ODESA
ODESA
ODESA

ODESA

ODESA

Kraftfull stalinistisk og skjønn fransk arkitektur side om side. Livlige strandbarer og stilfulle mathaller. Rurale markeder og hippe kaffebarer. Det er kirker, nattklubber, museer, parker og alt det andre vi ønsker å oppleve. Det er dette, og ikke den verdenskjente operaen eller den synsbedragende Potempkin- trappen som gjør byen.

08.00

LANGSOM FROKOST

Alt blir bedre med en god frokost. Starter du ved Benedikt får du pannekaker med friske bær og honning, grillet brød med avokado, eller egg og sprøstekt bacon. Selvsagt serveres også pur sunne smoothies og en rekke andre frokostretter. Best av alt, riktig god og nybrygget filterkaffe. Vi får bare akseptere at det tar litt tid å bli servert. Ganske mye tid faktisk, men det er det verdt. benedikt24.com.ua

09.00

HIMMELHØY ARKITEKTUR

Utenfor frokostkafeen ligger den ortodokse Spaso-Preobrazhensky-katedralen. Pågår den katolske morgenbønnen bør du ha antrekket i orden, ellers kan kirkerommet iakttas fra porten. Utover ettermiddagen fylles parken utenfor med kunstnere, men denne morgenstunden må du kjempe deg gjennom morgenrushet for å oppleve passasjen i Preobrazhens’ka 34, før den fylles med turister.

Utover ettermiddagen fylles parken utenfor Spaso-Preobrazhensky-katedralen med gatekunstnere
10.00

ALTERNATIV PROMENADE

Herfra finner du veien til den overbygde delen av Olexandrivs’kyi Ave. for en promenade mellom bokhandlere og brennevinsselgere. Klokken 13.00 kommer babusjkaene og selger hjemmelaget mat som erstatning for matpakker. Fra morgen til kveld er dette artige alternativet til bydelstorg, et samlingssted og møteplass for alle aldre. Her ligger også Alexandrovskiy, et av byens bedre hotell.

11.00

KORTREIST HANDEL

Følg alleen videre og du er snart ved den noe pretensiøse mathallen Fresh Market. Like bak ligger det langt mer livlige Privozmarkedet hvor saltet flesk, tørketfisk, fersk ost og nyslynget honning tilbys fra de lange rekkene av bugnende bord. Et stort utvalg kjøtt og skinker, kaniner og vaktler, tørket frukt,nøtter og syltede grønnsaker. Alt du trenger for et festmåltid eller en pikniki parken.

12.00

HEVET OVER HAVNEN

Tar du en avde mange bussene til andre enden av Katerynyns’ka, kommer du til plassen med samme navn. Herfra leder Potemkintrappen som ble foreviget i stumfilmen Panserkrysseren, ned til et lite spennende havneområde. Ta istedenfor veien gjennom parken ved Prymorskyi for en drink ved den artige utebaren Dvor 12, eller ta en pause hos gatemusikantene ved Pusjkin-monumentet.

13.00

INTERKONTINENTAL LUNSJ

Rusler du videre forbi nasjonalteateret er du straks ved den urbane mathallen City Food Market som er populær blant både besøkende og fastboende. I en avslappet atmosfære tilbyr 20 matutsalg retter for enhver smak. Vår favoritt ble den velfylte fiskedisken ved inngangen. Flere sitteplasser og en utmerket cocktailbar på galleriet. Om kvelden erstattes formiddagsjazzen med diskorytmer.

15.00

INNHAVSBAD

Dagens varmeste timer tilbringes best på stranden. Ta en Uber til Santa Barbara Beach. Enten du vil dyppe kroppen i Svartehavet eller foretrekker utsikten fra en av strandbarene bør du få med deg sjøsiden, hvor skjenkestedene liggerside om side. Utenfor badesesongen kan serveringsstedene rundt Hotel Skopeli være et fint sted å la seg fascinere av høst-/eller vinterstormenes herjinger.

17.00

URBANT FRIOMRÅDE

Enten du tar utfordringen og trasker opp trappene eller tar en ny Uber, bør turen gå til Tarasa Shevchenka. Midt i byens største park ligger en sportsarena, men rundt ligger fredelige turområder, ja – og et støyende tivoli. Men det er det grønneteater Зелений Театр du bør besøke. En alternativ utendørsscene, med en flere matboder. Et populært utekontor på dagtid og med et tett kulturprogram på kveldstid.

18.00

BYENS ANSIKTER

Fra parken er det en god spasertur gjennom sentrum til byparken City Garden. En rusletur gjennom byen gjør deg bedre kjent med byens sjel. Passér kulturscenen Teatrna Chainii og gå over Kotsebu-broen ved Mist Kotsebu, hvor bygningene fremdeles ligger i ruiner etter krigen. Fortsett videre til konserthuset før du runder kjøpesenteret Gallery Athena og er tilbake i sentrum.

19.00

DUGGFRISK BYPARK

Byparken er storstue for innbyggere og turister, med gatemusikanter og gjøglere. Fra pensjonistene som utveksler siste nytt i morgentimene, til barnefamiliene med lek gjennom dagen. Avsluttes av feststemt ungdom som samles der om kvelden. Ta plass på en de små kafeene, eller la deg friste av kalde seidler i ølhagen Pyvnyy Sad. Parken er et riktig hyggelig sted enhver tid på døgnet.

20.00

TRADISJONSMAT

Visst er Kumanets den største om mest kommersielle ukrainske restauranten i Kiev. Tradisjonell folkemusikk, personalet går i nasjonaldrakter og det er litt kleint, men et par velsmakende spesialiteter og snaps senere er alt som det skal være. Rimelig er det også. Et slikt sted som bare blir bedre jo lenger du er der, rett og slett. Det får bare være at betjeningen snakker russisk.

22.00

BYRG MIXOLOGI

Etter en folkelig middag er en stilfull cocktail til fin kontrast, og ingen barer i Kiev er mer påtatt enn The Fitz. Lever kanskje ikke helt opp til forventningene, men kunnskapsrike bartendere setter sammen både klassiske og provokative drinker til sine velkledde gjester. Blir det for stivt ligger rockebaren Bourbon RockBar vegg i vegg. Hit går du i for livemusikk og den gode, men småharry stemningen.

Den tidligere russiske marinebasen hadde sin storhetstid som frihavn på midten av 1800- tallet. Da jernbanen knyttet byen havnebyen sammen med Kiev i 1866 femdoblet innbyggertallet seg til en halv million. Odesa ble svært ødelagt under andre verdenskrig, og området rundt Mist Kotsebu ligger fortsatt i ruiner. I dag er dette en av Svartehavets mest populære feriebyer.

HOTEL

BRA

Frapolli 21

Midt mellom togstasjonen og havnen, med 20 dobbeltrom og et par romsligere familierom. De rimeligste rommene er kompakte, men velholdte. Behagelige senger, egen restaurant med internasjonal meny som også tilbyr en innholdsrik frokostbuffét. Ønsker du å bo enda nærmere det hektiske sentrum ligger det noe dyrere søsterhoteller Wine&Pillow i Derybasivska.

вулицяТроїцька, 34 – Triska Street 34.

BEDRE

Aleksandrovskiy

Ikke bare er det behagelig å bo et par hundre meter utenfor det traffikerte sentrum, men hotellet ligger i et av byens hyggeligste områder. Like ved finner du en livfull midtrabatt som utgjør bydelstorg, hvor husmødre serverer suveren husmannskost for samme pris som en kaffe koster på grünerløkka. Det har store moderne rom, hjelpsomt personalet snakker både engelskog tysk. Beskjeden frokost, men den tar du utenfor.

Олексанрiвський12 – Oleksandrivs’kyi Avenue 12.

BEST

Hotel deParis

Ingen hemmelighet at Sofitel kan hotelldrift, og deres elegante MGallery-kolleksjon av individuelle smakfulle boutiquehoteller er blant de beste. Hotel de Paris Odesa har sjenerøse og stilfullt innredede rom og elegante fellesområder, rett ved Potemkintrappen. En flott restaurant tilbyr utmerket frokost, og i kjelleren ligger treningsrom med både badstue og boblebad.

Катерининськаплоща, 4/1 – Katerynyns’ka Square 4/1

Spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: