SETUBAL
SETUBAL
SETUBAL

SETUBAL

SETUBAL

Med kun 100 000 innbyggere er ikke Setubal blant de største byene i landet, men den er blant de mer spennende. Et nettverk av smug og bilfrie gater knytter sigøynerdistriktet i øst med det brasilianske nabolaget i vest. Her finner du ikke bare fenomenale bystrender og Portugals beste ferskvaremarked, men et bysentrum som syder av butikker og gode serveringssteder.

MUNIGUIDE

SETUBAL

Som islamsk stat under Al-Andalus het byen Shaṭubar. Byplanlegningen er ikke fra maurernes tid, men fra århundre som en av landets travleste havnebyer. Små lave murhus, brosteinsgater og en mengde gode sjømatutsalg. Havnen er stort sett forbeholdt fiskebåter, men på den ene siden går fergene ut til Troia, mens på den andre venter byens strender.

Setubal har et velholdt bysentrum
Det ligger flere kafeer rundt Praça de Bocage
Trafikk i Avenida Luisa Todi, sentrumsgatene er bilfrie

Den slanke og fargerike Rua de Arronches Junqueiro tar deg fra utkikspunktet Miradouro de São Domingos til torget ved Dolce Vita skulpturen. Dette er et godt sted for morgenkaffe eller frokost, gjerne ved Pastelaria Capri. Herfra spiller det liten rolle om du velger Rua Alvaro Casteloes eller Rua Dr. Paula Borba. Begge gatene er fulle av små og sjarmerende butikker, og de tar deg til festplassen Praça de Bocage. Utenom høytider er dette tumleplass for turister hvor høydepunktet er kommunehuset Câmara Municipal de Setúbal

Avenida 22 de Dezembro og Rua José Pereira Martins deler byen
Lagerhallene vitner om byens industrihistorie
Musikere og kunstnere etablerer seg i Bairro Troino

Området mellom Avenida 22 de Dezembro og Rua José Pereira Martins deler byen i to. På østsiden de lave murhusene striglet og atmosfæren er godt sivilisert. På vestsiden er det mer spennende med sjømannskroer og brasilianske barer. De siste årene har den frilynte stemningen i Bairro Troino fått både musikere og kunstnere til å etablere seg. De første innovative restaurantkonseptene og urbane kaffebarene er for lengst en del av nabolaget.  Fortsatt kan du oppleve sjømannskroene og spontane multinasjonale gatekoserter i Rua Vasco da Gama. Ta et glass vin ved Mafaria ao Largo og et bedre måltid ved O Nau.

Setubals ferskvaremarked har et imponerende utvalg
Ta deg tid til et glass med fiskerne i baren
En innføring i både gastronomi og iktyologi

Mellom motsetningen i de to bydelene ligger et av de beste ferskvaremarkedene i Portugal;  Mercado do Livramento. Hver morgen fylles hundrevis av boder med forlokkende mengder frukt, grønnsaker og sjømat. Enorme sverdfisk og tunfisk i hundrekilosklassen kjemper om oppmerksomheten med blekksprut, skjell, kreps, krabber, hummer og reker på størrelse med en middagstallerken. I andre enden av hallen lokker 20 talls boder med kortreiste oster og et 10 tall boder selger nybakte brød. Start dagen blant fiskerne med et lite glass skarpt i en av barene ved matmarkedet. Her får du også et lite utvalg gode tapasretter.

Bystranden lokker med puddermyk sand
Håndklede på sanden eller østers i baren
Flott utsikt fra uteserveringen ved Pousada de São Filipe

På varme dager er bydelsstranden Praia da Saude stedet å kjøle seg ned. Dersom du ikke liker sand mellom tærne kan du spise østers og drikke champagne ved Ostras Sobre Rodas eller ta en øl ved en av uteserveringene langs havnepromenaden. Er det skyet tar du turen opp til Pousada de São Filipe for et glass på uteserveringen ved festningen. Herfra her du fascinerende utsikt til sandbankene ved Troia. Det er ikke bølger i sundet ved Setubal, men surferne valfarter til Costa da Caparica. En annen artig utflukt er fergen over elven til Troia. Vel fremme tar du plass ved sjøpromenaden med utsikt til Setubal og bestiller Choco Frito.

Tróia duver i vannskorpen på andre siden av elven
Spørsmål til artikklen? Reiseeksperten

Foto: