NIS
NIS
NIS

NIS

NIS

De fleste reiser rett til Beograd eller Novi Sad, men den 3. største byen i Serbia bør også få plass på reiseplanen. Nis lokker med brutal historie, livfulle handlegater og spennende serveringssteder.

MINIGUIDE

NIS

Sentrum domineres av fulle uteserveringer og livlige torg. Besøk jordbruksmarkedet ved Trznica Tvrdava og opplev sigøynermarkedet ved Auto Pijaca. På andre siden av middelalderfestningen Niška Tvrđava ligger byens viktigste minnesmerke, Anhaltelager Nisch, som forsynte konsentrasjonsleirer i norge med slaver under krigen

Keiserbyen Nato bombet i 1999 er et spennende reisemål for både historie og fornøyelse. 
Splav "Porto Nuovo" flyter på Nisava elven som smyger seg gjennom sentrum av byen

Fram til jernbanelinjen til Sofia sto klar i 1888 var Nis endestasjon for Orientekspressen. Senere har krig holdt utviklingen tilbake. Fortsatt benyttes hest og kjerre til varelevering, og kontrasten fra glassfasadene langs handlegatene til markedene utenfor bykjernen er stor. Synagogen har vært stengt siden andre verdenskrig og av byens 12 moskeer er det kun 1 igjen.

Det lille Narodno Pozorište teateret har et spennende program
PROMENADEGATE

OBRENOVIĆEVA 

Byens promenadegate begynner ved Kralja Milana, hvor tyrkiske handelsreisende forhandlet om det de ikke fikk solgt innenfor murene. Når ottomanerne forsvant ble basaren ryddet, og torget stående tomt. I dag foregår handelen på kjøpesenter, mens iskremboder og popcornselgere betjener den tidligere markedsplassen.

Kralja Milana torget ligger like utenfor festningen. 
Iskremboder og popcornselgere betjener den tidligere markedsplassen

Ferdselsåren fortsetter mellom butikker og serveringssteder. Du finner rimelig overnatting ved Nis City Center, kan se en film ved kinohuset Vilin Grad og gjøre en god handel ved Forum eller Kalca. Obrenovićeva er en gate for å se og bli sett, men skjult blant kjedebutikker finnes artige steder som platebutikken Vinyl Cafe og cafevognen Tramvaj.

Obrenovićeva tiltrekker seg både fastboende og besøkende
SERVERINGSSTEDER

KOPITAREVA

Håndverkerne har for lengst flyttet ut og serveringsstedene har tatt over Kopitareva. Smuget som tidligere var forbeholdt blikkenslagere er samlingssted for fastboende og besøkende. Trehusene langs den brosteinsbelagte gaten er godt bevart, og tradisjonelle Serbiske restauranter bidrar til stemningen. Ta plass ved Galija eller Kod Rajka for et godt måltid.

Barene ligger tett i det blikkernslagernes gamle kvarter

Selv om barene rundt Republike torget blir livlige utesteder utover kvelden, passer de fint for morgenkaffe. Vespa Bar, Koste Stamenkovića og Koste Stamenkovića er roligere alternativer til barene i Kopitareva, men ta heller turen til bakgården ved Pivnica Berta. Andre nabolagsfavoritter er mikrobryggeriet Ministarstvo og restauranthuset Mascaron.

Barene rundt Republike torget blir livlige utesteder utover kvelden
BYHISTORIE

NISKA TVRDAVA

Det er funnet bosetninger fra steinalderen og trakerne dominerte området under jernalderen, men det var romerike som først etablerte byen Naissus. Senere bidro det bysantinske og det ottomanske rike til å utforme forsvarsverket slik det står i dag. Inne blant de 2km lange murene ved Niska Tvrdava, finner du gravstøtter fra romertiden, en moske og en hamam.

Hovedporten til Niska Tvardava har fått beholdt det ottomanske navnet Stambol

Ved Mediana like utenfor byen venter enda et imponerende fortidsminne fra romertiden. Nis var hvilested under soldatenes masj langs Via Militaris mellom Beograd og Istanbul. For patriarkenes komfort ble en det bygget en overdådig villa hvor keiser Constantine senere ble født. Her kan du vandre blant ruinene av palassets marmorsøyler, mosaikk og fresker.

Det morbide er både skremmende og vakkert #inniervilike
SEVERDIGHET

CELE KULA

Det ottomanske riket var beryktet for å bygge  fryktinngytende tårn av fienders hodeskaller. Slik gikk det også for 1000 serbere som mistet livet under slaget ved Čegar i 1809. Det 4m høye tårnet fikk først tak overs seg 200 år senere, og naturkreftene har tæret, men et 50 talls skaller sitter fortsatt fast i veggene, mens andre er bak monter ved det lille museet

SEVERDIGHET

ANHALTELAGER NISCH

Konsentrasjonsleiren ligger på andre siden av byparken. Lokalbussen stopper utenfor. Det antas rundt 50 000 som ikke passet nazistenes ideal passerte gjennom transittmottaket. Arbeidsføre gutter og menn ble sendt herfra til konsentrasjonsleirer i norge for å brukes som slaver, og det er en rekke referanser til skandinavia. Området er relativt lite, men gjør et stort inntrykk.

50 000 fanger var innom konsentrasjonsleiren i Nis

Ungdomsorganisasjonen til Nasjonal Samling Hirdvaktbataljon bidro med norske 16 åringer som vakter til konsentrasjonsleirene. Rundt 150 000 slaver ble benyttet til bygging av infrastruktur i norge unde krigen. Relevant litteratur; Cveja Jovanović har skrevet boken Flukten til friheten mens Ostoja Kovačević, har skrevet boken En times frihet fra tiden i fangeleiren. Kåre Bergstrøm og Radoš Novaković har regisserte filmen Blodveien

Den fryktede konsentrasjonsleiren i Beisfjord ved Narvik
Skulpturen av forfatteren Stevan Sremac og hans venn Kalča minner folk om å nyte livet

OVERNATTING

BRA

Niš Downtown

Velholdte leiligheter og rom midt i livlige Kopitareva til en hyggelig pris. Resepsjonen er ikke altid betjent, men baren er alltid behjelpelig. Offentlig parkering i nærheten.  Kopitareva 7 | pleasure.rs

BEDRE

Bloom Inn

Hyggelig gjestehus i tilknytning til bydelskroen Pivnica Berta. Privat parkering, egen restaurant og rom i ulike prisklasser. Hagen er naturlig samlingssted for nabolaget. Dušanova 73 | bloom-inn.com

BEST

ArtLoft

Stilfulle rom med malerier av lokale kunstnere. God frokost og hyggelig betjening. Hotellet har gratis parkering og komfortable røykfrie rom. Beste stedet i Nis sentrum. Oblačića Rada 8 | artlofthotel.com

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen