men først en runde på torget for å oppleve gjøglere, spåkoner, slangetemmere, akrobater og henna tatovører mens det er lyst. Når mørket faller på er det historiefortellere og musikanter som underholder massene før kveld blir til natt.

Gode motiv er lønnsom forretning
Plassen røyklegges av matkjerrene
Eksotisk stemning med orientalske ablegøyer
20:00

SKJULT ELEGANSE

Ta gjerne middagen ved Medina Heritage eller Les Jardins de La Koutoubia, men senere vil du angre på at du ikke tilbragte hele kvelden ved Le Riad Monceau hvor Le Bistro Arabe er byens beste sted for et godt måltid, og La Pergola er et av byens beste steder for en drink.

22:00

VESTLIG RUS

Den mest intense stemningen finner du på torgplassen, men her må du klare deg uten vestens foretrukne rusmiddel. For et glass kan du ta turen til Le Salama, ellers lokker bydelen Gueliz med en rekke skjenkesteder. En lokal favoritt er cocktailbaren Le Barometre, mens turistene underholdes av middagshowet ved Buddha Bar.

Historiefortellere underholder med gnawa og halqa
La Pergola er en favoritt ved Jemaa el-Fnaa
Cocktailbaren Le Barometre er lokal favoritt i Gueliz
Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: