NAGALAND
NAGALAND
NAGALAND

NAGALAND

NAGALAND

Vest for en av de mest isolerte delene av Myanmar ligger den indiske delstaten Nagaland, hvor veier snor seg gjennom tropisk jungel mot Kiphire og videre mot Tuensang, som klamrer seg fast på 1450 moh.

Langs fjellvei nr. 202 fra Imphal til Mokokchung

Selv om de fleste reisende hit vil ende opp rundt Kisama eller Kohima, er det ikke byene som er verdt turen, men rurale og atskilte landsbyer og bosetninger som livnærer seg på dyrking av tobakk, sukkerrør, mais, ris og poteter

Det er jungelen ved nasjonalparken Intanki, det frodige landskapet og menneskene langs den krevende fjellveien nr. 202 fra Imphal i Manipur til Mokokchung, som gjør et besøk hit uforglemmelig. Lavlandet fram til Ukhrul er ikke særlig spennende, men resten av veien går blant regnskog, risterrasser, tobakksplantasjer og sukkerrør i en natur som imponerer selv en bortskjemt nordmann.

Det første (eller siste) høydepunktet er fjellandsbyen Jessami. Her sover du på madrasser av høy på loftet hos en av de få vertsfamiliene. Bli vekket av sollyset gjennom plankeveggene, og lukten av bålrøyk fra søt chai og maisgrøt som koker på ildstedet i etasjen under. Hit kommer du neppe igjen, så ta deg god tid selv om det må sies å være begrenset med komfort i disse områdene.    

Til tross for urolighetene i noen av de større byene hvor ulike grupperinger fortsatt er uenige om kultur, fordeling og likestilling, er dette slående vakre narnialandskapet et av de fredeligste områdene du vil finne i India. Veien snor seg gjennom tropisk jungel mot Kiphire og videre mot Tuensang, som klamrer seg fast på 1450 moh.

Nagaland er beryktet for hodejegere som ble sendt ut av sine kvinner for å bevise sin dedikasjon. I dag er området mest kjent for å være eneste sted i India hvor rundt 80 % av befolkningen er kristne, og det står kirker på hver åskam. Her bor rundt 16 ulike stammer, alle med eget språk og kultur.

Starter du i sør på fjellvei nr. 202, er Mokokchung siste stopp. Mer livlig enn sjarmerende, da alle de ulike folkegruppene feirer sine fargerike høytider her. Dette er også et godt sted å forsøke det lokale risbrygget thutse. Beste suvenir er verdens sterkeste pepper, bhut jolokia, bedre kjent som Ghost Chili.

For et lengre eventyr reiser du videre nordover til Assam og fortsetter med båt nedover Brahmaputra, eller krysser grensen ved Moreh i sør og fortsetter innover Myanmar.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock