NICOYA
NICOYA
NICOYA

NICOYA

NICOYA

I Tamarindo, Nosara og Santa Teresa ligger hotellene tett og det handler om sand, sol og amerikanske dollar. Costa Rica er en turistmagnet, men mellom feriebyene venter fredelige bukter og folketomme stillehavsstrender på å bli utforsket. Hopp på fergen fra Puntarenas og opplev Nicoya!

Nicoyahalvøya er ikke lenger noen hemmelighet. De siste årene har tallrike nye resorthotel og flystriper kommer på plass, mens hovedveiene nå er asfaltert. Styrer du unna feriebyene og følger den artige kystveien, kan du fortsatt oppleve urørt kyst og ha bølgene for deg selv. Vi starter reisen i sør og følger kysten mot de amerikanske koloniene ved Papagayagolfen.

Ved lavvann er stranden raskeste vei fra Puntarena til Guanacaste
MINIGUIDE

NICOYA

VEIEN DIT

Enten du leier bil, tar en av de private minibussene eller en av rutebussene tar turen fra San Jose til den sørlige delen av Nicoya rundt 6 timer. Rimeligst er lokalbussen til Puntarenas for Tambor fergen til Paquera. Der venter lokalbussen til Tambor og Cobano som korresponderer med lokalbus til Santa Teresa, med stopp i Carmen. 

Puntarenas lokker fastboende fra San Jose

Dyrest er småfly med Sansa eller Aerobell fra San Jose til små flystriper ved Tambor, Manzanillo og Nosara. Rutene driftes i hovedsak av de større resortene. Daglige (direkte) avganger med rutebussen er et godt alternativ, mens vestlige turister med dårlig tid gjerne ender opp med private minibusser som slettes ikke er så effektive som de utgir seg for.

Ferger tar deg fra Puntarenaodden til Nicoyahalvøya

Med eget kjøretøy kan du velge ferge fra Puntarenas til Naranjo eller Paquera. Du kan også ta den lengre ruten rundt Coloradogulfen og følge rute 21 fra Liberia, via rute 18 dersom du kommer fra Monteverde og San Jose. Anbefaler 4WD for rute 160.

Lokalbuss, campingbil, firhjuling eller sykkel

TAMBOR

Først om fremst en vakker bukt, en strand og et stort spanskeid Barcelo resort. Her ligger en flystripe i ene ende av bukten og landsbyen Tambor med flere gjestehus i den andre. Du finner flere overnattingssteder rundt klippene ved Tango Mar. På andre siden av fjellknatten venter en ferskvannslagune og den urørte Cocalito stranden. Utenfor kysten ligger øya Tortuga.

Stranden brukes kun av hotellets gjester
Et stort ressort og lite annet
Artig når flyene kommer inn for landing

MONTEZUMA

Du kan rusle barbent langs folketomme strender fra vannfallene ved Cocalito til Montezuma. Det tidligere hippiekollektivet er i dag en ståkete turistby full av souvenirbutikker. De fleste reiser hit på dagsutflukt for å se vannfallene like utenfor byen. Det er fredeligere mellom Rio Montezuma og Cabuya hvor frie sjeler og lokale fiskere har funnet harmoni langs kysten.

Fiskelandsbyen har blitt en turistby
Fra Montezuma ser du solen stå opp
Største attraksjon er bassengene ved vannfallene

CARMEN

Knutepunkt for både Mal Pais og Santa Teresa. Langs den støvete hovedgaten føles det mer som å være i en scene av action-thrilleren Mad Max enn i frodige Costa Rica. Sjåfører med badetøy, slalombriller og tagelmust raser rundt på ombygde kjøretøy. 

Carmen er et trafikkert trafikkknutepunkt

Her finner du halvøyas minibank, apotek og legekontor. Tilbaketrukket fra den herlige stranden venter enkle hostel, gode hotell, en rekke butikker og gode serveringssteder. Fra villaene i høyden har du flott utsikt over Stillehavet.

Nalu er stedet for billige surfebrett, The Bakery for morgenkaffe og Product C for lunsj
Stadig flere strandturister finner veien til Carmen

Den israelske hostelkjeden Selina har for lengst etablert seg og store ressort som Tropico Latino opptar strandeiendommene. Du bor rimelig ved Cocobolo mens veletablerte finner seg mer til rette ved Nantipa. Middagen tar du ved Brukas eller strandbaren Banana Beach.

Banana Beach er Nicoya's livligste strandbar
Du kan leie Villa Akoya eller bo i telt ved Sunset Camping
Det er en fin tur langs stranden fra Carmen til Santa Teresa

Synes du trafikknutepunket hektisk, er det kort vei til roligere omstendigheter ved Malpais. Carmen har gode forhold for surfere, men du padler mer for å nå bølgene enn andre steder. Det er en times spasertur på stranden eller langs støvete veier fra Carmen til Santa Teresa.

Det er støvete langs den trafkkerte veien

MAL PAIS

Sør for Santa Teresa ligger Mal Pais, med gjestehus og serveringssteder. Langs den kuperte kysten skjuler det seg sandkledde laguner, mens utenfor venter utfordringer for erfarne surfere. Ytterst på odden ligger Cabo Blanco, ett av områdets siste gjenværende naturreservat. Ta turen gjennom regnskogen eller hopp ombord en av båtene i havnen.

Utsikt mot Carmen fra åsene i Malpais

SANTA TERESA

I dag ligger vestlige kaffebarer og utviklede strandeiendommer eid av utenlandske investorer tett mellom Malpais og Hermosa. Selv om Santa Teresa ikke lenger er noen hemmelighet og feriebyen stadig får nye resort, er denne stillehavsstranden fortsatt blant verdens vakreste.

Mellom Stillehavet og skyggefulle trær venter myk sand

I sørenden av stranden er det meste av regnskogen hugget ned, men i nord kan du fortsatt oppleve Brølaper, Capuchin-aper, dovendyr og nesebjørn ta turen ned til stranden ved morgengry. Strandfester har skremt bort mange skilpadder, men rolige netter hender det fortsatt kolossene legger egg i sanden, og er du oppe før gryning kan du oppleve klekking.

Skilpadder er blinde og døve når eggene klekkes
Bølgene er for senere, du trener på grunt vann
Små aper med voldsomme brøl

Det som var en liten fiskelandsby mellom den irrgrønne regnskogen og det endeløse stillehavet er i dag en turistdestinasjon med store byggeprosjekt. Her står den svenske surfesenterkjeden Lapointe i skarp kontrast til det siste gjenværende surfekollektivet ved Zeneidas. I dag har soda’s erstattet tamales og plantains med falafel og hamburgere.

Selina har hostell i både Carmen og Santa Teresa
Det er bedre å bo på sjøsiden av den støvete veien
Hamburgerbarer har tatt over for tradisjonelle Soda's

Langs den støvete veien ligger vestlige kafeer og internasjonale barer. På stranden venter yogainstruktører og selverklærte guruer på å gjøre deg til en bedre utgave av deg selv, mot betaling så klart. Bølger og havstrømmer gjør Carmen og Santa Teresa lite egnet for barn.

Surfere venter timesvis på rett bølgesett
Det tar måneder å lære seg og surfe
Solnedgang er høydepunkt i Santa Teresa

Flere av de private strandvillaene leies ut. Casa Teresa og Casa Cecilia er blant de bedre, sammen med Makanas og Mariposa. De enkle skurene ved Zeneidas har mest sjarm. Disse leier du via campingen ved hostellet (+506 2640 0118). Du spiser rimelig ved Soda Tiquicia og godt ved Rocamar. Gå ikke glipp av de vulkanske tidevannsbassengene

Zeneidas er siste gjennværende sufekollektiv

HERMOSA

Jo lenger unna Carmen du kommer, jo roligere blir det. Hermosa var inntil nylig så langt du måtte kjøre for å surfe alene, men med kampen om bølgene i Santa Teresa har dette blitt nybegynnernes lekeplass. Nå fylles stranden opp av titalls instruktører med hver sin gruppe. 

Hermosa er fortsatt et nabolag for fastboende

Det er likevel tilbaketrukket nok til at Tom Brady, Gisele Bündchen, Leonardo DiCaprio og Matthew McConaughey ferierer her. Det ligger flere gjestehus og spisesteder rundt stranden, og du kan fortsatt finne en vik du har noenlunde for deg selv. Pass på sterke havstrømmer.

Reds Cafe sererer smakfulle hummer-taco

MANZANILLO

Den langgrunne stranden strekker seg fra Hermosa til Ario. Du kan følge den brede sandsletten hele veien til Rio Bongo, en populær rute blant strandbuggy entusiaster. Ved lavann bruker også motorsykler denne snarveien fra Puntarenas distriktet til Gunacaste.

Ved Manzanillo er landskapet urørt og vakkert

Atardecer Dorado er kafeen hvor nabolaget samles. Her får du kaffe eller en kald øl med sjøutsikt. Matmeny har de også. I innlandet finner du små gjestehus og villaer som leies ut til turister. Det er et fint piknikområde i palmelunden midt på Ario stranden. Ta med lunsjkurv.

Sprøstekt fisk ved nabolagskroa Atardecer Dorado

SAN MIGUEL

På andre siden av Bongo ligger Playa Coyote og San Miguel. Lange langstrakte strender med enkel bebyggelse. Et par taverna og noen gjestiveri for de som ønsker bli lenger. Zen Spirit er et godt yogaressort beliggende rett på stranden, mens Locos Cocos serverer utmerket ceviche i andre enden av bukten. Her har surfere bølgene for seg selv.

Følg de langstrakte strendene oppover kysten

PUNTA ISLITA

Ved Playa Bejuco er det hverken hus eller folk og du har stranden for deg selv. Slik er det også ved Corozalito. Punta Islita er derimot distriktets severdighet. Her har Marriott kjeden et stort resort, selvsagt med egen flystripe. Det er hyggeligere ved Aura Beachclub, men bukten er kulturløs og det er disse kompleksene også.

Ressortene ved Punta Islita ligger godt isolert

CAMARONAL

En av kyststripens få værnede strandsoner er godt beskyttet. Her kan du hverken spise eller drikke medbragt på stranden, og du må forholde deg til parkens åpningstider. Det er fint skilpaddenes hekkesoner ivaretas, men når busslass med turister fra Marriott ankommer er følelsen av naturvern glemt. Her er de flotte bølger, og du kan surfe i parkens åpningstid. 

Camaronal har ofte gode og stabile bølger
Naturvern blir glemt når turistene ankommer
Stillehavskysten byr på mange spennende bølger

SAMARA

Samara er en ferieby vi kan like. Passelig med turister og et godt utvalg restauranter og serveringssteder. Først som sist tar du plass ved Sheriff med flott utsikt over den vakre bukten. Byen har en rekke kulturarrangementer, og barene har levende musikk på kveldstid. Like ved ligger stranden Playa Carrillo som fylles opp av lokale i weekenden. 

Sheriff gir deg en hjemme-høs følelse
Samara passer fint for strandturister
Du får en lokal opplevelse ved Carrillo

SMÅSTRENDER

Du følger herlige strender som Buena Vista, Barrigona og Barco Quebrado. For surfere på bølgejakt gir de små buktene ulike sjanser for god brytning. Lunsjen tar du hos en av strandbarene ved Garza. De små skurene server fisk fanget samme morgen, og nypresset jus fra nyplukket frukt. Ta deg tid til en time i hengekøya før du fortsetter oppover kysten.

De fleste vil foretrekke firehjulsdrift langs kystveiene
Langs den støvete kystveien venter urørte strender
Sleng deg i en av hengekøyene hos strandbarene ved Garza

NOSARA

Påkostet og komfortabel. Den langgrunne stranden lokker gypsettere og bemidlede småbarnsfamilier som søker vestlig standard i tropiske omgivelser. Gilded Iguana, Nomadic og Olas Verdes er favoritter. Dette er Playa Guiones. Nosara by er også et artig sted å oppleve, særlig når småflyene lander midt blandt butikker og barer. Playa Nosara er forbeholdt surfer og skilpadder. Her er Lagarta Lodge et godt sted å la seg innlosjere.

Den brede og langrunne stranden Guiones
The Nomadic er blant de beste stedene å bo

OSTIONAL

Refugio Nacional Ostional er det største skillpaddereservatet i Costa Rica. Det har vært en drastisk nedgang i bestanden de siste 10 årene, men forhåpentligvis har pandemien gitt naturen en etterlengtet pause. Følg begrensninger i den beskyttede sonen. Dette er siste del av rurale Nicoya. Herfra følger asfalterte veier mot de store amerikanske feriekoloniene.

Det er ingen ressort og få turister ved Ostional
Her klekkes det skillpaddeegg hele året
Surfere lokkes til de folketomme strendene
Har du spørsmål til artikkelen? Spør en Reiseekspert

Foto: