SAINTES-MARIES-DE-LA-MER
SAINTES-MARIES-DE-LA-MER
SAINTES-MARIES-DE-LA-MER

SAINTES-MARIES-DE-LA-MER

SAINTES-MARIES-DE-LA-MER

Camargue er deltaet sør for Arles i Frankrike, hvor sorte okser, hvite hester og rosa flamingoer nyter godt av det frodige elvelandskapet. Den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway fant inspirasjon til sine bøker her, Bob Dylan skrev One More Cup of Coffee, og både Pablo Picasso og Vincent van Gogh har foreviget dette særegne området i flere av sine bilder. Vi reiste til Camargue for noe helt annet – for å føle pulsen til en sigøynerfestival.

GUIDE TIL

Saintes-Maries-de-la-Mer

To ganger i året forenes gitans sigøynere fra hele sør-europa til en fargerik og livlig feiring av deres fremste helgen, Sara-la-Kali Sorte Sara. Pilgrimsferden er av respekt for den mørkhudede tjenestepiken som fulgte de tre hellige jomfruene Maria Jacobi, Maria Salome, Maria Magdalena og Jesus fra Nasaret. Sigøynere har samles her siden middelalderen, og fortsatt blir de fleste barna blir døpt her i kirken Notre-Dame-de-la-Mer.

På hvert gatehjørne spiller gutta lidenskapelige, hastige og sydende rytmer, mens kvinnene og barna danser

Festivalen er både surrealistisk og kraftfull. Katalansk flamenco, sigøynerjazz fra Paris, ungarske strengeinstrumenter og blåseinstrumenter fra Bulgaria. Det er livlig og høylytt. På hvert gatehjørne spiller gutta lidenskapelige, hastige og sydende rytmer, mens kvinnene og barna danser. Klarer man å se igjennom kaoset, får man et sjeldent innblikk i de stolte tradisjonene og kulturen i en folkegruppe som lever avsondret fra vestlige samfunnsnormer.

Hundrevis av reisende ankommer byen i plettfrie bobiler. Like brått som de kommer, er leirene en morgen pakket sammen, og sigøynerne har fortsatt på sin reise

Markeringen avholdes rundt 24. og 25. mai og nærmeste søndag til 22. oktober, men det er aldri helt klart når den begynner, eller når den tar slutt. Hundrevis av reisende ankommer byen i plettfrie bobiler. Like brått som de kommer, er leirene en morgen pakket sammen, og de har fortsatt sin endeløse reise. Det går fly og tog til Arles, og buss videre (38 km) til Les-Saintes-Maries-de-la-Mer, hvor det ligger en rekke enkle og rimelige overnattingssteder. Det er sjelden fullt, selv under feiringen.

Django Reinhardt, en av jazzens storheter, har gitt denne festivalen mest omtale. Han var selv født i en sigøynervogn i Belgia og vokste opp i sigøynermiljøet. I løpet av sitt voksne liv turnerte han både med Duke Ellington og Louis Armstrong, men det var rundt bålet på stranden i Les-Saintes-Maries-de-la-Mer han inspirerte brødrene, som senere startet bandet Gipsy Kings.

ANDRE HØYDEPUNKT

ORNITOLOGI

Parc Ornithologique du Pont de Gau er et av de beste stedene å oppleveflamingo på nært hold, sammen med hegre, stork og en rekke andre arter. Parkener på 60 hektar og har over syv kilometer med stier som tar deg gjennomfuglenes naturlige habitat. parcornithologique.com

VINGÅRD

Rundt nasjonalparken ligger en rekke vingårder som selger egenprodusertedråper til en særdeles hyggelig pris. En av de bedre økologiske er Domaine deMontcalm. Høstingen som pågår om natten, begynner i midten av august ogfortsetter til slutten av september.

HESTER

Camarguehestene er en avstamning fra verdens eldste rase ‒ berberhestene.I over tusen år har de små og tøffe hestene vært en viktig del av kulturen til cowboyenei Camargue, les gardians, ved herdingav de sorte oksene. I dag er disse hvite hestene svært populære blant besøkendefor sin hastighet og utholdenhet, som utnyttes for rideturer langs de vakrestrendene ved våtmarksområdet.

Se hotelguide til Camargue HER | Still spørsmål til artikkelen på REISEEKSPERTEN.NO

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock