BARCELONA
BARCELONA
BARCELONA

BARCELONA

BARCELONA

Den rebelske kulturen er en emulsjon av andalusisk, islamsk og romanifolkets kultur. Mellom fjellkjeder og elver ligger Catalonia hovedstad, den liberale og myteomspunnede storbyen Barcelona. Her venter teater, strender, arkitektur, markeder og gastronomi i verdensklasse. Vi tar deg gjennom byen til tapasbarer og historiske hotell, forbi kjente landemerker og til steder de færreste har hørt om.

08:00

BYDELSFROKOST

Etter en god natts søvn på Retronome tusler du rundt kvartalet for frokost på byens beste nabolagsmarked Mercat de la Concepcio. Kun et par enkle tapasbarer, men ingenting er som en simpel Bocadillo jamón y queso, nypresset appelsinjuce og kaffe blant gode naboer. Bygningen som ble oppført i 1888 er særlig kjent for blomsterhandlerne ved inngangen til markedshallen | laconcepcio.cat

Byens 5 hovedgater møtes ved undefined Plaça de Catalunya
09:00

DUER OG KOLLEKTIVTRAFIKK

La deg fascinere av Eixamples vakre bygninger på vei ned mot Plaça de Catalunya hvor byens hovedgater Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya, La Rambla, Portal de l'Àngel og Carrer de Pelai møtes. Et hektisk sted i morgenrushet, og et artig sted å se byen våkne opp. En attraksjon er de store dueflokkene som plutselig tar til vingene og danner en grå sky over torget, før de lander igjen, like brått.

10:00

ARGOUILLER OG GJESS

Følg Portal de l'Àngel nedover mot de gamle bymurene ved Torres Romanas og byens katedral i de gotiske kvarter. Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, La Seu blant lokale, ble oppført på 1300 tallet for å hedre helgenen Eulàlia som led en grufull død kun 13 år gammel. Til hennes minne lever 13 hvite gjess i katedralens borregård. Ta gjerne et par minutter på trappen med utsikt mot torgplassen.

Trappen foran La Seu er et fint sted å kjenne byens puls
11:00

BARBARISK ARKITEKTUR

Forvill deg innover de smale smugene i Barri Gotic. I hovedledene går du i kolonne blant souvernirbutikker, mens i sidegatene er det folketomt og stille. Stans ved garasjebaren Oviso for en drink på torget, før du tar turen til La Ribera på andre siden av Via Laietana for stor kontrast. Selv om horder av turister valfarter til Santa Caterina markedet og Picasso museet, er eksklusive Passeig del Born verdt et besøk.

12:00

SJØMAT OG HAVBRIS

Under byfornyelsen på 1700 tallet ble bygårdene reist på fiskernes tilholdssted for å gi plass til flere beboere. Den nye bydelen Ciutat Vella var lenge et røft nabolag, men i dag er odden mellom havnen og stranden et folkelig sted, kjent for fersk sjømat og livlige kneiper. Start med et glass ved Cervecería Vaso de Oro før du skjerper appetitten blant gode råvarer ved bydelsmarkedet Mercat dela Barceloneta.

Bydelsmarkedet ved Barceloneta ligger midt på Poeta Bosca torget
Fiskernes gamle bydel er full av uformelle og velsmakende kneiper
13:00

FAMILIÆR LUNSJ

Restauranten Can Maño er like enkel som den er smakfull. De lille familiedrevne spiseriet serverer ujålete mat så fersk den du får den. Fiskehandlere leverer sine varer gjennom dagen, og menytavlen oppdateres stadig. For mer sofistikert tapas er La Cova Fumada et sted med gode og smakfulle retter som ikke har stått fremme i timevis, men tilberedes enkeltvis etterhvert som du bestiller.

14:30

IMPORTERT SAND

Legg inn et blikk over havet fra promenaden langs Paseo Maritimo etter lunsj. For å være kunstig anlagt til OL i 1992 er disse sandfylte buktene ganske imponerede. Sanden vaskes bort under vinterstormene og ny sand fylles på hver vår. Barcelonas relativt nyetablerte bystrender svære populære blant fastboende, og et trekkplaster for millioner av turister. På 1800 tallet var dette industritomter, og et bad ville vært utenkelig.

Utenom badesesongen er bystranden populær blant surfere
Selv uten langdistansetog har Franca bevart litt av verdigheten
15:00

BUSS FOR TOG

En kjapp tur tilbake gjennom den tilpasningsdyktige halvøya og du er ved togstasjonen som en gang var byens viktigste, Estación de Francia. I dag brukes denne på ny, og litt av stoltheten er tatt tilbake, men marmorperrongene, glasshimlingen og bronsedetaljene fra 1929 kommer ikke helt til sin rett kun med mellomdistansetog til Madrid og Valencia. Uanset; buss nr. 19 stanser rett utenfor, hopp ombord og bli med til Jardines de Juan Ponce.

16:00

UTSIKT OG GALSKAP

Istedenfor å klatre opp bakkene, eller sitte innklemt på en turistbuss opp til Parc Güell for å stå i kø ved hovedinngangen, kan du nå tusle rolig gjennom parken mens du overværer kaoset. Selvsagt er hele Gaudís galskap verdt å oppleve også innvendig, men det bør du sette av en egen dag til. Få med deg utsikten fra Mirador de Joan Sales og fra Turó de les Tres Creus på andre siden av parken.

Det er flott utsyn fra utkikksplassene ved Parc Güell
Plaça del Sol er et av byen hyggeligste torg
17:00

DEN LANGE VEIEN NED

Solen står lavt på himmelen og det nærmer seg tid for en vermut. Ta rulletrappene nedenfor korsene til Carrer de Verdi. Den kan du følge helt ned til Plaça de la Revolució i den sjarmerende Vila de Gràcia. Bydelen er arena for Barcelonas beste festival, som går av stabelen de siste to ukene av august. Er det utenom festivaltid rusler du over til Plaça del Sol hvor du finner et godt bord for dagens første aperitiff.

18:00

GJØGLERE OG SJARLATANS

Det nærmer seg kveld og den livligste pinxtos gaten ligger på andre siden av byen. Men først et par selvfølgeligheter. Metroen får deg raskt tilbake Plaçade Catalunya. Herfra følger du folkehavet nedover La Rambla; forbi Canaletes fontenen og kanskje innom Mercat de la Boqueria, forbi Joan Mirós mosaikk ved Plaça Boqueria og Liceu Operaen, før du smyger inn i en av de roliger sidegatene.

Mend det er vel folksomt i byens hovedgate La Rambla
...er det rolig og vel så spennende i sidegatene innover El Raval
19:00

DRISTIGE EL RAVAL

Utsiden er beskjeden konrast til det overdådige interiøret ved Palau Güell, en av Antoni Gaudí mange bygninger på verdensarvlisten. Fortsett innover Carrer Nou de la Rambla og du er straks midt blant det spennende utelivet i bydelen El Raval. Utelivet her er vel friskt for noen, men det er enda en stund til klubbene åpner. Ta tilhøyre ved Apolloteateret i Avinguda del Paral·lel for en spennende cocktail ved La Confiteria

20:00

PINTXOS OG CAÑA

Tid for middag, og du er tilfeldigvis rett ved siden av Barcelonas livligste pintxos-gate. På andre siden av Avinguda del Paral·lelligger bydelen Poble Sec og gaten Carrer de Blai hvor matbarene ligger side omside. Prøv gjerne flere steder, men spar plass til La Tasqueta de Blai som utklasser de fleste. Disse munnfullene er ikke typisk for Catalonia, men de ser fantastiske ut og er artig å spise.

Pintxos er ikke typisk for Catalunya, men det er artig og godt
Med fare for å være en klisje, El Nacional er et fint sted for lunsj eller middag
22:00

EKSTRAVAGANT MATHALL

Vel vitende om at du allerede har spist, men det er nå tid for byens flotteste mathall. El Nacional er riktignok en restaurant, men med en rekke ulike serveringssteder med ulike menyer. Et sted for sjømat, et sted for paella, et for tapas og en for andre småretter. Her fins også egen vinbar, bryggeribar, cocktailbar og selvsagt en cava og østersbar. Hele 700 sitteplasser fordelt på 2 600m2

HOTEL

Selv om kun 1/3 av Barcelonas 30 millioner turister tilbringer en natt i byen, har det blitt slått hardt ned på ulovlig utleie av leiligheter. Tiltaket har hatt betydelig innvirkning på hotellprisene, men vi betaler gladelig for å kunne oppleve et av Europas mest imponerende reisemål

Mange lar seg imponere av W Hotel Barcelona. Det gjør ikke vi.
BRA

Casa Volver

Det lille boutique hotellet midt på Las Ramblas er ikke eksklusivt. Her betaler du for beliggenheten. Men med hyggelig lobby, smakfullt innredede rom og adresse i en av Europas dyreste gater fungerer dette helt fint. Trangt på de rimeligste rommene, men fortsatt en hyggelig liten hemmelighet.

Las Ramblas 129  | hotelcasavolver.com

BEDRE

Hotel Market

Utmerket beliggenhet i bydelen Sant Antoni, like ved det nyåpnede matmarkedet. Den gamle bygården har sjarmerende rom med originale tregulv, og mye historie i veggene. Hyggelig betjening og god frokost veier opp for manglende lydisolering. Restaurant, bar og rom i ulike prisklasser.

Carrer del Comte Borrell, 68 | hotelmarketbarcelona.com

Leilighet med kjøkken, eller spise ute?
...uansett er maten i spania smakfull
BEST

Almanac

Eixample er full av gode overnattingssteder, men en favoritt er dette luksiøse hotellet midt mellom Paseo de Gracia og Plaça de Catalunya. Store rom, velværeavdeling og takterrasse, et steinkast fra matmarkedet El Nacional. Suitene i de øverste etasje eget utendørsbasseng med utsikt over byen.

Gran Via de les Corts Catalanes, 619, | almanachotels.com

BUDSJETT

Teatro & Taylor's

Pars driver både Taylor's som ligger i umiddelbar nærhet til flybussen og er innredet som skredderbutikk fra 1930 tallet med stilfulle vintage kofferter som dekor. Og Teatro i livlige Poble Sec som er innredet som et 1800 talls varieteteater. Begge tilbyr familierom og komfortable senger i sovesal.

Carrer de Sepúlveda 146 | Carrer d'Albareda, 12 | parshostels.com

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: