PORTO
PORTO
PORTO

PORTO

PORTO

Besøk portvinslagrene i Vila Nova de Gaia og ta en utflukt på Doroelven fra Ribeira. Du finner uteliv i nabolaget Vitória, butikker i Bolhão og myke strender ved Matosinhos. Enten du ankommer med båt eller tog; start besøket med oversikt over Porto fra Clerigostårnet.

24 TIMER I

PORTO

Det var kunnskap om skipsbygging fra keltiske, romerske og mauriske skipsbyggere som gjorde Portugal til sjøfartsnasjon. Med innvandringen kom også kunnskap om vinproduksjon som ble Porto sin vei til velstand. I dag syder byen av liv fra tilreisende som lokkes av sjømat fra Atlanterhavet og berusende glass med portvin fra åsene langs Doroelven

Ta trikken til byens handlegate, taubane til Jardim do Morro hagen, heisen til Lada Ribeira, kabelbanen til Santa Clara kirken eller metroen til byens strender.
08:00

PÅFUGL OG KAFFE

Plukk med deg en ta-med kaffe og start dagen blant påfuglene i den duggfriske Viktorianske Jardins do Palácio de Cristal hagen. Fra konsertarenaen Pavilhão Rosa Mota midt i parken rusler du blant steinhus og brosteinsbelagte gater i Miragaia nabolaget for morgenmat.

09:00

URBAN MORGENMAT

Portugisisk frokost begrenser seg gjerne til søte bakervarer og kaffe, men i Vitória nabolaget kjemper hipsterkafeene om å gi deg den beste starten på dagen. Zenith er blant de bedre, her får du nypresset jus, filterkaffe og smakfulle frokostretter i industrielle omgivelser.

Zenith er et godt sted for frokost eller brunsj
Azuejo fliser ved Igreja do Carmo kirken
Fint bibliotek, men det er ikke verdt å stå i kø for
10:00

PÅTATT BIBLIOTEK

Enkelte står timesvis i kø for å få med seg filmkulisser. Livaraia ble aldri en kulisse, men inspirasjonskilde til enkelte scener i Harry Potter (og Gunpowder Milkshake). Styr unna turistattraksjonen og få heller med deg Igreja do Carmo kirken og João Chagas parken.

11:00

GAMLE TRAPPER

Et av byens mange høydepunkt (sic!) er Torre dos Clérigos. Det 76m høye klokkerårnet er del av den baroque Igreja dos Clérigos kirken. Ta turen opp 225 trappetrinn for å se Porto i fugleperspektiv. Besøket er aller mest stemningsfullt når tårnet har nåttåpent. 

Du har full oversikt fra toppen av Clerigos tårnet
Byens utkikkspunkt gir deg fint overblikk
Togene ruller fortsatt inn på perrongen ved São Bento
12:00

AZULEJO-FLISER

Fra utkikkposten krysser du Praça da Liberdade og kaster et blikk på det massive rådhuset Câmara Municipal do Porto på din vei mot São Bento. Den ærverdige jernbanestasjonen er dekorert med instagramvennlige azulejo-fliser, og togene ruller fortsatt inn på perrongen.

13:00

SMAKEN AV HAV

Porto er en turistby med kjederestauranter og mange serveringssteder som kaster skam på landets rike matkultur. Får du plass ved Voltaria blir det ikke feil. Den vesle baren tryller fram velsmakende retter fra det klassiske portugisiske kjøkken, til en usedvanlig hyggelig pris. 

Tentakler er en av Portugals spesialiteter
Sjelens kapell Capela das Almas
Rua de Santa Catarina er byens handlegate
15:00

SJELENS KAPELL

Rua das Flores har ikke mye å by på. Finn heller veien opp i åsen bak São Bento for en tur i handelskvartalen Bolhão. Nabolaget mistet mye av sjarmen da bydelsmarkedet stengte, men butikker og et par severdigheter lokker fortsatt besøkende til Rua de Santa Catarina.

16:00

HISTORISK UTSIKT

Ta gjerne den nostalgiske trikken tilbake til Batalha, men dropp kabelbanen og finn veien til katedralen Sé do Porto. Fra kirkespiret ser du byen i fugleperspektiv, mens fra terrassen ved Pelourinho do Porto ser du de tradisjonelle rebelo båtene og lagerhallene ved Vila Nova.

Kommersielle portvinsprodusenter har besøkssenter i Vila Nova de Gaia som tilbyr omvisning og smakning. Et enkelt alternativ for turister som ikke tar seg til til å besøke vingårder i Dourodalen.
Besøk en av byens vinkjellere i Vila Nova de Gaia
Den mektige Ponte Luís I broen har to etasjer
Taubanen tar cruisebåtturister tilbake til lugaren
17:00

DOBBELTDEKKER

Tilbake til Avenida Vimara Peres for turen over broen Ponte Luís I. Vel over på andre siden er utsikten er den samme fra Mosteiro da Serra do Pilar som fra Jardim do Morro. Finn heller veien ned Rua Rocha Leão for å ta nedre del av broen tilbake til livlige Cabeira.

18:00

TURIST MATINÉ

Ribeira er hvor reisende med dårlig tid får en smak av båtliv på Douro. Elvepromenaden er full av gjøglere og middelmådige restauranter med turistpåslag, men en tur langs den historiske vannveien er underholdene. Ta en drink på Br’s Bar for avstand fra kaoset.

Via vannveien tar det flere dager å nå vindalen
Ta en drink ved Mira Jazz ved solnedgang
Lyset er vakkert i Atlanterhavsbyen
19:00

MIRAJAZZBAR

Det er mange bedre barer i Porto, men det er ikke mange som har en terrasse med like god utsikt til dagens siste stråler. Når solnedgangen i tillegg akkompagneres av liflig jazz er det liten grunn til å søke alternativer. Her får du et lite utvalg øl og portvin servert i enkle omgivelser.

20:00

MATOPPLEVELSE

Byen har en rekke spennende spisesteder, men opplevelsen ved Chama utmerker seg. Klassisk portugisisk kokkekunst i kreativ utførelse, servert i rustikke omgivelser. Her får du høy kvalitet til hyggelig pris, og stemningen er upåklagelig. Et riktig godt serveringssted.

Vitória er nabolaget for barer og uteliv
Få med deg en matopplevelse ved Chima
Du finer gode spisesteder i Rua dos Caldeireiros
22:00

PORTVIN & TONIC

For uteliv er Praça de Carlos Alberto godt utgangspunkt. En drink ved bortgjemte Espaço 77 eller et glass vin under rundt oliventreet ved Aduela. I sommerhalvåret venter uteserveringer ved Largo de Mompilher, og skulle det bli kjølig ligger barene tett nedover Rua da Picaria.

Base Porto er et godt sted på varme sommerkvelder
Det ligger flere barere ved Largo de Mompilher
Aduela er en populær nabolagsbar

UTFLUKT

FISKEVÆR

AFURADA

Like utenfor masseturismen ved Vila Nova venter byene best bevarte hemmelighet. Hit kommer storbyens fastboende for lunsj eller middag i pitoreske omgivelser. Her griller nabolagets fiskere dagens fangst på fortauet før den serveres ved enkle bord i gaten.

HAVNEBY

MATOSINHOS

Ved landsbyen i utkanten av Porto finner du en rekke sjømatmarked og brede sanddyner med herlige strender. Buss 500 tar deg langs Douroelven og Atlanterhavskysten fra São Bento, mens Metrolinje A tar deg rett fra Bolhao, Trinidade eller Lapa til Matosinhos.

VINGÅRD

PINHÃO

Den beste måten å oppleve Dourodalen på er med tog. Hopp ombord ved Campana og etter en liten runde innover landet endrer linjen retning ved Marco de Canaveses. Herfra følger lokmotivet Douroelven til Pinhão. Fra stasjonen er det gangavstand til en håndfull vingårder.

Spørsmål til artikkelen? Reiseeksperten

Foto: