MANILA
MANILA
MANILA

MANILA

MANILA

Den tidligere spansk-amerikanske kolonien er ingen by for rosabloggere, men den kontroversiell president Duerte har ryddet opp, og den filippinske hovedstaden er endelig en by å utforske. Manila er full av museer og gode kaffebarer, matmarkeder og enorme kjøpesenter. Her finnes gode spisesteder og stilige overnattingssteder, alt til en svært hyggelig pris.

08:00

MORGENSTEMNING

Ta med morgenkaffen og bakervarer fra en av byens mange bake shops for frokost i Rizal parken. Mens flere av byens grøntområder har blitt golfbaner for privilegerte medlemmer er dette et populært rekreasjonsområde for morgengymnastikk. Fra nabolagets tai-chi øvelser ved soloppgang, til kveldens utendørskonsertene, kommer besøkende til parken for monument, skulpturer, fontener og en rekke museer. Når uken rundes av søndag ettermiddag er det festivalstemning i bydelshagen.

Rizal Parken, også er kjent som Luneta Parken er nabolagets rekreasjonsområde
09:00

INNENFOR MURENE

Et steinkast fra parken ligger Revellin dela Puerta Real de Bagumbayan, og steinporten til den historiske bydelen Intramuros. Besøker du byen utelukkende for det historiske er dette stedet å bo, men for de fleste rekker det med et par timer blant kolonialmøbler ved Casa Manila-museet og de historiske bygningene fra spansketiden. Fort Santigo hvor Jose Rizal ble henrettet for et påstått opprør mot spanske kolonister, og bronsearbeidene i San Agustin katedralen er pupulære severdigheter.

Syns du historietimen ved Intramuros blir lang er det godt å vite det yrer av liv i bakgatene
11:00

CHINATOWN

Med 13 millioner innbyggere i bysentrum Metro og 23 mil innbyggere medregnet forstedene er Manila en av verdens største byer. Den krever planlegning. På andre siden av elven venter en artig spasertur innover Chinatown, byens tettest befolkede område. Spennende allerede ved St. Lorenzo Ruiz basilikaen, men tross luktene fra elvene og fortsett over til kjøpesenteret ved Divisoria markedet for å oppleve kaoset langs St. Elena St som tar deg mot det mindre spennende  kjøpesenteret 11/88.

Chinatown er den livligste og mest folksome delen av Manila
Simbahan ng Quiapo vokter Den sorte nasareeren
12:00

FOLKEKATOLISME

En noe roligere, men minst like spennende opplevelse er å følge Ongpin St til fra Binondo til Quiapo. Den livlige handlegaten med ståkende trafikk er full av artige butikker, og du tvinges inn i kaoset av sanseinntrykk. Ser du sjarmen, er du godt på vei inn i essensen av Manila. I andre enden av gaten ligger Quiapokirken, et av de beste stedene å oppleve Filippinernes fusjon av katolske og augustinsk tro. Torget som er tilknyttet bydelsmarkedet er et fint sted å finne snack eller forfriskninger.

Jeepney var tradisjonelt amerikanske militærkjøretøy forlatt etter krigen, som ble ombygd til de stilige minibusene som utgjør Filippinenes kollektivtilbud.
Jeep(K)nee; kne mot kne er en av forklaringene på tilnavnet
13:00

BONDENS MARKED

Er det lørdag eller søndag er du riktig heldig. I de veletablerte delene av Makati ligger Salcedo hvor det rigges opp et bondens marked hver lørdag formiddag, mens et like godt matmarked stelles i stand ved Legazpi søndag formiddag. Bydelsmarkedene avsluttes klokken 14:00. Skulle det være en helt ordinær hverdag tar du en Grab (tidl. Uber Southeast Asia) rett til Fiesta Market som holder åpent 24/7. Fiesta ligger mellom bussentralen Worthy og et massivt kjøpesenter.

Det bungner av gode smaker på Manilla's mange markeder. Her fra Salcedo.
15:00

PROMENADEGATE

Ettermiddagen tilbringes langs High Street. Fra Serendra parken vis a vis Worthy ligger den kilometerlange handlegaten som utgjør sentrum av den fasjonable bydelen Bonifacio. Kunstgallerier og designbutikker ligger side omside med kjedebutikker og internasjonale restauranter. Her holdes markeder, lanseringer, konserter og filmvisninger. Her ligger Golds Gym, Zara og TGI Fridays i striglede gårder, som ligner mer på europeiske handlegater enn gatene i resten av byen.

Bonifacio er et av byens eksklusive nabolag, og High Street er bydelens promenadegate
16:00

HJERNETRIM

Er barn med på reisen, eller du føler deg leken, er vitenskapsmuseet The Mind verdt et stopp. Andre vil foretrekke en drink ved en av barene i denne fredelige bydelen. Dersom du ikke fått nok av butikker og handlesenter ligger Mall of Asia en liten taxitur unna. Her finner du 700 butikker, serveringssteder, skøytebane, skytebane, konsertarena og egen fornøyelsespark. Senteret har åpent fra 10-23 hele uken,og har selvsagt egen app som skal effektiserte din handletur.

Havnepromanaden millionbyen er lite innbydende, men ved Passay er den i det minste ferdigstillt. Næringsparken er beste sted å se solen gå ned i Manila Bay.
Arbeidet med havnepromenaden pågår, men Manilla Bay er langt ifra noen blå lagune.
18:00

NEONLYS

Når det roer seg i de fleste bydeler, skrus neonlysene på i Makati. Midt i den ellers så fasjonable bydelen ligger turistenes frisone Poblacion, hvor gamle menn betaler tenåringsjenter for et øyeblikks velvære. Stort sett amerikanere, skandinaver og arabere. Et område de fleste vil unngå. Det rekker med en kjapptur forbi Filling Station i Padre Burgos for å i aktta usømmelighetene. Rundt bordellgatene ligger rimelige matboder, gode restauranter og heftige utesteder. Sjekk ut matmarkedet Hott Asia.

Kvelden begynner tidlig, og natten varer lenge i Poplacion
Matmarkedet Hott Asia er samlingssted for lokale og turister
19:00

GASTRONOMI

Det er middagstid, og du får to gode forslag. De unge damene bak Lampara har som mål å revolusjonere lokale mattradisjoner, og de er godt på vei. Enkel husmannskost er defragmentert og raffinert til perfeksjon, uten å kooperere med internasjonalt kjøkken. Agimat Foraging har derimot lagt seg på rygg og inkorporert ethvert triks i boken, for å gi en god restaurantopplevelse. Begge tilnærminger fungerer aldeles utmerket. Førstnevnte er mer personlig, sistnevnte mer merkantil.

Millionbyens matmarkeder får frem kokkenes kreativitet
21:00

MIXOLOGY

Etter et solid måltid er lite så forfriskende som svale rom-drinker. Og ingen steder gjør dette bedre enn ved Buccaneers. Det har turistene oppdaget, og etter et par runder kan det være greit å gå videre. Kanskje til Nomy for et glass japansk whisky. Orker du en liten nibble lever kjøkkenet lekre japanske fristelser. Er det kaffe som frister, har Oto spennende alternativer. Stedet er rolig nok til at det er greit å utfordre bartenderen til å komponere en kombinasjon etter dine preferanser.

22:00

UTELIV

Balkongen på Polilya er et riktig fint sted å se kvelden gå over i natt. Ikke minster det herlig å sitte ute i kveldsluften, istedenfor innendørs i temperaturkontrollert miljø. Her serveres ferskt håndtverksøl og gode cocktails. Videre er det ikke vanskelig å finne nattklubber, men det er tilsynelatende dragshow, dvergboksing og strippebarer som lokker turistene. Et sted med lokal stemninger leilighetsbaren The Apartment, hvor spenstige drinker trylles frem fra kjøkkenet.

Barene i Manilla stenger ikke før gjestene går hjem

 OVERNATTING

BEST

I'M Hotel | imhotel.com

Stilfullt designhotell med takhage og utendørs evighetsbasseng. Rommene er enkelt innredet, men romslige og komfortable. Tilbyr også studioleiligheter med tekjøkken og vaskemaskin. Egen restaurant, treningssenter og spaavdeling. Matmarkedet Hott Asialigger like utenfor.

BEDRE

The Clipper| theclipperhotel.com

Sjeldent personlig og sjarmerende storbyhotell til uslåelig pris. Sentralt, men likevel tilbaketrukket fra den frenetiske trafikken. I samme kvartal ligger de beste restaurantene og barene i Makati. Art Deco bygningen tar deg rett tilbake til 1930. Hotellet La Casita Mercedes har same eier.

The Clipper er et enkelt men godt hotel med sentral beliggenhet
BRA

BUNK 5021 | bunk5021.com

Først og fremstet hostel, men tilbyr også private dobbeltrom med eget bad, og familierom. Midt i livlige Poblacion, med alle typer serveringssteder i umiddelbar nærhet. Egen restaurant og bar i 2. etasje med konserter i helgene. Ingen frokostservering, men den finner du rett utenfor.

Den verdensvante backpacker kan vurdere Bahay Kubo Hostel. Vil du bo rimelig i et tradisjonelt nabolag, hvor du kan sitte på terrassen med gitaren og en lunken pils, er dette stedet for deg.
Med 25 millioner innbyggere er Manila en av verden største byer

TRANSPORT

I rushtrafikken kan du bli stående timevis på en metrostasjon. Togpendlerne kjøper bil, og stadig flere velger taxi. Dårlig kollektivtilbud, et enormt antall biler og underdimensjonert veinett gjør trafikken i Manila til en utfordring. I tillegg slår daglige brudd i strømnettet ut lyssignal for både bane og biltrafikk. Jeepney er mest sosialt, taxi-appen Grab mest komfortabelt, å spasere er ofte raskest.

Trafikken i Manilla er beryktet. Ikke sjeldent er det raskere å spasere

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock