UGANDA
UGANDA
UGANDA

UGANDA

UGANDA

Land i Sentral-Afrika har et rufsete rykte, men det funnes et unntak: Uganda. Et land med ville fossefall, karrige vulkaner og dyrerike nasjonalparker. La deg lokke av livet på savannen, av seilturer på Victoriasjøen og av landets eventyrlige fjellandskap.

MOUNT ELGON

VULKANER OG GROTTER

Jungelkledde Mount Elgon har vakre fossefall, endeløse grottesystemer og frodige elvedaler. Her finner du en av kontinentets eldste vulkaner, varme kilder og sjeldne apekatter. Mbale, et av trafikknutepunktene i den østlige delen av landet, er et godt startsted. Byen har gode hotell og rimelige gjestehus. Du kommer dit ganske greit i en jeep, eller billig i en sliten Toyota Hiace. Trangt og effektivt, men disse minibussene tar deg hvor du vili landet for en tjuekroning.

Etter å ha akklimatisert deg til det afrikanske bylivet tar du turen til den 24 millioner år gamle vulkanen Wagagai, opp langs flotte, merkede stier. Den fire–fem timers kjøreturen fra hovedstaden tar deg gjennom den lite sjarmerende feriebyen Jinja, som lenge var tilholdssted for indiske handelsfolk og britiske kolonister. I dag er elven demmet opp og det handler mest om energiproduksjon.

LAKE MBURO

STOR MINIATYRSAFARI

I samme kjøreavstand, men på andre siden av Kampala ligger en liten hemmelighet. Uten elefanter, giraffer og løver styrer de fleste utenom denne nasjonalparken, men ønsker du å se mange dyr og lite folk er det hit du skal reise, særlig om du er på tur i egen regi.  

​Uansett hvilken nasjonalpark i Uganda du vil besøke koster det en tusenlapp for to personer og en bil. Regner du prisen per antilope, sebra, eller buffalo får du trolig mest for pengene nettopp her. Ikke minst er det en enkel park å kjøre rundt, om det er første gang du opplever savannen i «egen» bil. Det kjennes også trygt at neshorn og elefanter ikke lusker rundt bilen.

Visstnok finnes det leopard samt en og annen løve, men de ser du neppe. Derimot er det gode sjanser for å oppleve både flodhest og hyene. Her er det nærheten til dyrene som er underholdningen, ikke minst de engstelige villsvinene. Både i og rett utenfor parken ligger det komfortable lodger. Er du av den mer eventyrlystne typen kan du slå opp teltet ved flere campingplasser inne i selve naturreservatet.

MAHINGA

KARRIGE VULKANER

På grensen til Rwanda, sør for den mer kjente Bwindi ligger Sabyino-, Gizo-, Gahinga og Mahavura- vulkanene. Her ligger også et av landets beste steder å oppleve vår nærmeste artsfrende. Uganda har verdens største bestand av fjellgorilla, og disse fjellsidene er et av de strengt bevoktede fristedene. Krypskyttere jakter fordi etterspørselen etter hender og føtter fra den utrydningstruede arten er populære – som askebeger.

Uansett; i den aller sørligste delen av Uganda finner du Mgahinga Gorilla National Park, hvor militærstyrker og tett regnskog beskytter disse imponerende dyrene. Her får du ikke bare muligheten til å oppleve reservatet, men også Batwa-folkets tradisjonelle levesett. Tilgangen til parken er svært begrenset i regnperiodene fra mars til mai og fra september til november. Du kan kjøre egen bil til parken, men der inne foregår all safari til fots. Det ligger en flystripe i nærheten for de med dårlig tid. Kisoro er den nærmeste landsbyen.

BWINDI

DAMPENDE REGNSKOG

​Nasjonalparken Bwindi lever opp til forventningene. Best er det selvsagt å bli med på guidet tur inn til en av gorillafamiliene, men kjøreturen fra Rubanda til Bugiri er alene verdt et besøk. Fjellveien går kun i utkanten av parken, men her i en av Afrikas eldste skoger kjører du blant mengder av aper og sjimpanser.

Ta deg god tid. Gå ut av bilen. Lytt. Og straks opplever du det samme som 700-dollarturistene, bortsett fra gorillaene da. Det eviggrønne landskapet med steile fjell og dype jungelkledde daler er selvsagt et UNESCO World Heritage-område. Jungelen, beryktet for sin ugjennomtrengelighet, er hjem for over hundre pattedyrarter, 350 fuglearter over 200 sommerfuglarter, adskillige typer frosk, kameleoner og gekkoer. Nasjonalparken er en del av Bwindi Impenetrable National Forest, som ligger ved Albertineriften i den vestlige del av Great Rift Valley, ved Den demokratiske republikken Kongo. Parklisens får du på lugandawildlife.org

QUEEN ELISABETH

SAVANNELANDSKAP

​Ugandas nest største nasjonalpark strekker seg fra Kigesi i sør til Kasese i nord, og er en del av det enorme og dyrerike område ved Virungafjellene på den kongolesiske siden av Edwardsjøen. Her gresser store flokker gaseller, bøfler, sebraer og elefanter rundt på savannen, mens en solid bestand med flodhester lurker rundt i innsjøene. Men også giraff, løve, leopard og de dyrene du forventer å finne på safari i afrika.

Med god veiforbindelse fra hovedstaden er dette landets mest besøkte reservat. Det merkes, særlig i nord hvor området til tider føles mer som et industriområde enn nasjonalpark. Kun et ti-talls steder av parken er gebyrbelagte. Det bryr dyrene seg ikke så mye om, og av og til er safari-opplevelsen bedre utenfor reservatet. Du kan ha flotte vildtopplevelse langs veien som følger Edwardsjøen og grensen til Kongo, fra den nordlige til sørlige delen av parken. Grusveien er åpen for fri ferdsel.

KIBALE

SJIMPANSESAFARI

​På den siden av Georgsjøen ligger den mindre kjente nasjonalparken Kibale som strekker seg opp mot Fort Portal. Det stolte Batoro-folket som er bosatt her er etterfølgere fra kongedømmet Omukama som i sin tid regjerte store deler av Riftdalen og området rundt De store sjøene. I sumpområder og tett jungel venter flokker med sjimpanser og andre apekatter, deriblant både svartluemarekatter og røde kolobusaper.

Mens besøkende til QENP Queen Elisabeth National Park ofte er dagsturister, tar reisende til Kibale seg gjerne tid til et par netter på slettelandskapet. Parken som ikke ble beskyttet mot intensivt skogbruk før i 1993, er hjem for både olivenbavianer, marekatter og mangabeer. Elefantflokker fra QENP frekventerer regelmessig parken, men det er det sjeldent løvene tar turen hit. Fraværet av rovdyr har gjort parken populær blant fotturister. De fleste futfluktene starter i Kanyanchu eller Sebitoli og går over 2-6 dager via landsbyene Kikoni, Nyakalongo og Nyaibanda.

RUWENZORI

VILLEST OG VAKREST

​Øst for Kibale ligger fjellmassivet rundt Mont Ngaliema og nasjonalparken Ruwenzori. Hit reiser du først og fremst for landskapets skyld, men også sjimpansene trives i dette miljøet. Det kreves god fysisk form for turen fra bambusskogene, gjennom tropisk regnskog og til eventyrlandskapet med kjempesvineblom, over 10m høy trelyng, og forkrøplede mosekledde trær. De aller tøffeste fortsetter forbi isbreene og opp mot den snødekte toppen av Mount Stanley, 5109 moh.

Navnet Ruwenzori betyr tåkekonge og har opphav i den det fuktige varmfronten som møter den kalde luften og danner en konstant sky rundt fjellet. De som tar turen kan møte elefanter, bøfler, sjimpanser og gigantiske skogsvin, mens lammegribb og ørn svever over seg. Overnattingen i fjellene begrenser seg til ubetjente fjellhytter. Det finnes det mer komfortable alternativer utenfor parken. Gode, vanntett støvler og varme klær er en nødvendighet.

MURCHISON FALLS

STRYK OG JUV

De store hengene bryter opp landskapet med utemmet elvekraft som leder vannet gjennom halve Afrika – fra Victoriasjøen og helt til Middelhavet. En av de største attraksjonene her er stedet hvor elven smalner og vannmassene fosser over skrenten, før den treffer bunnen av dalen 40 meter lengre ned. Landskapet er utvilsomt det mest fascinerende i denne delen av Uganda. Nasjonalparken Murchison Falls dekker et område på hele 4000 km2, og er landets største. Her vandrer løver, elefanter og giraff mellom strykene, mens elvekrokodiller døser ved breddene.

Nilen renner tvers gjennom nasjonalparken – fra Karumareservatet i øst til Bugungureservatet i vest. Her ligger det flere safarilodger, med Chobe som en av de mest komfortable. I motsetning til demningene ved Jinja, har regjeringen så langt valgt å bevare strykene til fordel for den inntektsbringende turismen, selv om det ble bygget en demning ved Karuma så sent som i 2018. Området er særlig populært bland sportsfiskere.

KIDEPO VALLEY

URØRT OG HETT

På tregrensen ved Sør-Sudan og Kenya i det øverste hjørnet Uganda ligger Kidepo, en av de best bevarte og minst besøkte nasjonalparken i Uganda. Reservatet er størst på den sudanske siden, men her er det kun dyr som krysser grensen. Parkens voktere er Karamojafolket. Mens masaiene trekker hundretusener av turister hvert år til Kenya, er det få som kjenner til slektningene her i Nord-Uganda.

Å reise mellom deres tradisjonelle landsbyer er som et stort eventyr, og lar du deg innlosjere i telt ved Apoka eller en av de andre lodgene får du du oppleve noe av det mest eksotiske på den afrikanske savannen. Elvene Kidepo og Narus er livgivende for dyrebestanden, og både løver, geparder, elefanter, giraffer, struts, sebraer, buffalo, antiloper og hyener vandrer mellom dalene på jakt etter vann. I den tørreste perioden er det de varme underjordiske kildene ved Kanatarok som gir vann til parken. Dette avsidesliggende området, 700 km fra Kampala er flatt, vakkert, urørt og hett.

KARAMOJONG

STRUTS OG NOMADER

Fra Kidepo i nord danner reservatene Matheniko, Bokora og Pian Upe en viktig korridor mot Mount Elgon National Park. De gresskledde slettene langs grensen til Kenya har mistet sin faste bestand av løver, elefanter, nesehorn og giraffer til krypskyttere, men leopard, gepard, villkatter og apekatter har igjen etablert seg. Reservatene ligger rundt 3 tradisjonelle Karamojong-landsbyer hvor innbyggerne livnærer seg av kvegdrift blant av savannens voksende antilopebestand.

Savannelandskapet er et godt sted å oppleve struts, mens i våtmarksområdene venter pytonslanger på at uoppmerksomme impalaer kommer for å slukke tørsten. Uten overnattingssteder og med få og dårlige veier, er disse reservatene vanskelige å besøke i regntiden. Uganda Wildlife Authority hevder det jobbes med reetablering av dyrebestand, infrastruktur og lodger for å tilrettelegge for turisme. I de tørre årstidene kan du bo i landsbyen Moroto, ved foten av det 3000 meter høye fjellet ved samme navn.


Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock