TAIWAN
TAIWAN
TAIWAN

TAIWAN

TAIWAN

Langstrakte strender, isolerte urfolklandsbyer og hektiske millionbyer. Fra Kaohsiung i sør til Taipei i nord kan du reise 350 km langs den urbane vestkysten – følge den fredelige østkysten, eller begi deg til innlandets ville fjellandskap. Et effektivt tognett bringer deg komfortabelt rundt på øya.

TAIPEI                                                                                

En hypermoderne by med høyhus og selvkjørende bybaner. Her finnes også øystatens hovedflyplass og sentralbanestasjon. Rundt bykjernen ligger de fredelige tehusene i Maokong, det enorme Longshan-tempelet i Wanhua, nasjonalmuseet og et av det kinesiske imperiets største matmarkeder i Shilin. Den tradisjonelle Minquan Old Street i Sanxia og de varme kildene ved Yangmingshan er populære utflukter fra metropolen. Downtown tar en heistur med en fart på 60 km/t deg opp til toppen av Taipei 101. Flott utsikt over byen, som samler hundretusener til årlige festivaler som Yuanxiaojie og Shuang Shi Jie.

TAROKO NASJONALPARK                                      

Riksvei 8 går gjennom Taiwans mest dramatiske nasjonalpark. Tunneler og utkikkspunkter gjør den drøyt tre timer lange kjøreturen fra togstasjonen ved Xincheng, teplantasjene ved Lishan og andre av øyas attraksjoner til en stor opplevelse. Fjellveien går gjennom bratte pass og dype juv, forbi fosser og grotter. Langs ruten ligger stier og endeløse trapper som leder deg gjennom det vulkanske landskapet, opp til fjelltopper og helligdommer. Blant våre favoritter er besøket til Tempelet av evig vår og vandreleden Jhuilu og Truku – stammens gamle rute, Zhuilu. Flere av rutene krever guide og registrering på taroko.gov.tw.                        

Raohe Street nattmarked.
Raohe Street nattmarked.

​SHUIPOUZI, NANTOU                                              

For å oppleve det tradisjonelle Taiwan, sett kursen innover øya, til Nantou. Sun Moon Lake er en turistattraksjon vi fint klarer oss uten, men rundt Puli ligger det mange interessante landsbyer og buddhistiske templer. Her omtales øya som Formosa Mínzhǔguó, fra tiden da Qing-dynastiet trakk seg tilbake, og det japanske keiserrike rykket inn, hvor Taiwan var en uavhengig stat. Opplev en operaforestilling ved Matsu, og helligdommen ved Singling. Etter tempelbesøket kan du studere de endeløse rekkene av leirkrukker med risvin ved Shaohsing-bryggeriet. Tempeldalen er et populært utgangspunkt for fjellturer.

KAOHSIUNG                                                              

Taipei er imponerende, men Kaohsiung er mer fascinerende. Et kaos du aldri blir riktig ferdig med. Som nattmarkedene ved Rui Feng og Liu He, kunstsenteret ved Pier-2, nudelsjappene ved Meixing, de psykedeliske t-banestasjonene, nyutviklede industritomter fulle av hipstere og trendy barer i Yancheng, og den palmekledde strandpromenaden i Sizihwan. I samme by konkurrerer Kaisyuan på 3 km2 og 300 boder, med Jin-Zuan på 2 km2 og 500 boder om hvilket matmarked som er størst, mens den tåkelagte øya Cijin og månelandskapet ved Tianliao venter rett utenfor millionbyen.                        

Utsikt til fascinerende Kaohsiung fra øya Cijin.
Utsikt til fascinerende Kaohsiung fra øya Cijin

KENTING NASJONALPARK

Enten du velger å følge den urbane vestkysten, den fredelige østkysten eller å utforske det ville fjellandskapet i innlandet, er det likevel kun 350 km fra Taipei i nord til strendene i sør. Nasjonalparken ender med hyggelige feriebyer som Wanlitong, surfesteder som Jialeshui og familiestrender som Baishawan. Kenting er en populær ferieby, og et livlig sted å ha som utgangspunkt for turer innover nasjonalparken, eller til strandbarene ved Bisha havn, hvor filmen Life of Pi ble spilt, på den mer private Xiaowan-stranden. Eller kanskje vil du dyrke undervannsopplevelser utenfor Houbihu?

Foto:

Eilert Larstorp Paulsen, Shutterstock