AYVALIK
AYVALIK
AYVALIK

AYVALIK

AYVALIK

Ayvalik ligger mellom Egeerhavet og vidstrakte olivenskoger. De smale smugene i fiskeværet er kantet med kafeer og vinhus. Ved tavernaene serveres sjømat med ville urter og olivenolje fra lokale produsenter, langs havkanten ligger uteserveringene tett.

24 timer i

AYVALIK

I sommersesongen fylles gatene av tilreisende fra Canakkale og Izmir som søker stemningen og sjarmen i den tradisjonelle handelsbyen. Start dagen ved markedet eller besøk en av fabrikkene som tilvirker kremer, såpe, oljer og andre olivenprodukter.

Havet og den fredfulle stemningen lokker besøkende fra Canakkale og Izmir
Start dagen med god frokost ved Payeli eller hos Pino
08:00

FREDELIG FROKOST

Finn veien til Pino. Den sjarmerende lille kafeen serverer hjemmelaget frokost og god kaffe. Eieren som snakker både engelsk, fransk og tysk svarer gjerne på spørsmål. Få med deg sedertre bjelkene i taket, som ikke bare bærer bygget, men også regulerer fuktigheten.

09:00

OLIVENSMAKING

Bydelsmarkedet Pazar Yeri ligger et steinkast unna. Her finner du årstidens frukt og bær, morgenens fangst fra havet, og ulike sorter oliven fra to millioner oliventrær som vokser i området. Smak deg fram blant Edremit, Gemlik, Sofralık, Memecik, Domat og Saurani.

Rundt Ayvalik dyrkes et imponerende utvalg oliven
Ved grønnsaksmarkedet finner du årstidens frukt og grønnsaker
Lokale fiskere selger sin fangst på bryggen hver morgen
Hos havnekroa til Ramonun går sardinene rett fra havet til frityren
10:00

HAVNEPROMENADEN

Selv om innbyggerne i Ayvalik tradisjonelt har levd av av olivendyrking, er det et god aktivitet i havnen. Ta turen ned til Ramonun’s Papalina for nystekte sardiner mens du ser fiskere klargjøre garnene for neste tur på havet, før du rusler mot sentrum langs Ayvalik kysten.

11:00

SJØVEIEN TIL CUNDA

Busser og ferger kjører skytteltrafikk ut til Cunda, den største byen ved Alibeyøyene. Velger du sjøveien kommer du rett til den restaurantene og barene i havnebyen, og får flott perspektiv på Ayvalik. Underveis har du utsikt til Mytilene og den greske øya Lesbos. 

Byens havnepromende strekker seg fra småbåthavnen til fergehavnen
Små rutebåter seiler mellom Ayvalik og Cunda i sommersesongen
Hva koster din reiseforsikring?
12:00

BYENS SAMLINGSSTED

Før du spaserer innover smugene i landsbyen stikker du innom Taş Kahve. Den samme familien har servert gjester ved den hyggelige institusjonen i flere generasjoner. En fin sommerdag er det fint ved kafeens terrasse, men inne er stemningen minst like hyggelig

13:00

LOKALE DRUER

Innover landsbyen venter vakre steinhus med fargesterke skodder. Følg de brosteinslagte gatene til byens beste restaurant Ayna, eller til den pittoreske vinbaren Vino Şarap Evi. Uansett blir du servert viner fra nærområdet og mat av råvarer fra lokale gårder og fiskere.

De gamle husene har fått beholde sitt særpreg
Det er alltid god stemning inne ved Taş Kahve
For en smak av lokal vin er Şarap Evi et godt sted
15:00

SJØMAT OG STRANDLIV

På Alibeyøyene finnes flere feriebyer som trekker badeturister i sommersesongen. Sjekk ut de flotte buktene ved den ubebodde øya Maden. Turen tilbake til fastlandet går samme (sjø)vei som du kom. Underveis ser du utkikkspunktet Şeytan Sofrası på høyden i sør.

16:00

ANTIKVARISK ARKITEKTUR

Mange av de tradisjonelle husene har sisterner for vann og olivenolje i kjelleren, vakre takmalerier eller utskjæringer i første etasje, og loft for tørking og lagring av handelsvarer. Stikk innom brukthandleren Bit Pazarı på vei mot den tradisjonelle kafeen Şeytanın Kahvesi.

Ayvalik er akkuratt passe vedlikeholdt til at sjarmen er intakt
Sentrum er full av antikforretninger som Bit Pazarı
Både Çınarlı Cami med Saatli moskeen (like bak) ble bygget som kirker
Gjelder din reiseforsikring i utlandet?
17:00

RELIGIØS VANDRING

Veien går videre via den greskbygde kirken som i dag utgjør Saatli moskeen, til Taksiyarhis Anıt museet. Kirkebygget som ble reist i 1844 er tilsynelatende restaurert av ufaglærte, men selv med kopier av fresker og annen innredning er den verdt et lite besøk.

18:00

LANGS KYSTVEIEN

Fortsetter du til utkanten av byen ser du de gamle herskapshusene. I dag driftes flere som boutiquehotell. Her ligger restaurant Payeli med en av byens flotteste uteserveringer, et godt sted for italiensk gastronomi. Søker du noe folkelig er Antik Depo Zarbali mer jordnært.

Fra bryggen ved Beyaz Yali har du fin utsikt mot Alibeyøyene
Utserveringen ved den Italieske restauranten Payeli
Langs sjøpromenaden ligger serveringsstedene tett
19:00

ALKOHOLFRI APERITIFF

Ayvalik vokste frem under gresk styre, og velstanden vedvarte utover 1900 tallet med det handelsprivilegium byen fikk av den osmanske admiralen Cezayirli Hasan Pasa. Ares Cafe er en spennende loungebar i vestlig stil, men som ikke serverer vestens foretrukne rusmiddel.

20:00

TYRKISK TAVERNA

Tik Mustafa'nın Yeri er byens gastronomiske stolthet. Først og fremst for lokale, og du bør ikke forventet særbehandling. En imponerende utvalg råvarer tilberedes av kyndige kokker, med stor stolthet for lokal matkultur. Mustafa byr på gode smaker, med en viss arroganse.

De gamle havnelagrene er i dag påkostede serveringssteder
Ares Cafe har spennende interiør og et godt kjøkken
22:00

RAKI OG TIMIAN

Kraft er en hyggelig bar med livemusikk og gode drinker. Mange stamgjester, og som besøkende havner du i andre rekke. Stemningen blir bare bedre utover kvelden, og raki-cocktailene holder høy standard. Prøv den friske drinken gjort på lokal timian.

Fevzipaşa-vehbibey er full av spennende serveringssteder

OVERNATTING

Her finnes ingen store hotell og de fleste besøkende innlosjeres ved strandressortene på Alibey. Det er derimot langt mer stemningsfullt å bo ved ett av de små boutiquehotellene eller gjestehusene i sentrum av Ayvalik.

Konak er både hotell, cafe og designbutikk
BRA

Butterfly Hostel

Veldrevet gjestehus i rolig og tradisjonelt nabolag, med havutsikt fra terrassen. İsmet Bey og Ebru Hanım er alltid i nærheten. Er du riktig heldig våkner du til duften av nystekte børek. Mareşal Fevzi Çakmak Cd. 108 | +902663123908

BEDRE

Konak Nazımaki

Stilfull boutiquehotel i sentrum av Ayvalik. Den historiske bygningen er velholdt og vertskapet er smilende. Noe små rom, slik det skal være i gamle Ayvalik hus. Hyggelig cafe i første etasje. Barbaros Cd. No.61 | +902663123209

BEST

CavlıHane 1885

Her serveres herlig frokost i nostalgiske omgivelser, men det er service og rom som gir  toppkarakter. Barndomshjemmet til Mehmet og Nilgün inviterer til et flott opphold under oppsyn av Mr. Semih. Nisan Cd. 18 | +902663129505 | cavlihane.com

Den langstrakte stranden ved Sarımsaklı er populær gjennom sommeren

OVER OG UNDER VANN

Den lengste sandstranden ligger ved Sarımsaklı, men de hyggeligste buktene finner du ved Maden Adasi (Pordoselene). Utenfor byen ligger øygruppen med 24 mindre øyer som lokker dykkere fra middelhavsområdet. Særlig utenfor øyene Gunes og Yuvarlak er det fascinerende geologi, mens klippene ved Kerbela og området rundt Kiz byr på spennende biologi. For snorkling er grottene ved Kara et godt utgangspunkt. 

Bytt til en reiseforsikring som gjelder på tross av særnorske reiseråd

Foto: