SALAMANCA
SALAMANCA
SALAMANCA

SALAMANCA

SALAMANCA

Blant eikeskogene hvor velfødde iberico griser fråtser i nøtter og oliven finner du Salamanca. Fruktbart land har gitt velstand, mens universitet har lokket intellektuelle til den UNESCO listede studentbyen i over tusen år. Fra bredden av Tormes ser du gamlebyen Casco Historico trone på høyden, mens fra spiret på katedralen ser du elven sno seg mellom åsene.

24 TIMER

SALAMANCA

I de trange smugene kan det være vanskelig å se fasadene som ruver mot Castilla y León skyfrie himmel, og besøkende stimler sammen på torgene for bedre oversikt. Ta turen for slott, festninger, kirker og et fyrrig uteliv. Kvelden begynner med et glass kortreist vin på mektige Plaza Mayor.

08:00

SPANSK FROKOST

Det er inget bedre sted å starte dagen enn blant skinker og ost ved Mercado Central de Salamanca. I den ærverdige markedshallen venter et stort utvalg skinke, ost, grønnsaker og frukt. Kom tidlig for å se bønder, fiskere og slaktere losse dagens fangst til salgsbodene.

Plaza Mayor er byen storstue
Markedet byr på kortreist og økologisk
Katedralen fra Convento de las Dueñas
09:00

PRIOR OG PRIORINNE

Like bak markedet ligger Escaleras de Gran Vía. Ta turen forbi Iglesia de San Julián y Santa Basilisa for å iaktta trappene som ofte samler unge hoder. Følg avenyen Gran Via nedover til dominikanerordenens kloster Convento de San Esteban på Plaza del Concilio de Trento.

10:00

HVERDAGSROMANTIKK

Mens pulsen enda er i morgenmodus rusler du til Huerto de Calixto y Melibea. La fuglene og fontenen sette sinnsstemningen mens du løfter blikket mot den vakre katedralen. Den lille hagen er muligens den mest romantiske parken i europa. Ta plass på benken og elsk livet.

Hagen har utsikt mot Catedral de Salamanca
Romantiske Huerto de Calixto y Melibea
Få med deg vinduene fra innsiden av Casa Lis
11:00

FLERKULTURELT HJEM

Neste stopp er art nouveau og art deco museet Casa Lis. Glassfasaden er flott fra utsiden, men det er inne dekorglasset kommer til sin rett. Bygget har vært en severdighet siden det ble bygget inn i bymuren rundt 1905. Husets historie er like spennende som utstillingen.

12:00

HELLIG HUMOR

Enorme Catedral de Salamanca er bygget i flere etapper og siste tilskudd er astronauten som fikk plass under vedlikeholdsarbeid i 1992. Inne venter intrikate gotisk og barokke detaljer. Tar du turen opp i Ieronimus tårnet kan du se både kirkehvelv og fasade ovenfra.

Utsikten fra taket av katedralen
Austronauten kom på plass i 1992
Ta tid til en drink på Plaza Mayor
13:00

BAROKK APERITIF

Følg hovedleden Rua Mayor til Plaza Mayor. Den barokke plassen fra 1700 tallet er full av uteserveringer som inviterer til en drink på torget, men du lar deg underholde av folkelivet. Den tidligere tyrefekterarenaen er som resten av gamlebyen på UNESCO verdensarvliste.

14:00

SPANSK BRØDSKIVE

For en smakfull og uformell lunsj tar du plass ved Minutejo Centro i Calle Bordadores hvor du får rustikke brødskiver i industrielle omgivelser. Her serveres hverken danske smørbrød eller norsk matpakke, men kortreist spansk tapas. Du får også gode salater.

Salamanca er full av uteserveringer
 Ristet brød ved Minutejo Centro
Byens hyggelige handlegate
16:00

NABOLAGSHANDEL

Finn veien tilbake til festplassen for en tur langs Calle Zamora til Iglesia de San Marcos. En sjeldent hyggelig handlegate hvor arkitekturen er bevart og reklame blir moderert. Calle José Jáuregui tar deg over til Calle Toro for veien tilbake til de 247 balkongene ved Plaza Mayor.

17:00

TOMT BIBLIOTEK

Legg merke til det gotiske palasset Casa de las Conchas hvor byens historiske bibliotek hold til, og stikk hodet inn for et glimt av arkitekturen. Tvers over gaten ligger et kirkebygg fra 1700 tallet hvor du kan klatre til topps av Torre de La Clerecía for fugleperspektiv over byen.

Biblioteket ved Casa de las Conchas
Få med deg det gotiske palasset
En rast på Plaza de Anaya ved universitetet
Salamanca er en av europas eldste institusjoner for utdannelse
18:00

GAMMEL KUNNSKAP

Museo de Salamanca ligger i det 800 år gamle universitetsbygget. Innergårder og interiør overgår den lille utstillingen, men du får en fin innnføring i byens historie. I bygningen på andre siden av plassen ligger Biblioteca General Histórica som også er verdt et besøk.

19:00

OVERTROISK FROSK

Store forsamlinger stirrer på sandteinstavlen ved hovedinngang til universitetet. Beretningen sier at studenter som finner frosken vil bestå eksamen, og tilreisende tar gjerne utfordringen og blir med i jakten på Rana de la Universidad. Tips; bruk hodet!

Turister jakter den skulte frosken
Et kortreist måltid ved lokalt gjestiveri
Ta deg tid til å beundre byens arkitektur
Se solen gå ned fra Jardín de la Merced
20:00

LOKALE SMAKER

Det er turister som dominerer den historiske delen av Salamanca, men Bar Laso er en kneipe hvor lokale møtes for en drink før middag. For et enkelt måltid i samme miljø tar du plass ved Taberna de Ángel, mens for noe mer sivilisert er Corte&Cata nabolagets beste alternativ.

22:00

URBANE DRINKER

Når studentene trekker til byens parker og rimelige utesteder utenfor gamlebyen, tar du plass ved Niebla for en fin avslutning. Forvirrende noen kaller stedet Mist, men det er samme bar hvor du får gode viner på glass og fyrrige drinker gjort av gode mixologer.

Niebla er en av byens bedre barer
Fien toner fyller de trange smugene
UTFORDRING

ROTA DOS TÚNEIS

Tidligere kunne du ta toget fra Samalanca til Porto via Dourodalen, men desverre avviklet det spanske togselskapet RENFE forbindelsen fra La Fuente de San Esteban til Portugal i 1984. Men strekket har gjenoppstått som en spektakulær vandrerute. Du kan følge Camino de Hierro gjennom 20 tuneller og over spektakulære broer. Turen tar 8 timer og er ikke for de med høydeskrekk. Husk hodelykt og godt med drikke. caminodehierro.es

Spørsmål til neste reise? Spør Reiseeksperten

Foto: