SEVILLA
SEVILLA
SEVILLA

SEVILLA

SEVILLA

Sevilla er en klassisk by full av hipstere. Turister og fastboende møtes i de travle gatene mellom katedralen og Plaza de la Encarnacion. Vil du unngå det kommersielle er veien kort til tradisjonelle nabolag som Triana og Feria. Rundt mauriske palass, renesanseparker og barokke museer venter livlige torg og spennende tapasbarer i en av europas vakreste byer.

24 TIMER I 

SEVILLA

I år 844 kom enkle langskip med blåøyde plyndrere ikledd dyreskinn seilende opp elven fra middelhavet. Ved Guadalquivirs bredder står mauriske krigere i uniform klare for å forsvare kalifatet og byen Išbīliya. Møte med uflidde vikinger fra nord var uvanlig for siviliserte turbankledde arabere. I dag utfyller urbant liv byens historiske utforming.

Fønikerne etablerte Sevilla før vår tidsregning
Sprø churros dyppes i varm sjokolade
Kiosken Los Especiales holder åpent fra soloppgang
08:00

SØT MORGEN

Frityrstekt deig av mel, salt og sukker kalles Tejeringos eller Churros. De gylne strimlene som gjerne serveres med en kopp varm sjokolade er populær frokost i Spania. Broen Puente de Triana knytter nabolaget Triana med Sevilla sentrum. Ta turen til Alfonso XIII kanalen for en søt start på dagen ved kiosken Los Especiales. Sjokoladen er for å dyppe, ikke drikke.

09:00

OVERBLIKK

Tyrefekterarenaen er ingen severdighet, men kan få med deg både den og Plaza del Cabildo på vei mot katedralen. Det gotiske gudshuset står på UNESCO verdensarvliste så ta gjerne turen innom, men det er utsikten fra klokketårnet La Giralda og bibliotek Archivo de Indias like bak som er høydepunktene. Arkivet består av historiske skriv fra det spanske imperiet.

Christopher Columbus er gravlagt i katedralen
Du har fin oversikt fra klokketårnet La Giralda
Ta turen opp på taket av trestrukturen
10:00

ANTIQUARIUM

Calle Tetuán og Calle Sierpes tar deg gjennom byens kommersielle handelssentrum. Legg veien gjennom Alfalfa for en mer spennende del av Sevilla. Det er tid for en is ved Olmo, en drink ved La Bodega, kaffe ved Un Gato en Bicicleta eller urbanskunst ved Delimbo før du når Setas de Sevilla. Dropp Mercado de la Encarnación, men ta  turen opp på taket av trestrukturen.

11:00

BYEN PÅ TVERS

Følg den en gang så prominente gaten Feria til markedshallen Mercado de Feria. Ferskvaremarkedet imponerere ikke, men i Calle Calderón de la Barca venter flere gode tapasbarer. Syns du det er tidlig for ett glass kan du besøke Palacio Marqueses de la Algaba for Mudéjarkunst eller Real Parroquia de Omnium Sanctorum for rekvelier fra 1200 tallet.

Taberna Ánima egner seg godt for aperitif
Bruktmarkedet Mercadillo histórico del Jueves
Nabolaget samles ved Alameda de Hércules
Rundt torget ligger serveringsstedene tett
12:00

HERCULESSØYLER

Det er ingen nyhet at greske søyler tiltrekker seg skeive menn, men plassen er også samlingssted for bohemer og hipstere. Utover ettermiddagen fylles uteserveringene, og Alameda de Hércules blir en av byens mest fargerike torg. Ta ett snitt øl ved Copa 66, ett glass sherry ved Lola por Dios Alameda eller en kopp te ved bok-kafeen Libros y cafe.

13:00

NORDISK LUNSJ

Du finner gode smaker i alle deler av Sevilla, men ta lunsjen mellom San Lorenzo og San Vicente. Espacio Eslava er en av byens mest trendy tapasrestauranter, ved Antigua Abacería får du lokal husmannskost, mens Dos De Mayo er en folkelig og tradisjonell nabolagsbar. Spansk lunsj er først et par timer senere så det er godt med plass selv på gode steder.

Det er alltid tid for tapas og et glass sherry
Køen inn til Real Alcázar kan være lang
Palasset var hjem for arabiske og kristne herskere 
15:00

ALCÁZAR DE SEVILLE

Du rekker dessverre ikke turen innom Museo de Bellas Artes de Sevilla. Nå er det er tid for spansk lunsj og køene ved Royal Alcázar de Sevilla er kortere. Følg Calle Tetuán eller Calle Sierpes gjennom sentrum og finn veien til Puerta del León. Parkanlegget ble ført opp på UNESCO verdensarvliste allerede i 1987. Billetten kjøper du på alcazarsevilla.org 

16:00

PLAZA DE ESPAÑA

Når du har fått nok av folkehavet og  palassets overdådighet tar du en pause i parkanlegget María Luisa like bak festningeverket. Det er lett å  la tankene hvile blant duvende svaner og enorme fikentrær. Før du forlater grøntområdet er det verdt å kaste et blikk på Plaza de España. Plassen ble nylig renovert og fremstår like flott som da den ble oppført i 1928.

Plaza de España ligger ved María Luisa parken
Et snitt og et par reker ved La Grande
I middelanderen ble uønskede borgere forvist til Tirana
17:00

UTEMMET NABOLAG

Med solen lavere på himmelen følger du Paseo Alcalde Marqués del Contadero forbi Torre del Oro til  Puente de Triana. På andre siden av kanalen venter bydelen Tirana. Et stennende sted med mange gode serveringssteder, men du får nøye deg med et snitt og en reke ved La Grande. Arbeiderklassenabolaget er kjent for spanias mest fyrrige flamencodansere.

18:00

SAMTIDSKUNST

Ingen siviliserte bør forlate Sevilla uten å ha besøkt Museo De Arte Andaluz Contemporaneo (CAAC). Beliggenheten imponerer ingen, men et skritt innenfor dørene blir de fleste fascinert. Lagerhaller og rom i den gamle mosaikkfabrikken er kreativt innredet, og en fin ramme for samtidskunsten. I andre enden av fabrikkområdet ligger historisk fakultetet (IAPH).

CAAC ligger i en gammel mosaikkfabrikk
Elvepromenaden Paseo Alcalde Marques del Contadero
Du finner flere barer ved Paseo de delicias
19:00

KAJAKK OG KAVA

Kryss kanalen og følg elvepromenaden mot Puente de Triana. Gangveien er ingen oppsiktsvekkende opplevelse, men ett populært rekreasjonssted for byens innbyggere. En rekke steder leier ut kajakk og padlebrett, det ligger en skatepark ved Plaza De Armas og langs Muelle de la sal venter flere uteserveringer. Aperitif ved Mercado Lonja del Barranco?

20:00

SMAK AV SPANIA

Innover gamlebyen Casco Antiguo venter velsmakende tapas ved La Brunilda, La Linterna Ciega, Las Tablas og Debellota. Styr unna turistfellene rundt katedralen. Står sprøstekte chipirones, saftige ortiguillas eller struttende navajas på menyen er du heldig. Ikke glem lokale modnede oster, kortreiste vellagrede skinker samt regional sherry, vermut og vin.

Forfriskende snitt og forførende tapas
Solenidae knivskjell kalles ofte Navajas kniver
Du finner gode spisesteder rundt Casco Antiguo
22:00

ANDALUSISK NATT

Spansk middag begynner gjerne med en drink klokken 21, mens maten sjeldent bestilles før 22. Frem mot midnatt fylles restaurantene opp med familie og venner som samles for et godt måltid. Først når barnefamiliene har gått hjem ser du hvor nattelivet begynner. Bicicleteria åpner først dørene etter midnatt. Ring på dørklokken og kryss fingre for at du får ta del i hedningefesten.

I Spania er det tid for aperififf klokken 20
Middag spises sjeldent før klokken 22
REISEEKSPERTENS

BEMERKNING

Real Alcazar de Sevilla

Reales Alcázares er også kjent som Verdant palasset al-Qasr al-Muriq. Da kristne monarker erobret den islamske festningen Alkazar Abbadid ble deler av Mudéjar arkitekturen erstattet med europeisk arkitektur. Øverste etasje disponeres fortsatt av den spanske kongefamilien. Hagen ble benyttet som kulisse for kongedømme Dorne og Meereen i Game of Thrones.

La Antigua Juderia

Bak eremitagen stimler turistene sammen ved trange smug i det gamle jødiske kvartalet. Gatene i labyrinten La Antigua Juderia har gjerne en håndfull navn og det kan være vanskelig å orientere seg, men alle leder til de samme små torgene. Bydelen er en turistfelle, men detaljer ved fasader og i innergårder er en algori av nabolagets turbulent fortid. 

De jødiske kvartal ligger like utenfor bymuren

Centro Cerámica Triana

Byen er bygget av murstein og dekorert med vakre fliser. Begge produsert i bydelen Triana. Romerne utviklet byen med brosteinsgater og belysning mens vi fortsatt satt jordgulv rundt bålet. Her kan du se de gamle keramikkovnene kiln som har forvandlet leire til murstein, fliser skåler og vaser gjennom årtusen siden. Souvenirer får du tvers over gaten.

Det produseres fortsatt fliser ved den gamle fabrikken

Sosiale mellommåltid

Mellom morgenkaffen og lunsj klokken 15 er det mange timer for småspising. Mellommåltid inntas stående for å spare kostnader og for å sosialisere bedre. Små glass gir deg til enhver tid kald og frisk drikke. Det spanske utelivet er for å sosialisere, ikke isolere seg ved et bord med en lunken øl. Husk at de beste barene gjerne ligger på torgene foran byens kirker.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: