SUNDAØYENE
SUNDAØYENE
SUNDAØYENE

SUNDAØYENE

SUNDAØYENE

Regnskog, vulkaner og langstrakte strender. Fortsatt finnes det steder å gjemme seg forhordene, men det er masseturisme som preger Bali. Vil du ha en smak av Indonesia, lokker naboøyene Lombok, Sumbawa og Flores med avsidesliggende landsbyer, spennende landskap og forførende kultur. Her finner du de øde strendene du, et par delfiner og noen skilpadder, har helt for dere selv.

LOMBOK

Feststemt ungdom drar rett til strandbarene på Gilliøyene, surferne setter kursen for klippene ved Pujut, og eventyrlystne utforsker kystlinjen rundt Rinjani Vulkanen. Lombok har flere av de vakreste strendene og noen av de beste bølgene i øygruppen. Den flotteste stranden ligger i Tanjung Aan bukten. Ingen overnattingssteder, men en rekke serveringssteder. Beste tipset er å sjekke inn ved Gerupuk, hvor Tanjung Embuak er et av øyas beste surfesteder.

Ikke uten grunn turistene samles ved Senggigi, men Lombok har mer interessante steder å by på

Lombok er langt mindre utviklet enn naboøya Bali. Selv rundt de største byene er det rolig. Strandressortene mellom Mataram og Bangsal er et fredelig alternativ til charterstemningen på Gilliøyene. Mens den kilometerlange stranden ved Senggigi er strandturistenes favoritt, innlosjeres dykkeentusiaster på Sekotong odden for undervannsopplevelser rundt småøyene utenfor kysten.

Gili Kedis og Gili Rengit utenfor Sekotong odden er antagelig mer slik du ser for deg Giliøyene

På andre siden av Lembar ligger den populære Selong Balanak stranden. Ingen overnattingssteder direkte på lidoen, men ved bosetningen i enden av bukten finnes enkle gjestehus og i åssiden rundt ligger komfortable boutique hotell. De siste årene er også Kuta forsøkt tilrettelagt for turisme. Store ressortoppføringer og en ny strandpromenade står i skarp kontrast til den ellers så fredelige byen.

Med myke strender i buktene og frekke bølger rundt skagene, har Lombok noe for alle

Gerpuk er et av de beste surfestedene på øya, med rimelige herberge i landsbyen og mer komfortable gjestehus like utenfor. Surfekollektivet er også et av de nærmeste overnattingsstedene til den vakre Tanjung Aan stranden. En god surfeskole som tilbyr intensive 3 dagers kurs og mer omfattende 2 ukers kurs finner du på surfcampindonesia.com

Tanjung Aan er en herlig sandstrand hvor god mat og kald drikke serveres fra bodene bak
Innover den frodige øya dyrkes kaffe, tobakk, bomull, kakao og vanilje, mellom risterrasser, bananplantasjer og kokkonsnøttpalmer.

Rinjani Vulkanen dekker store deler av Lombok, og veien fra Kayangan havnen til utkikkspunktet ved Taman Wisata Pusuk Sembalun tar deg gjennom fjellandskapet. Det er få overnattingssteder i Sembalun, men det ligger flotte hytter i åssiden. Få med deg de vakre risterrasene ved Bukit Selong. Vil du til topps på vulkanen, starter turveier både fra Sembalun i øst og fra Tetebatu landsbyen i sør.

Rismarkene ved Sembalun Lawang er ekstra imponerende fra Pergasingan høyden

Landskapet er like flott innover Pergasingan, derfra får du også storslått utsikt til Rinjani. Ønsker du å se noen av øyas flotteste fossefall, kan du la deg innlosjere ved et av ressortene rundt Tanjung, og ta en dagsutflukt til Tiu Kelep ved Sendang eller Tiu Teja ved Santong. Det er også mulig å bestige vulkanen fra nordsiden, da med utgangspunkt i gjestehusene ved landsbyen Sendang.

Overnatter du under stjernene på Gunung Rinjani får du også med deg solopgangen

GILIØYENE

Strandbarene ligger tett på de 3 atollene, mens innover øyene ligger hundrevis av boutiquehotell og gjestehus. Du kommer enkelt til Trawangan med avgang fra Bali (Padang Bai, 3t) og Lombok (Bangsai, 15min) hver time. Det er også daglige avganger fra Jemeluk stranden på Bali’s nordkyst.

Gilliøyene er et turistmaskineri og ikke folketomme atoller slik mange bloggere later som

Meno er minst kommersiell og den roligste atollen, men de 3 øyene relativt like. Biltrafikk er ikke tillatt og transport er med hest eller sykkel. Det snakkes russisk, tysk og dansk i gatene, mens fastboende er til stede utelukkende for serviceyrker. Har du valgt feil øy og ønsker mer eller mindre folk er det to avganger daglig for ferge til Meno og Air. Privatbåter er alltid tilgjengelig.

Øyene er populære steder å ta dykkersertifikat. Treningen foregår i basseng, før du tar turen ut til skilpaddene i den grunne lagunen. Ellers er dette øyer for strandturisme, avslapning og lite annet.

SUMBAWA

Det er hit seriøse surfere drar for å unngå amatørene på Bali. Det går private ferger til flere steder, men det er kun til Poto Tano det er daglige avganger. En time unna havnen med bil eller scooter ligger en av øyas mange rurale, men sjarmerende fiskevær, Puang Mani. Det finnes flere gjestehus blant de fargerike trehusene, og det lille ressortet Whales & Waves ligger like utenfor landsbyen.

Utenfor Maluk blir dønningene hule når de velter over undervannsrevet, super suck.

Det finnes også et knippe enkle gjestehus ved Jelenga og den vakre Maluk stranden. Begge gode surfesteder. Spennende bølger har du også rundt klippene ved Yoyo’s, hvor Castaway er stedet for bølgeentusiaster. For fredeligere omstendigheter sjekk ut Naïa. Eventyrsøkende kan følge veien videre gjennom Sekongkang jungelen til en annen strandfavoritt, Pantai Pasir Puith ved Lunyuk.

Rundt Yoyo's bryter bølgene både til høyre og venstre. Rantung stranden er stedet å bo.

I nord er drone-favoritten Palau Bungin et av høydepunktene. Enda ingen overnattingssteder, men beskjedne The Front eller mer forbløffende Apung er restauranter verdt å besøke dersom du er forbi den særegne øya. Det er sjønomadestammen Bajo fra Sulawesi som utgjør bosetningen ved Bungin, en av verdens tettest befolkede holmer. Du får kaffe fra kioskene blant de fargerike husene trehusene.

Palau Bungin er bosatt av en tidligere sjønomadestamme fra Sulawesi

Sumbawa Besar er øyas nest største by. Her som ellers i Indonesia, utenom feriebyene, råder strengt alkoholforbud. Det mangler derimot ikke serveringssteder. Mellom moderne Pesisir Coffee og urbane Soto Sate ligger en spennende Indonesisk by med 50 000 innbyggere. Bruk dagen på å utforske markeder og nabolag, før du tusler til sjøpromenaden for stemningen ved solnedgang. Utover kvelden åpner Beskem og Dogtown hvor det blir servert levende musikk frem mot midnatt.

Bydelsmarkedet i Sumbawa Besar er et godt sted å bli kjent med lokal matkultur

Midt på langstrakte Sumbawa ligger øya Palau Mojo hvor dykkesenteret Maleo Moyo og Blue emOcean anbefales for undervannsentusiaster. Trives du best på land kan et besøk til kratersjøen på Satonda være et godt alternativ. Uansett bør du kjempe deg gjennom jungelen for et besøk til den herlige Mata Jitu kilden. Mest sansyling har du de vakre bassengene helt for deg selv.

Selv om du kan kjøre nesten frem til kilden, har du den trolig for deg selv

I Kawinda Toi er det stratovulkanen Gunung Tambora med en diameter på 60km som dominerer landskapet. En tur opp er en krevende, men utsikten fra kraterkanten er imponerende. I sør ligger Pantai Lakey, en annen av øyas legendariske surfesteder. Lengere øst ligger Bima, øyas største by og havn for en rekke ferger, mens du må ta turen ut til Sape for de daglige fergene til Labuan Bajo på Flores.

Korallrevet gjør Lakey Beach bedre egnet for surfere enn strandturister

FLORES

I turistkolonien Labuan Bajo er det pinjata stemning ved Bajo Taco og matshow Happy Banana. Det er hamburgerbarer og Starbucks side om side. Folk valfarter for å oppleve varanene som har overlevd i millioner av år på de ugjestmilde Komodoøyene. Du bor komfortabelt på lounge hostellet Seaesta eller luksushotellet Ayana,men det er mer spennende å bo på Xpirates eller Le Pirate.

Labuan Bajo er en livlig ferieby. Det er mer fredelig å bo på øyene utenfor.
Den bestemorgenkaffen får du ved Carpentry og natten danser du bort på Paradise. Vil du bo mer tradisjonelt kan du sjekke ut La Boheme
Den mest avbildende øya er Palau Padar. Komodo sees i bakgrunnen.

Komodo ligger 50km fra feriebyen Labuan Bajo. Unn deg en utflukt over et par dager da 6 timer av dagsturen går bort til transport, og du går glipp av underverkene som utspiller seg i øygruppen. Overnattingen skjer på tradisjonelle seilskuter Pinisi hvor du har egen kabin eller køye i sovesal. Du har utflukter i alle prisklasser. Husk at inngangsgebyr til nasjonalparken tilkommer.

Hver morgen setter hundrevis av båter fullastede med turister kursen for Komodoøyene. Andre utflukter går til grottene ved Rangko og åsene ved Amelia Sea.
Varanene som har vandret på disse øyene i millioner av år er et fasinerende syn

For best sjans til å oppleve varaner, velg en utflukt som går til flere havner. Ved Loh Liang vil du neppe se andre drager enn de tamme som sover under restauranten. Utfluktene omfatter ellers stopp ved Palau Padar for det standardiserte Instagrambilde, og gjerne et snorklestopp ved Manta Point for å se det heftige undervannslivet rundt øyene, hvor koraller, fisk og skilpadder stortrives.

Er du heldig får du se både hvalhai og flokker med enorme skater som svever like underoverflaten.
Manta med vingespenn på flere meter kan sees med kun dykkermaske

Flores er kjent for tradisjonelle landsbyer. Dessverre er flere av disse renovert til det ugjenkjennelige i forsøk på å møte turistenes forventning. De fungerer i dag mer som suvenirbutikker enn bosetninger. Mer tradisjonelt er det i øst rundt Maumere, den største byen på øya. En tidligere populær dykkedestinasjon, men i dag er rev og sjøliv ødelagt av dynamitt og cyanidfiske. Like ved ligger Larantuka, havneby for ferger til Kalabahi på Palu Alorog til Kupang på Palau Timor.

Ut mot Larantuka ligger små spennende kystsamfunn
Sumbawa har høyeste BNP i Indonesia, men lokalbefolkningen er fattig. Det er japanske og amerikanske selskap som sitter igjen med utbytte fra gruvedriften på øya.
Turen opp til de 3 kratersjøene er krevende, men det er tillatt å slå opp telt på toppen

Innsjøene ved Kelimutu skifter farge fra rødt til grønt og blått avhengig av redoksreaksjon. Et bad ved Tiwu Kea kilden eller Koka stranden gjør godt etter fjellturen. På andre siden av vulkanen ligger byen Ende. Herfra går det ferger til Sumba og Savu. Tettstedet Riung på nordkysten er utgangspunktfor besøk til marineparken de 17 øyer. Hverken byen eller øygruppen utmerker seg særlig.

Koka Beach ligger godt beskyttet, og det er sjeldet mer enn en håndfull besøkende på stranden

Mer spennende er det i sør hvor gjørmesjøene i Wawo Muda krateret fortsatt putrer etter utbruddet i 2001. Ved Malanage møter en kokende kilde en bekk med kjølig fjellvann, og danner herlige tempererte basseng. Rundt Inierie ligger Luba, Bene, Tololela og andre restaurerte bosetninger. Fra den pussige restauranten Manulalu Panorama har du flott utsikt over dalen og landsbyene.

Ingen spektakulær kilde, men artig der en kald og en varm bekk møtes

Ruteng er en mer tradisjonell handelsby med flott beliggenhet 1000moh, blant enda høyerefjelltopper. Grottene ved Liang Bua hvor fossilene av Homo Florensis, en nyoppdaget menneskeart, ble funnet i 2003 ligger en halvtime fra byen. Det fascinerende spindelvevmønsteret ved Lingko ligger også en halvtime unna. En rekke gjestehus har rom for en hundrelapp.

Glem risåkrene på Bali, og ta heller turen til terrasene og mønstrene rundt Ruteng

En av de mest eventyrlige opplevelse på Flores er en natt med Modo stammen i fjellandsbyen Wae Rebo. En populær utflukt, men den krevende turen opp fjellsiden begrenser antall besøkende. Etter ett par svette timer åpenbarer det seg et mektig syn. Vel oppe blir du godt ivaretatt, gitt soveplass med pledd for kjølige netter og servert både middag og frokost. Det finnes drikkevann i landsbyen.

Manggarai stammen er fortsatt selvforsynt. Er du heldig får du være med å se avlingene.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock