MARTINIQUE
MARTINIQUE
MARTINIQUE

MARTINIQUE

MARTINIQUE

Selv om kolonitiden i Karibien offisielt er historie blir De vestindiske øyer, Antillene, på ulike måter fortsatt kontrollert av fjerntliggende land. I høysesong går det ti daglige fly fra den franske hovedstaden til Martinique. Her dominerer vulkanen Pelée den nordlige delen av øya, mens i sør venter silkemyke strender. Du får baguetter hos bakeren og camembert i butikken, men blant alt det franske finner du kraftfull historie og stolt kreolsk kultur.

HELE VEIEN RUNDT

MARTINIQUE

Du trenger ikke forlate politiske europa for å finne varme og badetemperatur året rundt, og tropiske Martinique føles like franske som den er. Øya blir besøkt av en halv million franske turister årlig. Uten særlig kollektivtransport gjør leiebil det lettere å komme seg rundt. Ta turen til Morne Rouge for krevende fjellvandring, eller til Sainte-Anne for late dager under palmene.

Martinique byr på myke sandstrender og turkist hav

VED FOTEN AV VULKANEN

Grand Riviere er en liten bosetning nordøst på øya hvor det skjer svært lite. Det er derfor du reiser hit. Stillheten og nærheten til havet er bemerkelsesverdig. Uflidde Tante Arlette er landsbyens eneste etablerte gjestehus. Fra moloen kan du se solen stige opp av havet. 

Den fotogene broen ved Pont de Grand Rivière
La deg lokke av sprellende klippehummer for 20€ kiloen
Bølger og elver vasker regelmessig bort deler av kystveien

LANGS KRAFTFULL KYST

Turen går videre mellom banan-/og sukkerplantasjer mot naturreservatet Presqu'Île de la Caravelle. Atlanteren vasker regelmessig bort deler av kystveien, og omkjøringer kan ta tid. Med flere strender og spennende vandreruter er den værutsatte halvøya et godt utfluktsmål.

Plantasjene er fortsatt eid av Béké, arvinger fra kolonitiden
I dag får arbeiderne lønn for arbeidet på plantasjene
Rundt på øya finner du flere romdestilleri, alle åpne for besøk

EN ØY AV DESTILLERIER

Følg veien fra La Trinite og forbi Le Robert for å komme til øyas flotteste distilleri Habitation Clement. Brutal historie. Arvingene av plantasjen har i dag gartnere som vedlikeholder den velpleide hagen slavene i sin tid etablerte rundt villaen til slavedriveren.

Spennende turstier følger den ville østkysten
De beste flaskene blir fortsatt forseglet for hånd
Sukker og lime brukes tradisjonelt for å døyve billig rom til en ti’ punch. Turistbarene serverer gjerne nasjonadrikken som en daiquiri-like cocktail 
Et destilleribesøk kan fort bli berusende

JOBB OG LEK PÅ HAVET

Le Vauclin er ingen spennende bosetning, men like utenfor ligger øyas største fiskemottak. Hver morgen våkner sjømatsmarkedet Marché aux poissons til liv, når fiskerne kommer inn fra havet. Ta turen innom Pointe Faula for lunsj med utsikt til hundrevis av fargerike drager.

Minutter etter garnfiskernes ankomst er fangsten solgt
Sportsfiskernes storfangst selges gjennom dagen
Det ligger flere strandbarer ved vindfulle Pointe Faula

ØSTKYSTENS STRENDER

Videre nedover kysten ligger de isolerte strendene Grand Macabou, Cap Macre og Anse Baleine. Fortsetter du enda lenger er du snart ved Anse Michel hvor Le Cocotier er et godt sted for lunsj. Den smellvakre bukten er populær og bordreservasjon er ofte nødvendig.

Anse Macabou kan du ofte ha helt for deg selv
Le Cocotier er en av de mest populære strandbarene på Martinique
Du finner folketomme strender på begges sider av Anse Baleine

KAKTUS OG KLIPPER

Ørkenlandskapet Savanna of Petrifications ligger sør på øya, hvor atlanterhavet møter bratt fjell. På platået kan du vandre blant kaktus og lavaformasjoner. Helt nederst ligger den urørte og lite besøkte stranden Grande Terre, og klippene Ilet Cabritis og La Table du Diable

Meterhøye kaktus er en del av vegetasjonen på Martinique
Ved folketomme Grande Terre sjennerer du ingen
Sør på øya kan du vandre fra sandstrand til sandstrand

DEN BLÅ LAGUNE

Grande Anse des Salines er største attraksjon på Martinique. Turkist vann og kritthvit sand trekker tusenvis av besøkende daglig. Strandbarene ligger side om side i skyggen av palmene. Nadiege et Serge byr på reker, kreps, konkylie og andre delikatesser fra havet.

Grande Anse des Salines er den mest besøkte stranden
En rekke strandbarer serverer lunsj i skyggen av palmene
Det er få turister og mer lokale strandgjester ved Anse Moustique

LA TRACE DU CAPS

På Sainte-Anne odden finner du flere av de vakreste strendene på Martinique. Anse Moustique er populær blant lokale, mens Anse Meunier preges av mannlige nudister. Turstien La Trace du Caps tar deg hele veien fra Plage de Pointe Marin til Anse Trabaud. 

Fyll kurven med mat og drikke for lunsj på stranden
Turstien La Trace du Caps tar deg mellom de flotteste strendene
Plage de Sainte-Anne er et fint sted å se solnedgangen

TIPS TIL SAINTE-ANNE

Landsbyen Sainte-Anne er et hyggelig sted å bo. Herfra har du gangavstand til flere av de beste strendene på øya, og den herlige Plage de Sainte-Anne ligger i umiddelbar nærhet. Du finner butikker, restauranter og et par barer. Otantik, Lamartine og Freedom er favoritter.

Sjekk ut leilighet fra vrbo.com som alternativ til hotell
Landsbyen Sainte-Anne er et hyggelig sted å bo
Hver dag rigger selgere seg til i sentrum av Sainte-Anne
Båtfolket bruker gjerne tiden i land ved turistbaren La Dunette

PLAGE DE SAINTE LUCE

Fra langturseilerne og handlesenteret ved Marina Marin går veien til feriebyen og den vakre stranden Plage de Sainte Luce. Følger du kysten når du Le Diamant. Ingen sjarmerende by, men den lange stranden er både mørk og vakker. Få gjerne med deg Mémorial Cap 110.

Ankerplassen utenfor Le Marin er full av langturseilere
Et annet hyggelig sted å bo er ved Plage de Sainte Luce
Le Diamant er ingen sjarmerende by, men den lange stranden er flott

ANSE D'ARLET BUKTENE

Ytterst på odden ligger feriebyen l'Anse d'Arlet. Fast holdeplass for sightseeingbussene, for bilde av moloen og den fargerike kiosken. Finn heller veien til mer sjarmerende Grand Anse d'Arlet hvor gjestehus og serveringsteder ligger side om side langs strandpromenaden

Bystranden i Les Anses-d'Arlet ligger like utenfor sentrum
Sjømat grilles i vannkanten til en smakfull lunsj
Flere enn oss vil kanskje foretrekke Grand Anse d'Arlet

ØYAS HEMMELIGHET

Mindre kjent er fiskerlandsbyen og den lille viken Anse Dufor. Her finner du en strandbar og et par små gjestehus. Vil du ha noe enda fredeligere tar du turen til Anse Noire hvor eneste bebyggelse er de 3 bungalowene til franske Claude ved Domaine De Robinson.

Det er lett å være tilstedeværende i Anse Dufor
De 3 bungslowene på Anse Noire er en av øyas skjulte skatter
Den vulkanske stranden Anse Noire ligger i en liten fredelig bukt

UNNGÅ MASSENE

Ved Pointe du Bout ligger den mest sjarmløse feriebyen på Martinique. Her samles turister fra grelle hotellkompleks og tørste seilere fra den store båthavnen ved larmende utesteder. Det innholdsrike pottemakeriet Village de la Poterie, eller et utflukt til mangroveskogen i Baie de Génipa er bedre opplevelser. kayakaventuremangrove.com | poterie-village.fr

Pointe du Bout er sjarmløs, hektisk og høylydt
I Baie de Génipa kan du padle innover mangroveskogen
Det går ferger over sundet fra sentrum av Fort-de-France

FRANSK KOLONI

Fort-de-France er først og fremst ankomsthavn for cruiseturistene. En festning og en gate med souvenirbutikker. Byen har vært fransk marinebase siden Kong Louis XIV fullbyrdet okkupasjonen forgjengeren sviktet. Det forsømte Schœlcher biblioteket og en øl på Place De L'Enregistrement torget utenfor kjøpesenteret er blant høydepunktene i hovedstaden.

Fort-de-France fylles opp når cruiseskipene ankommer
Fruktpunsj er et smakfullt minne du kan ta med deg
I den store markedshallen selges souvernirer til turistene

HANDELSHOVEDSTADEN

For veien nordover vil enhver gps ha deg inn på N3, men ta N2 for å følge kysten mot øyas første hovedstad, San-Pierre. Svingete veier tar deg forbi fjellandsbyen Le Morne-Vert, turområdet ved Les Chutes du Carbet og Canal des Esclaves. Etter en times kjøring er du ved de pastellfargede trehusene i vannkanten, ved foten av Pelée vulkanen.

Landskapet er roligere langs vestkysten av Martinique
Øyas første hovedstad San-Pierre, ved foten av vulkanen
De fargerike trehusene ligger ved den vulkanske bystranden

UTILGJENGELIGE PELÉE

Blindveien inn til Plage Anse Couleuvre og Cascade Couleuvre er for spesielt interessert, eller for de som vil ta den 6t lange fotturen Trace Prêcheur som går rundt vulkanen til Grand-Rivière. Ønsker du bestige vulkanen bør du ha med guide og være vandt med bratte fjellturer. Et godt og uformelt sted for lunsj er Fout y bon, et stykke utenfor San-Pierre.

Den lange veien inn til Plage Anse Couleuvre er for spesielt interessert.
Matvognen Fout y Bon er et godt og uformelt sted for lunsj
Du bør være vandt med bratte fjellturer for turen opp vulkanen

TIPS TIL LEIEBIL

Det er mye biler på den lille øya. Trafikken langs motorveien fra Fort-de-France til Le Marin er spesielt intens. På de smale innenlandsveiene kan liten bil være praktisk, men enkelte grusveier er i dårlig stand og bil med høy bakkeklaring egner seg bedre. Beregn en uke dersom du ønsker kjøre rundt øya i et behagelig tempo. Sjekk ut zotcar.com for leiebil.

Gjelder din reiseforsikring i utlandet?
Forsikring fra Heymondo gjelder på tross av norske reiseråd og dekker Covid-19

Foto: