BEOGRAD
BEOGRAD
BEOGRAD

BEOGRAD

BEOGRAD

På landsbygda går livet i Serbia sin vante gang, mens i hovedstaden feirer de unge tilsynelatende fortsatt at krigen er over. På varme sommerkvelder ligger bassen fra lekterne tungt over Sava og Donau. Nærmere 300 flåter er fortøyd ved breddene, mens langs elvepromenadene ligger serveringsstedene tett.

MINIGUIDE

BEOGRAD

Serbia har ikke fått samme grad av oppmerksomhet som Kroatia og Montenegro. Landet som tidligere var sentralt i Jugoslavia var lenge preget av uroligheter, som endte med NATO's bombing i 1999. Siden ble det stille. Men stram finanspolitikk, gode naturressurser og stor industri har stabilisert økonomien, en utvikling som er godt synlig i hovedstaden.

Den ortodokse Sankt Savakirken er et imponerende bysantinsk-inspirert marmorbygg

GAMLEBYEN STARI GRAD

Knez Mihailova er en hektisk men behagelige gågate full av butikker og gateartister, som leder gjennom gamlebyen Stari Grad. Start ved historiske Hotel Moskva og følg leden hele veien til Kalemegdanparken.

Byens paradegate strekker seg gjennom gamlebyen Stari Grad
Hotel Moskva (Хотел Москва) er ett av de eldste hotellene i Serbia, hvor Mikhail Kalashnikov, Albert Einstein, Roman Polanski og en rekke andre kjentfolk har overnattet

På begge sider av hovedgaten ligger spennende bydeler med gode serveringssteder. Ned mot Dorćol venter et tradisjonelt nabolag, hvor det særlig mellom Knez Mihailova og Cara Dušana ligger mange hyggelige kafeer og kreative barer. Ta en kaffe ved Meduza, en drink ved Passengers eller ett glass vin ved Podrum.

Den serbiske av hovedstaden er full av kaffebarer som Café Amelie.

På andre siden av Knez Mihailova venter tavernaer (kafanas) og loungebarer. Kanskje brunsj ved Supermarket eller en trendy og uformell middag ved Manufaktura, en urbant restaurant som serverer serbiske retter tilberedt med moderne kokkekunst. Solnedgangen kan du se ved den brune puben The Black Turtle, hvor nabolaget samles for et glass håndverksøl utover ettermiddagen.

Restauranten Manufaktura er både tradisjonel og nytenkende
I bydelen Kosančićev Venac finner du små steder med stor personlighet
Utsikten og godt håndtverksøl trekker folk til puben The Black Turtle

BOHEMER OG HIPSTERE

På 1800 tallet var Skadarlija et sigøynernabolag utenfor bymurene, hvor små skur og parsellhager lå på hver side av smale natursteindekkede gater. På 1900 tallet tok bohemene over området og skurene ble fargerike trehus med frodige hager. I dag står kun gaten Skadarska igjen, hvor hagene har blitt uteserveringer og blomstene står på restaurantbordene.

Nederst i smuget ligger det store gårdsmarkedet Bajlonij
Selv om Skadarska kan være masete er den hyggelig

Navnene Skadarlija og Skadarska brukes om hverandre for å beskrive gaten hvor turistene halter rundt på de steinete gatene blant masete innkastere og intense musikanter. Likevel er det riktig så sjarmerende. Mer urbant er det ved industriområdet i parallellgaten Cetinjska, hvor restauranter, kaffehus, jazz, blues, elektronikabarer fyller bakgården til det det tidligere bryggeriet. Koselig kafestemning på dagtid og hygelige utesteder etter mørkets frembrudd

Polet et artig kulturhus med vintage møbler, kunstutstillinger og konserter.
Den kreative bakgården i Cetinjska er full av spennende steder som Polet

NASJONALHISTORIE

Republikkplassen er et av byens største trafikknutepunkt og et naturlig sted å møtes. Sentralt på torget står renessansekunstneren Enrico Pazz bronseskulpturen av prins Mihailo, mens like bak dominerer serbias Nasjonalmuseum. Hoveddelen av utstillingen består av nasjonalskatter fra steinalderen til nyere tid, mens temporære utstillinger presenteres i øvrige deler av museet. På siden av plassen ligger landets Nasjonalteater, degenerert og av mangel på vesentlig vedlikehold, men bygget fra 1864 er fortsatt i drift.

Nasjonalmuseet ligger i enden av Republikkplassen Trg republike

Beograd er en av Europas eldste byer, hvor arkeologiske utgravninger har vist spor av bosettinger gjennom 8000 år. Mye av historien gått tapt under krigene, men den antikke festningen ved gamlebyen er bevart. Festningsverket ble påbegynt allerede for 2000 år siden, mens dagens struktur er fra 1200 tallet. Følger du promenaden rundt borgen ser du rester fra de eldste delene av konstruksjonen. Festningen er et populært sted å se solen gå ned, med flott utsikt over Sava og Novi Beograd.

Fra festningen har du utsikt over lekterne ved Novi Beograd

ELVELANGS

Lav husleie lokket lenge unge designere og ideelle kunstnere til å utvikle de gamle industritomtene langs elven, men kommersielle aktører er på oppkjøpssiden. Private investeringsselskap har satt i gang storstilte byggeprosjekt langs havnepromenaden rundt Stari Grad, og det er få kunstgallerier, kultursenter og alternativscener igjen. To artige steder som har gjemt seg finner likevel du under Brankov broen. KC Grad og Ben Akiba er spennende kulturhus med variert program. Kafe på dagtid, bar om kvelden.

KC Grad er kreativt samlingssted for Beograds alternativtenkende

Nedenfor festningen ligger Beton Hala, tidligere industriområde, nå samlingssted for byens overklasse. Cuba-inspirerte Cantina de Frida, og italiensk-inspirerte Comunale er våre favoritter, begge med god mat, og enda bedre drinker. På andre siden av elven finner du byparken og festivalområdet Prijateljstva. Stort sett nattklubb-flåter, men ytterst på odden ligger de lokale favorittene Stara Koliba og Tavern Jakovljević. Ta en pause mens du ser vannet fra Tyskland sive forbi på Donau's led mot Svartehavet.

På varme sommerkvelder er det ekstra livlig langs Sava.
Langs Beton Hala ligger det gode internasjonale lounge-restuaranter side om side

SPLAVOVI

På begge sider av elven ligger splavs (splavovi) flåtene ankret tett. Kafebåter, restaurantbåter, kunstbåter, klubbåter og overnattingsbåter, alle med sitt særpregt. Noen serverer te og småkaker, andre champagne, noen har svømmebasseng andre vannpipebar. Fra de første solstrålene treffer Sava om våren, strømmer folk til elvebreddene for elegante klassiske konserter, uformelle balkanske rytmer, gode måltider og heftige nattklubber. De minste og kanskje hyggeligste flåtene er ofte lukkede kooperativ hvor du må ha kode for å komme inn porten.

Langs elvebreddene ligge små og store flåter ankret opp

NYE BEOGRAD

På odden vis a vis gamlebyen Stari Grad ligger bydelen Novi Beograd, utviklet som en del av Tito's visjon om å gjøre byen til Jugoslavias hovedstad. Med brede avenyer og gode restauranter burde dette vært et sjarmerende område, men betongkonstruksjonene dominerer og få besøkende finner veien til disse nabolagene.

Savana er kanskje den hyggeligste av de 300 flåtene

Her ligger Hotel Jugoslavija, det andre av byens historiske overnattingssteder. Det tidligere så fasjonable hotellet er delvis renovert etter Nato's bombing i 1999, men all fordums prakt er borte. I dag utgjør tilbygget byens største Casino, mens okkupanter har inntatt hotellet. Like bortenfor ligger derimot vår splav favoritt Savana. Et suverent sted for formiddagskaffen, et glass vin etter lunsj, eller for en rolig kveld på Donau. Bra musikk, hyggelig personale og gode priser. 

Landsbyen Zemun er det hovedstadens hyggeligste nabolaget

Følger du elven enda et stykke kommer du til Zemun. Offisielt en av hovedstadens bydeler, men dette var en en uavhengig by til Tito med et pennestrøk gjorde den til en del av Beograd. Med sjarmerende små hus og smale gater er dette hovedstadens hyggeligste bydel, hvor du fint kan tilbringe flere dager. Livlig marked, gode barer og bra spisesteder. Saran Шаран er byens beste restaurant, men langt rimeligere Radecki er også å anbefale.

Ta trappen opp Millenniumstårnet i Gardoš for flott utsikt over byen
Fra tårnet har du utsikt over Zemun og den frodige øya Zemunski Kej

UNDERGRUNNSMUSIKK

Beograd har et forrykende uteliv, hvor serbisk folkemusikk møter DJ ‘ens miksebord. Slik forlystelse var forbudt under Milosevic’s regime på 1990 tallet, hvilket ga grunnlag til en rekke undergrunnsklubber, hvor turbo-folk musikken oppsto. Den beste undergrunnsklubben er i dag Underground Club hvor festen pågår til soloppgang med heftige oppjazzede sigøynerrytmer. 

Beograds heftige uteliv varer til solen har stått opp

TRANSPORT

Nikola Tesla flyplassen ligger rett utenfor hovedstaden. Lokalbussen bringer deg inn til byen på en halvtime for et par kroner. Serbia har et godt utbygget jernbanenettverk som er både punktlig og komfortabelt. Den sentrale togstasjonen Prokop er stengt for vedlikehold, men de andre stasjonene avlaster. En rekke elvebåter frekventerer Donau, obåde i retning Tyskland og Svartehavet. I sentrum går det både trolleybuss og trikker

Både trikker og busser tar deg til det Jugoslaviske dramateateret
Beograd-Bar linjen som forbinder den serbiske hovedstaden med Montenegro største havneby er en storslått togreise gjennom innsjøer og fjell, over en av verdens høyeste viadukter. 

OVERNATTING

Det er overnatting i alle prisklasser i sentrum av Beograd. Har du lyst på en kulturell opplevelse kan du sjekke inn på en av av husbåtene eller historiske Hotel Moskva.

BRA

Karavan In

Komfortabelt og moderne hostel Midt mellom Stari Grad og Vračar hvor rommene har 4, 6 eller 8 sengeplasser. Alle rom har komfortable senger, eget eget bad, ac og internett.  Bulevar kralja Aleksandra 60 | karavaninn.com

BEDRE

Mama Shelter

Urbant hotell med store rom, midt i sentrum blant butikker og severdigheter. Takterrassen er et flott sted å se solen gå ned. Restauranten ha spennende vegansk og vegetarisk meny. Kneza Mihaila 54A | mamashelter.com

Square Nine er selvsagt medlem av leading hotels of the world
BEST

Square Nine

Upåklagelig hotell med sentral beliggenhet mellom museer og promenadegaten. Utmerket SPA med svømmebasseng, gode restauranter med bra vinutvalg og fin takterrasse. Studentski trg 9 | squarenine.rs


Er du på lavbudsjett eller ønsker en sosial og annerledes opplevelse kan du sjekke inn ved alternativ kollektivet El Diablo eller det kreative kunstnerkollektivet  Green Studio

I Beograd kan du la deg forføre av utelivet eller finne roen ved elven
Det er lett å finne roen langs elvebredden
Spørsmål til artikkelen? Spør Reiseeksperten

Foto: