WIEN
WIEN
WIEN

WIEN

WIEN

Hovedstaden i Østerrike er kjent for historie og kunst, men byen er mer enn keisertidens ekstravaganse. Internasjonale hovedkontor har igjen gjort Wien til en verdensmetropol. Sjekk ut urbane Mariahilf, folkelige Karmelitermarkt og utestedene ved Bermudadreieck.

24 timer i

WIEN

Du kan bruke dager ved Museumsquartier eller Hoffburg og Schönbrunn, mens en suite ved Hotel Sacher eller losje ved Staatsoper spiser godt av reisebudsjettet. Men den tidligere keltiske landsbyen byr også på enkle vinkroer, livlige markeder og et heftig uteliv.

08:00

INTERNASJONAL KATEDRAL

Like ved undergrunnsbanen i Wieden står den mektige Karlskirken. Fra vannspeilet foran habsburgkatedralen har du dagens første fotomotiv. Søylene er inspirert av Babylons tempel, Trajansøylen i Roma og Hagia Sofias minareter, mens fasaden referer til greske templer.

I Karlskirken er det detaljer fra annen historisk arkitektur
Ved Naschmarkt finner du salgsboder og en rekke serveringssteder
09:00

MARKEDET PÅ WIENZEILE

Naschmarkt begynte som et beskjedent bondens marked på 1500 tallet. Under byutviklingen på 1800 tallet ble det lagt lokk på deler av elven for å utvide torgplassen. Byens største marked er en hyggelig attraksjon med flere restauranter og barer.

10:00

VEIEN TIL SENTRUM

Ta turen gjennom Mariahild for en promenade i Mariahilfer Strasse. Gågaten som strekker seg fra Westbanhof til Museumsquartier er kledd med butikker og restauranter. I område Laimgrube finner du små vinkroer Heuriger hvor du kan smake kortreiste druer.

Mariahilfer Strasse er byens hyggeligste handelgate
Du finner kunst fra Picasso og Warhol ved MUMOK-museet
Byens største museer er samlet ved MuseumsQuartier
11:00

MUSEUMSQUARTIER

Ved Maria-Theresien-Platz finner du både Naturhistorisk og kunsthistorisk museum. Det er ved ett av disse du bør bruke tiden. På andre siden av veien venter moderne kunst fra Picasso og Warhol ved MUMOK-museet, mens Leopold museet byr på Gustav Klimt.

12:00

KEISERPALASSET

Byporten Äußere Burgtor leder inn til Hoffburg, habsburgernes residens gjennom seks århundrer. Men det keiserlige skattekammer, nasjonalbiblioteket og den spanske rideskole får vente. Ruten går via Burggarten og palmehagen ved Albertina palasset til Hotel Sacher.

Keiserbyen midt i hovedstaden står på UNESCOs verdensarvliste
Hoffburg er like ekstravagant som i eventyrene
Palmehagen ligger mellom Burggarten og Albertinapalasset
Huth Gastwirtschaft byr på tradisjonell østerriksk gjestfrihet
13:00

ØSTERRIKSK LUNSJ

En forestilling ved Staatsoper er en stor opplevelse, men om budsjettet ikke strekker til, er Volksoper et rimeligere alternativ. Du passerer statsoperaen og interaktive Haus der Musik hvor byens musikalske historie presenteres, før du finner bord ved Huth Gastwirtschaft.

15:00

BØKER OG BISKOP

Parken ved Belvedere er verdt et besøk, men nå går turen via Die Vermischte Varenhandlung og Antiquariat Bücher Curiositaten i Weihburggasse på vei mot Stephansplatz.  Her ligger Stefansdomen som ble bygget mellom 1137 og 1147, hvor Mozart både giftet seg og ble bisatt. Katedralen er sete for erkebiskopen i Wien.

Handlegaten Kärntner Straße har knyttet Stephansplatz til Karlsplatz siden 1257
Kärntner Straße er byens mest kommersielle handlegate
I sommersesongen trekker folk til uteserveringene langs kanalen
Alle aldre samles i den livfulle Prater parken
17:00

DØGNÅPEN MORO

Du skal videre gjennom byen til strandbarene under Schwedenbrücke eller forbi ambassader og elegant residenser i bydelen Landstraße før du når Prater parken. Ta en runde i Prater Turm eller en seidel ved Schweizerhaus før du forlater den døgnåpne fornøyelsesparken.

18:00

ÖL TIL FOLKET

Fra Praterstern har du godt motiv mot Riesenrad. Pariserhjulet fra 1897 ble ødelagt under annen verdenskrig, hvor kun 15 av 60 trevogner kunne restaureres. Vådere går veien via Karmeliterviertel for en øl ved svært folkelige Gasthaus zum Sieg eller hipsterbaren Öl.

I Karmeliterviertel finner du enkle kneiper og hipsterbarer
Daniel Moser er først og fremst en kaffebar
Ved Bermuda Brau i Rabensteig får du duggfriskt øl
19:00

BERMUDATRIANGELET

Kryss donaukanalen via Marienbrücke og du er ved livlige Bermudadreieck. Istedenfor å ta plass ved en av de første barene i Rotenturmstraße, ta turen via Rabensteig og Seitenstettengasse. Det er tid for en drink ved Morgans, Josef, eller Heartbeat Cocktail Bar.

20:00

FREKKE SMAKER

For en uformell og enkel middag er Schachtelwirt et godt sted. Her får du godt håndtverksøl og en artig meny som skiftes ut ukentlig. For et bedre måltid rusler du bort til Die Feinkosterei som serverer spenstige tolkninger av østerrikske klassikere.

Die Feinkosterei serverer sin tolkning av tradisjonelle retter
Ved Needle Vinyl Bar får du lyden av LP-plater
1516 Brewing Company er en av byens mange bryggeribarer
22:00

SISTE RUNDE

Trenger tankene hvile, rusler du gjennom Kohlmarkt, Graben og Kärtner for å se siste del av bydelssentrum. Er det fortsatt krefter igjen venter rocka atmosfære ved Needle Vinyl Bar,  gode drinker ved Dino's Apothecary, lun stemning ved Jazzland og friskt øl ved Beer Saloon

Statsoperaen er ett av byens praktbygg som lyssettes om kvelden

OVERNATTING

BRA

Vienna Boutique Hostel

500m fra Westbanhof ligger det nyåpnede og elegante tilskuddet til budsjettovernatting i Wien. Rommene har 3,5m takhøyde og gode køyesenger med USB, lys og stikkontakter. Kandlgasse 35/8

BEDRE

Singerstrasse21/25

Sentralt leilighetshotell mellom Stadtpark og Kärntner straße. Flere av de velholdte rommene har kjøkkenkrok. Toppleilighetene har terrasse eller balkong med utsikt over byen. Singerstraße 21/25 | singerstrasse2125.at

BEST

Sans Souci Hotel

Med beliggenhet ved Museumsquartier er alt tilrettelagt for en kulturelt opphold. Store moderne rom, svømmebasseng og parkeringsplass sørger for at det også blir komfortabelt. Burggasse 2 | sanssouci-wien.com

Sans Souci er en av våre hotellfavoritter i Wien

UTFLUKT

DÖBLING

Fjellsidene i Kahlenberg er dekket av drueranker. Her ved de frodige Wien-skogene ligger velstående Döbling med hundrevis av vingårder, de fleste med egne skjenkesteder. Slike Heurigen er populære utfartssteder i helgene. Sjekk ut landsbyene Grinzing og Nussdorf hvor vinprodusenter serverer sine nye viner ved gamle kroer og uteserveringer med storslått utsikt.

SCHÖNBRUNN

Et velholdt parkanlegget med fontener, paviljonger og en dyrehage danner rammen for det historiske palasset. Konstruksjonen av Schönbrunn tok til i 1696 men arbeider vedvarte i keiser Frans Josef regi gjennom 1800 tallet. Det praktfulle slottet som ble tilholdssted for både Hitler og Stalin etter at keisertiden tok slutt, ble plassert på UNESCO Verdensarvlisten i 1996.

ZENTRALFRIEDHOF

Med over 300 000 graver er Wiener Zentralfriedhof en av europas største gravlunder. Kirkegården som åpnet i 1863 har i dag over 1000 æresgraver, hvor storheter som Beethoven, Brahms og Schubert hviler.  Som følge av størrelsen er privatbiler tillatt, og det er egen bussrute gjennom kirkegården. Sjekk også ut mindre Friedhof der Namenlosen.

Spørsmål? Spør Reiseeksperten

Foto: