OMO
OMO
OMO

OMO

OMO

Langs Omo-elven, som snor seg rolig blant tamarind og fikentrær gjennom savannen.

Selv med ny landingsstripe for småfly og to nye broer over Omo-elven er dette en av de minst tilgjengelige nasjonalparkene i Etiopia. På grensen til Sudan, i den nedre delen av Omo-dalen, ligger området som har vært bosatt av mennesker i over 100 000 år. Stammene som lever her, har fortsatt en tradisjonell livstil og en kultur som strekker seg tilbake til menneskehetens opprinnelse. En kultur hvor velstand ikke bevitnes i det materielle, men i ornamenter og dekorering av kroppen.

Frem til år 2000 var det ingen turoperatører som arrangerte besøk hit, men i 2006 ble det bevilget penger for utbedring av tilgjengeligheten. I de nærliggende tettstedene Jinka og Maji finnes nå overnattingssteder, men for å oppleve den store nasjonalparken anbefales det å telte inne i selve parken. 1000 km fra Addis Abeba i det sørvestlige Etiopia er det lite tilrettelagt for turisme, og et besøk er krevende, men gir innblikk i et område som er svært lite besøkt.

I nedre del av Omo-dalen er det funnet fossiler etter førmennesket Australopithecus, en forløper for menneskeslekten som er datert å være nærmere 2,5 millioner år gammel. Det er også funnet fossiler etter en hodeskalle til Homo Habilis, antatt å være 1,9 millioner år, og Homo Erectus, datert til 1,7 millioner år. Her er det også funnet fossiler av det moderne Homo Sapiens, datert til cirka 200 000 år. Svimlende tall altså – og det er ikke uten grunn at dette området av Etiopia ofte blir omtalt som menneskets vugge.

Området ble Unesco beskyttet i 1980 som følge av funnene, og det er ventet å kunne dokumentere primaters utvikling i området gjennom mer enn 4 millioner år. Utilgjengeligheten har beskyttet Omo-dalen gjennom historien, og det har vært liten påvirkning fra livsførselen til de tradisjonelle stammene. Selv om man kan oppleve både sebra, antilope, giraff, bøffel, elefant, gepard og løve i parken, er det mer enn 300 fuglearter og besøk til urfolkene som tiltrekker seg de få besøkende.

Det var her i den vestlige delen av Etiopia kaffebønner først ble oppdaget? Fortsatt ristes bønnene i bålpanne, og kvernes varme, før de sekunder senere møter kokende vann.
Leirskive i underleppen er både utsmykning og statussymbol
Leirskive i underleppen er både utsmykning og statussymbol
 Mursi mann i en landsby ved Jinka i Omodalen
Mursi mann i en landsby ved Jinka i Omodalen

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock