PLOVDIV
PLOVDIV
PLOVDIV

PLOVDIV

PLOVDIV

I den europeiske kulturhovedstaden venter historien i gamlebyen og urbant byliv ved sentrumsgatene i Kapana, hvor den 6000 år gamle oldtidsbyen Philippopolis hviler under bygårder og torg.

24 timer i

PLOVDIV

Siden handelen startet i Mesopotamia har Plovdiv vært hvilested for kjøpmenn fra vest. Her har arkeologene funnet 8000 år gamle bosetninger. I dag står den fascinerende historien i fin kontrast til den moderne byens blanke glassfasader

08:00

Urban nabolagkafe

Den antikke byen hadde gått i glemmeboken. Frem til 60 årene ble romerske amfiteater brukt som lekeplass. Til Expo 81 ble historien lagt frem, og 35 år med arkeologi fulgte. Plovdiv ble kulturhovedstad og turistene strømmet til. Start dagen urbant med frokost i industrielle omgivelser ved Vintage House. Også et godt sted for pizza og øl på kveldstid.

09:00

Minne fra Sovjet

Byen, tidligere kjent som Philippopolis, lå en gang blant 7 åser. De fleste av disse er jevnet ut, og det er 3 som ruver landskapet i dag. Istedenfor å traske opp på fjellknausen Danov Данов som de andre turistene, gå for Bunardzhika Бунарджикa. Ikke bare er det en fin tur opp gjennom parken, du får også tatt Alyosha i øyesyn og sett byen i fugleperspektiv.

Plovdiv brer seg rundt det som en gang var syv åser
Det er alltid underholdende å titte på forbipasserende

10:00

Tilbake til Daskalov

Fra motbakke til en lekende lett tur nedover til Dondukova Gradina parken. Ignorer de utstoppede dyrene ved naturhistorisk museum og den middelmådige men artige tavernaen XIX. Du bør derimot ta et snitt Hills Helles Rauch eller Hills Smooth Bock ved Wunderbaer før du tar vindusplass og formiddagskaffe og en velfortjent pause ved Argento.

11:00

Nøkterne omgivelser

Har du fått en komfortabel stol blir du kanskje bli sittende, men er du nysgjerrig vil du sikkert krysse Maritsa elven. Karshiaka, bydelen på andre side er et fredfullt boligområde, hvor få turister finner veien. En drink med naboene ved Martini Bar eller en pirog i vinduskarmen på Chill ved den overbygde fotgjengerbroen er blant høydepunktene.

Det er sjarmerende i hovedgaten Rayko Daskalov, men mer spennende i sidegaten Yoakim Gruev
Ingenting å utsette på nabolagsstemningen i Kapana
12:00

Kreative Kapana

Sentrum består av to deler. Den kunstneriske og den påkostede. Følg gjerne Rayko Daskalov et stykke, men pass på å få med deg sidegater og smug som Magura og Bratya Pulevi. Her finner du artige barer som nostalgiste Nylon, retro Barber&Cat og minimalistiske Cu29. Aperetiffen tar du imidlertid ved urbane Katt&Mus Котка и Мишка catandmouse.bg

13:00

De beste kjøkken

Disse kvartalene bugner av små spennende spisesteder. Aylyakria Айлякрия betyr bekymringsløs, og her blir alt tatt hånd om. Kaffebar i første etasje, restaurant i andre. Tams House like rundt hjørnet ikke like gjennomført, men desto mer leken og like forseggjort. På andre siden av veien ligger nabolagsfavoritten Pavaj. Enklere retter, men gode råvarer.

I Plovdiv er det ystet i 7500 år, og på sin plass å forsøke de lokale ostene
Katt&Mus Котка и Мишка ligger i spennende Hristo Dyukmedzhiev
Monkey har gode burgere, men det er mer særpreg ved originalen Monkey House
14:30

Brygget eller silt

Vent. Be om regningen og ta kaffe eller te et annet sted. Dette er slikt område man helst bør bruke hele dagen på ulike kafeer. La seg fascinere av at reisende i tusener av år har stanset i byen Romerske keisere kalte Trimontium. At du er i en av verdens eldste byer. Men nok om det. Kaffen tar du ved Monkey House, eller vil du ha riktig god te får du det ved Te House

15:00

Festningebyen på Nebet

Nå er de fleste turistene forsynt med det historiske sirkuset, og det er mulig å la seg imponere av de vakre trehusene oppover Nebet høyden uten alt maset. Ta veien opp via Pernik, få med deg galleriet i det gamle badet Изкуство днес, stikk hodet inn i det vakre Balabanov huset, få med deg det Etnografiske museet og ta et glass ved Rahat terassen.

Det er fredelig på Nebet høyden når de guidene turene er over
Amfiteateret fra første århundre ble først gravd frem i 1970
16:00

Italiensk marmor

På veien ned er Hisar Kapia porten og det 2000 år gamle romerske teateret største severdigheter. Blant alle amfiscener som ble bygget i Philippopolis, har dette best beliggenhet, innvendig er det som øvrige. Gå videre ned mot byens historiske museum, og gjennom Dzhumaya parken for en kaffe ved Jumaya eller et glass vin ved Vino Culture.

17:00

Sport og religion

Den historiske vandringen fortsetter i urbane omgivelser. Under dagens sentrum hviler den antikke bosetningen. Midt i den travle handlegaten kan du se ned til den romerske stadion fra Keiser Hadrian regjerte i den andre århundre. Her står også den vakre Dzhumaya Camii moskeen som den lerde Lala Şahin Pasha fikk bygget da ottomanerne inntok byen i 1363.

Kun en liten del av den stadions 30 000 sitteplasser er gravd frem. Resten er gjemt under hovedgaten
Kun en liten del av den 240m lange stadion er synlig i dag
Under Plovdivs travle sentrum ligger oldtidsbyen Philippopolis
Ved Savini lages tradisjonell og utradisjonell is for hånd
18:00

Vaffelkjeks med fløteis

Gågaten Alexander I, oppkalt etter den unge prinsen Alexander Joseph von Battenberg, tar deg videre gjennom det ganske så sjarmerende sentrum av Plovdiv. Det kan være verdt å krysse statsminister Stefan Stambolov’s plass for en smak av håndlaget iskrem hos Savini. Ta plass på en av benkene ved fontenen og nyt hvor rolig det er i landets nest største by.

18:30

En drink på balkongen

Et stenkast unna ligger oldtidens rådhus. Odeon ble senere utvidet, og brukes i dag til teater. Like bak byens posthus, en levning fra sovjettiden, finnes ruinene etter byens 2000 år gamle forum. Det gamle handlesenteret ble funnet i 1980, og arkeologene jobber fortsatt. Tar du aperitif på balkongen ved Post Пощата, har du sikt til både sovjetarkitektur og arkeologi.

Forumet i Plovdiv hadde 13 butikker på hver side av torget deriblant bank og bibliotek.
Det 2000 år gamle handlesentere har sett sine bedre dager
Fontenene i Tsar Simeon parken er populære på varme sommerdager
19:30

De syngende fontener

Fra den nyrenoverte plassen Tsentralen, går veien gjennom byparken oppkalt etter Simeon. En fremgangsrik hærfører og tsar, som under sin regjeringstid  (893-927) gjorde landet til en mektig stat med rik kulturliv. Parken ble etablert i 1892 for å minnes storhetstiden. I andre enden av anlegget ligger fontenene som lyssettes om kvelden.

20:00

Folkemusikk og knoke

Å anbefale en temarestaurant ved toglinjen i utkanten av sentrum sitter langt inne. Det finnes langt bedre restauranter i byen, og beliggenheten er tilpasset parkering for turistbusser, men Megdana Мегдана er gjennomført. Hyggelig kro i teatralsk bulgarsk stil, lokale smaker på menyen og underholdende betjening. En rakia eller to og du finner rytmen. megdanabg.com

Megdana er temarestaurant for tilreisende og selskapslokale for fastboende
Etter innføring i ungarsk folkedans passer det fint med en drink i urbane omgivelser
22:00

Cocktail på terrassen

Helst skulle vi ønske stemningen ved turistmaskineriet vedvarte, men i det du begynner å bli dus med bulgarsk musikk er forestillingen over. Det er derimot ikke så dumt med en spasertur etter kraftig husmannskost. Istedenfor å følge turiststimen opp og ned hovedgatene Glavnata, ta heller turen dit du startet dagen og treff lokale på Club Fargo.

I det det frodige elvelandskapet har det vært dyrket vin i årtusen

VINKULTUR

Byen ved Maroitsa elven har hatt mange navn. Plovdiv fikk den på 1400-tallet. I dette fruktbare trakiske slettelandskapet har de vært dyrket vindruer i årtusen, og kraftfulle røde Mavrud viner har vært produsert her siden romerne regjerte. Forsøk også viner gjort på den karakteristiske mørkerøde Gamza druen og sødmefylte dessertviner gjort på Dimyat druen.

The Reading Room Читалнята er et litterært gjemmested når du trenger en pause
Fra uteserveringen på Afreddo Афредо har du utsikt mot posthuset og Tsentralen

OVERNATTING

COCÓ BOUTIQUE

For ekstravaganse må du utenfor sentrum, men et godt botiquehotell med sentral beliggenhet. Rommene er klassisk innredet. Det er ikke heis i bygget. Hristo Dyukmedzhiev 32 | coco-plovdiv.com

OLD PLOVDIV

Familiedrevet hotel i den artigste delen av byen. Rom og leilighetene med eldre innreding. Flere med te-kjøkken og sovesofa.Treningsrom med badstu og dampbad. Georgi Benkovski 15 | oldplovdivbg.com

BEST REST

Velholdt gjestehus med enkel standard like ved Odeon og det romerske forumet. Familieleiligheter og delte rom med køyesenger. Fellesområde med kjøkken. Peter Parchevich" 13 | bestrest.bg


Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock