RAJASTHAN
RAJASTHAN
RAJASTHAN

RAJASTHAN

RAJASTHAN

Den rike kulturarven tiltrekker seg besøkende fra hele verden. I Pushkar er det russere og isrealere som dominerer, og i Jesalmer går du i kø blant andre turister. For mindre sminket smak av India, ta turen til Jaipur og Bikaner. Få også med deg Chittorgarh, Udaipur, Balotra og selvsagt Jodhpur. Legg gjernet besøket under festivalene Holi, Diwali, Teej eller Gangaur.

MINIGUIDE

RAJASTHAN

Ta toget til grillrestaurantene i Jaipur, backpackerne i Pushkar, festningen i Jodhpur, sanddynene i Jesalmer og arkitekturen i Bikaner. Gjennom vinteren kan det bli minusgrader om natten, mens det kan bikke 50 plussgrader om sommeren. Rajasthan er staten hvor maharajaenes palass kjemper om oppmerksomheten med kameler, festivaler og fyrrige smaker.

MANDAWA

Selv om nærmeste togstasjon er Jhunjhunu en god halvtime unna, er Manawa et godt sted å begynne Rahajastan eventyret. Landsbyen er liten og stemningen er rolig. Her er det vestlige turister som dominerer serveringsstedene, og maten er godt tilpasset europere. For de som kjenner India fra før, veier historie og arkitektur opp for en svekket kulturarv.

Ta en rikshaw fra Jhunjhunu til Mandawa for €5
Det er livlig langs byens eneste hovedgate
Ikke alle hus er like godt vedlikeholdt

Påkostede palass har gjort utposten til en severdighet. Festningen som ble bygget på 1700 tallet gjorde byen til en trygg havn for karavanene som fraktet varer langs silkeveien mellom Kina og Midtøsten. Utover 1800-tallet etablerte stadig flere kjøpmenn seg, og flere nye Haveli ble oppført. Etter Indias frigjøring emigrerte overklassen til større byer og kjøpstaden ble glemt. 

Ddal bati churma, Gatte ki sabzi og Ker sangri er lokale smaker

Mange av eiendommene ble derimot værende i familien, og i dag gjenoppstår stadig flere av disse historiske villaene som gjestehus for tilreisende. Tradisjonelt håndtverk blir gjennoptatt og lokal kultur har så smått fått nytt grunnlag takket være turisme. Mandawa er ingen polert ferieby, men her kommer du tett på det indiske hverdagsliv, uten larmen og ståket i de større byene.

Det blir mye arbeid etter 100 års forfall
Castle Mandawa Hotel etter renovering
Den gamle kjøpstaden lokker med nostalgi og historie

BIKANER

Palasset minner om Jaipur, men beliggenheten er langt fra like spektakulær som i Jodhpur. Det er likevel det største og best bevarte. Junagarh Fort er ett av få festningsverk i Rajasthan som aldri ble erobret. I det imponerende fortet finner du palass og templer i typisk rajput-arkitektur. Sving innom Bikana Chowpatty for lunsj ved den kunstige dammen.

Stainarbeider på sitt aller mest intrikate
Palasset i Bikaner er mektig
Det tar litt tid å forstå indisk folkemusikk

I andre enden av sentrum lokker gamlebyen med rahajastans mest imonerende bykjerne. Her venter livlige handlegater, og rolig smug hvor du kommer tett på fastboende. Løft blikket for å se arbeidet til byens steinhuggere. Bikaner er et av Rahajastans høydepunkt, men få  turister finner veien, og de fleste av byens spisesteder og barer er gjemt rundt togstasjonen.

For en tuselapp bor du som en Maharaja ved Bhanwar Niwas, for en hundrelapp bor du komfortabelt ved Moon Haveli (som også har sovesal for backpackere).

Kuriøst alternativ til hotellenes restauranter er Juniya Maharaj, et indisk gatekjøkken hvor menyen ikke er endret siden før landets uavhenighet. Her serveres kun Kachori og Pakodi, med en frisk dose fyrrig tilbehør. Gamlebyens andre alternativ er en hjemme-hos opplevelse. Bank på den annonyme døren til familien Tanvi, som serverer lokal husmannskost fra eget kjøkken. Lite overgår dagens Thali for 20,- kroner servert ved familiens stuebord. 

Kalbelia er et ørkenfolk som kan underholde
Bikaner er ujålete og kjennes ekte
Frityrstekte veganske retter fra hull-i-veggen

JAISALMER

Sonar Quila som ruver majestetisk over ørkenlandskapet, er en av de få levende fortene i India. Innenfor murene finner du en fin blanding av butikker og boliger. Restauranttilbudet begrenser seg til gjestgiverienes serveringssteder. Det er en drøss gjestehus i fortet, og like mange utenfor. Du kan like gjerne bo utenfor muren; der ble Meerana en av våre favoritter.

Bor du utenfor murene har du utsikt til Sonar Quila
Souvenirbutikkene ligger tett inne i fortet
Fra festningen har du oversikt over landskapet

Festningen som ble bygget i år 1150 inneholder 500 hus, skoler, templer, markedsplasser, og kunne være selvforsynt gjennom lengre tid. Få med deg utsikten mot Thatørkenen og grensen til Pakistan fra taket av det 800 år gamle Maharaja palasset. Cannon Point er et annet godt utkikkspunkt, og ta en mango lassie ved Kuku Coffee Shop i solnedgang.

Rahajastan er en minneralrik jordbruksstat, men turisme er en stor og viktig inntekskilde

Utenfor bastionen venter basargater og hverdagsliv uten for mange turister. Patwon ki Haveli, de fem store herskapshusene bygget av velstående handelsmenn på 1800-tallet, viser den rike handelshistorien til området. Utover kvelden er Gadisar Lake et godt sted å la seg underholde blant tempelruiner og paviljonger. Middagen tar du ved The Roof Lounge.

Hostel Crowd er en av byens restaurerte Haveli
Ta deg tid til tandorikylling ved Rangoli
Det er få turister langs Gulastala Road

ØRKENSAFARI

Det meste av Rahajastan er kultivert, og det er få sanddyner. Ved de få sandbankene venter horder av selgere som tilbyr turer med firhjulinger, jeep, kamel, og parasailing. Lovnadene er store, men du blir ikke tatt langt før du blir fortalt at resten av ørkenen er forbudt, hellig eller at du må betale ekstra. Å overnatte under stjernehimmelen er en stor opplevelse, men jo mindre det er skyfritt og klar sikt, er det mest kaldt og ukomfortabelt. Du kan kjøpe de samme ørkenopplevelsene som selges overpriset i Jesalmer, direkte i Sam. 

Ta buss eller rikshaw til Sam for kamelsafari
Turisme er en stor og viktig inntekskilde
Unn deg en natt blant sanddynene

JODHPUR

Markedsplass gjennom årtusen, og fortsatt en sydende by. Det var opium og kaffe som dannet grunlaget for handelen. Styr unna turistbutikkene rundt Ghanta Ghar og gjør heller handelen i andre enden av bazaaren, nærmere Sojti Gate. Når dager nærmer seg slutten er det ingen bedre steder å se solen gå ned enn ved Chai Shai på Pachetiahøyden.

Gjestene ved Umaid Bhawan ivaretas av Taj Hotels

Det er like mange forklaringer på byens blåmalte hus, som det er guider i byen. Blant de mer annerkjente er at Maharajaen ønsket forestille seg havet, fargen reflekterer sollys og oppleves svalende gjenom sommeren, fargen virker avvisen på mygg og termitter, eller at blått symboliserte velstand og den hellige Brahmin kasten. 

Mehrangarh Fort ruver over byen
Jodhpur er kjent for godt håndarbeid
Det er mange teorier om byens blå hus

Du trenger ikke billett for å bestige byens største severdighet, men du må betale for å se overklassens innredning. Mehrangarh, som er Indias største festning, ble bygget rundt 1460. Byens nest største severdighet er Umaid Bhawan. Kun en liten del av den private boligen er tilgjengelig for besøkende, resten er forbeholdt palassets eier og godt betalende gjester.

Livet ved Mehrangarh var ekstravagant
Ta deg tid til å prøve lokale fristelser
Umaid Bhawan er verdens største private residens

PUSHKAR

Pilgrimer valfarter til Lord Brahma tempelet, men det er hippier fra vesten og isrelske investorer som dominerer tempelbyen. Horder av bacpackere i harembukser søker sammen i den vesle bosetningen. Mens hinduer og sikher søker frelse langs nordvestsiden av sjøen, trekker turistene til basargater og utkikkspunktet på nordøstsiden av pushkardammen. 

Ghat er trapper og platå som leder ned til vannkanten, brukt til frelse og kremering

Den hinduistiske fullmånefesten Kartik Purnima var utgangspunkt for kamelfestivalen som i dag samler 200 000 tilreisende i løpet av de 5 dagene den pågår. Kameloppdrettere fra hele regionen møtes ved arenaen Pushkar Mela i november for å kjøpe, selge, avle og skravle om pukkelkultur. Festivalen gir et fargerikt innblikk i den mytiske rajasthanske kulturen.

Kvegmesssen Kartik Mela pågår i 5 dager
Du ser ingen lokale i harembukser
Hinduer og hellige kuer samles ved byens Ghat

Kjøtt, egg og alkohol er forbudt i den hellige byen, men utlendinger får dekket sine behov ved internasjonale hotell og gjestehus. Tikos, Doctor Alone og Sand Feast er de mest kommersielle. Kanhaia Haveli er et mer tradisjonelt alternativ. For solopgang er Savitri Mata tempelet et godt sted, mens Mahadev Ghat og Jaipur Gat er fine steder å se solen gå ned.

Bacpackere i harembukser samles ved Mahadev Ghat
Blader fra henna-treet har vært brukt til sminke i 5000 år
Pushkar er fri for barer og utesteder

JAIPUR

Få med deg tempelene og palasset, men det er selve byen som er severdigheten. Ramganj Bazar Road deler byen, med det livlige nabolaget Badi Chaupar på den ene siden og handelsbodene i bydelen Ramganj Bazar på den andre. Severdighetene Hawa Mahal, Isarlat Sargasooli, Jai Niwas og The City Palace ligger på andre siden av Badi Chaupar. Inngang via Rajendra Pol.

Ramganj Bazar er livligere enn Bapu Bazaar

Smugene i det strukturerte sentrum brytes av brede avenyer, som leder til 8 porter bymuren. Når du er klar med selvfølgelighetene kan du vandre blant kuer, barter, aper og matboder i den rødmalte maharaja-byen. Jaipur var ikke tradisjonelt rosarød, men ble malt i anledning prins Albert besøk i 1876. Fargen er murpuss av rosa sandsten tilsatt brent kalsiumoksid.

Jaipur er naturlig farget i oransj og rosa
Gå deg vill i Badi Chaupar og Laxmi Narayan Puri
8 brede avenyer skiller Jaipur bydeler

I utkanten av byen venter det elegante Albert Hall museet prins Albert ga i gave som takk for den overdådige mottakelsen. Utenfor byen ligger Jaigarh Fort, Amber palasset, Sheesh Mahal paviljongen, Amer brønnen, Kesar Kyari hagen og den instagramvennlige Maota-sjøen. Vil du holde deg i sentrum kan du ta turen opp til Nahargarh festningen.

Den lokale snack-favoritten er Bhujia
Hverdagslivet i byen er den store severdigheten
Rund av kvelden på taket av Kabul Chicken Sajji

CHITTORGARH

Ikke den største eller mest spennende byen, men det honningfargede fortet som hviler på høyden i utkanten av byen er fascinerende. Et nettverk av sjøer og reservoarer gjorde festningen selvforsynt. Få med deg palasset hvor dronning Padmini og hennes følgesvenner utførte jauhar (rituell selvmord) da fortet ble inntatt av musalmans. Fra Gamukh reservoaret har du suveren utsikt over Chittorgarh. Når mørket senker seg begynner lyd- og lysshowet.

Fra festningshøyden har du fin utsikt mot byen
200 vestlige og 5 000 000 indere besøker byen årlig
Festningen har fått plass på UNESCO verdensarvliste

UDAIPUR

Hovedstaden i kongedømmet Mewar ble grunlagt av Maharaja Udai Singh II i 1559. Byen lokker med palass, hager, templer og kunstige innsjøer, men det er den tilbalelente stemningen som er høydepunktet. Kast loss for en utflukt til øyene Jag Mandir og Jag Niwas i Picholasjøen. Ta med picknik for en rolig formidag blant fontene i Saheliyon ki Bari hagen. Eller ta plass på en av serveringssteden langs sjøsiden for en kald kingfisher eller frisk mango lassie.

Bo komfortabelt ved Taj Lake Palace
Byen er populær blant den indiske overklassen
Udaipur er omringet av kunstige sjøer
Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: