MOSKVA
MOSKVA
MOSKVA

MOSKVA

MOSKVA

I den russiske hovedstaden venter Kreml, Leninmausoleet, Bolsjojteateret og Pusjkinmuset. Selvfølgelige severdigheter. Utelivet langs Old Arbat hvor barer og restauranter ligger tett i tett, og uteserveringene i Gorkijparken er kanskje like viktige deler av det moderne Moskva.

24 timer i

MOSKVA

Tsartidens historiske bygg og oligarkenes moderne visjoner utgjør Europas største by. I dag ser ikke lenger moskvarike mot øst eller vest, men jobber iherdig for å bevare kulturarven og egen identitet ved å gjenoppbygge byens førsovjetiske arkitektur og fremme slavisk kultur.

Moskva er enorm. By-sykkel er et godt alternativ til undergrunnsbanen.
08:00 | Metrostasjon Teatralnaya

Morgenkaffe ved Kreml

De fleste av landets hovedveier fører til byens historiske markedsplass som skiller Kreml fra de gamle kjøpmannskvartalene rundt Kitai-Gorod. Den røde plass, bedre kjent for militærparader under sovjettiden, ble ført opp på Unesco verdensarvliste i 1991. I senere tid har både Pink Floyd, Paul McCartney og en rekke internasjonale artister hatt konsert på den storslagne plassen. Her ligger også den tidligere statsdrevne handelsbasaren, som i dag huser det eksklusive varehuset GUM.

Den røde plass er ikke rød, men det er Kreml og festningemurene rundt
08:30 | Metro Teatralnaya

Fargeglad labyrint

Utenfor Kremls 20 meter høye røde mur dominerer kirken med de ti psykedeliske løkformede kuplene som ble oppført på 1500-tallet etter ordre fra tsar Ivan IV, bedre kjent som Ivan den grusomme. Opprinnelig hvitkalket med gullkupler, fargene man ser i dag, ble påført 200 år senere. Byggestilen antas å være influert av moskeer og minareter i det tidligere Konstantinopel. Inne i kirken står rikt dekorerte kapell under hver av kuplene, med smale passasjer som leder mellom altrene. Det koster 50 kroner å komme inn. Da får du også adgang til balkongen, som gir flott utsikt over Den røde plass.

Det er verdt å ta turen inn i den 700 år gamle Vasilijkatedralen
09:00 | Metro Ploschad Revolyutsii

Kapitalismens Moskva

Kommersielle handlegater strekker seg kilometervis i alle retninger fra Kreml, byens hjerte. Start ved den tradisjonsrike Nikolskaya som har vært handelsområde i flere hundre år. Gaten er i dag fylt av eksklusive butikker, og det er lite igjen etter de greske handelsmennene som holdt til her på 1300-tallet. I bygård nummer 11 er det rester etter Zaikonospasskiy-klosteret fra denne tiden. Siden 2013 har gågaten, med sine vakre gårder fra 1800-tallet, vært bilfri. Ikke gå glipp av det en gang så erverdige forretningsmagasinet Nikolskaya Plaza.

De grå fasadene fra sovjettiden er skiftet ut med glass, monumentale paradegater har blitt til 50 meter brede handlegater, og industribygningene har for lengst blitt designleiligheter.
Nikolskaya med sine vakre 1800 talls gårder er ikke ulik andre europeiske hovedgater
10:00 | Metro Teatralnaya

Svanesjøens palass

Tretyakovsky Proezdog Teatralniy Proezd tar deg rett til teaterplassen med kanskje verdens bestkjente operahus og ballettscene, Bolsjojteateret. Ballettensemblet har 300 dansere, mens ytterligere 600 sangere, musikere, pantomimikere, korister og 1500 andre har sin arbeidsplass ved det 240 år gamle teateret. La deg fasinere av historien og arkitekturen, men forestillingene her er ofte langt dyrere enn tilsvarende gode oppsetninger ved byens andre scener. Besøk nettsidene for en virtuell tur, og for å se det vakre interiøret på nært hold. bolshoi.ru

Få gjerne med deg bygningen, men forestillingen kan du like gjerne oppleve et annet sted
10:45 | Metro Pushkinskaya

Mesteren og Margarita

For shopping er det Ulitsa Rozhdestvenka, eller den noe mer sjarmerende parallellgaten Neglinnaya som gjelder. Neste stopp er Patriarch’s Pond. Ingen nærliggende metro, men følg Tverskaya-gaten og Blagoveshchenskiy Pereulok for stemningens skyld. Det tidligere handelsdistriktet Patriki ble ettertraktet blant studenter og bohemer da elegante bygårder ble omgjort til rimelige kommunalboliger under sovjettiden. Et flott sted for en promenade, og Marco Polo Presnja Hotel er et godt sted å bo. Etter Sovjetunionens fall og markedsøkonomiens inntog og ble området på ny forheholdt de veletablerte.

Patriarch's ponds ligger mellom gatene Tverskaya og Bronnaya
11:30 | Metro Pushkinskaya

En romantisk avstikker

Mangel på kollektivtransport er kanskje grunnen til at nabolaget oppleves skjermet. Her benyttes limousiner av tysk opprinnelse, med eller uten privatsjåfør. Ta turen nedover den eksklusive handlegaten Malaya Bronnaya, blant designerbutikker og italienske restauranter. Uilliam's er en klassiker. En annen favoritt i dette nabolaget er terrassen ved Aist, mer for å bli sett enn for gastronomien. Mari Vanna kan derimot bli et stamsted, med utmerket borsj og pelmeni. Patriki er en bydel med hvor nye steder åpner hver uke.  

Mari Vanna er innredet som en leilighet fra sovjettiden. Tradisjonsmat serverer de også.
12:30 | Metro Smolenskaya

Den historiske Old Arbat

Fortsett sør til en av byens mest profilerte severdigheter. Den kilometerlange gaten som har eksistert siden 1500-tallet, ble kraftig ødelagt under Napoleons okkupasjon av Moskva, men eksklusive bygårder ble bygget opp igjen mot slutten av 1800-tallet. I dag huser disse Starbucks, Dunkin Donuts og McDonald's. Sving innom puben Eric the Red, ericthered.ru, for en kjapp lunsj. New Arbat Ave, bygget på 1960-tallet, er et alternativ for de som ønsker en mer modernistisk vei ned mot bysentrum. Begge ender ved Arbatskaya Ploshchad.

Old Arbat er livlig året rundt. Gatemusikanter bidrar til stemning.
14:00 | Metro Park Kultury

Museene langs Golden Mile

Byens eldste metrolinje tar deg videre til Park Kultury. Stikk innom Chaika Pool for å svømme noen lengder i et av hovedstadens mange svømmebasseng, eller fortsett nedover Ulitsa Ostozhenka. Denne historiske bydelen har flere gode overnattingssteder, som Kebur Palace. Her ligger også Multimedia Art-museet, tidligere kjent som Moscow House of Photography, og RuArts, med arbeider fra både veletablerte og ukjente samtidskunstnere. Sving innom Traveler’s Ostozhenka for en kaffe, eller 15 Kitchen+Bar for en drink, før du fortsetter mot den mektige kirken.

Moskva er full av gode museer. Multimedia Art-museet er et av de.
15:00 | Metro Kropotkinskaya

Aktivitetssenter og kulturhus

Forbi Kristus-katedralen, som ble revet i 1930, men gjenoppbygget til byens 850-års-jubileum i 1997, og over gangbroen som krysser Moskvaelven, ligger Strelka. Et ultrahipt industriområde, mye takket være arkitektur-og designkollektivet Strelka Institute, som har trukket til seg internasjonalt kjente arkitekter og designere siden de åpnet i 2009. Kulturhuset er åpent året rundt, med en rekke utendørs- og innendørsfestivaler. På øya i Moskvaelven ligger også noen av metropolens heftigste nattklubber, hvor Red, Icon og Gipsyer favoritter. Start gjerne kvelden med en drink på Magadan.'

Det kretive kollektivet på Strelkaholmen med Frelseren Kristus-kadedralen i bakgrunnen
16:30 | Metro Chkalovskaya

Urbankultur og design

Den tidligere fabrikktomten i utkanten av byen har med kommunal finansiering og private gründere utviklet seg til den industrielle og trendy bydelen ArtKvartal. Mellom designsenteret Arthaus og samtidskunstsenteret Winzavod liggeren rekke gallerier, butikker, restauranter og barer.  Sjekk ut konsertprogrammet ved alternativscenen Aglomerat. Du kommer hit med metro, eller trikk til Poliklinika eller Syromyatnicheskiy og via tunnelen ved Bolshoy Poluyaroslavskiy.

Det blir ikke mer urbant enn i området rundt Arthaus og Winzavod

BYHISTORIE

Festningsbyen var tidligere en uavhengig stat i Det mongolske riket.

Da det russiske maktsentrum ble flyttet til St. Petersburg tidlig på 1700-tallet, falmet det tidligere maktsetrummet. Under Sovjetsamveldet fikk Moskva en ny storhetstid og ble i 1917 atter landets hovedstad. I dag er Kreml offisielt sete for landets president, men også det mektige russiske rikets største turistattraksjon.

Fra den røde festningen stråler brede avenyer ut til bygrensen, omgitt av utallige kulturbygg og parker. Utenfor bysentrum ligger et bredt skog- og parkbelte med sommerhus og eksklusive eneboliger.

 Det meste skjer innenfor første ringvei. Selv en uke er kort for alle høydepunktene i sentrum.
Selv om Moskva har et godt tunellbanenett kan det være langt mellom stasjonene
18:00 | Metro Taganskaya

Bombesikkert ved Kotelnicheskiy

Bunker 42, også kjent som Tagansky kommandosenter, omfatter 18 underjordiske etasjer skjult av den anonyme bygården, ment å ivareta militærkommandoen under USSR-tiden. Totalt 7000 m2 kunne sørge for behovene til 30 000 mennesker 65 meter under bakken. Trusselen fra vest var utvilsomt like ektefølt her som det den var andre veien. Bomberommet brukes i dag til utstillinger, banketter og konserter i tillegg tilå være museum. Nærliggende Budvar er et godt sted for tradisjonell russisk middag.

Moskva er full av tilfluktsrom. Baren ved bunker 42 ligger 60m under bakken
21:00 | Metro Novokiznetskaya

Handelsgatene ved Bolshaya

Uanfektet av krigen åpnet stasjonen som planlagt i 1943. Tidligere sto amboltene tett mellom smiene langs Ulitsa Novokuznetskaya, og litt lurvete rundt metrostasjonen er det ennå.  Men på andre siden av parken ligger Ulitsa Pyatnitskaya med mange gode serveringssteder, og i Moskvas gamleby Zamoskvorechie er det rimelig å la seg friste. En kaffe på Esse, sprudlevann og østers på Prosecco, en matbit på MeatLess. For russiske spesialiteter, ta turen rundt hjørnet til Varenychna №1 | varenichnaya.ru

Stemningen er umiskjennelig i Zamoskvorechie, en av hovedstaden eldste bydeler
23:00 | Metro Kitaigorod

Gjennom tundra, tåkeskog og vulkaner

Mett og fornøyd, fortsett nedover Ulitsa Pyatniskaya, til elvebredden. Ta gjerne en drinkved den fascinerende Mitzva Bar eller en dessert ved den nordiske restauranten Björn. Så skal både kanalen og elven krysses for kveldens høydepunkt. Parkanlegget Zaryadye består avamfiteater, gangveier og grøntområder. Mens paviljongen begrenser sin åpningstid til dagtid, er byens nye landemerke et fredfullt sted for en kveldspromenade Det er flott utsikt til Kreml fra den flytende broen som svever over elven. Under parkanlegget ligger haller med ulike klimasoner som tar besøkende med på en reise fra Arktis til Østen, gjennom de ulike landskapene i verdens største land.

Det imponerdende multimediesenteret Zaryadye tar deg gjennom alle russlands klimasoner
24:00 | Metro Kitai-gorod

En siste skål

Avslutt kvelden med en runde på I’ll call you rightback, drevet av den urbane gjengen hos darlingbars.ru Mange av serveringsstedene i sentrum er som i andre byer, pretensiøse og overpriset, derfor er det godt å finne jordnære nabolagskneiper. Surf Coffee x Solyanka rett nede i gaten er et utmerket sted for morgenkaffe eller en enkel lunsj. Er du på lavbudsjett, ta med drikke fra en nabolagskiosk til den lille bydelsparken ved Alleya PraviteleyRossii.  

Har du en dag til overs, kan den lett fylles i Gorkijparken. Sommer som vinter valfarterbyens befolkning til det 90 år gamle anlegget The Scorpions synger om i sangen Wind of Change.
Ta fergen til Gorkyparken for en avslappende dag ved Moskvaelven

TRANSPORT

REISEN DIT

Den russiske hovedstaden er landets viktigste trafikknutepunkt. Elleve jernbanelinjer knytter Moskva til alle de større byene i det tidligere Sovjetunionen og til Øst- og Vest-Europa. En rekke båter seiler også til Moskvas tre elvehavner, som knyttes til tallrike elver og kanaler over hele det europeiske Russland. Sjeremetjevo nord for bysentrum er landets hovedflyplass, men også Domodedovo- og Vnukovo-flyplassene håndterer internasjonale flygninger. Bykovo og Ostafevo brukes i hovedsak til innenlandsflyvninger. Kun Aeroflot har direkteflygninger til Moskva fra Norge.

REISE RUNDT

Europas største by er kjent for å ha en av verdens mest imponerende undergrunnsbaner. Metroen,som ble påbegynt i 1935, har nå nærmere 2000 stasjoner, hvor flere av disse er marmorkledde palasslignende undergrunnsmonumenter fra siste del av Stalin-perioden. Byen har for øvrig et godt, om enn noe forvirrende nettverk av busser og sporvogner. Taxiappen Yandex fungerer som Uber.

Moscow Metropolitan Metro. Undergrunns labyrinten som frakter 7 millioner passasjerer daglig er prydet med skulpturer, kandelabre og malerier.
Arbatskaya er en av undergrunnstasjonene med stukatur, kandelaber og marmor

OVERNATTING

BRA

Pokrovka 6 Hotel i den hyggeligste av handlegatene som leder ned mot Kreml, har rimelige rom med enkel standard. Suveren beliggenhet, hjelpsom betjening og rene rom i ulik størrelse gjør dette til en favoritt. Nabolagskafeen Beer & Brut ligger et steinkast bortover den sjarmerende gaten, men backpackere vil kanskje foretrekke å ta med egen drikke fra kiosken på hjørnet til Amfiteateret og den gamle bymuren ved Belogo Goroda. Ulitsa Pokrovka6 | Basmanny | pokrovka6hotel.com

BEDRE

PR Myasnitsky Boutique Hotel ligger blant spanske tapasbarer og britiske puber i den livlige gaten med samme navn. Få men komfortable rom, særdeles vennlig betjeningm og sentral beliggenhetgjør dette til et godt valg for Moskva-oppholdet. Frokosten serveres ved restauranten i samme gård. Smakfullt, men dessverre ikke samme servicenivå som ved hotellet. Ta turen til Probka like ved for russiske smaker, og til Perlov i Myasnitskaya 19 for te eller kaffe. Myasnitskaya Ulitsa 13 | Krasnoselsky | prhotelgroup.ru

BEST

To steder iverden bør man oppleve å bo på Ritz: i Paris og Moskva, to byer viden kjent forsin ekstravaganse. Med beliggenhet et steinkast fra Bolsjojteateret og Den rødeplass, overdådige rom og upåklagelig service er Ritz Carlton et hotell i toppklasse. Hotellet trumfer også med sitt velværesenter og en spektakulær takterrasse. Mens du flanerer blant marmor, mahogni og krystall til hotellets utsøkte restauranter og barer, er det lett å føle den russiske overklassens dekadens. Ulitsa Tverskaya3 | Tverskoy | ritzcarlton.com

Ritz-Carlton tilbyr 5 stjerners ekstravaganse i hjertet av Moskva

MATMARKED

Metro Tulskaya

Danilovsky

Lite kan måle seg med Danilovsky-markedet. Fra kortreiste grønnsaker til eksotiske spesialiteter vi matentusiaster bare kan drømme om hjemme. En rekke serveringssteder tilbyr også retter fra de ulikedistriktene i verden største land – og fra alle andre. Sett av formiddagen eller ettermiddagen. | danrinok.ru

Metro Kievskaya

Dorogomilovsky

En favoritt blant byens kokker. Kunnskapsrike kjøtt- og fiskehandlere gjør sitt ytterstefor å tilfredsstille kravene til de mest kresne. Ikke rimelig, men dette er stedet for det beste og mest eksklusive av havet og innlandets delikatesser. | dorogomilovo-market.ru

Metro Preobrazhenskaya Ploschad

Preobrazhensky

Det enkle er ofte det beste, og ved Preobrazhensky markedet selges årstidens råvarer av de samme hendene som dyrket dem. Blant de kortreisete avlingene, venter et spennende utvalget av smakfulle ferske og modnede oster. Så enklet. Så godt. | tkpreobr.ru

Det rurale har måtte vike for det ekstravagante ved Danilovsky markedet

UTFLUKT

Metro Vystavochnaya

Det nye Moskva

Storstilte investeringer har siste 20 år endret de tidligere industritomtene rundt bykjernen til postmoderne bolig- og forretningsområder. Skyskrapere med kjøpesenter i de nederste etasjene, kontorer i midten, og eksklusive leiligheter øverst, reflekterer den voldsomme økonomiske veksten i den russiske hovedstaden. Bydelen Siti, 4 km vestfor Kreml, gir et godt innblikk i det nye Moskva, og er lett tilgjengelig viametroen til Vystavochnayade. En fornøyelsespark har også fått plass. | afimall.ru

Metro Partizanskaya

Dukkemarked

Millionbyen har en rekke markeder, hvor en av de mest populære også er et av de beste. Izmaylovo-markedet er like mye en russisk temapark, fullt av matrjosjka-dukker og suvenirer fra sovjettiden. Kvaliteten og prisene stiger med etasjene. Åpent hver dag, men best onsdag,lørdag og søndag, når det også er bruktmarked rundt festningsverket. Stemningen er uansett russisk, så får det være at ulvehatten er av kaninpels og de fleste memorabilia er kinesiske reproduksjoner. | kremlin-izmailovo.com

Metro Nagatinskaya

Banja - russisk bad

Det er like flaut å besøke Istanbul uten å ha tatt et tyrkisk bad, som å ha besøkt Russland uten å ha besøkt et russisk badehus. Russerne er svært glad i å svømme, men russisk bad eller banja har lite eller ingenting med bad å gjøre. Her er det badstue, bjørkeris og svette som gjelder. Ulike tider for menn og kvinner. Det er ofte halv pris på dagtid. Alkohol er ikke en del av tradisjonen. Ta turen til Warsaw Baths, som holder åpent daglig fra 08‒23 og har både private badstuer og fellesrom. | Varshavskie-bani.ru

Bydelen Siti er hovedstadens internasjonale foretningsdistrikt

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock