THESSALONIKI
THESSALONIKI
THESSALONIKI

THESSALONIKI

THESSALONIKI

I Ladaka, Thessaloniki historiske havneområde, ligger designbutikker og cocktailbarer side om side. Innover i byen finner du de fargerike husene i Ano Poli, de skjulte utestedene rundt Valaoritou, kaffebarene langs Iktinou-Zefxidou og mylderet ved Kapani-Modiano markedet.

08:00

FROKOST MED UTSIKT

Smør matpakke og snør joggeskoene, eller plukk opp nystekte bakervarer fra en avbyens mange bakere og ta en taxi opp til utkikkspunktet ved Vlatadon klosteret. Frokosten inntas på benken med utsikt over festningen Kastra og murene som har beskyttet byen i årtusen. Fra klosteret som ble oppført på 1400 tallet kan du også se Agios Pavlos kirken og den myteomspunne Pasha’shage.

09:00

BYENS FAVELA

Veien tilbake mot sentrum går via smug og smale gater som snor seg nedover åssiden i AnoPoli, hvor immigranter og mindre privilegerte har bosatt seg gjennom historien. I har dette utviklet seg til en spennende og populær bydel, hvor fargerike småhus med fenomenal utsikt er ført opp der hvor de falleferdige skurene en gang sto. Morgenkaffen kan du ta på terrassen ved Kafé Aíthrio.

10:00

OLDTIDSBYEN

Vel nede på Agora plassen kan du la deg fascinere av det romerske forumet som ble gravd frem på 1960 tallet. Forsamlingsplassen som opprinnelig var omgitt av elegante bygninger som dannet sentrum av det antikke Thessaloniki for 2000 år siden. Området er ikke det mest striglede i byen, og parken nedenfor er samlingspunkt for byens papirløse flyktninger og andre som er fordrevet fra sine hjem.

Gjennom tidene har byen vært viktig for Europas handel med Syria, Libanon, Jordan og Palestina. Dette ble regulert gjennom offentlig administrasjon, som sammen med satsning på kunst og kultur ga byen en rekke praktbygg. Da store deler av den gamle trehusbebyggelsen brant ned i 1917, banet det vei for å utvikle byen på ny med paradegater og monumentale torg som byen tidligere manglet.
11:00

HIPSTERKVARTER

Et par kvartal videre, i enden av Mitropolitou Gennadiou, ligger byens kreative kvarter. Et par små gallerier, men først og fremst kontor og møteplass for uavhengige designere som søker likesinnede for utveksling av ideer. I parallellgaten Mpalanou, på andre siden av Athonos Markedet ligger flere hyggelige serveringssteder hvor både frilansere og tilreisende samles for lunsj eller en vinkaraffel.

12:00

BYDELSMARKEDENE

Det en gang så ærverdige Modiano markedet ble stengt kort tid etter at det ble solgt til private investorer og skjebnen er uviss. I dag er det ved Kapani markedet byens kokker og matglade gjøre siner daglig innkjøp. Ved kafeen Modigliani serveres lokale spesialiteter som tapas, og kortreist Ouzu kommer i generøse karafler. Livlig affære enten du velger markedet eller et glass på terrassen.

13:00

OVERDÅDIG LUNSJ

For en mer konvensjonell gresk lunsj er både nærliggende Rouga og nyrenoverte Molyvos gode spisesteder, men ta heller turen til Takantoum. Fyll bordet med hva som måtte friste, bestill en kanne lokal vin og innvilg deg en generøs, langsom og smakfull middelhavslunsj. Område rundt den familiedrevne restauranten våkner virkelig til liv når grekerne spiser middag senere på kvelden.

Ano Poli høyden unngikk bybrannen. Ved dette Unesco listede området rett nord for bysentrum ligger de historiske smugene, torgene og den gammelgreske og ottomanske arkitekturen godt bevart. Her oppe står også den bysantiske festningen Heptapyrgion og Seich Sou Nasjonalparken som byr på flott utsikt over byen og den Thermaiske Gulf. På en klar dag kan du skimte Mount Olympus.
15:00

FRANSK INNFLYTELSE

Selv om hotellrommet lokker etter et gresk festmåltid, spaser i stedet til Aristotelous torget og ta plass på en av benkene for å betrakte  forbipasserende. Etter 500 år under Ottomansk styre engasjerte arkitekten Ernest Hébrard seg i manglende bystruktur, etter vestlig standard. Selv om franskmannens struktur ble moderert, er dagens bysentrum basert på hans tegning fra 1819.

16:00

BYVANDRING

Solen står lavere på himmelen, men med energi fra en solid lunsj er det på tide å utforske resten av Thessaloniki. Selv om serveringsstedene ligger tett langs sjøpromenaden, gjør den tette trafikken det hyggeligere å ta turen gjennom sentrum. Følg byens hovedgate Tsimski til den krysses av Iktinou, hvor du tar en kaffe eller drink ved en av de mange barene. Conservatory blir fort en favoritt.

17:00

NYTT PERSPEKTIV

Herfra er veien kort til Det Hvite Tårn, tidligere kjent som blodtårnet fra henrettelsene under den greske revolusjon. Er køen lang, er en tur med en av partybåtene i havnene annen måte å få byen i perspektiv. Velg mellom romersk, føniks eller kanskje berbisk skipsreplika, men noter at de mer påtatte båtene har de stiveste prisene om bord, mens fra dekk er utsikten den samme.

18:00

ALEXANDERHAGEN

Fra parken oppkalt etter Alexander den Store følger en påkostet 3km lang promenade. Søvnig på dagtid, mens på kvelden våkner den til liv med gatemusikanter og matboder. Her ligger den sjarmerende utendørskinoen Natalie og de dyktige bartendere bak den mobile Moodbar shaker cocktails. Utsikten fra Ciel ved byens båtforrening er flott, men restauranten svarere ikke til prisen.

19:00

EKSPONERINGSBEHOV

Vel tilbake i bysentrum er det ett av serveringsstedene ved den trafikkerte delen av sjøpromenaden som ikke bør forbigås. Selv om betjeningen på Ensayar kan være vel arrogant, er interiør og drinker verdt et besøk. Utover kvelden er dette et særlig populært utested for instagramere, bloggere og andre med genuin interesse for egen fremtoning. Litt trist, men kuriøst og artig å overvære.

20:00

BAKGÅRDSFEST

For den beste stemningen bør du trekke innover i byen. Godt innover. Hele veien til ruinene ved Agora plassen. Godt skjult i en bakgård ligger en håndfull serveringssteder som betjener et par hundre sitteplasser. Start gjerne med en drink hos personligheten Carlos Gesualto før du spiser ved Selene eller Evi Evian. Her blir det riktig livlig når grekerne kommer for middag i ti-elvetiden

22:00

TAKTERRASSETID

Den greske sommernatten starter sent og varer lenge. Det er først når mørket faller på byens barer fylles opp. Mens takterrassen ved Electra Palace er kjent for mange, er langt mindre prangende Urania og Fragile mer spennende. Ingen skilt, og de mørke trappeoppgangene gir ingen indikasjon om det livlige nattelivet og den urbane stemningen som venter i øverste etasje.

Ikke langt fra Makedonia, innerst i Egeerhavet ligger byen oppkalt etter halvsøsteren til Aleksander den store, Thessalonike, som var gift med kong Kassandros av Makedonia. Gjennom tidene har byen vært viktig for Europas handel med Syria, Libanon, Jordan og Palestina. Dette ble regulert gjennom offentlig administrasjon, som sammen med satsning på kunst og kultur ga byen en rekkepraktbygg.

3 BARER

Fragile er en uformell terrassebar som holder åpent fra lunsj og til solen står opp. Ingen heis, kun en graffitikledd trappesats leder opp til fin utsikt ved en av byens få takterrasser. Anonymt og trendy.

Conservatory eller ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ fungerer like godt for drinker på kvelden som en iskald formiddags-frappé. Bohemsk innredet med retro interiør. Et herlig ubestemmelig sted med god stemning.

Bord de L’eau ligger gjemt blant forretninger og kontorlokaler. Lekker designbar med intim stemning og gode drinker som er like populær blant forretningsfolk som de kuleste hipsterne i nabolaget.

3 HOTEL

BRA

TouristHotel

Selv om sjarmen i den gamle bygningen er bevart, har det ikke gått utover komfort. Hotellet ligger midt mellom havnepromenaden og den travle handlegaten Tsimiski. Enkelt innredede rom i ulik størrelse, hyggelig personal og god frokost. Litt ustabilt internett, men slik er det i Hellas.

Mitropoleos21 | touristhotel.gr

BEDRE

Superior One

I den renoverte nyklassiske bygningen ligger stilrene rom med industrielt design, alle med balkong og meget behagelige senger. Her finnes suiter i ulike størrelser, men også standardrommene er i anstendig størrelse, med generøse baderom. Mrk. Ingen mat eller drikkeservering på hotellet

IonosDragoumi 28 | superiorone.gr

BEST

Daios

Med adresse i vannkanten er dette et av få sentrumshotel med havutsikt. Høyt hevet over trafikken og barene på gateplantilbyr Daios Luxury Living elegante og urbane rom med panoramautsikt.Egen restaurant og bar gjør deg nærmest

SHOPPING

Den greske millionbyen har en rekke bilfrie handlegater og brede avenyer spekket med butikker.

Finn smakfulle spesialiteter ved Modiano, eller jakt antikviteter ved Kapani markedet like ved.

Langs Tsimiski ligger internasjonale kjeder, mens rundt Proxenou Koromila finnes lokale forretninger.

10 km utenfor bysentrum ligger også Mediterranean Cosmos, Balkans største kjøpesenter.

TRANSPORT

REISE RUNDT

Selv om byen har hatt undergrunnsbane siden 1918, er det buss som er foretrukket framkomstmiddel i sentrum. Alternativt benytt Taxibeat appen. Vårt beste tips; opplev byen til fots.

REISEN DIT

Hellas har et svært begrenset med toglinjer, men et effetivte bussnett. Ingen direktefly fra Norge, og du må belage deg på en mellomlanding ved en europeisk flyplass. SAS flyr via København, mens Aegean flyr via Athen.

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock