WROCLAW
WROCLAW
WROCLAW

WROCLAW

WROCLAW

Torget med mexicanske tequilabarer og italienske pizzarestauranter tiltrekker seg folk fra alle bydeler. Fasadene på kjøpmannshusene er fargerike, og den gamle markedsplassen er full av liv. Rundt byens takløse storstue venter spennende opplevelser i alle retninger.

08:00

SMOOTHIE PÅ RYNEK

Start dagen med en smoothie fra Frankies Jusbar på markedsplassen Rynek. Byens bankende hjerte ligger ofte i skyggen, men rådhuset, museer og et spekter av serveringssteder samler folk i alle aldre, mellom de instagramvennlige husene.

09:00

RACŁAWICE PANORAMA

Når noen tar seg tid til å male et 114 meter langt maleri, fortjener det oppmerksomhet. Det 15 meter høye lerretet er rullet sammen utallige ganger for å overleve verdenskriger, flom og brann, men er i dag permanent utstilt. Vi kan spare oss for audioguiden, men historien er flott avbildet.

10:00

ELVECRUISE PÅ ODER

Er det vindstille? Ta turen ned til Zatoka Gondoli og lei en kajakk for en padletur på byens kanaler. Dersom ikke kajakk frister, går det ferger fra den lille bryggen på motsatt side, med avgang sånn omtrent hver halvtime. En båttur på Oder gir et fint og annerledes bilde av byen.

Det imponerende maleriet Wacławice Panorama skildrer slaget ved Racławice under Kościuszko-opprøret.
Słodowa holmen er en av byens liberale frisoner.
11:00

HAGE ELLER HISTORIE

Ovenfor båtbryggen, like bak katedralen på Ostrów Tumski ligger Archdiocese-museet hvor Henryków-boken, med på Unescos verdensarvliste ‒ med de første kjente setningene skrevet på polsk ‒ er utstilt. Skinner solen og friluft frister, er parkområdene ved byens botaniske hage, rett bak museet, stedet.

12:00

FOLKEHALL OG JAPANSK HAGE

Et langt større parkanlegg er Szczytnicki og området rundt Hundreårshallen ‒ to km utenfor sentrum, også den på Unescos liste ‒ som i dag blir brukt til arrangementer og konserter.Trikk, el-bil, el-scooter, el-sykkel eller el-sparkesykkel som leies med app, bringer deg ut til parken.

13:00

HALA TARGOWA

Velg et annet transportmiddel tilbake. Lunsjen nyter du ved en av de enkle matbarene ved den sakrale markedshallen. Her smaker du deg gjennom polske delikatesser for en billig penge. For den mer kontinentale smak anbefales Targowa Craft Beer and Food, rett utenfor.

Den sakrale markedshallen Hala Targowa.
Her finner du polske delikatesser for en billig penge.
14:00

ALTERNATIVKULTURELL HOLME

Kulturhuset Kamienica Wyspa eller Concordia HUB åpner sommeren 2019 som et sprekt tilskudd til parklivet på den ellers så bohemske holmen. Mens det er strengt forbudt å nyte alkohol på offentlig sted i Polen, blir både dette, myrra og røkelse som regel oversett på den liberale holmen Słodowa.

15:00

MENINGSFYLT DVERGJAKT

Over 300 artige, skumle og ettertenksomme messingstatuer av dverger gjemmer seg over hele byen.  Et minne om Orange Alternative, en antikommunistisk undergrunnsbevegelse som brukte dverger som symbol. Alle figurene har et budskap og forteller noe om stedet eller området hvor de står plassert.

Like bak katedralen på Ostrów Tumski ligger Archdiocese-museet og Henryków-boken.
16:00

SLAKTEHUSENE VED JATKI

Wrocław har, som resten av landet, en rekke veganske kafeer og restauranter, og er godt egnet som feriested for dem med vegansk levesett. Ved byens gamle slakterdistrikt er det reist en bronsestatue av en gris, geit, gås og kanin til minne om millioner av dyr som har blitt slaktet her siden middelalderen.

17:00

FUGLEPERSPEKTIV

Fra brostein til fugleperspektiv. Uforståelig hvorfor noen foretrekker utsikten fra De angrende synderes bro, Mostek Pokutnic, mellom tårnene ved Maria Magdalena-kirken. Ta heller turen opp i tårnet ved St. Elisabeth-kirken, for flott utsyn over markedsplassen og byen. Trappen opp er også interessant.

Se byen i fugleperspektiv fra toppen av St. Elisabeth-kirken.
18:00

BARGATE MED SÆRPREG

Er du riktig heldig, har du fått billetter til Operaen eller Filharmonien, men vi andre kan glede oss over en av de artigste bargatene i Europa. Under togskinnene ved Arkady ligger små brygg- og cocktailbarer med en solid dose særpreg, side om side.

19:00

KREATIV PUB-MIDDAG

Samme vei du kom, på andre siden av Fossa Miejska-elven, ligger den grønne Staromiejska-promenaden, som fører deg til brygghuset AleBrowar. Først og fremst et håndverksbryggeri, men med en rekke spennende retter, som selvsagt er tilpasset de ulike bryggene.

21:00

GALERIA ARTBRUT

Neon Side-kvartalet, som tidligere fascinerte med hundrevis av gamle neonskilt, er i dag et lukket kapittel. Moderniseringen har imidlertid gjort adressen Ruska 46 til en kreativ og kulturell møteplass, med over 50 atelierer, utstillingslokaler og konsertscener. Sving innom kvartalet og se hva som er på programmet.

Undergangen ved Operaen tar deg til de artige barene ved Arkady.
22:00

RETRO BRYGGERIPUB

Byen har et endeløst utvalg mikrobryggerier med retro interiør, hvor godt øl og moderat musikk er grei oppvarming til nattelivet. Szynkarnia i Świętego Antoniego 15 og Klubogaleria Szajba i Świętego Antoniego 2/4 er to av våre favoritter i området.

23:00

SPIRITUOSA I SNAPSGLASS

Mer en advarsel enn en anbefaling: shot-barer er svært populært i denne delen av Europa, og det er ikke uvanlig å bestille en flaske vodka med 2 snapsglass som oppvarming til kvelden.
Langt ifra sofistikert, men ved Czupito serveres i alle fall et utvalg av mer kreative snapsvarianter.

00:00

VARGTIMEN I PASAŻ NIEPOLDA

Det er over midnatt, og nattklubbene åpner langs Pasaż Niepolda. Fra rock ved Niebo Cafe, metall ved Wściekły Pies, listepop ved Pijalnia Wódki i Piwa – til techno ved Wall Street Club. Selv tar vi helst en drink ved Bezsenność før vi rusler hjem til en god natts søvn på vårt fredelige hotellrom.

Byens markedsplass samler folk i alle aldre mellom de instagramvennlige husene.

INNSIDETIPS

Innbyggerne måtte flykte under mongolenes invasjon i 1241, men returnerte senere, og etablerte Polens første dynasti, med god hjelp av tyske immigranter, som en naturlig del av Hansaforbundet. Over 200 broer knytter bydeler, universitet, teater og museer på Odraelvens øyer sammen.

Ingenting er som bryllup. For en alternativ opplevelse, ta turen til Club Wesele etter midnatt, hvor det hver fredag og lørdag kveld arrangeres fiktive bryllupsfeiringer. Det kan være vanskelig å forstå hva som foregår, og opplevelsen er ikke for alle, men dette er utvilsomt en annerledes bryllupsopplevelse. clubwesele.pl

Vi er sjelden begeistret for badeland, men når Wrocław Aquapark byr på spa med over 20 badstuer, blir vi nysgjerrige. Badelandet er et høydepunkt for de yngste, mens voksne nyter godt av aromarom, dampbad, romersk bad, thalasso-basseng og både Kelo, Korkea, Kuuma og Korso badstu. aquapark.wroc.pl

REISE HIT

Flyplassen ligger 45 minutter med lokalbuss eller 30 minutter med bil fra sentrum. WizzAir og Ryanair flyr fra Sandefjord lufthavn Torp direkte til Wrocław. Polen har et effektivt tognett, med både intercity-tog, Pendolino og lokaltog. FlixBus kjører mellom flere europeiske byer. bilet.intercity.pl  flixbus.no

Den grønne Staromiejska-promenaden følger Miejska-elven.

OVERNATTING

BEST
Monopol
I nærhet til alle severdigheter ligger spahotellet med moderne rom. Flott spaavdeling i marmor, med vannfall i bassenget, eget dampbad og en rekke behandlingstilbud. Restaurant med utsøkt frokost, som kun overgås av den imponerende takterrassen.
H. Modrzejewskiej 2 | monopolwroclaw.hotel.com.pl

BRA
Europeum
Like lite perseptuelt som navnet tilsier, og iblant kan det være ganske deilig: Europeum er noe så enkelt som et godt hotell. Luftige delikate rom, sentral beliggenhet, god frokost og vennlig betjening. Bar i lobbyen og treningsrom med badstue i kjelleren. Enkelhet.
Kazimierza Wielkiego 27 | europeum.pl

RIMELIG
ToGoTo
Midt mellom markedsplassen, elven og det spennende utelivet ligger dette lille, rene og komfortable hostellet. Øverst i bygget tilbys hyggelige familierom. Vår budsjettfavoritt i Wrocław.
Kazimierza Wielkiego 27 | togo.to/wroclaw-hostel

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen | Shutterstock